‘Een Amerikaanse automobiel vernoemd naar een pelsjager’

Het Amerikaanse automerk Cadillac spreekt tot de dag van vandaag tot de verbeelding van menig autoliefhebber. Amerikanen zijn trots op hun ‘Caddy’. De luxueuze, grote en - motorisch technisch gezien - sterke limousines zijn hoofdrolspeler in vele zwart-wit en kleurenfilms (o.a. ‘The Artist’, ‘The Ladykillers’, ‘Ghost Busters’, ‘Escape from New York’, ‘Bad Boys’, ‘The Love of April’, ‘The Carpetbaggers’ en ‘The Blues Brothers’) en in diverse songteksten (‘Two doped Boyz in a Cadillac’, ‘Gitar Gangsters and Cadillac Blood’ en ‘Miss Crabtree’. In de USA is Cadillac onaantastbaar en een voortdurend en avontuurlijk succesverhaal van nu 115 jaar.

In 1902 ontwikkelde Cadillac-oprichter Henry Martin Leyland het eerste prototype dat in oktober van dat jaar van de band rolde. Sinds 1909 maakt Cadillac deel uit van het General Motors (GM) concern dat maar liefst een bedrag van $ 4.5 miljoen voor de overname over had.

In januari 1903 wordt de Cadillac Model A Runabout HP 10 gepresenteerd tijdens de Autosalon van New York. De reacties waren enorm en alleen al in de eerste week van de show kwamen er bijna 2.300 bestellingen binnen. In 1904 kwam de Cadillac Model B op de markt. Beide automobielen konden worden geleverd in tweezits modellen (runabout) en vierzits modellen (tonneau). Leyland mikte na de ontwikkelingsfase op het luxe marktsegment en daar kreeg het later concurrentie van merken als Cord, Pierce Arrow, Marmon, Peerless, Duesenberg en Stutz.

De naam Cadillac, gevestigd in de Amerikaanse automobielstad Detroit, verwijst naar de stichter van de stad (1701) Antoine Laumet de la Mothe sieur de Cadillac, zoon van een Franse emigrant, avonturier, pelsjager en handelaar in bont. Later werd hij de eerste gouverneur van Louisiana (1710 – 1716). Het historische wapenschild van de familie, omgeven met een goudkleurige lauwerkrans, werd het embleem van het merk en zo werd de Cadillac Automobile Company in 1902 geboren.

Cadillac bouwde in de eerste decennia automobielen van een hoog technisch niveau en introduceerde daarbij de dynamisch uitgebalanceerde krukas, remmen op alle vier wielen, de elektrische starter, elektrische ontsteking en elektrische verlichting, veiligheidsglas, een gesynchroniseerde versnellingsbak, de introductie van een V8 motor en later een V16 motor. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog komt Cadillac opnieuw met aansprekende technische vernieuwingen zoals airconditioning en stuurbekrachtiging in de droomauto van die tijd (1953): Cadillac Eldorado Convertible. Karaktervol in het ontwerp zijn de staartvinnen en het overmatig gebruik van chroom.

Cadillac stond en staat symbool voor de ‘American Dream’ en voor de maatschappelijke en sociale vooruitgang in de Verenigde Staten. De presidenten Franklin D. Roosevelt, Henry S. Truman en Dwight D. Eisenhower reden allen in een Cadillac. Bij de moordaanslag op president John F. Kennedy in de straten van Dallas – Texas (1963) reed hij in een Cadillac Fleetwood Cabriolet en president Barack Obama reed in een presidentiële gepantserde Cadillac ‘Limo One’ met als bijnaam ‘The Beast’ (kosten $ 300.000,00).

De Nationale Oldtimerdag presenteert een ‘Cadillac Parade’ met modellen van 1902 tot 1942 en van 1946 tot 1970.

Cadillac werkte nauw samen met carrosseriebouwer Fisher en voorzag de automobielen van een Fisher body en in latere jaren van een Fleetwood carrosserie. Die bedrijven werden door Cadillac overgenomen en samengevoegd.

Naast Ford en Buick is Cadillac het enige authentieke Amerikaanse automerk dat meer dan een eeuw geschiedenis met zich draagt. Voorname Amerikaanse merken zijn gestopt of hebben destijds de financiële crisis rondom de ‘Wallstreet Crash’ niet overleefd. Pontiac, Plymouth, Packard, Studebaker en Oldsmobile zijn slechts een herinnering. Chrysler en Chevrolet gingen over in andere handen (Fiat en Daewoo).

De Nationale Oldtimerdag op zondag 18 juni 2017 besteedt aandacht aan het 23e lustrum van Cadillac in een tweetal blokken: Cadillac automobielen van 1902 tot en met 1942 + Cadillac automobielen van 1946 tot en met 1970.

 

Tagged under cadillac

La Belle Epoque

“La Belle Epoque” fascinerend middelpunt in Nationale Oldtimerdag De periode in de Franse en aanslu...

Editie 2017

LEES MEER

Editie 33

Prijswinnaars De succesvolle en druk bezochte (naar schatting ruim 20.000 bezoekers) 33e editie van...

Editie 2017

LEES MEER

Programma

Het programma van de Nationale Oldtimerdag kent een vaste opzet. Na binnenkomst staan de auto's op s...

Editie 2017

LEES MEER

Deelnemers

De Nationale Oldtimerdag kent al jaren een top deelnemersveld die naast een Masterclass (winnaars va...

Editie 2017

LEES MEER

Optredens

De 33ste editie van de Nationale Oldtimerdag heeft naast ruim 400 mooie oldtimers ook een erg aantre...

Editie 2017

LEES MEER

Tourtocht

De Nationale Oldtimerdag kent een voor de deelnemers verrassende toertocht met een lengte van ruim 6...

Editie 2017

LEES MEER

Locatie

De Bataviaboulevard in combinatie met de Bataviahaven vertegenwoordigt de kernwaarden van Lelystad: ...

Editie 2017

LEES MEER

Social media

Links en media

   

 

 

  

  

Nationale Oldtimerdag Lelystad (st. ECL)
De Veste 16-69 | 8231 JG  Lelystad | 0320-232173
KVK-nummer: 41023111 | BTW-nummer: NL815554199B01

Log in of Aanmelden

Log in met Facebook

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?