Prinses Beatrix op de 'Groene Draeck'

Op donderdag 14 juni jl. was het precies 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet van kracht werd, gepubliceerd in het Staatsblad en getekend door Koningin Wilhelmina. Om dat te herdenken kwam Prinses Beatrix naar Lelystad om in de Bataviahaven een vlootschouw af te nemen van historische schepen als platbodems, kajuitjachten, bakdekkruisers, salonboten, oude baggerschepen en -bakken, een stoombaggermolen, oude stoomsleepboten, historische reddingboten en -vletten en moderne werkschepen die nu worden ingezet bij de aanleg van de Marker Wadden. Schepen die op de Nationale Oldtimerdag een passend decor op het water vormden voor de honderden deelnemende historische automobielen. Varend en rijdend erfgoed. De prinses trotseerde in passende outfit de stromende regen en stond vrouwmoedig aan het roer van haar 'Groene Draeck'.

Lees meer...

zeldzame dennis lorrie nieuw restauratieproject

Onder leiding van Dick Rensema heeft een groep nijvere en enthousiaste Lelystedelingen het initiatief genomen om te trachten een transportcollectie op te bouwen. Zij beschikken inmiddels over een Trans Europa Express (TEE) locomotief en wagons, de bekende experimentele Wubbo Okkels snelle bus en nu ook over een zeldzame Dennis Lorrie uit 1927. Deze kleine vrachtwagen - die om de motor te starten nog aangeslingerd moet worden - is gebouwd door Dennis Bros Ltd. in Guildford (Engeland). Deze automobiel, voorzien van een 5.5 lt. motor, staat aan de vooravond van een uitvoerige en ingrijpende restauratie die wellicht twee tot drie jaar gaat duren.  De auto heeft tot 2003 op het Engelse platteland dienst gedaan en is sindsdien in Nederlands bezit.

Lees meer...

primeur Simplex Railauto 1910

Ons land kende in het begin van de vorige eeuw een drietal vooraanstaande automobielfabrieken. Spyker, Eysink en Simplex zijn namen uit de vaderlandse autohistorie die tot de verbeelding spreken. Simplex bouwde ongeveer 200 automobielen, waarvan er één per kist en schip werd vervoerd vanuit Amsterdam naar Napels voor de nieuwe eigenaar Kardinaal Van Rossum die destijds tot de pauselijke staf in Rome behoorde. Daarnaast bouwde Simplex motorlorries onder de naam Simplex Railauto. Die lorries gingen bijna allemaal naar Nederlands Indië en Suriname om dienst te doen op de suiker-, koffie- en rubberplantages. De Leidse Drinkwater Maatschappij benutte er twee voor de controle van haar waterputten en filterbekkens in het 12 km. lange duingebied nabij Katwijk. Een Simplex Railauto DH 4 uit 1910 is door vrijwilligers met passie en kennis geheel gerestaureerd en maakt voor de eerste maal een trip buiten het Nationaal Smalspoor Stoomtrein Museum Katwijk-Leiden. Een stukje puur Nederlands mobiel erfgoed dat een belangrijke rol vervulde in het koloniale verleden. Op de plantages trokken deze lorries de karretjes vanaf het veld naar de fabriek. Zo had de 'Handelsvereniging Amsterdam' op haar 220 ha. grote suikerplantage op Oost-Java ruim 30 van deze railauto's in gebruik, compleet met een grote remise.

Lees meer...

lane steamcar tonneau 1909

In 1900 begonnen de broers William, George en John Lane met de productie van technisch gezien voor die tijd geavanceerde stoomautomobielen in het stadje Poughtkeepsie ('Queen City') in de staat New York. De Lane Motor Verhicle Company werd geboren. In de Verenigde Staten waren meerder aansprekende producenten van steamcars actief met merken als Stanley en White. Na de komst van de verbrandingsmotor ging het met de productie van steamcars snel bergafwaarts. Lane bouwde in 1909 ruim 150 exemplaren, maar in 1911 moest het bedrijf vanwege een gebrek aan opdrachten de deuren sluiten. Op de Nationale Oldtimerdag verschijnt de enige in ons land rijdende Lane Steamcar Tonneau uit 1909, afkomstig uit een Nederlandse privé collectie. De wagen heeft een 15 pk. 2 cilinder motor met kettingaandrijving op de achterwielen, goed voor een maximum snelheid van 70 km. per uur en met een bereik van 80 km.

Lees meer...

De oudste brandweerwagen van het Brandweermuseum Borculo

De Stichting Brandweermuseum Borculo verschijnt op de Nationale Oldtimerdag met de oudste brandweerwagen uit hun indrukwekkende collectie. De Seagrave uit 1917 (vorig jaar werd het eeuwfeestje van deze brandspuit uitbundig gevierd) is aangekocht bij een sloper in de staat New York en door vrijwilligers opgehaald in de USA. De restauratie nam bijna drie jaar in beslag. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door A. Baron van Coeverden en Tonnie Paalman uit Holten (een verwoed liefhebber en handelaar in historische automobielen). Seagrave werd in 1881 opgericht door Fred Seagrave in Detroit en het bedrijf verhuisde in 1891 naar Columbus (Ohio). De imposante auto heeft een 12 cilinder motor, houten spaakwielen, een koperen bel en is kettingaangedreven op de achteras. De transportkosten vanuit Amerika naar het Gelderse Borculo waren hoger dan de aanschafprijs (in dollars). Deze brandweerwagen is een Amerikaanse bijdrage aan de 'Belle Epoque' periode (1890-1918) waarvan diverse unieke modellen te zien zijn tijdens de komende Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

Stap aan boord van varend ergoed

Gelijktijdig met de 34e editie van de Nationale Oldtimerdag vindt de 3e editie van de Nationale Historische Reddingboot Dag plaats met de KNRM als organisator. Een unieke combinatie van rijdend en varend erfgoed. Bezoekers hebben de mogelijkheid om aan boord te stappen van de 'Hydrograaf'. Een voormalig stoomschip uit 1910 en destijds in dienst bij de Koninklijke Marine. Met dit schip wordt een vaartocht gemaakt langs de nieuw aangelegde Marker Wadden, een landaanwinning met natuurlijke waarden in het Markermeer. Er zijn een tweetal afvaarten en tickets kunt u kopen bij de stand van de KNRM nabij het botenhuis 'Jan de Braal'. De 'Hydrograaf' heeft jaarlijks een belangrijke rol bij de intocht van Sint Nicolaas op tv als de pakjesboot.

Lees meer...

Landrover radiostation met DJeep

Stoer, robuust en met een flinke bak geluid. Het dak gaat er af en het feest kan beginnen. De Landrover komt op ieder festivalterrein binnen. Deze ex-militaire Landrover Defender heeft eerder dienst gedaan bij het Britse leger en is nu stijlvol omgebouwd tot DJ Booth. Deze automobiel komt uit de stal van 'Schitterend Blik' uit Nieuwkoop. Aan boord een professionele DJ en de muziek is aangepast aan de stijl van de Nationale Oldtimerdag. Van muziek uit de jaren'50 en '60 met stemmen van o.a. Paul Anka, Harry Belafonte en zelfs Les Paul & Mary Ford.

Lees meer...

Straattheater van hoog niveau

Scuba Bianchi is een radiografisch bestuurbaar aquarium in een versmalde Autobianchi. Een rijdende avontuurlijk interactieve installatie. Noem het maar een straatfenomeen dat speelt met het publiek, mensen verwonderd achterlaat en ze volkomen verrast. Voor deze straattheater act is de slijptol gezet in een originele Autobianchi Quattroposti uit 1965. De auto is daarna voorzien van een elektromotor. Het chassis dienst als basis voor een bonte verzameling 'special effects', die op afstand worden aangestuurd: een klapperende motorkap, rookpluimen, Jaws. De man in het aquarium kijkt je aan, spuit je nat en is zeker niet vies van getoeter. Deze superkleine van oorsprong Italiaanse automobiel is een nieuw leven begonnen. Een leven van hilariteit en vermaak.

Lees meer...

Blue Grass Boogiemen muzikaal topamusement

The Blue Grass Boogiemen toerden oneindig veel door Europe en Noord Amerika en deelden podia met grootheden uit de bluegrass- en country music. Zelfs de Washington Post schreef een opvallend positieve recensie over hun optreden in Washington DC. Het toonaangevend Amerikaanse magazine 'Bluegrass Unlimited' omschreef hun optreden als 'high energy at its finest'. In Ierland wonnen ze de 'Chrystal Bowl' als meest populaire band tijdens het 'Guinness International Bluegrass Festival'. Daarnaast won de band in eigen land meerdere malen de Gram Parsons Award als beste akoetische band. Ze waren te zien en te horen op Lowlands, het Amsterdam Hart Festival in de Melkweg en in The Continental Club in Austin (USA), op Oerol en in The Station Inn in Nashville Tennessee. De band staat voor het beste wat Nederland qua authentieke rootsmuziek te bieden heeft. Muzikaal topamusement als omlijsting van de komende Nationale Oldtimerdag met als bijnaam 'The Ambassadors of Bluegrass'.

Lees meer...

'we gaan als de brandweer'

In het Gelderse Zevenaar is ruim vier jaar gewerkt door een enthousiast vrijwilligersteam aan de restauratie van een Chevrolet 5700 brandweerwagen uit 1957. De auto is destijds opgebouwd door de firma Kronenburg uit Hedel, de meest bekende specialist in de opbouw van brandweervoertuigen. Dat bedrijf begon in 1823 als een koperslagerij in Culemborg. De Chevrolet 5703-H is in 1957 opgebouwd en in bedrijf gekomen bij de Brandweer Zevenaar. De restauratie startte in 2012 en in 2016 werd dit mobiele stuk Zevenaarse brandweergeschiedenis weer getoond. Sindsdien presenteert de 'Chevrolet Groep Zevenaar' deze fraaie wagen op diverse binnen- en buitenlandse oldtimershows en brandweerjubilea. Zij komen voor de tweede maal naar de Nationale Oldtimerdag onder aanvoering van Arie van Noordenne. 'We gaan als de brandweer', zegt hij met een brede glimlach en vertelt dat de ploeg een week bezig is met poetsen en schoonmaken van het voertuig alvorens ze naar een evenement afreizen. "Een week vol koffie en af en toe een pilsje".

Lees meer...

Luc Baaten benoemd tot erelid

Tijdens de jaarlijkse geanimeerde vrijwilligersavond, waar het vrijwilligersteam van ruim vijftig medewerkers zich voorbereidde op de komende editie van de Nationale Oldtimerdag, is Luc Baaten benoemd tot erelid. Een passende waardering bij zijn afscheid. Gedurende een periode van ruim twintig jaar is door zijn deelname een grote bijdrage geleverd aan de kwalitatieve uitbouw van het evenement, dat mede daardoor is uitgegroeid tot de grootste oldtimermeeting in de Benelux. Hij heeft waar mogelijk contacten gelegd met diverse maatschappelijke organisaties en heeft zijn politieke betrokkenheid bij de stad aangewend om het evenement onder de aandacht te brengen, de organisatie te introduceren en de financiële basis te versterken. Zo legde hij de basis voor een succesvolle samenwerking met het ROC Flevoland (MBO College Almere) als het gaat om de inzet van studenten van de Opleiding Veiligheid & Vakmanschap. Zijn inzet en persoonlijke contacten hebben een herkenbare positieve uitwerking gehad op het positioneren van het evenement en de autogeschiedenis als belangwekkend onderdeel van 'erfgoed dat beweegt'. Onder luid applaus kreeg hij de zilveren speld uitgereikt, vergezeld van een oorkonde, een paar fraaie manchetknopen met het logo van de Nationale Oldtimerdag en een welverdiende fles champagne.

Lees meer...

Een zeldzame Ford Model T Fordor Sedan

Dat de komende Nationale Oldtimerdag aandacht schenkt aan het 22e lustrum van de Ford Model T is ook doorgedrongen bij onze zuiderburen. Niels Leemans uit Meerle (deelgemeente van Hoogstraten) in de Provincie Antwerpen melde zich aan met een vrij zeldzame Ford Model T Fordor Sedan uit 1926. Deze vierdeurs T Ford coupémodel is zowel in ons land als in België een weinig voorkomende automobiel. Voor Niels Leemans heeft deze auto een bijzondere betekenis, want het is zijn trouwauto. Deze T Ford heeft een vier cilinder 2.9 lt. lijnmotor, elektrische verlichting, houten spaakwielen en een kilometerteller. Motorvermogen 22 pk. Een fraaie aanvulling op de al gevormde line-up, die nu in totaal 38 rijdende exemplaren omvat. De auto is vanuit de USA verkocht aan een verzamelaar in Engeland en daarna via een veiling bij Christy's (Londen) in Belgische handen gekomen.

Lees meer...

Een racer van Maus Gatsonides

Bonhams Amsterdam zet zich in om de voor de collectie van meer dan 200 Ford modellen uit het voormalige Den Hartogh Ford Museum kopers te vinden die deze automobielen willen onderhouden en rijdend willen houden. Hopelijk dat veel modellen nieuwe eigenaren krijgen in Nederland of daar buiten. Voor wie de veiling op zaterdag 23 juni in Hillegom wil meemaken, zijn er tijdens de komende Nationale Oldtimerdag catalogi te koop. Kleurrijke collectorsitems met een schat aan fraaie foto's. Het vooraanstaande internationale veilinghuis brengt tevens een tweetal automobielen uit de Den Hartogh collectie naar Lelystad. Daarbij gaat het om o.a. een A Ford Mercury Speedster uit 1939. Deze bijzondere automobiel is door Maus Gatsonides gekocht en aangepast aan de rally's en races die hij er mee reed. Gatsonides is een legende uit de Nederlandse autosport geschiedenis. Hij won de Tulpen Rally en in 1953 de Rally de Monte Carlo. Hij noemde deze speedster 'Kwik' en verscheen er mee aan de start in vele straatraces en bij internationale meerdaagse rally's. Ook deze auto komt onder de hamer. Benieuwd wie er daarna - en tegen welke prijs - achter het stuur gaat zitten.

Lees meer...

Automobielen ruilen basis voor avonturen

In de geschiedenis van de Amerikaanse automobielindustrie neemt de Stutz Motor Company een bijzonder plaats in als producent van luxe automobielen (1911-1935). Oprichter was projectontwikkelaar Harry C. Stutz uit St. Claire. Henk Noteboom uit het Overijsselse plaatsje Radewijk (gemeente Hardenberg) pal op de Duitse grens heeft een Stutz KDH Open Tourer uit 1921. Hij heeft deze automobiel in 2011 vanuit Zweden naar Nederland gebracht, geruild tegen een Ford Thunderbird 1955. Toen begonnen de avonturen. Inmiddels heeft deze voortreffelijk onderhouden vintage car meer dan 36.000 km. afgelegd en deelgenomen aan internationale rally's als de Via Flaminia, Peaks of the Atlas (Marokko), Flying Scottman, Gordon Bennett Rally, 100 Mijl van Amsterdam en de Austria Historic. "Dan zie je wel een stuk van de wereld", aldus Noteboom. De auto heeft een 4 cilinder 6 lt. motor, goed voor een vermogen van 88 pk. en een topsnelheid van 120 km. per uur. "Het enige minpuntje is het benzineverbruik van 1 : 4", vertelt Noteboom "en dan moet je wel zorgen dat je onderweg weet waar de benzinepompen zijn". In Nederland is Stutz destijds geleverd via importeur Lindeteves & Stokvis uit Rotterdam.

Lees meer...

het heeft vier wielen en een stuur maar geen naam

De historische automobielwereld heeft 'vreemde' eenden in de bijt. Gevonden als een schuurvondst zijn er automobielen waar de rechtgeaarde kenner geen touw aan vast kan knopen. Zo heeft Paul Kuster uit Heinenoord een door de RDW geaccepteerde vierwieler met stuur, waarvan niemand de naam weet. De auto is opgebouwd uit originele onderdelen van automobielen uit de jaren '25-'26 van de vorige eeuw en de laatste constructie-aanpassingen hebben plaats gevonden in 1948. Gebouwd door een 19-jarige in techniek begaafde vliegtuig mecaniciën. De auto heeft het chassis van een Citroën C3, de voortrein van een Mathis, de motorkap van een Horch met een 8 cilinder motor (een achtergelaten Duitse officiersauto), heeft onderdelen van een Renault en een Simca 8, de hydraulische remmen van een Citroën Traction Avant, Michelin banden en de staart van een neergeschoten Duits Messerschmitt jachtvliegtuig. Het geheel wekt de indruk van een snelle historische sportwagen. Geen naam, maar een aanduiding: Citroën Isole. Een kijkobject waarbij verbazing een grote rol speelt.

Lees meer...

Pionier Automobielen Club presenteert rijdende schoonheid

De Pionier Automobielen Club is een bijzonder actieve vereniging die rijdend erfgoed koestert en waar mogelijk presenteert. De club werd in mei 1956 opgericht in Hotel des Pays Bas in Utrecht en in 1965 werd Prins Bernhard beschermheer van de PAC. Secretaris Elga van Wenum coördineert de deelname van leden aan de komende Nationale Oldtimerdag. Zowel voor de presentatie van de 'Belle Epoque' periode als voor de 'Classic T Ford Parade' (110 jaar Ford Model T) hebben zich leden van de PAC individueel aangemeld bij de organisatiecommissie. De PAC is op de dag van het evenement aanwezig en kan haar deelnemende leden ontvangen in een pagodetent waar ook andere deelnemers welkom zijn om kennis te maken met de PAC. Op verzoek van de vereniging hebben enkele PAC-leden toegezegd om een bijzonder automobiel te plaatsen bij de tent. Een Amerikaanse zeer fraai gerestaureerde schoonheid trekt daarbij de aandacht. Het gaat om een Franklin 11A Coupé uit 1926. De auto is via een veiling in Amerika in Nederlands bezit gekomen en vervolgens volledig gerestaureerd en in originele staat gebracht aan de hand van historische fabrieksgegevens. Een ingrijpende operatie, uitgevoerd door het Nederlandse toprestauratiebedrijf Eastend. De auto maakte in 2016 haar debuut op het Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Lees meer...

Van geweermaker naar autofabrikant

Charles Schaudel was geweermaker in Bordeaux. Aan het einde van de 19e eeuw was hij tevens rijwielfabrikant. Net als vele anderen werd hij gegrepen door het autobacil en bouwde in 1900 zijn eerste automobiel. Opzienbarend omdat hij de motor, koppeling en transmissie samenvoegde in één behuizing (gietwerk) met de naam 'Le bloc moteur'. Zo ontstond de merknaam Schaudel Motobloc. In 1902 nam zijn zwager Emile Dombret het bedrijf over onder de nieuwe naam La Société Anonyme des Automobiles Motobloc. De auto, voorzien van een kettingaandrijving, haalde een snelheid van ruim 20 km. per uur. In 1903 stonden er drie exemplaren Motobloc aan de start voor de eerste editie van de race Parijs - Madrid. In Nederland werd Motobloc geïmporteerd door Gerard H. Dee in Leiden met als bedrijfstitel 'Hoofdagentuur voor Nederland en de Koloniën'. Hans van Huizen uit Goedereede heeft een unieke Schaudel Motobloc uit 1902, aangekocht via Pre War Car. Een automobiel die deelnam aan de befaamde London to Brighton Run. Uit de eerste productiejaren van deze Franse automobiel resteren nog twee exemplaren, waarvan er dus één in Nederlands privé bezit is. Motobloc speelde een - kleine - rol in de prachtige film 'Chitty Chitty Bang Bang'.

Lees meer...

Landbouwmachine fabrikant bouwt automobielen

In 1842 start Jerome Verhogen, een emigrant met Nederlandse roots, in het stadje Racine in Wisconsin een fabriek voor de productie van dorsmachines onder de naam Case. In de daarop volgende decennia ontwikkelt de onderneming meerdere landbouwmachines, stationaire motoren en tractoren. In augustus 1910 neemt Case het bedrijf Pierce Racine Automobile Corporation over en start met de bouw van automobielen. In de diverse historische gegevens wordt Case omschreven als een eerste klas automobiel, de beste in zijn soort en prijsklasse. De onderneming, het eerste model verschijnt in 1911, stopt in 1926. In totaal worden er ruim 24.000 automobielen geproduceerd. Danny Meinesz uit Haarlem heeft een zeldzame Case 40 Open Tourer uit 1912. Van dat model zijn er ruim 1.200 gebouwd en het is nu in de USA een gewild object voor verzamelaars. De auto van Meinesz is de enige Case in ons land en een fraaie toevoeging aan de presentatie van de 'Belle Epoque' periode.

Lees meer...

Zuiderzeewet met de handtekening van KoninginWilhelmina

Op 14 juni a.s. is het precies 100 jaar gelden dat de Zuiderzeewet, ingediend door de Minister van Waterstaat Ir. Cornelis Lely, in het parlement werd aangenomen en in het Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden werd afgekondigd met de officiële ondertekening door Koningin Wilhelmina. Dat memorabele jubileum krijgt op verschillende manieren gepast aandacht. Ook op de Nationale Oldtimerdag wordt er aandacht aan geschonken door de presentatie op panelen van hoogtepunten per jaar uit de uitvoering van de wet in combinatie met automobielen uit dat zelfde jaar. Voorbeeld; Afsluitdijk gereed 1932 - automobiel uit 1932. De Zuiderzeewerken hebben er voor gezorgd dat het Nederland van nu er ingrijpend anders uitziet dan het Nederland van 100 jaar geleden: de woeste Zuiderzee werd bedwongen, de Afsluitdijk en de vorming van nieuw land door de inpoldering van de Wieringermeer, de Noordoostpolder en Oostelijk en Zuidelijk Flevoland zijn de zichtbare voorbeelden van noeste arbeid. Het verhaal van Nederland is een verhaal van water. Water als bittere vijand, water als bron van handel en voorspoed, water als productiemiddel voor landbouwgewassen en water als transportmiddel voor beroeps- en recreatievaart. 100 Jaar Zuiderzeewet kreeg als motto mee: 'van Zuiderzee naar meer'. Toen Koningin Beatrix op 1 januari 1986 de proclamatie van de Provincie Flevoland tekende, zei ze met een brede glimlach "Dit is mijn provincie". Alle overige provincies zijn in het verleden door haar voorouders uitgeroepen.

 

 

Lees meer...

Een Singer is niet alleen een naaimachine

Groot Brittannië kent in haar autohistorie tal van aansprekende sportieve merken. MG, Triumph, Lotus, Lagonda, Alvis en Lanchester zijn er sprekende voorbeelden van. In Coventry stond de fabriek van Singer, een sportwagenfabrikant die modellen maakte die door de eigenaren werden ingezet voor rally's, trials, hill climbs, circuit- en straatraces. De auto was echter evenzeer geschikt voor het dagelijkse verkeer. Klaas Hoogenberg uit Luinjeberd heeft een Singer Six Sports Convertible uit 1933. Van deze open tourer zijn er slechts 37 gebouwd. Standaard uitgerust met een 1.5 lt. zes cilinder motor is het de tegenhanger van de MG (J2) uit die jaren. Goed voor een topsnelheid van ruim 130 km. per uur (een topprestatie in die tijd). Deze gedistingeerde automobiel is gebouwd voor de Amerikaanse markt en daarvoor is er een motor ingebouwd van 2.0 lt., de zwaarste motor die Singer ooit heeft gebouwd. Vanaf 1875 bouwde Singer rijwielen en motorfietsen en in 1901 begon de productie van automobielen onder licentie van Lea Francis met oprichter George Singer als president-directeur. In april 1970 stopte de productie en verdween het merk Singer van de markt. Het is echter heden ten dage een geliefd verzamelobject voor liefhebbers van Britse sportwagens. Velen verwarren de naam Singer met naaimachines, maar daar heeft het automerk niets mee van doen.  

Lees meer...

Unieke Nederlandse Ford collectie wordt geveild

In het najaar van 2016 sloot het befaamde Den Hartogh Ford Museum in Hillegom haar deuren. Zes jaar nadat de oprichter en vormgever van deze unieke collectie Piet den Hartogh was overleden. In 2014 werden er ongeveer vijftig automobielen uit het museum verkocht, hoofdzakelijk doublures in de collectie. De huidige collectie bestaat nog uit meer dan 200 voornamelijk vooroorlogse Ford modellen. Op zaterdag 23 juni a.s. wordt die collectie door Bonhams geveild in het voormalige museum aan de Haarlemmerstraat 36. Tijdens de komende Nationale Oldtimerdag op zondag 17 juni zal Bonhams aandacht besteden aan deze veiling en kunnen liefhebbers, collectioneurs en andere geïnteresseerden zich een fraai vormgegeven catalogus verschaffen (beperkte oplage). Oldtimerkenners en -liefhebbers hopen dat een belangrijk deel van de collectie in Nederland kan blijven. Het museum stond bekend als de grootste en wellicht meest belangwekkende historische Ford collectie ter wereld met daarbij vele zeldzame modellen en ontwerpen. Een belangrijk deel van de collectie gaat over de periode waarin de T Ford werd geproduceerd. Aangezien de Nationale Oldtimerdag extra aandacht besteedt - samen met het T Ford Register Nederland - aan het 22e lustrum van dit onsterflijke model hebben de organisatoren en Bonhams de handen ineen geslagen om zoveel mogelijke kopers over de veiling te informeren en de collectie aanschouwelijk te maken. Piet den Hartogh kocht zijn eerste Ford in 1956. Zijn liefde voor dit Amerikaanse automerk was al op jonge leeftijd ontstaan. In de tijd dat het transportbedrijf van zijn vader overschakelde van het gebruik van handkarren, schepen en van paard en wagens naar moderne transportmiddelen was dat een AA truck van het merk Ford. Dat liet op hem een onvergetelijke indruk achter. Bonhams is vereerd en er trots op dat zij deze veiling mag organiseren met als resultaat dat de automobielen in de nu statische en gesloten collectie weer de aandacht en de liefde krijgen van nieuwe eigenaars waar ook ter wereld.

Lees meer...

Lamborghini lustrum krijgt gestalte

De Nationale Oldtimerdag past jaarlijks een jubileum of lustrum van een vooraanstaand en voor autoliefhebbers aantrekkelijk automerk in. Voor de komende editie op zondag 17 juni is het 11e lustrum van Lamborghini een aansprekend onderwerp. In nauwe samenwerking met de Lamborghini Club Nederland (met als actieve contactpersoon secretaris Ron Willems Van Beveren) en met steun van Pon Luxury Cars (Lamborghini) in Leusden zal dit feestelijke moment van 55 jaar Lamborghini niet onopgemerkt voorbij gaan. De leden van de Lamborghini Club melden zich individueel aan en zo staan er o.a. de modellen Diablo, Murciélago, Hurican en Gallardo. Dit jaar dus een memorabele opstelling met 110 jaar Ford Model T en 55 jaar Lamborghini. De één dus dubbel zo oud als de ander. Een voorbeeld van hoe de automobielgeschiedenis en de automobielindustrie met de factor tijd zijn omgegaan.

Lees meer...

Stanguellini een charmante Italiaanse sportwagen

Mark Geesink uit Eibergen verschijnt aan de start met een door Classic Mike in Zeewolde perfect uitgevoerde restauratie van een Stanguellini. Automobili Stanguellini is in 1939 opgericht door Vittorio Stanguellini in Modena. Het bedrijf legt zich toe op de productie van lichte sportwagens met een motorinhoud van 750 en 1.100 cc. veelal op het chassis van een Fiat model. Met deze wagens werden vele prijzen gewonnen zoals de Mille Miglia (1940), Targa Florio (1952), 12 Hours of Sebring (1957) en de Vanderbilt Cup in New York (1960). In 1957 werd een 4e plaats behaald in de klasse tot 1.500 cc  van de 24 Uur van Le Mans. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Stanguellini een automobiel die bestemd was voor de sportieve Italiaanse weggebruiker als een goedkopere tegenhanger van Alfa Romeo, Maserati en Ferrari. Dat werd de Stanguellini Sport 1100 Berlinetta, waarbij het koetswerk werd ontworpen door Carrozzeria Bertone. Nadat Vittorio Stanguellini overleed, sloot het bedrijf in 1960 de productie. De auto van Geesink heeft zijn sporen eveneens verdiend in de Mille Miglia.

Lees meer...

Een VW Kever van de Rijkspolitie

In de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw kende ons land een tweetal politiekorpsen. De Rijkspolitie en de Gemeentepolitie. De Rijkspolitie was vooral werkzaam in minder dicht bevolkte gebieden, dorpen en gehuchten die niet over een gemeentelijk politiekorps beschikten. Het korps Rijkspolitie bestond van 1945 tot 1993. Daarna werden de beide korpsen samen gevoegd vanwege de nieuwe Politiewet. De Rijkspolitie stond destijds rechtstreeks onder verantwoordelijkheid van de Minister van Justitie en de Gemeenteploitie onder verantwoordelijkheid van de burgemeester. Het Korps was in feite de voortzetting van de Rijksveldwacht van voor de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2006 staat in Drachten het VW restauratie- en onderhoudsbedrijf Wagenfolks onder de bezielende leiding van Michel Gaastra. Dat bedrijf restaureert, reviseert, onderhoudt en verkoopt Volkswagen Kevers, T1 spijlbussen en is daarin in de loop van de jaren gespecialiseerd. Zij beschikken over een gave tweedeurs Rijkspolitie Volkswagen Kever 1960 in originele staat. De herkenbare donkerblauwe kleur, een omroepinstallatie op het dak, de 1e serie voorzien van een blauw zwaailicht, een sirene en het wapen van het Korps Rijkspolitie op de beide portieren. Een automobiel die op de kop van de toertocht voldoende respect afdwingt voor een veilige doortocht. Ieder dorp had in de jaren '60 een eigen veldwachter. Ook het nieuwe Lelystad Haven had een eigen Rijkspolitieman die werd aangesproken als 'veldwachter'.

Lees meer...

Panhard et Levassor de oudste autofabriek van Frankrijk

Emile Levassor en René Panhard hadden rond 1870 een bedrijf in houtbewerkingsmachines in de Parijse voorstad Saint Antoine. De vader van Emile was een koetsenbouwer. Zoals zovelen in die tijd raakten ook zij in de ban van de mogelijkheden van de verbrandingsmotor. In 1876 bouwden zij hun eerste verbrandingsmotor. Dat betekende dat zij zich gingen toeleggen op de bouw van automobielen. In 1890 verscheen de allereerste Panhard et Levassor. Een Dos-a-Dos koets met een in licentie gebouwde Daimler motor. Daarmee was Panhard et Levassor geboren, de allereerste autofabriek in Frankrijk. In 1892 reed een auto van dat merk zonder enig technisch probleem van Parijs naar Versailles met een snelheid van nog geen 10 km. per uur. In 1910 bouwde Panhard et Levassor een automobiel met een Knight-motor. Gerben Zwart uit Leiden komt naar de Nationale Oldtimerdag met een Panhard et Levassor X19 uit 1912. Een Franse inbreng in de presentatie van de 'Belle Epoque' periode, die wel wordt omschreven als de kraamkamer van de automobielindustrie. Studenten, ingenieurs en fabrikanten van allerlei machines gingen aan de slag om in de nieuwe vinding een bestaan op te bouwen. Zo gingen fietsenmakers, wagenmakers, vogelkooi producenten, naaimachinefabrikanten, molenbouwers, makers van landbouwgereedschap, stoommachinebouwers, lantaarnfabrikanten over op de bouw van automobielen en werd Frankrijk tussen 1890 en 1910 met mekka van Europa op het gebied van de autohistorie.

Lees meer...

Koninklijke Britse limousine met een unieke carrosserie

Het beroemde Britse automerk Rolls Royce liet de carrosserie van de limousines bouwen bij verschillende vooraanstaande coachbuilders als James Young, H.J. Mulliner, Hooper, Park Ward en Barker. Tonie Bienemann uit Arnhem, een verwoed verzamelaar van Bentley en Rolls Royce modellen (ondergebracht in het enige Nederlandse Hooper Museum) verschijnt op de Nationale Oldtimerdag met een Rolls Royce Silver Wraith Saloon Freestone & Webb uit 1954. Een unieke limousine want van dit model zijn er slechts 12 gebouwd en het interieur is de enige uitvoering die Freestone & Webb - gevestigd in Willesden North London -  toepasten. De auto heeft een acht persoons koetswerk met verwarming in het voor- en achter compartiment, airconditioning in het passagiersgedeelte, uitklapbare pick-nick tafels van donker wortelnoten hout, twee uitklapbare stoelen in de rug van de voorbank, een verlichte en volledig ingerichte burlnoten cocktailbar, hoog gepolijst houtwerk en unieke Lucas lampen. Freestone & Webb bouwde de carrosserie geheel op de wens van de koper die afkomstig was uit Amerika. Rolls Royce en Bentley bouwden verschillende automobielen voor het Britse koningshuis dat er bewust voor koos om in Groot Brittannië ontworpen en gebouwde limousines aan te schaffen.  

Lees meer...

Buick Business Coupé een vooroorlogs topmodel

Het handelshuis Cars Cola & Coins in Sint Jacobiparochie specialiseert zich in de verkoop van bijzondere modellen van Amerikaanse topmerken. Zij presenteren zich voor de eerste maal op de Nationale Oldtimerdag en brengen vanuit het Friese land een Buick 40 Special Eight Business Coupé uit 1939 mee. Van dit type zijn er in twee jaar tijd slechts 552 gebouwd. Dit vooroorlogse Buick topmodel is een zwarte tweedeurs automobiel voorzien van een 8 cilinder Dynaflash lijnmotor. Deze Buick heeft mohair stoffen bekleding, BF Goodrich Silvertown radiaalbanden, houtgelakt dashboard en is gebouwd in Flint (Michigan). De term Business Coupé duidt er op dat deze automobiel met name geschikt was voor handelsreizigers, doktoren, advocaten en notarissen. In die jaren werden sommige automobielen speciaal ontworpen voor bepaalde doelgroepen en dat werd ook in advertenties en via radioreclames zo aangekondigd. De auto - in volledig originele staat - is in een uitstekende conditie na restauratie en motorrevisie.

Lees meer...

Een pronkstuk gebouwd door Park Ward

Hans van Eeuwijk uit vestingstad Heusden presenteert een fraaie tweedeurs Bordeauxrode Bentley R Drophead Coupé Park Ward uit 1954. Van dit fastback model zijn er slechts negen gebouwd door de befaamde Britse coachbuilder Park Ward die met name carrosseriemodellen ontwierp voor Rolls Royce. Acht er van zijn rechts gestuurd speciaal voor de Britse markt en één is er links gestuurd in opdracht van een gefortuneerde Amerikaan mr. D. D. Feldman uit Bel Air (bij Los Angelos). De auto is gevonden in een keldergarage bij een Zwitserse villa nabij Geneve, waar hij ongeveer 12 jaar heeft gestaan. Na een vijf jaar durende volledige restauratie is de limousine in concoursstaat en heeft hij al verschillende prijzen in de wacht gesleept o.a. op het jaarlijkse festival Schloss Dyck in Duitsland en werd de eerste prijs behaald in de RREC Annual Rally 2012. De auto heeft een 6 cilinder 4.5 lt. motor, goed voor een maximumsnelheid van 160 km. per uur en heeft een beige lederen interieur. Door sommigen wordt dit model wel de mooiste cabriolet uit de jaren '50 genoemd.

Lees meer...

Een Polderbewoner verliefd op een Amerikaan

In 1918 startte de Essex Motor Company in Detroit met de productie van automobielen. Het was in feite een tweede merk binnen de Hudson Motor Company. In 1922 verdween de naam Essex weer van de markt en werden de automobielen gefabriceerd onder de naam Hudson Essex tot 1933. Daarna werden deze automobielen nog enkele jaren gemaakt onder de merknaam Terraplane. Henk Valkema van Valkema Classics is een polderbewoner die zich heeft gespecialiseerd in de restauratie en revisie van motorblokken van Amerikaanse automobielen. Met zijn nuchtere en heldere verstand en gezegend met gouden handen is hij een absolute kenner van Amerikaanse auto's uit met name de periode 1920-1935. Merken als Packard, Cadillac, Essex, Hudson, Marmon en Pierce Arrow hebben onder de motorkap voor hem geen geheimen. Hij komt aan de start met een Essex Super Six Open Tourer uit 1927. 'Daar heb ik mijn hart aan verpand en het is een uitstekend rijdende en betrouwbare automobiel", aldus Valkema. Essex produceerde een betaalbare auto voor het gemiddelde Amerikaanse gezin. Daarbij stond toen al duurzaamheid hoog in het vaandel. In 1919 vestigde een Essex een duurzaamheidsrecord (uithoudingsproef) in Cincinnati (Ohio) door op één tank petrol maar liefst 50 uur te kunnen rijden. Afstand 4.888,2 km. met een gemiddelde snelheid van ruim 60 mijl per uur.

Lees meer...

Franse broers ontwerpen een indrukwekkende automobiel

Op 22 januari 1898 verschenen de broers Emile en Louis Mors voor notaris Mr. Erneste Prud'homme in Parijs om hun nieuwe bedrijf Société d'Automobiles Mors op te richten. In 1896 komt de eerste auto van dat merk op de weg en de broers zorgen er voor dat Mors een succesvolle deelnemer wordt aan diverse rally's die de vorm hebben van wegraces over zandwegen. Zo strijden zij mee in de Rally Paris - Saint Malo (1899), de Rally Bordeaux - Biaritz (1899) en de internationale rally Parijs - Berlijn (1901). De Mors is de eerste auto met een benzinemotor die het wereldsnelheidsrecord op land vestigt met een snelheid van ruim 77 mijl per uur. In 1905 brengen zij het type R op de markt en daarmee veroveren ze een Medaille d'Or tijdens de Paris Exhibition in 1905. In 1908 treedt André Citroën toe tot de directie. Het bedrijf wordt in 1925 beëindigd. De Mors R is een zeldzame automobiel en Michel Laarman, een Nederlandse collectioneur, is in het bezit van de enige Mors in ons land. Deze auto is eerder gepresenteerd tijdens de zeer gewaardeerde Rode Kruis Rally en het Concours d'Elegance Paleis het Loo in Apeldoorn en doet eind april mee aan de Rally Parijs - Amsterdam. Deze rally werd voor het eerst in 1898 voltooid en nu - 120 jaar na dato - rijden historische automobielen opnieuw vanuit de Franse hoofdstad en is de finish bij Kasteel De Haar. Een uitdagende vierdaagse rally met automobielen uit de beginperiode van de automobielgeschiedenis. Een prachtige toevoeging aan de 'Belle Epoque' presentatie tijdens de Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

Goede relatie met Friese T Ford liefhebbers

Wat is de relatie tussen Friesland en Detroit ? Daar moet je even over doordenken. Detroit is de geboortestad van de T Ford in 1908. In Friesland bestaat de Oldtimerclub 'Roadster' en verschillende leden rijden in een Ford Model T. Hoe dat zo komt is een onopgelost raadsel. Het lijkt een goedaardig virus. In Bakkeveen, Twijzel, Twijzelerheide, Achtkarspelen, Beetsterzwaag, Wijnjewoude, Koudum, Nij Beets, Wirdum en Kootstertille rijden er bij fraai zomerweer zo maar goed onderhouden T Ford's door de straten. Mart Hamstra uit Twijzel, eigenaar van een installatiebedrijf, heeft een uniek model in zijn bezit. Een Ford Model T Speedster uit 1915. Deze witte open tweezitter is in uitstekende conditie, rijk voorzien van koperen elementen zoals de gaslantaarns, houten spaakwielen, Goodyear banden en rood lederen kuipstoelen. Alles in originele staat. Opnieuw een waardevolle aanvulling van de line-up van het 22e lustrum van Ford Model T, een unieke jubileumpresentatie die de fotograferende liefhebber doet likkebaarden.

Lees meer...

Frans ontwerp van cyclecar naar sportieve racer

In de beginjaren van de auto-industrie was Frankrijk het mekka van de autoproductie in Europa met tal van kleine autofabrikanten. Velen legden zich toe op de productie van cyclecars, kleine lichte automobielen die konden worden vervaardigd met een gewicht waarover de Franse overheid geen belasting vorderde. Bertrand Montet, een technisch-ingenieur met een eigen bureau, begon in 1921 met een bedrijf onder de naam Automobiles Derby in Courbevoie. Een cyclecar fabrikant die zijn product toonde tijdens de Olympia Autoshow in 1923. Hij kreeg contact met Vernon Balls in Engeland, die daar als verkoopagent het eveneens Franse automerk Amilcar introduceerde. In 1927 gingen zij een samenwerking aan onder de naam Vernon Derby. De vraag naar deze automobielen was groot maar zij konden er slechts 200 per jaar produceren. Dat lage aantal leverde zowel productie- als financiële problemen op. Toen Montet in 1928 overleed naam de Brit Douglas Hawkes zijn plaats in. In 1930 kwam een tweezitter sportwagen op de markt die zijn primeur beleefde op de jaarlijkse London Motor Show. Daarvan is een exemplaar nu in het bezit van Hans van Kleef uit Langerak. In 1934 en 1935 deed een Derby Vernon mee aan de 24 Uur van Le Mans en was deze met een zes cilinder 1.8 lt. Riley motor uitgeruste automobiel regelmatig te zien bij sportwagenraces op het Britse Brooklands Circuit met Vernon Balls als racer. In 1936 is het bedrijf gestopt wegens gebrek aan financiële middelen. Van dit type zijn er nog slechts enkele bekend.

Lees meer...

In een Spyker van Peking naar Parijs

In 1907 schreef het Franse dagblad 'Le Matin' een uitdaging uit gericht aan autofabrikanten dat - uiteindelijk - resulteerde in de Rally Parijs - Peking in 1907. De rally ging op 10 juni van start en bereikte na 59 dagen de finish op 10 augustus met als winnaar de Italiaanse Prins Scipione Borghesi. In het deelnemersveld een Nederlandse Spyker met als chauffeur Charles Godard en als navigator Jean du Taillin. Zij bereikten de vijfde plaats. In 2007 - precies honderd jaar later - kreeg deze rally een 2e editie als een eerbetoon. In het deelnemersveld de Nederlanders Stijnis Schotte en Evert Louwman, beiden met een Spyker. De helaas veel te vroeg overleden Stijnis Schotte (49) - eigenaar van de historische collectie 'De Autostal' in Nieuwerkerk aan de IJssel - ging van start met een Spyker 14/18 Double Phaeton uit 1906. Met deze historische automobiel trok hij over de Himalaya, reed door 13 landen in een tocht van ruim 16.000 km. en eindigde op de Champs Elysée in Parijs. Die Spyker voltooide de rally zonder al te grote problemen en is nu eigendom van een Nederlandse collectioneur die de auto presenteert tijdens de komende Nationale Oldtimerdag. De Gebroeders Spyker (van oorsprong koetsenbouwers) vestigden in 1896 de fabriek op buitenplaats 'Trompenburg' in Amsterdam, het voormalige landgoed van admiraal Cornelis Tromp. De Spyker is in puike conditie en wordt ingezet bij diverse nationale en internationale shows en bijeenkomsten van automobielen uit het begin van de autogeschiedenis.

Lees meer...

Een iconische nazaat van Walter Owen Bentley

In de laat jaren '20 en beginjaren '30 van de vorige eeuw kwam de Bentley febriek, opgericht door Walter Owen Bentley, in grote financiële problemen. Dat leidde er toe dat Rolls Royce (onder directie van Henri Royce) het bedrijf in 1931 overnam en het merk voortzette vanuit de fabriek onder de titel 'Silent Sports Car of Derby Bentley'. Het model Bentley Park Ward Sports Saloon werd geproduceerd tussen 1933 en 1939. In 1936 werd de 3.5 lt. motor vervangen door een 4.25 lt. motor. De heer Albers uit Laren (NH) heeft een fraaie Bentley Park Ward Sports Saloon 4.25 lt., gebouwd in 1936, voorzien van een bijna geruisloze 6 cilinder motor, goed voor ruim 105 pk. Carrosserie bouwer Park Ward werd als koetsenbouwer opgericht in 1919 door William MacDonald Park en Charles Ward. Zij ontwierpen diverse carrosserieën voor Bentley modellen die onder meer op bestelling werden geleverd aan het Britse Hof van Windsor. Voor deze iconische 'typical' Britse Bentley ontwierpen zij een tweekleurig Berlina model voorzien van leer bekleding en metalen spaakwielen. De auto werd geleverd aan de eerste eigenaar in Londen. Er werden ruim 1.200 exemplaren verkocht.

Lees meer...

Rambler ging als eerste van stuurstok naar stuurwiel

Thomas B. Jeffrey en Philip Gormully waren sinds 1897 fietsenmakers in Chicago. Na het overlijden van Gormully nam Jeffrey een grote gok, verhuisde naar Kenosha (Wisconsin) en startte met zijn zoon de productie van automobielen onder de merknaam Rambler. In 1916 werd dat bedrijf overgenomen door motorenleverancier Nash. In 1901 komt de eerste Rambler op de markt nadat het voertuig in 1900 werd gepresenteerd op de autoshows in Chicago en New York, in de volksmond omschreven als 'een koets zonder paard' met een rode lens aan de achterzijde, 2 lantaarns aan beide zijflanken aan de voorzijde en een grote acetyleen lantaarn in het midden voor de radiator. Rambler is in de USA de eerste autofabrikant die de stuurstok verruilt voor het houten stuurwiel. Dit unieke en typisch Amerikaanse product uit de begintijd van de automobielhistorie heeft rieten reis- en pick-nick manden en paraplubak. De oorspronkelijke eigenaar van deze Rambler was vele jaren lid van de 'Horsless Carriage Club of America'. In 1904 werden er 3.560 exemplaren gebouwd en afgeleverd in de kleuren rood, zwart en blauw. De auto kon tegen bijbetaling worden voorzien van een geheel afneembare huif.

Lees meer...

Duitse leger gebruikte Bugatti als schietschijf

Bugatti spreekt nog altijd tot de verbeelding. De ontwerpen van Ettore en zoon Jean Bugatti zijn populair bij autoliefhebbers van over de hele wereld. Design, motorvermogen, bijzonder en herkenbaar geluid. Met de opvallende hoefijzervormige radiator. Flip Klopper uit Haarlem, lid van de Dutch Vintage Sports Car Club (DVSCC), heeft een Bugatti T44 Roadster uit 1928 met een fabelachtige historie. De auto met een dichte carrosserie is in 1928 in Molsheim gebouwd als een demonstratiemodel voor potentiële klanten. In 1929 werd hij verkocht aan de familie Peugeot. Tien jaar later bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is de auto op bokken gezet in een boerenschuur om confiscatie door de Duitsers te voorkomen. De wielen werden elders opgeborgen. De Duitse bezetters vonden de auto maar konden er niets mee en daarom gebruikten ze hem als schietschijf. Na afloop van de oorlog is deze Bugatti in de schuur blijven staan en in 1960 heeft Klopper sr. de auto als een 'barnfind' van de familie Peugeot overgenomen. Een ingrijpende restauratie kon beginnen. De oorspronkelijke carrosserie werd vervangen door de huidige roadster body. Al met al heeft de familie Klopper deze Bugatti T44 al 58 jaar in haar bezit en nemen ze er mee deel aan vele nationale en internationale Bugatti events en aan de rally's en toertochten van de DVSCC.

Lees meer...

Een product van Koninklijke A Bikkers & Zn. Rotterdam

Het begon als een ijzergieterij. A. Bikkers & Zn. uit Rotterdam specialiseerde zich in brandblusmaterialen, brandweervoertuigen en koperen duikhelmen. Gestart in 1783 kreeg het bedrijf honderd jaar later - 1883 - het predicaat 'Koninklijk'. In 1905 bouwden zij de eerste autobrandspuit in ons land, een door stoom aangedreven voertuig. Diverse automerken als Benz, Studebaker, Buick en Ford Model T werden in Rotterdam in het begin van de vorige eeuw voorzien van een brandweercarrosserie en een pomp met een watercapaciteit van 1.000 tot 2.000 liter per minuut. Gerrit Poort uit Winsum heeft een TT Ford brandweerwagen uit 1923 met een opbouw van Koninklijke Bikkers & Zn., tevens voorzien van een brandladder. Een wagen die vakbekwaam is gerestaureerd in volledig originele staat. In ons land waren er nog enkele bedrijven die zich toelegden op carrosseriebouw voor brandweervoertuigen zoals Van der Ploeg, Van Bergen Heiligerlee, Concordia en Kronenburg. Deze TT Ford brandweerwagen is in een uitmuntende conditie was destijds in gebruik bij de gemeente Winsum (Gr.). In 1983 - precies 200 jaar na de oprichting - sloot het bedrijf haar deuren.

Lees meer...

Een T Ford Delivery van uitmuntende kwaliteit

Het 22e lustrum van de Ford Model T lijkt door de plezierige samenwerking met het T Ford Register Nederland een doorslaand succes te worden. Of zoals voorzitter Balt Oskam zegt: "Nu nog een zomers zonnetje en het feest kan beginnen". Bij de vele inschrijvingen (het gaat om diverse modellen en om uiteenlopende productiejaren) zitten automobielen met een verhaal en van een zeldzame schoonheid. Zo meldde Klaas Hopman uit Purmer zich aan met een Ford Model T Delivery. Een volledig gerestaureerd model uit 1913. Het is de eerste bestelwagen van Ford Model T dat werd gebouwd vanaf het vroege voorjaar van 1912 tot de zomer van 1913. In totaal werden er 1.700 exemplaren gebouwd met een aanschafprijs van $ 700,00. De bestelwagen was bedoeld voor het uitvoeren van spoedbestellingen en was natuurlijk sneller dan een paard en wagen. Duidelijk voorbeeld van de modernisering van het goederenvervoer uit het begin van de automobielhistorie. Klaas Hopman (en zijn vrouw) zijn echte Ford liefhebbers en zij beschikken ook over een A Ford gerestaureerde bakkerswagen die op menige show de aandacht trekt. Deze T Ford Delivery is van een buitengewone kwaliteit.

Lees meer...

Lamborghini trekt Vlaamse designer aan

Het 11e lustrum van Lamborghini krijgt een plek in de komende Nationale Oldtimerdag. Samen met de Lamborghini Club Nederland zorgen actieve leden voor een opmerkelijke presentatie van dit 55 jaar 'jonge' fameuze Italiaanse automerk. Ferruccio Lamborghini verlegde zijn ambitie van tractoren naar snelle sportwagens en de auto maakt zijn primeur in 1963. Eén van de deelnemende Lamborghini modellen is een Lamborghini Gallardo Superleggera uit 2004. Het is een tweedeurs coupé. De meeste van de Gallardo modellen gaan 'over de toonbank' in de kleuren geel en oranje. De ontwikkeling van deze automobiel is tot stand gekomen onder de designchef van Lamborghini, de Vlaming Luc Donkerwolcke, die de voorkeur kreeg boven Bertone. De auto werd gepresenteerd op de Autosalon van Geneve in 1963 en bleef tot 2013 in productie. De Gallardo heeft een 10 cilinder motorblok (5.204 cc) met een vermogen van 560 pk. De maximumsnelheid ligt op 308 km. per uur. Het model Gallardo is de opvolger van de Murciélago, die op haar beurt weer de opvolger was van de Diablo. In 1998 werd Lamborghini overgenomen door Audi.

Lees meer...

Winnaar 'Gran Premio della Veturette'

Kjeld C. Jessen uit het Belgische Schoten (bij Antwerpen) heeft een bijzondere Bugatti in zijn bezit. Het gaat om een Bugatti T13 'Brescia' uit 1925. Het type T13 is de eerste automobiel die Ettore Bugatti onder eigen (familie)naam produceerde. Die kleine sportwagens groeiden uit tot de meeste succesvolle circuitracers uit de jaren 1921-1925. Op 8 september 1921 begon een reeks van overwinningen. Op het circuit van Brescia (Lombardije) kwamen vijf T13 automobielen aan de start van de 'Gran Premio della Veturette', de voorloper van de latere Grand Prix van Italië. Ze veroverden de eerste vier plaatsen en daardoor was de naam van Bugatti in de racewereld gemaakt. Van dit type zijn er in totaal 475 gebouwd en daarvan zijn er nu nog tien in het bezit van particuliere collectioneurs en musea. De Bugatti T13 'Brescia' op de Nationale Oldtimerdag 2018 was te bewonderen tijdens Le Mans Classics (2014), het Britse Goodwood Festival (2015), nam deel aan de Mille Miglia van Brescia naar Rome (2014) en trok veel bekijks bij de jaarlijkse oldtimermeeting Schloss Dyck in 2016. Daarnaast presenteerde deze unieke racer zich tijdens een druk bezochte Bugatti meeting in Angoulême en Limousin (Frankrijk) en een Bugatti Rally door de Elzas in Frankrijk. 

Lees meer...

Een Chevrolet gebouwd tijdens de grote economische depressie

Een automobiel uit een beruchte maatschappelijke periode is de Chevrolet AE Independance Sedan uit 1931. General Motors richtte zich met de productie van deze automobiel met name op de Amerikaanse markt die zwaar te leiden had onder de wereldwijde economische depressie na de Wallstreet Crash in 1929 (ineenstorting van de aandelenmarkt op Wallstreet). Van dit model zijn er in een sterk gedaalde automarkt door Chevrolet 625.000 verkocht. Het bekende Amerikaanse automerk stond in dat jaar op totaal 8.5 miljoen verkochte exemplaren in haar bestaan. Marcus van der Woude uit Franeker presenteert een Chevrolet AE Independance 1931, ontworpen door Harley Earl, chef GM Art & Colour Department. De auto met een body van carrosseriebouwer Fisher heeft Cowl lampen, een mohair interieur, Goodyear White Wall banden en een zes cilinder motor. De auto is in Canada gebouwd en 10 jaar geleden in de USA volledig gerestaureerd.

Lees meer...

Van klokkengieter tot autofabrikant

Amédée Bollée Sr. (geboren in 1844) was een klokkengieter die zich in latere jaren bezig hield met de bouw van stoomautomobielen. Hij inspireerde zijn zoon Amédée Bollée jr. om automobielen met een verbrandingsmotor te gaan bouwen. Die maakt in 1896 zijn eerste benzine auto onder de type aanduiding 'A'. De auto maakte deel uit van de startlijst voor de Rally Parijs - Marseille - Parijs (een soort stratenrace), vloog een bocht en knalde tegen een boom. Groot nieuws in het Franse dagblad Le Figaro (met zwart wit foto). In 1898 neemt een Amédée Bollée deel aan de rally Parijs - Amsterdam - Parijs. De eerste keer dat er een autorally over Nederlands grondgebied plaats vindt. Jos van Genugten uit het Brabantse Liempde heeft een Amédée Bollée Model D uit 1899 in zijn bezit. De auto maakte vorig jaar zijn debuut op het Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn. Een opzienbarende verschijning die nu aan de vooravond staat van een nieuwe uitdaging. De auto doet mee aan de komende vierdaagse historische rally Parijs - Amsterdam van 25 tot en met 28 april a.s. (120 jaar na de Rally P.A.P.). Daar gaat vele weken aan voorbereiding en preparatie van de auto aan vooraf. De automobiel is voorzien van een tweecilinder 10 pk. motor en heeft drie banken. Na de rally is hij te zien op de komende Nationale Oldtimerdag als markante verschijning in de 'Belle Epoque' presentatie.

Lees meer...

De modellenkeus van Henry Ford

Henry Ford begon zijn bedrijf met het Ford Model K en vervolgens maakte hij bijna ieder jaar een aangepast model onder een nieuwe type aanduiding met als bedoeling een eenvoudige automobiel met uitwisselbare onderdelen te produceren die voor iedereen betaalbaar zou zijn. Na het model K kwam er het succesvolle model N en de daarop gebaseerde opvolger Ford Model R kwam eind 1906 in productie. Dat model was zo succesvol dat in september 1907 de hele productie van 2.500 exemplaren was uitverkocht. Ford benutte de wet van vraag & aanbod en verhoogde de aankoopprijs van $ 600,00 naar $ 750,00. René Verbiest uit het Belgische Holsbeek brengt een Ford Model R Runabout 1907 naar de Nationale Oldtimerdag. Een zeldzaam exemplaar uit zijn privé collectie die zowel past bij de presentatie van de 'Belle Epoque' periode als bij de 'voorloper' van de Ford Model T waarvan het 22e lustrum een feestelijk cachet geeft aan het evenement. De auto heeft de originele kleurcombinatie groen (carrosserie), zwart (spatborden) en geel (spaakwielen). Deze Ford R heeft 3-inch banden, brede treeplanken, zwart leren bekleding, glimmende koperen lantaarns en een lange stuurkolom. De 4 cilinder motor, goed voor 12 pk., moet worden aangezwengeld. De zwengel wordt na het starten vastgezet met een leren riem. De auto is een lust voor het oog, is in uitstekende staat en doet met regelmaat mee in internationale evenementen en klassieke autoshows.

Lees meer...

Een topmobiel uit de Cadillac historie

Het befaamde Amerikaanse automerk Cadillac werd in 1902 opgericht en in het voorjaar van 1903 kwam het eerste model - A - op de markt. Uit die beginperiode zijn er niet veel Cadillac automobielen rijdend in privé bezit. De meeste exemplaren zijn ondergebracht in diverse Amerikaanse automusea. Een bijzonder fraaie (in uitmuntende conditie) vroege Cadillac maakt haar opwachting in de komende Nationale Oldtimerdag. Het is een Cadillac Model B Tonneau Touring uit 1904, uitgerust met een Surrey Roof. Deze automobiel is in bezit van mr. Francois de Beuckelaer uit Westmalle (B). De auto is in januari 1904 geïntroduceerd, ontworpen door Henri Martyn Leland. Deze Cadillac heeft rode lak met 'black striping' , een doosachtige afneembare voorzijde met een verticaal geplaatste radiator, drie Solar koperen gaslantaarns, een rieten pick-nick mand, een kettingaandrijving op de achteras en rood gelakte houten spaakwielen. Vorig jaar is deze automobiel uitgeroepen tot winnaar van de oudste leeftijdsklasse en verdedigt dit jaar de grote wisselbeker. Francois de Beuckelaer stond met deze auto, voorzien van een 1 cilinder motor, aan de start tijdens de London to Brighton Run. De nieuwprijs af fabriek in 1904 bedroeg 900 US Dollar.

Lees meer...

Fiat Multipla een uniek concept

Tijdens de L'Autosalon de Bruxelles 1956 presenteerde Fiat een uniek concept dat zijn tijd ver vooruit was. De Fiat 600D Multipla is een variant op het model Fiat 600 (naar ontwerp van Bertone). Een zeldzame zespersoons automobiel en je zou dit voertuig kunnen omschrijven als een stationwagon, maar nog meer als de eerste vorm van MPV. Een praktische, charmante kleine automobiel die nu een kostbaar verzamelaarsobject is geworden. Fré Holtrop uit Sintjohannesga heeft een Fiat Multiplan uit 1964 volledig gerestaureerd. Dit type Fiat was in gebruik bij de organisatie van de Olympische Spelen in Rome voor het vervoer van atleten en journalisten naar de diverse sportaccommodaties. Door zijn lichte motorvermogen - vier cilinder 22 pk. motor - was de Fiat Multipla uitermate geschikt als taxi in de grote Italiaanse steden als Rome, Napels en Milaan. Een auto met drie rijen stoelen, de motor achterin geplaatst. Hij kon worden geleverd met een speciaal ontworpen bagagerek op het dak. Tot het einde van de productie in 1966 zijn er ruim 130.000 exemplaren verkocht.

Lees meer...

Een Amerikaanse Hatfield van koets naar automobiel

Vader en zoon Charles B. Hatfield sr. en jr. begonnen in 1906 de Hatfield Motor Vehicle Company in het stadje Miamisburg in Ohio. Zij bouwden automobielen gebaseerd op het koetsmodel Landaulette. Deze onderneming heeft slechts twee jaar bestaan en moest in 1908 wegens gebrek aan verkoopresultaten haar deuren sluiten. Het merk Hatfield is in ons land nooit in de verkoop gekomen. Het richtte zich meer op het Amerikaanse landleven. Als opmerkelijk onderdeel van de automobielgeschiedenis heeft Hatfield een plaats gekregen in het historische overzicht en enkele jaren geleden is een zeldzaam exemplaar via een veiling in Nederlandse handen gekomen. Johan Funk uit Harlingen heeft een Hatfield D uit 1906. De type aanduiding D staat voor Davydutchy. Het is een automobiel met een kettingaandrijving op de achterwielen, voorzien van houten high wheels en - als primeur - voorzien van een stuurwiel in plaats van de tot dan toe gebruikelijke stuurstok. Deze Hatfield heeft een 2 cilinder 12 pk. luchtgekoelde boxermotor. Funk is een particuliere collectioneur die meerdere historische automobielen in zijn bezit heeft en die daarmee de beginperiode van de automobielindustrie tot leven brengt.

Lees meer...

Geïmporteerd door de Koninklijke W. J. Stokvis

In 1903 begon Adolphe Clément met de productie van eenvoudige maar sterke automobielen in Mezieres (F). In 1909 kreeg hij toestemming van de Franse overheid om zijn naam te veranderen in Adolphe Clément Bayard, naar Chevalier Pierre Terrail, Monsigneur de Bayard die de stad Mezieres in 1521 redde van de ondergang. Het bedrijf produceerde naast automobielen ook luchtschepen. Kees Kersten uit het Brabantse Waalre heeft een unieke Clément-Bayard 7CV uit 1914. In ons land werden er destijds ook modellen van Clément Bayard verkocht, geïmporteerd door de Koninklijke Fabriek van Metaalwaren W. J. Stokvis (Arnhem - Amsterdam), die van dit automerk officieel hoofdagent was voor Nederland en de Koloniën. De auto van Kersten heeft een 4 cilinder motor (950 cc), is goed voor 7 pk. (55 km. per uur) en heeft originele Michelin banden, een torpedo carrosserie, kap en voorruit. De aanschafprijs was 2.175,00 Nederlandse guldens. De auto is in de jaren '60 van de vorige eeuw naar ons land gekomen en heeft in 1981 de eerste toelatingsdatum gekregen.

Lees meer...

Zeldzame Austin Morris Pick Up viert verjaardag mee

De geboortedag van de Morris Minor brengt diverse en zeldzame modellen naar de komende Nationale Oldtimerdag. Dat geldt ook voor Maurice Jacobs uit Oudenhoorn. Hij heeft sinds een jaar een Austin Morris Minor Pick Up uit 1970 in zijn bezit. Een uniek exemplaar omdat het de zogenaamde Austin versie is. In 1962 begon British Leyland met de productie onder het Austin badge. British Leyland was producent van de automerken Austin, Morris en Wolseley. In Nederland zijn er slechts enkele van dit model aanwezig. De auto is prachtig, volledig, gerestaureerd en gereviseerd. De canvas huif over de laadvloer geeft de auto een bijzondere uitstraling. Het stuur is na de import naar Nederland omgebouwd naar de linker zijde. De auto heeft een 4 cilinder 1.1 lt. motor met een vermogen van 46 pk. Deze Austin Morris Minor is in juni 1970 (afgifte eerste kenteken) van de band gerold in de fabriek in Adderley Park in Birmingham. Helaas is er over de geschiedenis van deze auto niets bekend aangezien de productiedocumentatie verloren is gegaan bij een uitslaande brand in de fabriek. Deze Austin Morris Minor krijgt een plaats in de presentatie van de 70e geboortedag van Morris Minor.

Lees meer...

De luxe Bentley van een Ierse bierbrouwer

In het hart van St. James's Gate Brewery in de Ierse hoofdstad Dublin ligt de brouwerij van Guinness Beer, opgericht in 1759.  Toen in 1861 Prins Albert, de gemaal van Koningin Victoria overleed, brouwde Guinness een zwart bier (rouwkleur) en gaf het de naam Black Velvet. Het werd een enorm succes. In de jaren '50 van de vorige eeuw stond Rupert Guinness aan het hoofd van het familiebedrijf. Hij was getrouwd met Gwendolen, Gravin van Iveagh. Zo kreeg Rupert de titel 'Second Earl of Iveagh'. Michiel Hehenkamp uit het Belgische Geel heeft een volledig originele zilverkleurige Bentley R Continental Mulliner Fastback uit 1955. Die automobiel is eigendom geweest van Rupert Guinness. De auto, voorzien van kuipstoelen, stond gestald bij zijn villa aan de Franse Riviera (Monaco). Een tweede exemplaar had hij in zijn bezit bij zijn landhuis in Ierland. Michiel Hehenkamp komt met zijn vrouw op zondagochtend naar Lelystad gereden. Hij is regelmatig deelnemer aan internationale toertochten en shows en was daarbij al eens winnaar van de historische klasse van de Tulpenrally. De Bentley (in concoursstaat) heeft in 2009 meegedaan aan het Internationale Concours d'Elegance Villa d'Este.

Lees meer...

Topmobielen uit een Friese privé collectie

Auburn Automobile bouwde automobielen tussen 1900 en 1937 toen het bedrijf aan de grote wereldwijde economische recessie ten onder ging. Het bedrijf kwam voort uit de Eckhardt Carriage Company uit Auburn (Indiana), gespecialiseerd in het bouwen van landbouwwagens en koetsen. Twee zonen van Eckhardt begonnen met een klein startkapitaal van 2.500 dollar het automobielbedrijf. Auburn bouwde een luxe automobiel, als eerste met duotoon lakken (kleurcombinaties). Het bedrijf (de merknaam bleef bestaan) werd overgenomen door de Cord Corporation dat daardoor de producent werd van exclusieve merken als Cord, Auburn en Duesenberg. In het voormalige hoofdkantoor van Cord is nu het Auburn - Cord - Duesenberg Museum gevestigd dat sinds 2005 deel uitmaakt van American Historical National Heritage. Jan Kieftenburg uit Pingjum bezit in een privé collectie een aantal bijzondere Amerikaanse oldtimers uit de jaren '30 van de vorige eeuw. De periode waarin 'The American Dream' gestalte kreeg in de auto-industrie. Hij brengt bij de komende Nationale Oldtimerdag drie modellen uit zijn museale verzameling aan de start: een Auburn 8-100A Convertible Coupé (1931), een Packard 733 Custom Eight Sedan (1930) en een Cadillac 353 Convertible Coupé (1930). De Cadillac 353 (zie foto) maakt deel uit van de Master Class, die bestaat uit topmobielen die in eerdere jaren winnaar werden van een leeftijdsklasse. Een automobiel in absolute concoursstaat.

Lees meer...

22e lustrum Ford Model T wordt een prachtige show

Het T Ford Register Nederland zet zich in voor het opbouwen van een historisch unieke line-up van modellen van de Ford Model T tijdens de komende 34e editie van de Nationale Oldtimerdag. Het is dit jaar precies 110 jaar geleden (september 1908) dat de productie van de T Ford begon. Steeds meer modellen worden bij de organisatie van de Nationale Oldtimerdag aangemeld. Toon Boer (secretaris van het T Ford Register Nederland) uit Klaaswaal brengt een T Ford Touring uit 1912 mee.  In dat jaar produceerde Ford ongeveer 70.000 exemplaren en paste maar liefst 5 x het model aan (technisch, motorisch, de portieren, de huif). In ons land zijn nog ongeveer 150 T Ford's rijdend en in privé bezit. De 'Tin Lizzie' van de heer Boer is rood, heeft houten spaakwielen, zwart lederen bekleding, koperen carosseriedelen en een 4 cilinder 2.9 lt. motor. De bouw van één exemplaar nam nog geen 90 minuten in beslag. Eind 1912 kostte een T Ford  550,00 Amerikaanse dollars en was het de best betaalbare automobiel van het continent. Voor deze automobiel is  in de USA op 30 juni 1912 het kenteken afgegeven. De verwachting is dat zeker 30 T Ford modellen aan dit lustrum meewerken.

Lees meer...

Een Oakland is in Europa zeer zeldzaam

In 1907 werd de Edward P. Murphy Oakland Motor Company opgericht in Pontiac (Michigan USA). De motor voor de eerste modellen werd geproduceerd door Alanson P. Brush die in latere jaren zelf automobielen bouwde. In 1909 gingen de aandelen van Oakland over in General Motors Company (GM). Op dit moment is een zeldzaam model van Oakland in ons land. Juri Castricum, eigenaar van Castricum Collectors Cars in Winkel (NH) heeft een Oakland Serie 40 Model K Open Tourer uit 1910 in zijn verkoopcollectie. Van dit model zijn er op dit moment nog slechts 4 wereldwijd in privé bezit en rijdend. Een Oakland uit de 'koperen periode' vergde destijds  $ 1.700,00 aanschafprijs. Deze Oakland is een tweedeurs Phaeton-model met 5 zitplaatsen, 2 reservebanden, koperen lantaarns en een slinger voor het starten. Pas na 1913 bouwde Oakland automobielen met elektrische verlichting en een startmotor. Deze Oakland is via Epic Auctions in de VS in 2010 naar ons land gekomen en gerestaureerd. In 2017 is via een speciale veiling van de collectie De Rijke (Oostvoorne) de auto in het bezit gekomen van Castricum Collectors Cars. "Natuurlijk een auto voor de verkoop en liefhebbers uit onder meer Zwitserland en Oostenrijk zijn geïnteresseerd. Maar ik hoop dat hij toch nog even in Nederland blijft. Dan past hij prima in de 'Belle Epoque' presentatie op de Nationale Oldtimerdag". Wederom een zeldzaam exemplaar uit de kraamkamerperiode van de automobielgeschiedenis.

Lees meer...

Simca bouwt een charmante Franse gezinsauto

De Simca automobielfabriek in Nanterre komt in 1937 onder de bezielende leiding van Henri Pigozzi met een kleine charmante gezinsauto op de markt. Dit model Simca 8 blijft, inclusief de oorlogsperiode, tot 1951 in productie. Andries Speek uit Almere heeft een Simca 8 1200 Berline (saloon) uit 1951. Een exemplaar uit het laatste productiejaar. Het is een tweedeurs automobiel met specifiek Franse portierhandels, een radio-antenne, een gesplitst te openen motorkap, uitklapbare verlichte richtingaanwijzers achter het voorportier, clignoteurs op de beide voorspatborden en koplampen met het bekende Franse gele licht. De auto heeft een 4 cilinder 1.2 lt. motor en een maximumsnelheid van 135 km. per uur. De auto is net groot genoeg voor 4 personen, heeft weinig bagageruimte en een zeer zuinig brandstofverbruik. Van het model 1951 zijn er uiteindelijk 678 geproduceerd.

Lees meer...

Een Limburgse schoonheid uit de koperen periode

Autofabrikant Siddeley, opgericht door John Davenport Siddeley in 1901 in Birmingham, werd vier jaar later samengevoegd met Wolseley. Een onderneming die een uitstekende reputatie had opgebouwd als fabrikant van schapenscheermachines. Wolseley Siddeley groeide uit tot de grootste autofabrikant uit die tijd in Groot Brittannië met in 1920 een fabricage van 12.000 stuks per jaar. Jeu (Mathieu) Holtermans uit het Limburgse Horst-Meterik komt naar de Nationale Oldtimerdag met een Wolseley Siddeley Model 10 Open Tourer (Rigid Body) uit 1908. Een schoonheid op wielen uit de Britse 'Edwardian Period' onder King Edward, die naadloos aansluit bij de presentatie van de 'Belle Epoque'. In 1907 kreeg Wolseley Siddeley een koninklijke opdracht voor het bouwen van een automobiel voor Prins Louis Alexander van Battenberg (Mountbatten). De automobiel is een vierzitter met zwart lederen bekleding, een houten frontvenster, een rijtuighuif met landaulette scharnieren, een houten reiskoffer onder de treeplank, koperen gaslantaarns en een koperen slangenhoorn.

Lees meer...

Een Rolls Royce met een keizerlijke historie

Valkering Classics & Trouwservice uit het Noord Hollandse Waarland heeft zich aangemeld met een in uitstekende conditie verkerende Rolls Royce Phantom III Limousine uit 1937, gebouwd door coachbuilder Barker. Een auto met een opmerkelijk verhaal. De auto werd gekocht door Mohammed Reza Pahlavi, geboren in 1878 in Johannesburg (Zuid Afrika). Hij werd de stichter van de Pahlavi dynastie in Perzië. Als legerofficier nam hij het initiatief voor een militaire coup in Perzië in 1921. Hij werd in de junta minister van defensie en opperbevelhebber van de strijdkrachten in de rang van veldmaarschalk. In 1925 verkoos het Perzische parlement hem tot staatshoofd met de titel Sjah-an-Sjah (Keizer). In 1941 werd hij afgezet door het Britse bezettingsleger en wegens collaboratie met de Duitsers verbannen naar Mauritius. De auto werd na de aankoop verscheept van Southampton naar Bandar Abbas. Van het model Phantom III zijn er in totaal 727 gefabriceerd, waarbij diverse carrosseriebouwers zorgden voor het indrukwekkende koetswerk. De auto heeft een V12 motorblok, goed voor een snelheid van 155 km. per uur en is in de orginele two-tone kleur zwart met dark green gespoten. Deze luxueus afgewerkte automobiel werd in de jaren '30 van de vorige eeuw slechts verkocht aan de rijken der aarde waaronder verschillende vorstenhuizen in Europa, het Midden Oosten en Azië. Heel opmerkelijk dat deze Rolls Royce nu in Nederlands bezit is.

Lees meer...

Zeldzame Franse veteraan maakt haar debuut

Tonnie Paalman uit Holten is een wereldwijd bekende carcollectioneur en in- en verkoper van bijzondere - vaak zeldzame - automobielen. Zijn voorliefde gaat daarbij uit naar automobielen uit het begin van de automobielgeschiedenis. Voor de komende editie van de Nationale Oldtimerdag meldde hij zich aan met een Mecanique l'Aster 16/20 Rear Entrance Tonneau uit 1904. De eerste automobiel van dit kleine Franse automobielmerk verscheen op de Salon d'Automobile de Paris in 1900.  Er zijn van deze auto nog heel wat historische gegevens beschikbaar. Zo is het vijfzits koetswerk gebouwd door Carrosserie d'Automobile Renaudin Fils Besson aan de 50 Rue Jenner in Parijs. De auto heeft een ingangsdeur aan de achterzijde, gelakte houten lambrizering van ruim 110 jaar oud, acetyleen gaslantaarns, een vier cilinder 2.7 lt. krachtige motor, rieten pick-nick manden en paraplubak, windscherm, luifel en zijschermen, houten spaakwielen, Lucas 'King of the Road' olielampen en een kettingaandrijving op de achteras. Deze automobiel is een succesvolle deelnemer aan de befaamde London Brighton Run (reeds vier maal), nam deel aan de Parijs - Wenen Rally in 2002 en aan de Rally Brisbane - Sydney in 2005. De auto is via een veiling bij Bonhams in Nederlandse handen gekomen. Hij stond vele jaren ingeschreven bij de Britse Veteran Car Club en heeft de Yorkshire Registration AK 246 uit 1904. Een zeldzame Franse veteraan die haar debuut maakt op de Nationale Oldtimerdag in de categorie 'Belle Epoque'.

Lees meer...

Diatto werd al in 1835 opgericht

Hennie Kennis, eigenaar van het internationaal bekende handelshuis Retrolegends in Valkenswaard, is een liefhebber van vooroorlogse bijzondere automobielen. Zowel bij in- als bij verkoop heeft hij vele wereldwijde contacten.  Hij presenteert een unieke Italiaanse automobiel uit de beginperiode van de automobielgeschiedenis. Een Diatto DV4 16/20 Coupé Chauffeur uit 1909. Het bedrijf werd door Guglielmo Diatto opgericht in 1835 in Turijn en was een producent van wagenwielen voor karren, wagens en koetsen. Tussen 1905 en 1928 bouwde Diatto automobielen met een jaarproductie van ruim 250 exemplaren. Het bedrijf ging in 1923 failliet en werd een jaar later met de steun van nieuwe investeerders opnieuw opgericht. Uiteindelijk sloot het in 1929 definitief de deuren. De Diatto DV4 16/20 (voorzien van vier versnellingen en een 4 cilinder 2.3 lt. 20 pk. motor) was het eerste echte eigen Diatto-ontwerp. Een statige automobiel die met name werd aangeschaft door de Italiaanse aristocratie. De auto heeft een gesloten koets met een separaat gedeelte voor de chauffeur, coupédeuren met koperen handgrepen, een bagagerek op het dak. "In Italië is er vanuit verzamelingswereld en musea belangstelling voor deze unieke automobiel. Toch doe ik mijn uiterste best om de auto in Lelystad te presenteren in de 'Belle Epoque' show", aldus Hennie Kennis.

Lees meer...

aanmelding nr. 300

De aanmeldingen voor de komende 34e editie van de Nationale Oldtimerdag komen met grote regelmaat binnen. Iedere dag meldt de mailbox weer nieuwe en altijd weer bijzondere automobielen. Op maandag 19 februari staat de teller om 19.00 uur op 300. De inschrijving die dat getal rond maakte kwam van Ton Kool (Trouwauto's) uit Nieuwegein. Hij schreef in met een Ford Model T Open Tourer uit 1925. Een deelnemer aan de 'Classic T Ford Parade' in het kader van de 110e geboortedag van de beroemde T Ford. Het model Open Tourer uit 1925 is er één die van alle overbodige franje is ontdaan. Henry Ford wilde de prijs van de T Ford in de harde concurrentiestrijd laag houden en dus werden alle mooie koperen maar niet echt zinvolle versieringen vervangen door plaatstaal. De auto van Ton Kool is een zwarte vierzitter met zwart lederen bekleding, een rijtuighuif, zwart gelakte koplampen, fraaie blank gelakte houten spaakwielen, brede treeplanken, een gashandel aan het stuur, drie pedalen, een reserveband, kleine rode remlichten in plaats van lantaarns en is voorzien van speciaal voor Ford gefabriceerde Firestone banden. In de jaren '20 lag de dagproductie van de T Ford op ongeveer 9.500. 

Lees meer...

Een Alfa Romeo vernoemd naar een Italiaanse filmster

De Alfa Romeo Giulietta Sprint 1300 werd voor het eerst getoond op de Autosalon van Turijn in 1954. Een auto naar het ontwerp van de beroemde carrosseriebouwer Gruppo Bertone uit Turijn. Het verhaal gaat dat de auto is vernoemd naar de Italiaanse filmactrice Giulietta Masina die de hoofdrol vertolkte in de in 1954 uitgekomen film en Oscar winnaar 'La Strada'. Fetze en Lucie IJkema uit Sint Johannesga rijden in een Alfa Romeo Giulietta Sprint 1300 uit 1960. De auto werd op 13 april van dat jaar verkocht aan een liefhebber in Padua. In de zomer van 1998 verhuisde deze fraaie Italiaanse automobiel van The Gallery in Brummen naar Friesland. In 2004 was hij op uitnodiging van Alfa Romeo gast in Milaan tijdens het 10e lustrum van dit type. In 2012 waren de eigenaren gast tijdens de Mille Miglia en reden zij naar steden als Lucca, Pisa en Sienna. De auto heeft een 1300 cc motor met een vermogen van 65 pk. en een maximum snelheid van 165 km. per uur. "Maar met 130 km. per uur rijdt hij het meest comfortabel", vertelt Fetze IJkema.

Lees meer...

Sportcar van de broers Percy en Stanley Riley

Oldtimer Service Kranz uit het Duitse Straelen is al enkele jaren een graag geziene gast op de Nationale Oldtimerdag. Eigenaar Hubert Kranz brengt steeds opnieuw opmerkelijke en zeldzame oldtimer sportcars aan de start. Dat is ditmaal niet anders. Zo brengt hij een Riley 15/6 Tourer Light Kestrel uit 1937 mee naar Lelystad. De Riley Factory begon haar bestaan als rijwielfabrikant in 1890. In 1913 startte de autoproductie in de fabriek in Coventry. In 1938 naam de Nuffield Organization onder leiding van Lord Nuffield het eigendom over. De broers Percy en Stanley Riley maakten vanaf 1937 enkele jaren - tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog - bijzondere sportcars. De auto die zijn opwachting maakt op de Nationale Oldtimerdag is destijds verkocht aan Mr. Reginald Thompson, de oprichter van het Riley Register in Groot Brittannië. De auto kwam in 2008 in bezit van een Nederlandse eigenaar en die liet de auto volledig restaureren. Dit model 15/6 Tourer (speciaal voor rally's en hill climbs ontworpen) won al in het najaar van 1935 de Ulster Tourist Trophy (Noord Ierland). Uitgerust met een 4 cilinder motor en unieke Marchal koplampen is het één van 's-werelds eerste meest compacte sportcars. Na afloop van de oorlog begon Riley met de productie van saloons en convertibles in de RME en RMD serie.

Lees meer...

hommage aan de brandweer van Nieuwer Amstel

Al in 1795 ontstond de Ambachtelijke Heerlijckheid Nieuwer Amstel. In 1964 werd na enkele annexaties het resterende deel van de gemeente Nieuwer Amstel opgeheven en toegevoegd aan Amstelveen. Het Brandweerkorps van Nieuwer Amstel kreeg in 1882 de status van het eerste beroepsbrandweerkorps in ons land en in 1894 werd er een nieuwe brandweerkazerne in gebruik genomen op de hoek van de Van Baerlestraat, schuin tegenover het in 1888 gebouwde Concertgebouw. Grote  branden kreeg het korps te verwerken zoals op 18 april 1929 toen het Paleis voor Volksvlijt aan het Frederiksplein tot de grond toe afbrandde. Tussen 1921 en 1937 was de brandweerkazerne gevestigd aan de Kalfjeslaan op de hoek van de Amstelveenscheweg. Natuurlijk werden er in die jaren nieuwe voertuigen in dienst gesteld. Zo kwam er in 1925 een TT Ford Brandspuit met een opbouw met pomp van Van Bergen uit Heiligerlee, houten artilleriespaakwielen, een slanghaspel en koperen spuitstukken. Dat voertuig is nog steeds rijvaardig en wordt gekoesterd bij de Amstelveense brandweer, een korps dat nu deel uitmaakt van de Brandweer Amsterdam Amstelland. De TT Ford neemt vaak deel aan optochten, shows en officiële openingen en wordt onderhouden door oud-brandweerpersoneel uit Nieuwer Amstel. Het voertuig staat bij de RDW omschreven als een museumvoertuig en heeft de toestemming om te rijden onder her originele kenteken GZ-33213.

Lees meer...

Een Riley als voorbeeld van Britse schoonheid

Een Riley RMB Drophead Coupé Convertible uit 1950 is een prachtig voorbeeld van een Britse automobiel, gebouwd voor het toenmalige sociaal-maatschappelijke middensegment. Een grote doelgroep. Dit model Riley is gebouwd tussen 1945 en 1955 door een al lang bestaande, trotse en onafhankelijke automobielfabriek. Eerst gevestigd in Coventry, maar later verhuisd naar de MG Factory in Abingdon. Menno von Brucken Fock uit Almelo (secretaris van de Riley Club Holland) heeft een dergelijk 2-deurs automobiel, geregistreerd in het Austin Morris Riley Register. De crême kleurige glamoureuze Riley in uitmuntende staat heeft split-window frontramen, een authentieke houten interieurbekleding, rode lederen stoelen, een canvas huif met zichtbare landau-kapijzers in S-vorm, deuren met scharnieren aan de achterzijde, een 2.5 lt. motor, uit de spatborden doorlopende treeplanken. Het geheel doet denken aan de gouden maar voor eeuwig verloren ontwerpen van de vooroorlogse jaren. Van dit model zijn er 502 geproduceerd en nu zijn er nog slechts 40 exemplaren rijvaardig. Van het model zijn er 130 links sturend geëxporteerd naar de USA.

Lees meer...

Een Belgisch ontwerp van de Fabrique National

Onze zuiderburen hebben een grote autoverleden dan dat wij hebben. Excelsior, Imperia, Minerva en FN zijn Belgische autobouwers met een sterk verleden. De Fabrique National d'Armes de Guerre was gevestigd in Herstal bij Luik en produceerde automobielen van 1899 tot 1939. Daarnaast produceerde de fabriek geweren, pistolen, affuiten en veldgeschut voor het leger. Clemens Heddier uit Coesfeld in Duitsland brengt een FN 2700 Double Phaeton (1921) met een bijzonder verhaal. Het chassis van de auto met motorblok werd in 1920 verkocht door FN dealer Van der Goote in Antwerpen en verscheept naar Buenos Aires in Argentinië. Daar werd de carrosserie vervaardigd door Roesler & Cie. in Tucaman. Deze automobiel - zeven passagiers - met een 4 cilinder motor - werd gekocht door Attilo Santiago Poretti, een onderzeeboot kapitein binnen de Argentijnse marine, die de oprichter was van de Automobielclub of Mar del Plata. Van dit model zijn er in totaal 197 geproduceerd en daarvan zijn er nu nog slechts drie rijdend. In de jaren '90 van de vorige eeuw werd de auto gekocht door een Nederlandse collectioneur en in 2013 verhuisde de automobiel naar Coesfeld. Het is voor de eerste maal dat een automobiel van het merk FN op de Nationale Oldtimerdag aanwezig is.

Lees meer...

Een presidentiële luxueuze limousine

In 1954 presenteerde Cadillac in het vroege voorjaar een compleet nieuw ontwerp: de Cadillac 75 Fleetwood Imperial Limousine. Een indrukwekkende en uiterst luxe automobiel met ruimte voor 8 inzittenden en uitgerust met een 230 pk. V8 motor, goed voor een snelheid van 98 mijl per uur. De auto was meteen een geliefde object voor hen die van elegant autorijden houden. President John F. Kenney reed in een dergelijk (gepantserd) model, gefabriceerd door carrosseriebouwer Hess & Eisenstadt. Vernon Presley, de vader van populaire zanger Elvis Presley bestelde een zwart model voor zijn zoon (zie foto). Marc Hagg uit Nieuwegein brengt een Cadillac 75 Imperial Limousine (1954) naar de komende Nationale Oldtimerdag. Een automobiel in volledig originele staat, inclusief twee stoeltjes voor bodyguards uitklapbaar uit de rug van de voorbank. Een automobiel met automatische transmissie, stuurbekrachtiging en een glazen scheidingswand. Er zijn slechts 611 exemplaren gebouwd. Een dergelijk model speelde een rol in de film 'The Godfather III' met in de hoofdrol Al Pacino. De auto is sinds twee jaar in het bezit van de huidige eigenaar. "Het was liefde op her eerste gezicht", meldt Marc Hagg.

Lees meer...

T Ford lustrum krijgt vorm

Het feit dat 110 jaar geleden de eerste T Ford uit de fabriek rolde (22e lustrum) heeft de organisatoren van de Nationale Oldtimerdag geïnspireerd om een 'Classic T Ford Parade' in het dagprogramma op te nemen. In samenwerking met het T Ford Register krijgt deze unieke presentatie steeds meer vorm. Diverse modellen zijn inmiddels op de startlijst ingeschreven en daarbij zijn ook pick-up's, brandweerwagens en bakkerswagens. Uit het Fries Wirdum komt Catrinus Kielstra met een Ford Model T Runabout uit 1915. Het is een zogenaamd 'turtle deck' model uit de 2e helft van dat jaar. Kielstra staat bekend als een T Ford liefhebberd en beschikt over meerdere modellen. Hij presenteert ze op shows en beurzen (zoals in Leeuwarden, Leek en Drachten) en neemt met regelmaat deel aan de jaarlijkse Friese Elfsteden Rally. Een fascinerende liefhebberij. Het T Ford Register heeft ruim 140 leden met een nog rijdende T Ford. Het bewijs van een oersterke en onverwoestbare automobiel. De verjaardag van de T Ford is dit jaar een hoogtepunt in de geschiedenis van het werk van Henry Ford.

Lees meer...

de trots van breukelen-nyenrode

Toen het Brandweermuseum in Hellevoetsluis moest inkrimpen bood zij een in de USA gebouwde GMC T 17B brandweerwagen uit 1931 (overcompleet) aan bij het Vrijwillige Brandweerkorps van Breukelen, waar de wagen destijds in gebruik genomen werd. In 2011 begon een volledige restauratie met een team van negen enthousiaste en vooral volhardende liefhebbers die daarvoor een stichting in het leven riepen en op zoek gingen naar sponsoren. Op 11 september 2014 was de restauratie met hulp van vele meewerkende bedrijven voltooid en kon waarnemend burgemeester Liesbeth Spies van de gemeente Stichtse Vecht de auto op het voorplein van Kasteel Nijenrode (Business University) voorrijden en officieel overdragen. De wagen is teruggebracht in de oorspronkelijke staat, werd voorzien van een slangenwagen met grote houten spaakwielen, een koperen bel, een koperen opzetstuk, de portieren werden voorzien van het vroegere gemeentewapen van Breukelen met in gouden letters Breukelen - Nijenrode. De GMC doet met enige regelmaat mee in defile's, optochten van jubilerende brandweerkorpsen en aan uitdagende toertochten zoals in 2017 aan de 240 km. lange Friese Elfsteden Rally. Zij maken dit jaar voor het eerst kennis met de Nationale Oldtimerdag. GMC bouwde schier onverwoestbare vrachtwagens voor het Amerikaanse bevrijdingsleger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel van deze wagens bleven na afloop van de oorlog - mede door de Marshall Hulp - in Europa en ook in ons land. Vele daarvan rijden nog steeds (met een hoog petrol gebruik), onder meer bij de vereniging 'Keep them Rolling'.

Lees meer...

Franse 'transportreus' bewijst historische kwaliteit

De Nationale Oldtimerdag heeft een categorie S. Daarin worden diverse vormen van speciaal transport ingeschreven zoals vrachtwagens, bussen, militaire voertuigen, brandweerwagens, ambulances en politievoertuigen. Een klasse waarvoor ieder jaar weer nieuwe en vaak zeer fraai gerestaureerde voertuigen zich aanmelden. Karel van Geest uit Badhoevedorp brengt een Citroën C6E Camion uit 1930 mee. Een auto die je kunt omschrijven als 'een transportreus' uit de Citroën collectie van voor de Tweede Wereldoorlog. Een onverslijtbare automobiel die op passende wijze is gerestaureerd en waarmee met grote regelmaat wordt deelgenomen aan oldtimerevenementen zoals clubbijeenkomsten, toertochten in de Bollenstreek en aan de jaarlijkse Friese Elfsteden Rally. Deze Citroën maakt haar debuut op de Nationale Oldtimerdag. De auto heeft een 2.4 lt. 6 cilinder motor, goed voor een snelheid van 75 km. per uur. De Camion-uitvoering heeft een laadvermogen van 675 kg. Een transporter - deze geladen met bollenmanden en met een bezem van wilgentwijgen - die voor en na de oorlog haar diensten heeft bewezen in Frankrijk en daar buiten, die tot ver in de jaren '50 van de vorige eeuw in gebruik bleef en de historische kwaliteit van Citroën vertolkte.

Lees meer...

Plymouth onderdeel van de Chrysler Corporation

De Familie Van de Brug uit Eemnes is een graag geziene gast op de Nationale Oldtimerdag. Zij rijden in een Plymouth PD Six de Luxe Convertible Coupé uit 1933. Het automerk Plymouth - opgericht in 1928 - maakte deel uit van de Chrysler Corporation (net als DeSoto) en Walter Chrysler investeerde negen miljoen dollar om dit model uitgerust met een 6 cilinder motor in de markt te zetten. Zo huurde hij voor honderdduizend dollar radiozendtijd in bij ABC Networks om zowel dealers als klanten te overtuigen van de klasse van dit nieuwe model. Op 17 maart 1933 kwam het eerste exemplaar in handen van een koper. De tweedeurs auto heeft twee trompethoorns, twee reservewielen in leren hoezen achter de voorspatborden, een opklapbaar bagagerek, zonneklep voorruitverwarming (primeur) en een 'rumble seat' achter de coupé met opstapsteunen op de achterspatborden. De 'rumble seat' kreeg in Nederland de bijnaam 'schoonmoederstoel'. Dit type bleef in productie tot eind januari 1934 en het verdrong Ford Model A naar de 3e plaats op de verkooplijsten van dat jaar. De kleur is origineel Antique Cream and Beige.

Lees meer...

De auto van drie boerenzonen uit Indiana

De Graham Paige Motorcar Factory werd opgericht in 1927 door drie boerenzonen uit de staat Indiana Joseph, Robert en Ray Graham. De fabriek kreeg Evansville in Indiana als vestigingslocatie. In 1930 werd de merknaam simpel Graham.  In 1928 behoorde Graham Paige tot de 12 grootste automerken van de USA. Mede vanwege de grote wereldwijde economische crisis bouwde Graham in 1931 het type Prosperity met enige kostenbesparende aanpassingen zodat de verkoopprijs kon dalen. Herman Kok uit Haarlem heeft een Graham Properity Straight Eight Sedan uit 1931. Een limousine uit de tijd van de Amerikaanse drooglegging en van de grootste 'master in crime' uit die tijd: autoliefhebber Al Capone. Deze in New York geboren gangster verhuisde naar Chicago en heerste jarenlang over de onderwereld. Hij werd na zijn veroordeling gevangen gezet op het eiland Alcatraz. De zeldzame auto is vanuit een Amerikaanse privé collectie verkocht naar een Belgische particuliere verzamelaar en is daarna in het bezit gekomen van Automuseum De Rijke op de Pinnepot in Oostvoorne. Na de sluiting van dat museum is de auto via een veiling in het bezit gekomen van de huidige Haarlemse eigenaar. Een 4-deurs automobiel met een acht cilinder in lijn motor met vier versnellingen. Herman Kok - lid van de Historische Automobiel Vereniging Nederland (HAV) - is een gekend liefhebber van unieke en exclusieve 'big americans' met merken als Pierce Arrow en Stutz.

Lees meer...

Een delegatie van de Alvis Owners Club

Bijna ieder jaar komt er een delegatie van de Alvis Owners Club Nederland naar de Nationale Oldtimerdag. Ook dit jaar zijn er weer een aantal aanwezig van dit Britse automerk dat bekend stond om haar innovatieve techniek en sportieve karakter. In de delegatie van dit jaar is de Alvis 12/50 SA uit 1924 van Simon Feenstra uit Gytsjerk een opvallende verschijning.  Deze automobiel is vervaardigd door de Alvis Car & Engineering Company. Het model verscheen op de markt in het najaar van 1923. Het was in die tijd gebruikelijk dat de carrosserie van een Alvis door een coachbuilder werd vervaardigd zoals Park Ward, Charlesworth, H. J. Mulliner & Co., Barker, Thrupp & Maberley of het Zwitserse bedrijf Graber. De auto van Feenstra werd gebouwd door het in 1919 in Stoke Row (nabij Coventry) opgerichte Cross & Ellis. In 1938 ging dat bedrijf uiteindelijk failliet. De auto heeft een 4 cilinder 1.5 lt. motor en alleen remmen op de achterwielen. De auto was in Engeland geliefd bij de 'upper-middle-class'.

Lees meer...

De chauffeur net zo oud als de automobiel

Restaureren van historische automobielen vraagt tijd, geld en vooral veel geduld. Een restauratieproject kan maar zo tien jaren duren. Frans Evers uit Bathmen weet dat als geen ander. Hij restaureerde een Essex Super Six Boattail Roadster uit 1927. Het merk Essex werd in 1919 geïntroduceerd als een voordelige partner van het moederbedrijf Hudson Motor Car Company uit Detroit. Essex werd snel populair en stond voor hoge rijprestaties en grote betrouwbaarheid. Het meest opwindende model was onbetwistbaar de Speedabout uit 1927. Een boattailed roadster-body met leren bekleding van Amesbury, met een carrosserie gebouwd door Biddele & Smart. Wereldwijd zijn er nog drie van dit model rijdend in privé bezit en er zijn er nog twaalf geregistreerd die alle in musea staan, voornamelijk in de USA. De automobiel van Evers komt uit de staat Montana waar hij bijna veertig jaar stil heeft gestaan in de koude en besneeuwde heuvels. Frans Evers heeft deze auto volledig eigenhandig gerestaureerd aan de hand van de nog beschikbare Engelstalige fabrieksgegevens. De auto wordt op de Nationale Oldtimerdag voorgereden door de eigenaar zelf. De auto - met een 55 pk. sterke zes cilinder motor - is in 1927 op de weg gekomen en Frans Evers zag het levenslicht in 1928. De chauffeur is dus bijna net zo oud als de auto. Dat vraagt om respect en waardering.

Lees meer...

Packard 645 een rijdend monument

James Ward en William Dowd Packard richten in 1899 een automobielbedrijf op dat in latere jaren de naam krijgt Packard Motor Car Corporation. Zij bouwen automobielen van een ongekende luxe die veelal worden gekocht door Amerikaanse senatoren, filmsterren, ambassadeurs, Europese en Aziatische vorstenhuizen. Zo reden de Spaanse Koning Alfons XIII, de Italiaanse Koning Victor Emanuel III, de Keizer van Abessinië Haile Selassie I, de Amerikaanse multimiljonair John D. Rockefeller Jr., filmdiva Greta Garbo en de Sultan van Brunei in een dergelijke vorstelijke automobiel. Marcel Liekens uit het Belgische Emblem heeft een Packard 645 De Luxe Dual-Cowl Phaeton uit 1929 in zijn bezit. Een scharlaken rode automobiel in originele extreem goed bewaarde staat, gebouwd door carrosseriebouwer De Dietrich. De auto heeft een super straight eight motorblok (8 cilinders in lijn), spaakwielen, een kofferbak op een uitklapbaar bagagerek, white wall banden en is verkocht door dealer Packard Bridgeport Motors in Connecticut. 

Lees meer...

de meest gevierde legendarische toerwagen

Olav Glasius woont in Bennebroek, een plaatsje in de Bollenstreek. Hij koopt, verkoopt en bemiddelt soms in exclusieve klassieke en historische automobielen. Een bescheiden mens die bezoeken brengt aan belangrijke autoveilingen, historische rally's en andere auto-evenementen in Europa en Amerika.  Of het nu is als bezoeker van de Mille Miglia, geïnteresseerde speurder op veilingen zoals Retromobile (Parijs), Amelia Island (USA), Pebble Beach (California) of het Concours d'Elegance Knokke-Heist 'De Zoute', hij kijkt, keurt, onderzoekt, geniet en als de prijs aanvaardbaar is slaat hij toe. Op de komende Nationale Oldtimerdag presenteert hij (primeur) een Bugatti T57 Stelvio Cabriolet uit 1937. Het is de meest gevierde legendarische toerwagen uit de geschiedenis van dit fameuze Franse merk. Ontwikkelt vanuit de autosport is het de gouden standaard van toerwagens uit de jaren '30 van de vorige eeuw. De auto is bijna zijn hele leven in Nederlands bezit geweest, de laatste eigenaar genoot er 54 jaar van. De restauratie nam 3.5 jaar in beslag en is tot in de puntjes uitgevoerd. De Bugatti T57 en de T57C (supercharged) zijn gewilde en daardoor kostbare objecten bij internationale veilinghuizen als Bonhams, Sotheby's en RM Auctions.

Lees meer...

Een typische Britse saloon

Bert Mooijekind uit Haarlem presenteert een typische Britse saloon, een conservatief ogende Triumph Dolomite Saloon uit 1937. Het eerste kenteken werd afgegeven op 1 juli 1937. Van 1948 tot 1990 had deze automobiel dezelfde (2e) eigenaar die er op 87-jarige leeftijd afstand van deed. Toen moest een complete restauratie beginnen die bijna 15 jaar zou duren. De vierdeurs auto heeft 2.0 lt. zes cilinder motor. Donald Healy was technisch directeur bij Triumph. De Triumph Motor Company produceerde deze auto tot zij in 1939 surseance van betaling kreeg. De auto kreeg in het ontwerp opvallende motorkap louvres voor de koeling en werd voorzien van grote koplampen, dubbele verstralers en dubbele trompethoorns. Opmerkelijk was het waterval ontwerp van de grille. Mooijekind - een Triumph liefhebber pur sang - is de 4e eigenaar van deze automobiel.

Lees meer...

inschrijving nr. 200

Theo de Grave uit Bredevoort schreef zich in met een charmante Austin Ten Saloon uit 1934. Dit type werd door Austin gelanceerd op 19 april 1932. Een populair vierdeurs model waarvan er tot en met 1946 290.000 stuks werden geproduceerd. De 'Little Aunty' bereikte een snelheid van 55 km. per uur, alhoewel de prettige kruissnelheid niet hoger lag dan 35 km. per uur. Het is de opvolger van de Austin Seven uit 1922 en werd het best verkochte model van Austin in de jaren '30 van de vorige eeuw, voorzien van een vier cilinder geruisarme zijklepmotor, leerbekleding in zwart en blauw en stalen spaakwielen. Een betrouwbare automobiel met een laag brandstofgebruik, in bezit van duizenden Britse gezinnen met een klein inkomen. De inschrijving van deze Austin voor de komende Nationale Oldtimerdag is nr. 200 (vijf dagen na de opening van de inschrijvingstermijn).

Lees meer...

Duitse topmobiel voor Amerikaanse markt

De introductie van de Mercedes Benz 300 SL Roadster vond plaats op de Auto Salon van Geneve in 1957. De opvolger van de tot dan toe indrukwekkende coupé met de meeuwenvleugel portieren. De auto werd ontworpen vanwege de snel stijgende vraag op de Amerikaanse markt naar bijzonder snelle, comfortabele open sportwagens. Een vraag naar een hoge standaard voor touren in opvallende stijl. Gerard van Haaster uit Limmen verschijnt aan de start met een Mercedes Benz 300 SL Roadster uit 1960. Een auto die in 2014 de 2e prijs won in de klasse Gentleman Sportscars tijdens het Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn. Een jaar daarvoor veroverde deze automobiel de 'Autovisie Prix d'Elegance 2013' tijdens de 29e editie van de Nationale Oldtimerdag. De zes cilinder 250 pk. sterke motor levert een maximale snelheid van 155 mijl per uur. In afwijking van de coupé heeft deze auto een groter gebogen voorraam, een kleinere grille, chroom strips op de beide flanken, luxe lederen bekleding en grote Euro-koplampen. De Amerikaanse markt reageerde positief en dit model werd een succes.  Op veilingen in de USA (o.a. RM Auctions) is de Mercedes Benz 300 SL Roadster nu een geliefd object en worden er forse bedragen geboden en betaald door privé collectioneurs.

Lees meer...

Chevrolet concurrent van de T Ford

Van 1915 tot 1922 werd de Chevrolet 490 geproduceerd. Het model werd vernoemd naar de aanvankelijke verkoopprijs van $ 490,00. Precies vijf dollar goedkoper dan de op dat moment zeer succesvolle Ford Model T. Een concurrent was geboren. William 'Billy' Durant, directeur van Chevrolet, zag zijn kans schoon om een flink marktaandeel te veroveren. Op 3 november 1911 richtte hij samen met Louis Chevrolet de Chevrolet Motor Company op. Al in 1916 waren er 70.000 exemplaren van de 'four-ninety' verkocht en in 1917 werd er een feestje gevierd rond de bouw van het 100.000e exemplaar. Met de winst nam Durant in dat jaar General Motors over. Marco Kreeft uit Lelystad heeft een Chevrolet 490 Touring uit 1918. Een automobiel standaard geleverd met een elektrische hoorn en elektrische koplampen. Deze Chevrolet, die eind jaren '90 vanuit de USA in Nederland is geïmporteerd, heeft een 4 cilinder motor met een vermogen van 24 pk. Opnieuw een auto die past in de presentatie van de vroege periode uit de automobielgeschiedenis. Het bekende vlinderdas logo van Chevrolet werd in 1913 geïntroduceerd, gebaseerd op behangpapier dat Durant had gezien in een deftig Parijs hotel.

Lees meer...

Peugeot voor 38.000 Franse Francs

De Peugeot 175 Torpedo Sport is een grote open Franse sportwagen die werd gemaakt in de jaren 1923/1924. De auto werd gebouwd in de fabriek in Audincourt (Franche-Comté), had een houten frame met staal, een aluminium motorkap, Bleriot koplampen en spaakwielen. Uitgerust met een 3.0 lt. motor (met 4 versnellingen) haalde deze automobiel een snelheid van ruim 100 km. per uur. De aanschafprijs was 38.000 Franse francs. Patrick en Karin Jacob uit het Belgische Membruggen brengen deze Franse sportieve veteraan naar de Nationale Oldtimerdag. Er zijn 303 exemplaren geproduceerd en voor zo ver bekend zijn er nog drie originele exemplaren rijdend. Dit type won in 1924 de 1.100 kilometer lange wegrace van Parijs naar Nice in de klasse 3.0 lt. en meer, met een huldiging op de Boulevard des Anglais.

Lees meer...

Prachtig voorbeeld van de Cadillac historie

Uit het Zuid-Limburgse Nuth komt René Huynen naar Lelystad met een prachtig voorbeeld van de luxe uitvoering en uitstraling uit de Cadillac historie. Het is een 7-persoons tweekleurige Cadillac 314A V8 Sedan uit 1925 (uitgifte 15 september). Een uitstekend onderhouden en in concoursstaat verkerende limousine uit de 'rijke jaren' van de Amerikaanse automobielgeschiedenis.  De auto heeft een 8 cilinder (18 kleppen) 5.2 lt. motorblok met een vermogen van 85 pk., goed voor een maximum snelheid van 130 km. per uur. De volledig originele auto heeft lang gebogen voorspatborden, houten gelakte spaakwielen, brede treeplanken, white wall Firestone banden, het originele radiator ornament, een gepolijst houten stuurwiel en een zonneklep. Vanaf augustus 1925 tot de zomer van 1927 werden er ruim 50.000 exemplaren door de Cadillac Motor Car Division van General Motors (Detroit) verkocht en was deze sedan geliefd bij de Amerikaanse 'upper class'.

Lees meer...

Een winnaar van de autoshow op Daytona Beach

Naar een ontwerp van Harley Earl verscheen in 1953 de Chevrolet Corvette in Amerika op de markt. Een open tweezitter met sportieve uitstraling. Het model C1 werd tot 1962 geproduceerd. Adriaan Voorneveld uit Maarssen heeft een fraaie Chevrolet Corvette C1 uit 1960 in zijn bezit. Een zeldzaam exemplaar met dubbele carburators en een sparedifferentieel. Deze auto is een prijswinnaar op verschillende autoshows en won in 2007 de eerste prijs in haar klasse op de grote Daytona Beach Show (USA). De auto is door een Nederlandse collectioneur via een veiling naar ons land gehaald en in een loods opgeslagen. Na langdurige onderhandelingen - bijna 18 maanden - kwam de auto in 2013 in handen van de huidige eigenaar. Het kenmerkende Corvette geluid is een feest voor het gehoor van menig autoliefhebber. Op het jaarlijkse Corvette Fame in Valkenburg aan de Geul kreeg de auto al eerder een eerste en een tweede prijs. De Chevrolette Corvette is tegenwoordig een geliefd en veel gevraagd automodel dat men name de 'jonge generatie' aanspreekt, waarbij velen lid zijn van de Hartbeat Corvette Club. 

Lees meer...

Een knuffeldier op wielen

Stel: je vind een compleet verroest model van een kleine Austin Seven Ruby uit 1938. Een wrak. De carrosserie volledig verrot en onbruikbaar. Chassis, motorblok, cardan, assen en wielnaven na revisie wel opnieuw te gebruiken. Dan begin je aan de wederopbouw aan de hand van archieftekeningen en fotomateriaal naar een ontwerp van Nigel Hamlin Wright. Dan moet er nog heel wat water naar de zee alvorens er weer een 'knuffeldier op wielen' tevoorschijn komt. Adrie van Kleef uit Beusichem haalde die unieke Austin Seven 'Sunita Special' uit 1938 naar ons land. De auto is in Engeland compleet gerenoveerd en kwam in 2009 voor het eerst sinds zeventig jaar weer op de weg. De opbouw is een 2/3 houten body van dubbel laminaat beukenhout, zoals dat in vroeger jaren ook door vliegtuigconstructeurs werd gebruikt. Een Austin Seven sportmodel dat een tweede leven heeft gekregen. Een uniek exemplaar dat veel aandacht krijgt op oldtimermeetings in binnen- en buitenland. Het model Austin Seven werd gebouwd tussen 1922 en 1939. In verschillende vormen werden er 290.00 verkocht. Daarnaast werden ze in licentie gebouwd door BMW (Dixie). Rosengart en Bantam.

Lees meer...

Brits meesterwerk van eenvoud

De Britse tweezits sportwagen MG J2 Roadster werd gebouwd tussen 1932 en 1934. In totaal kwamen er 2.083 exemplaren uit de fabriek. Willem Schumacher uit Bussum rijdt al 25 jaar in een dergelijke sportieve automobiel. De MG J2 heeft een 847 cc 4 cilinder motorblok met een geheel eigen en herkenbaar geluid, goed voor een maximum snelheid van 105 km. per uur. De auto kostte destijds af fabriek 199 Britse ponden. De auto is uitgerust met een neerklapbare voorruit, spaakwielen, een 8-daagse elektrische klok, roosters voor de koplampen, leren bevestigingsriem over de motorkap. Het ontwerp is een meesterstuk van eenvoud en de MG J2 wordt nu omschreven als één van de beste klassieke sportwagens aller tijden. Succesvol in races, meerdaagse rally's, hillclimbs en een graag geziene gast op klassieke autoshows.

Lees meer...

inschrijving nr. 100

Woensdagmiddag 24 januari jl. werd de officiële inschrijving voor de 34e editie van de Nationale Oldtimerdag geopend. Nauwelijks twee dagen later - vrijdagochtend 26 januari - werd de 100e inschrijving ontvangen. Elwin Slegtenhorst uit Zevenhuizen meldde zich aan met een Buick Model 35 Tourer uit 1912. Een auto die werd ingeschreven in de categorie 'Belle Epoque' (1890-1918). Deze Buick is een vierdeurs open tourer die destijds voor $ 1.000,00 werd verkocht. Voor een bedrag van $ 60,00 extra kon de auto worden voorzien van een huif, een glazen voorkant en een extra petroltank. De auto, voorzien van een 4 cil. 2,7 lt. motor met een kracht van 22 pk. is er een uit een serie modellen die Buick tussen 1910 en 1920 op de markt bracht. De Buick Motor Company (Detroit) werd opgericht in 1903 door de Schotse emigrant David Dunbar Buick. In 1908 werd het merk opgenomen in General Motors Company (GMC).

Lees meer...

Porsche 356 verjaardag presenteert topmodellen

De 70e verjaardag van de Porsche 356 belooft een toponderdeel te worden van de komende Nationale Oldtimerdag. In nauwe samenwerking met de Porsche 356 Club Nederland en met Pon Import in Leusden komt er een unieke collectie tot stand van de diverse 356 modellen. De eerste opvallende aanmelding is van Etienne Kerkhoffs uit Genhout-Beek (Limburg). Hij komt met een Porsche 356A uit 1958, voorzien van een origineel Porsche sunroof. De auto is in ruim vijf jaar tot het kleinste detail gerestaureerd en verkeerd in concoursstaat. De kleur van de auto (meissenblau) en van het interieur zijn volledig origineel. De auto maakte na de restauratie haar opwachting op de manifestatie 'Porsche Classic at The Castle' in het Engelse graafschap Sussex in 2015 en oogstte waardering en bewonderende blikken. In het stadje Hedingham is jaarlijks (september) een internationale Porsche meeting aan de voet van het in 1140 gebouwde Hedingham Castle.

Lees meer...

Een klassieke Britse schoonheid

Hans van Eeuwijk uit het Brabantse historische vestingstadje Heusden brengt een Britse klassieke schoonheid aan de start, een Bentley R-type Park Ward Drophead Coupé uit 1954. Van deze automobiel, stuur rechts, zijn er slechts 9 gebouwd bij de befaamde Britse coachbuilder Park Ward. Het is het 2e Bentley model van na de Tweede Wereldoorlog en is de opvolger van het model Mk II, gefabriceerd in de Bentley Factory in Derby. Van Eeuwijk vond de auto bij de Zwitserse Classic Car dealer Lukas Huni in Zurich. Daar stond hij in de showroom in consignatie, want de auto was eigendom van Vantage Motors uit Miami (Florida - USA). In 2006 werden de kooponderhandelingen met de Yankee's succesvol afgerond en kwam de Bentey per trailer vanuit Zwitserland naar Brabant. De complete restauratie duurde 5 jaar en nu staat er een bordeauxrode met bruin leer beklede elegante  limousine in concoursstaat. De auto doet af en toe dienst als trouwauto, maakte buitenlandse trips naar onder meer Italië en Spanje en won tijdens de Classic Days Schloss Dycke in Duitsland de eerste prijs in de categorie Classic FIVA. Voor Van Eeuwijk is het een primeur op de Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

fraai gerestaureerde veetransporter een halve eeuw oud

In het Friese dorp Hijlaard (gemeente Leeuwarden) hebben de Gebroeders Dijkstra een bedrijf dat internationale veetransporten verzorgd. Het bedrijf heeft een exportstal voor ruim 850 vaarskoeien die moeten worden vervoerd naar kopers verspreid over heel Europa, delen van Azië en Noord-Afrika. Zij hebben daarvoor de beschikking over 8 zogenaamde 'cattle cruisers'. Het bedrijf koestert ook het verleden, hoe hun vader met het bedrijf begon. Een prachtig voorbeeld daarvan is een Volvo N88-44 trekker met een oplegger die volledig van hout in originele staat is gerestaureerd. De Volvo trekker dateert uit 1968 (eerste afgifte kenteken op 29 maart) en heeft een 9.600 cc dieselmotor met een vermogen van 251 pk. De trekker met veewagen heeft een lengte van 24 m. Een restauratieproject dat nu een beeld geeft van het veetransport dit jaar precies een halve eeuw geleden. De Zweedse vrachtwagengigant Volvo produceerde tussen 1963 en 1970 de N88 serie. Deze historische veewagen wordt ingezet op beurzen en shows en rijdt mee in speciale vrachtwagen toertochten waarvan er jaarlijks een aantal in met name Noord-Nederland worden georganiseerd. De wagen komt voor het eerste naar de Nationale Oldtimerdag en is ingedeeld in klasse S (speciaal voor bedrijfsvoertuigen).

Lees meer...

Eerste aanmelding voor 'Moggy' lustrum

Henk Middelkamp uit Markelo meldde zich per mail als eerste aan voor het 14e lustrum van de Morris Minor - 'Moggy's Birthday' - dat tijdens de komende Nationale Oldtimerdag een onderdeel is van het dagprogramma. Hij verschijnt aan de start met een tweedeurs Morris Minor Saloon uit 1956. De auto heeft hij overgenomen van Bart van der Ven uit Delden. Deze night-black Morris Minor staat symbool voor de meer dan 1,5 miljoen geproduceerde modellen. De na-oorlogse Morris Minor is de opvolger van de automobiel met de zelfde naam en type-aanduiding uit 1928. Het eerste exemplaar van deze na-oorlogse productie zag het levenslicht tijdens de London Auto Salon in Earls Court Exhibition Center op 20 september 1948. De Morris fabriek (later onderdeel van British Motor Corporation - BMC) zette de Morris Minor in de markt met een voor die tijd zeer aansprekende reclamespreuk: "Reserved for sentimental journeys only'. Op het 'statieportret' staat de Morris Minor, een auto die in het Nederlandse straatbeeld uit de periode 1950 tot 1960 niet is weg te denken. De eerste serie had een split-window voorraam. Een kleine familieauto die mede vanwege de aanschafprijs mateloos populair was.

Lees meer...

Ster uit de Amerikaanse thriller 'Speed' te gast

Classic Bus uit Heino brengt een GMC New Look 'Fishbowl' touringcar (serienummer 251) uit 1974 aan de start. Deze bus met 42 zitplaatsen is een zogenaamde transitbus (lange afstanden) die dienst heeft gedaan tot 1992 bij ATA in Cumberland (Maryland - USA). Opvallend zijn de vier ingebouwde verstralers en de rode frontlampen. De bus was een mobiele ster in de succesvolle Amerikaanse thriller 'Speed' (1994) onder regie van Jan de Bont. Die film, met in de hoofdrollen Keanu Reeves, Sandra Bullock en Dennis Hopper, veroverde twee Academy Awards. De bijnaam 'Fishbowl' heeft deze bus te danken aan het opmerkelijk gebogen voorraam. De bus is volledig gerestaureerd, heeft zijn originele markante verschijningsvorm en is motorisch piekfijn in orde. Een 44 jaar oud voorbeeld van Amerikaans openbaar vervoer.

Lees meer...

Het 11e lustrum van Lamborghini is te gast in Lelystad

Ferruccio Lamborghini (geboren in 1916) maakte naam als tractor fabrikant en had een passie voor snelle auto's. Hij begon in 1962 met het bedrijf Automobili Lanborghini in Sant'Agata Bolognese (nabij Bologna) waar hij op een aangekocht stuk bedrijfsterrein een nieuwe fabriek bouwde. Tijdens de Auto Salon de Geneve in 1963 presenteerde hij het eerste model: een Lamborghini 350 GTV (foto). Het begin van een productielijn met tot de dag van vandaag louter extravagante succesvolle modellen. Voor de ontwikkeling van de motoren nam hij in 1963 Giotto Bizzarini in dienst. Lamborgini bestaat nu 55 jaar en het 11e lustrum van dit iconische Italiaanse sportwagen merk wordt op vele plaatsen in de wereld gevierd. In ons land is het de Lamborghini Club Nederland die tijdens dit lustrumjaar op enkele plaatsen een presentatie verzorgt. Op de komende Nationale Oldtimerdag verschijnen er zo'n 15 verschillende modellen die een beeld geven van de ontwikkeling. Lamborghini is eigendom van het Audi concern, maar de Italiaanse invloed is duidelijk merkbaar onder de leiding van CEO Stefano Domenicali. In 2017 vierde Lamborghini feestjes rond de productie van het 7.000e model Aventador en het 9.000e model Hurican. Meest succesvolle ontwerp tot nu toe is de Gallardo met in totaal ruim 14.000 exemplaren. "Lamborghini rijders zijn weliswaar individualisten, maar zij vormen een grote familie. Dat willen we bij dit lustrum duidelijk laten blijken", vertelt Ron Willems van Beveren, secretaris van de Lamborghini Club Nederland.

Lees meer...

Eerste aanmelding uit het T Ford Register Nederland

Het T Ford Register Nederland heeft de inschrijving open gesteld voor deelname aan de komende Nationale Oldtimerdag. Dat evenement zet in haar dagprogramma het 22e lustrum van de Ford Model T in de schijnwerpers. De eerste die zich via coördinator Balt Oskam aanmeldde was Th. van de Meulengraaf uit Sint Oedenrode. Hij is in het bezit van een Ford Model T Touring uit 1912. Het T Ford Register heeft 153 aangesloten leden die beschikken over een merendeels rijvaardige en schier onverslijtbare T Ford. Deze 'Tin Lizzie' uit het Brabantse land heeft de tand des tijds probleemloos doorstaan en is op 17 juni a.s. te zien in Lelystad. De Ford T is de opvolger van de Ford Model S, heeft een 2.9 lt. vier cilinder motor, twee versnellingen en heeft een topsnelheid van omstreeks 60 km. per uur. De auto heeft een rietgevlochten paraplu standaard en zwart gelakte houten spaakwielen. De vrachtwagenserie kreeg als modelaanduiding TT.

Lees meer...

Samenwerking met Concours d'Elegance Paleis Het Loo

De Nationale Oldtimerdag heeft een prettige en voor de winnaars aantrekkelijke samenwerking met Classic Events, de organisator van het driedaagse Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn. De winnaars van de leeftijdsklassen (tot 1960) worden geïnviteerd voor deelname aan het concours met een aantrekkelijke korting. Zij kunnen zelf beslissen of zij deze invitatie willen aannemen. Voor het concours kun je niet inschrijven maar wordt je uitgenodigd door de organisatoren. De invitatie wordt tijdens de Nationale Oldtimerdag bij de officiële prijsuitreiking overhandigd. Een geste die zeer op prijs wordt gesteld.  "Wij wensen jullie veel succes bij de voorbereiding en de organisatie van dit prachtige oldtimerevent dat is uitgegroeid tot de grootste in de Benelux en tot één van de meest aansprekende in ons land", aldus Jan-Peter Nijmeijers van Classic Events in Vaassen.  

Lees meer...

Unieke Hudson uit de collectie van 'Old Liempt'

Jos van Genugten heeft een bijzondere privé collectie, opgebouwd samen met zijn vader Ton van Genugten, in het Automuseum 'Old Liempt' in de Brabantse gemeente Liempde ondergebracht. Uit die collectie brengt hij een Hudson 33 Touring uit 1911 aan de start. Het is een zeldzame Amerikaanse toerwagen met extreem goede prestaties. De motor, startend met een handslinger, loopt uitmuntend. "De auto start, rijdt en schakelt prima voor een model van nu 107 jaar oud", aldus Jos. Een auto met fraaie koperen lantaarns en stevige houten spaakwielen, uitgerust met een 4 cilinder motor, goed voor 33 pk. In 1911 met een aanschafwaarde van $ 1.600,00. De Hudson Motor Car Company werd in 1909 opgericht door Joseph L. Hudson, oprichter en eigenaar van Hudson's Warenhuis in Detroit. De eerste Hudson kwam op 3 juli 1909 uit de fabriek aan de Mack Avenue gerold.

Lees meer...

Van oogstmachines naar motor wagons

De International Harvester Company (IHC) is in 1902 ontstaan uit het samengaan van twee Amerikaanse ondernemingen die gespecialiseerd waren in de bouw van landbouwtractoren, oogstmachines en ploegen. IHC vestigde zich in Chicago en begon in 1907 met de productie van motor wagons in het model van 'Highwheeler'. De wagon heeft 16-spaaks wielen, een rijtuighuif, geen deuren en aan beide zijden brede opstapplanken. Deze wagons werden tot 1914 door IHC geproduceerd. De 'Highwheeler' vond gretig aftrek bij landelijke wonende klanten (farmers) en waren met name bedoeld voor rijden over ruwe onverharde wegen en door hoog gras. Deze motor wagons hebben een solidstate construction met een hoge bodemvrijheid, zodat bij het rijden door plassen met opspattend water de inzittenden droog bleven. De 20 pk. 2 cilinder luchtgekoelde motor (onder de bok) heeft een kettingaandrijving op de achterwielen. Hotelhouder Mart Leek uit West-Graftdijk heeft een unieke IHC Motor Wagon Model D uit 1908. In de jaren 1907-1910 noemden de Amerikaanse plattelanders deze motor wagon 'Auto Buggy'.

Lees meer...

Buick Model 10 met als bijnaam 'white flash'

Een stap terug in de Amerikaanse geschiedenis. In 1909 heeft de Amerikaanse vlag 46 sterren (staten) en staat de nog jonge auto-industrie aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. De keuze moet worden gemaakt tussen stoomaandrijving, elektrische motoren of verbrandingsmotoren. De keuze valt op verbrandingsmotoren mede vanwege het bereik (af te leggen afstand) en betrouwbaarheid. In 1903 is David Dunbar Buick (een Britse emigrant - geboren in 1854) gestart met de bouw van automobielen. In een paar jaar tijd steeg het aantal in de Verenigde Staten geregistreerde automobielen naar ruim 400.000 en - naar schatting - hielden zich 350 bedrijven bezig met de productie van automobielen. Een bron van werkgelegenheid. In 1909 produceerde Buick (in 1908 opgegaan in General Motors) 30.000 automobielen en daarvan waren er 8.100 van het Model 10 Touring, met als bijnaam 'White Flash'. Eigenaar Tjeerd Nobel komt met een dergelijk exemplaar vanuit Ballum (met de veerboot vanaf Ameland) aan de start op de Nationale Oldtimerdag. Nobel is eigenaar en beheerder van Nobels Nostalgisch Museum waar hij aandacht schenkt aan historische fietsen, motoren en automobielen, authentieke winkelinventaris van o.a. een kruidenier en een kapsalon, mode, antieke muziekinstrumenten, post- en telegraafverkeer en de veldwachter.

Lees meer...

Een Dagbladuitgever begint een automobielbedrijf

In 1893 zette Herbert H. Franklin de H. H. Franklin Manufacturing Company op. Herbert Franklin is een industrieel en financier die zich bezig houdt met de productie van rijwielen, werkzaam is als makelaar van bedrijfspanden en als dagbladuitgever. Hij start in 1901 samen met technisch ingenieur John Wilkenson de Franklin Automobile Company. Het is het meest innovatieve automerk van die tijd met een luchtgekoelde motor, lichtgewicht carrosserie, versterkte bladveren en een flexibele constructie. Dit luxe merk kende diverse varianten, gebouwd in de fabriek in Syracuse (New York). Op het hoogtepunt van de productie stonden er ruim 3.000 werknemers op de loonlijst. De Franklin 9A Open Tourer 1917 is eigendom van Piet en Maaike Heres uit het Groningse Toornwerd. Een auto met een sterke 6 cilinder motor die tijdens het Concours d'Elegance Paleis Het Loo in 2012 de ereprijs kreeg voor de best gerestaureerde automobiel uit het tijdperk 1900-1920. De jury was met name onder de indruk van de originele fabriekskleur, het aanwezige oude Franklin gereedschap, de serviceboekjes uit 1917, de zwart gecappitoneerde lederen zittingen, de spaakwielen en daarbij de moeite die de eigenaren doen om bijpassende authentieke kleding te dragen. De Franklin Automobile Company moest in 1934 door de grote economische recessie haar deuren sluiten. De historische Franklin Automobile Collection in Hickory Corners (Gilmore City - Iowa) is ondergebracht in een getrouwe replica van het gebouw van de eerste Franklin dealer in San Francisco.

Lees meer...

Cadillac als 'Standard of the World'

Denis Geurts uit het Belgische Lanaken (Belgisch-Limburgse Maasland) brengt een uitzonderlijk model Cadillac aan de start. Cadillac begon haar autoproductie in 1902 en in 1913 waren er reeds meer dan 50.000 Cadillac's verkocht. Geurts is de eigenaar van een Cadillac Model 30 Touring Car uit 1913. Het is het grootste model dat in dat jaar werd gebouwd en is geschikt voor zes passagiers. De auto is voorzien van een 4 cilinder 6 lt. motor, goed voor 52 pk. Vanaf 1912 beschikte Cadillac over een zogenaamde dinostart. Een elektrisch ontstekingssysteem in de plaats van het zware met de hand aanzwengelen van de motor. Een enorme vooruitgang, mede om vrouwen te charmeren om een dergelijke auto te kopen. Het duurde ruim vier jaar voordat alle Amerikaanse automobielproducenten een dergelijke techniek toepasten. De presentatie van de Cadillac 30 Touring Car ging gepaard met de slogan 'Standard of the World', die werd gegraveerd op het kleine raam van de temperatuurmeter op de radiator. Denis Geurts, lid van de gemeenteraad van Lanaken en organisator van het tweejaarlijkse 'Internationaal Oldtimertreffen Lanaken' (van 31/8 tot en met 2/9), heeft een passie voor automobielen uit de beginperiode van de automobielgeschiedenis. Zijn Cadillac is in concoursstaat.

Lees meer...

Bolide de Paris 'schat' uit de Belle Epoque

Laurens Klein uit Prinsenbeek, lid van de Pionier Automobielen Club (PAC) en organisator van de jaarlijkse 'Pré 1904 Toertocht', brengt een Bolide de Paris Voiturette 1902 naar de Nationale Oldtimerdag 2018. Een automobiel die uitstekend past in de presentatie van de vroege periode uit de automobielgeschiedenis (1890-1918) en zich laat omschrijven als een best bewaard gebleven 'schat' uit die periode. Ets. Cycles & Moteurs Bolide was een kleine fabriek die rijwielen, motoren en motorfietsen produceerde. Léon Lefevbre begon in dat bedrijf nabij Parijs met de productie van automobielen tussen 1896 en 1912. Deze modellen werden ook in licentie in België gebouwd door Snoeck Company. Deze Bolide de Paris Voiturette 1902 heeft internationaal haar sporen verdiend door deelnames aan de London to Brighton Run, Le Mans Classics en de Regent Street Motor Show London. Van dit Franse merk zijn nog slechts enkele exemplaren in privé bezit en rijvaardig. De meeste nog resterende exemplaren maken deel uit van collecties in verschillende Franse automusea. De Bolide van Laurens Klein is de enige in Nederlands bezit en is een primeur op de Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

Eerste aanmelding voor de Classic T Ford Parade

'De Auto van de 20e eeuw' herdenkt dit jaar haar 22e lustrum. Het is 110 jaar gelden dat de eerste Ford Model T uit de fabriek in Detroit kwam. Een mooie reden om die fameuze automobiel in het middelpunt van de schijnwerpers te plaatsen. De Nationale Oldtimerdag biedt naar verwachting een fraaie collectie van dit model als echte vertegenwoordiger van rijdend erfgoed. Samen met het T Ford Register Nederland wordt de collectie vorm gegeven. Marc van den Broeck uit Oud-Turnhout (B) is de eerste die gevolg geeft aan de wens om met een Ford Model T (zoals de echte fabrieksnaam luidt) aan dit lustrum deel te nemen. Hij verschijnt aan de start met een T Ford Open Runabout uit 1911. Een automobiel met een 4-cilinder 22 pk. sterke motor. Ford presenteerde in 1911 een restyling van haar Model T met onder meer een nieuwe radiator en wielen. Deze T Ford heeft 4 koperen lantaarns - de twee grote acyteleen lantaarns zijn van Edmond & Jones -  en een fraaie hand bedienbare luchthoorn. De Open Runabout heeft geen deuren, maar wel een 16-gallon grote brandstoftank, zwart leren bekleding en een met leren riemen vast te zetten huif. Deze 'Tinn Lizzie' is in concoursstaat. In 1911 zijn slechts enkele exemplaren in rood op de markt gekomen.

 

Lees meer...

Bank ten Cate & Cie. toegetreden als partner

Bank ten Cate & Cie. uit Amsterdam is toegetreden als partner in de Nationale Oldtimerdag. Deze financiële instelling is een onafhankelijke private bank met een geschiedenis die teruggaat tot 1881. Een tijdsgewricht dat de overgang meemaakte van de koetsen naar de automobielen. De bank is opgericht door de familie Ten Cate van de gelijknamige Twentse textielfabriek. Een bank die gebaseerd is op een wederzijdse vertrouwensrelatie met haar cliënten. Zij werkt vanuit het persoonlijke contact en een als uitmuntend bekend staande dienstverlening. "Wij zijn een bank met focus op autonomie, kleinschaligheid, een rijke traditie en optimale expertise. Vanuit de persoonlijke band met onze cliënten, het onderlinge vertrouwen kunnen wij het beheer van privaat kapitaal ontzorgen", legt directielid Reinier Westeneng desgevraagd uit. Bank ten Cate & Cie. is in 1994 verzelfstandigd vanuit de ABN AMRO Bank. en legt zich toe op vermogensbeheer, beleggingsadviezen en vermogensstrategie. In 2013 nam de bank SNS Private Banking over. Bij Private Banking gaat het onder meer over adviezen op het gebied van kapitaalbelegging in onder meer aandelen en obligaties, kunst, onroerend goed en exclusieve klassieke automobielen.

Lees meer...

Provincie Flevoland trots op Nationale Oldtimerdag

"De Nationale Oldtimerdag is uitgegroeid tot een geweldig evenement. Jaarlijks komen er vele families en vrienden naar de Bataviaboulevard rond de Bataviahaven in Lelystad om prachtige oldtimers te zien en te bewonderen. De Nationale Oldtimerdag is in onze provincie en ver daar buiten een begrip voor liefhebbers van historische rijdende schoonheid. Het deelnemersveld is van hoge kwaliteit en biedt als mobielerfgoed een mooie inkijk in de fascinerende geschiedenis van de automobiel. Met zelfs modellen die meer dan honderd jaar geleden aansloten bij het koetsentijdperk (foto). De Nationale Oldtimerdag onderscheidt zich herkenbaar op vele facetten van andersoortige evenementen en dat geliefd is en gewaardeerd wordt door jong en oud. We zijn er als Provincie Flevoland trots op de Nationale Oldtimerdag binnen onze grenzen te hebben en feliciteren de organisatoren van harte met de officiële vermelding in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Wij geven van harte steun aan deze publiekstrekker en wensen de organisatoren succes met de opzet en realisatie van dit aansprekende jaarlijkse oldtimerfestijn", aldus Commissaris van de Koning in Flevoland, Leen Verbeek.

Lees meer...

Uniek Brits model voor koloniale wegen

Hermann en Maria Ebbing uit de Duitse stad Reken presenteren in de steeds verder groeiende 2e editie van het hoofdstuk 'Belle Epoque' (de vroege periode uit de automobielgeschiedenis 1890-1918) in de Nationale Oldtimerdag een zeldzame Rover 12 Clegg 'Colonial' uit 1913. Het is een Britse automobiel ontworpen door Owen Clegg, uitgerust met een 2.3 lt. 4 cilinder motor met een vermogen van 12 pk. Een voor die tijd sterke krachtbron. Het type is alleen in 1913 geproduceerd, voorzien van grote wielen en een grotere spoorbreedte dan gewoonlijk. Het was speciaal bedoeld voor rijden over ruwe en onverharde wegen in koloniale gebieden in het Britse Gemenebest. Zo zijn van dit model exemplaren verkocht in Australië, Nieuw Zeeland en Pakistan. Voor zo ver bekend zijn er van deze 4-zits open tourer nog drie exemplaren over (één in Engeland, één - incompleet -  in Nieuw Zeeland en het fraai gerestaureerde exemplaar van de familie Ebbing). De auto is volledig in originele staat gerestaureerd door Edward Nixon (The Rover Company). De auto is oorspronkelijk afkomstig uit Hahndorf / Adelaide Hills in Zuid-Australië, een dorp dat in 1838 werd gesticht door Duitse Lutherse emigranten. Het standaard type Rover 12 werd in november 1911 geïntroduceerd tijdens de London Olympia Motor Show.

 

Lees meer...

Stanley Steamer Mountain Wagon te gast

Toen de tweeling broers Francis E. en Freelan O. Stanley hun fotoplatenfabriek aan Eastman Kodak hadden verkocht, begonnen zij met de geïncasseerde dollars met de ontwikkeling van stoomautomobielen. Om te bewijzen hoe krachtig een stoomautomobiel is, reden zij in 1899 met een dergelijke automobiel naar de top van Mount Washington, de hoogste bergpiek in het Noord-Oosten van de Verenigde Staten. In 1902 werd de Stanley Steamer Motor Car Company opgericht en begon de productie. De heer Jean Tilmans uit het Belgische As presenteert een Stanley Steamer Montain Wagon Model 810 uit 1913. Een model met een watertank van 200 lt. met een gebruik van 4 lt. per kilometer. Zonder water te tanken kan deze fraaie motorwagon (een klein soort bus met drie banken, geschikt voor in totaal 10 inzittenden) ongeveer 50 km. afleggen. Van dit type Stanley Steamer zijn helaas weinig exemplaren overgebleven. Naar schatting zijn er nog tien of twaalf rijdend in privé bezit. In diverse Amerikaanse automusea is dit een topmodel dat de aandacht vestigt op het stoomtijdperk in de autogeschiedenis dat omstreeks 1928 ten einde kwam door de concurrentie van de verbrandingsmotor. Voordat deze Stanley Steamer Mountain Wagon (in concoursconditie) kan gaan rijden, duurt het ongeveer twee uur om de automobiel onder stoom te brengen.

Lees meer...

Vredestein koestert automobielhistorie

De directie van Apollo Vredestein in Enschede reageerde uiterst positief op het verzoek de bestaande samenwerking met de Nationale Oldtimerdag te verlengen. "Vredestein ondersteunt jaarlijks een aantal oldtimerevenementen die de klassieke automobielsector in ons land organiseert. De Nationale Oldtimerdag behoort tot de drie topevenementen in ons land en zet op haar eigen unieke wijze oldtimers in de spotlights. De uitstraling van dat evenement is voor ons een belangrijke reden om de bestaande samenwerking te continueren. De Nationale Oldtimerdag heeft een uitstekende reputatie en presenteert de automobielhistorie als een indrukwekkend onderdeel van de maatschappelijke ontwikkeling. Als bandenleverancier - met een speciaal assortiment voor klassiekers - nemen we met plezier en genoegen onze verantwoordelijkheid als het gaat om de autohistorie te koesteren en er met de vele autoliefhebbers van te genieten", aldus Ilse Jansen, marketing manager Vredestein Nederland, namens de directie. Vredestein leent haar naam aan de eretitel 'Best of the Show' met de Vredestein Trophy.

Lees meer...

Turtle Wax Twinkle Show laat automobielen stralen

Turtle Wax is een vooraanstaand Amerikaans merk met een lijn van eerste klas onderhoudsproducten. "Klassieker rijders zijn autoliefhebbers pur sang", meent marketing manager Linda van de Moosdijk, "en dat is voor ons de reden dat wij een groot en publieksvriendelijk evenement als de Nationale Oldtimerdag willen steunen. Zo kunnen we op locatie laten zien wat onze producten niet alleen voor de moderne, nieuwe, automobiel, maar juist ook voor het benodigde onderhoud van oldtimers kunnen betekenen. Het onderhoud met zorg maakt van een klassieke automobiel een rijdend kunstwerk". De Turtle Wax Twinkle Show beloont tijdens de komende Nationale Oldtimerdag de mooist gepoetste auto van de dag met een bijpassend onderhoudspakket. Een uitdagende contest die de deelnemers uitnodigt om met een glanzend gepoetste automobiel aan de start te verschijnen. Medewerkers van Turtle Wax speuren in het deelnemersveld naar de winnaar van die ereprijs, die aan het einde van de dag wordt uitgereikt. Zoals aan een Austin Healey 3000 Mk III 1967 bij een eerdere editie (foto.)

Lees meer...

kansen voor een gratis taxatie

Diemex Expertise (Amsterdam) geeft iedere deelnemer van de komende Nationale Oldtimerdag kosteloos de kans om zijn historische automobiel op een onafhankelijke en deskundige te laten taxeren op waarde. Diemex Expertise is een ervaren onderneming op het gebied van onder meer oldtimers. "Voor uw verzekering is een taxatierapport van groot belang. De verzekering zal naar de waarde informeren na een ongeval, schade of diefstal. Stelt u zich eens voor dat het voertuig waarna u jarenlang op zoek bent geweest of waaraan u jarenlang zelf hebt gewerkt en er veel geld en tijd aan hebt besteed, is beschadigd. Weet u dan wat de actuele waarde van de automobiel was voor het voorval ? Door het vast te leggen in een taxatierapport staat zwart op wit wat de waarde is. Bij schade kan uw rijdende kapitaal letterlijk en figuurlijk een stevige deuk oplopen. Zo kan er bij het ontstaan van een aanrijdingsschade sprake zijn van waardevermindering, mede afhankelijk van de leeftijd van uw automobiel. Onze experts en taxateurs, met jarenlange ervaring, staan u bij", licht directeur Willem Staring toe. Iedere 50e aanmelding voor de 34e editie van de Nationale Oldtimerdag krijgt gratis een taxatie die wordt vastgelegd in een rapport dat met fotoblad digitaal wordt aangeleverd of als een fysiek exemplaar per post. De organisatie van de Nationale Oldtimerdag schrijft aanmeldingen in op basis van datum van de digitale inschrijving of op datum postmerk van de binnenkomst van het inschrijfformulier. Deze beide data worden gecombineerd en zo kan de juiste volgorde worden bepaald en de taxatie van Diemex Expertise worden toegewezen. Een bijzondere geste van deze onderneming. Wat is bijvoorbeeld de waarde van de Cadillac Speedster 1914 op de foto ? Het antwoord op die vraag kan alleen worden gegeven door specialisten met kennis, ervaring en grote interesse. Diemex Expertise is een VRT Register Taxateur en zij leveren een rapport dat o.a. door de FEHAC is erkend.

Lees meer...

Opgenomen in Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland

De Nationale Oldtimerdag is tot haar grote vreugde opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed in Arnhem heeft het evenement beoordeeld op haar deelnemerskwaliteit, continuïteit, historisch karakter en waarde, toegankelijkheid en maatschappelijke relevantie. De opname in het netwerk, gekoppeld aan de verkregen internationale status 'high standard' (toegekend door de FIVA onder patronage van de Unesco) in 2016, bewijzen dat de Nationale Oldtimerdag zich tot een topevenement heeft ontwikkeld, waarin de automobielgeschiedenis als indrukwekkend facet van de groei van de samenleving een centrale plaats inneemt. Personen vervoer, vrachtvervoer, tanktransport, openbaar vervoer, veevervoer; allemaal sectoren die op basis van de ontwikkeling van de automobiel vorm hebben gekregen. Door de automobiel gingen mensen reizen, vakanties in andere landen beleven, op familiebezoek, steden ontdekken en zaken doen. Kortom: de automobiel bracht de mensen vrijheid. Ook een vorm van belangwekkend immaterieel erfgoed. De in 2016 aangenomen Erfgoedwet geeft mobiel erfgoed ruimte voor behoud en exposure. Dat laatste element is de basis voor de Nationale Oldtimerdag. De foto is een Fiat uit 1902, een voorbeeld van rijdend erfgoed.

Lees meer...

De 'Moggy' wordt zeventig jaar

Op 20 september 1948 verscheen de eerste Morris Minor op London Auto Salon in het Earl Court Exhibition Centre in Londen. Een toen moderne versie van de Morris Minor uit 1928. Een ontwerp van Sir Alec Issigonis. Een kleine maar toch charmante gezinsauto, bedoeld voor de Brit met een smalle beurs, omschreven als 'the working class'. De eerste exemplaren zijn herkenbaar aan de koplampen naast de grille en aan de split-screen uitvoering van het voorraam. De Morris Minor Club Nederland laat de 70e verjaardag van deze nu bejaarde Britse automobiel niet onopgemerkt voorbij gaan en presenteert een selectie van de Morris Minor modellen tijdens de Nationale Oldtimerdag. Van dit model, dat in de jaren na de Tweede Wereldoorlog in ons land het straatbeeld bepaalde samen met de Opel Olympia en de Volkswagen Kever, zijn er in totaal meer dan 172.000 gebouwd. Van Tourer (2-deurs) tot Convertible, van Sedan (4-deurs) tot Traveller, van Van tot Pick Up.  De eigenaar van Morris - Lord Nuffield - verkocht het merk in 1950 aan de British Motor Company (BMC). De Morris bleef tot 1971 in productie. De betrouwbaarheid van deze auto bleek onder meer uit de lange tijd dat Morris haar Van mocht leveren aan de Britse Koninklijke Posterijen. Nu is de 'Moggy' een geliefd verzamelobject voor oldtimerliefhebbers. 

 

Lees meer...

Uit de tijd van Keizer Wilhelm II

Clemens en Claudia Heddier uit het Duitse Coesfeld hebben zich aangemeld voor de 34e editie van de Nationale Oldtimerdag. Heddier Electronic waarvan Clemens eigenaar - directeur is, houdt zich onder meer bezig met bewaking en beveiliging van musea. Daarbij gaat het om electronica op het gebied van licht, temperatuur, luchtvochtigheid, bewakingscamera's en bewegingsmelders. Zij hebben zelf een aantal fraaie oldtimers in hun bezit, waarvan enkele uit de tijd van het Duitse Keizerrijk onder Keizer Wilhelm II von Hohenzollern (1888 - 1918), tevens Koning van Pruisen. Een tijd van militaire parades met gala uniformen en gepluimde helmen, officieren met grote snorren, paarden, vaandels en bombastische marsmuziek. Heddier komt met twee bijzondere modellen uit de 'Belle Epoque' periode: een De Dion Bouton BO175 Open Tourer (1909) en een zeer unieke Voiturette Bertrand Paris (1900). Dit kleine Franse automobielmerk presenteerde de auto tevens als een charmant vervoermiddel voor dames uit de gegoede klasse. Dat blijkt o.a. uit de foto uit een historische reclamefolder. Deze automobiel is gebouwd door Bertrand & Cie. aan de Boulevard Pereire 198 in de Franse hoofdstad. De onderneming was slechts een kort leven beschoren: van 1899 tot 1902. De voiturette is een 2-zitter met een 4 pk. motor. Voor zo ver bekend bestaan er van dit type nog slechts twee exemplaren. 

Lees meer...

De herinnering aan vader en zoon Porsche

In 1948 presenteerde de Porsche automobielfabriek het type 356. Een sportieve wagen gebaseerd op het chassis en de boxermotor van de ook toen al bekende Volkswagen. Een ontwerp van Ferry Porsche, de zoon van de legendarische autobouwer Ferdinand Porsche. In dat eerste jaar werden er 49 exemplaren met de hand gebouwd, nog niet wetende van het succes van de 356. Nu, zeventig jaar later, schenkt de Nationale Oldtimerdag 2018 met veel plezier en vooral historisch besef aandacht aan het 14e lustrum van de Porsche 356. In 1948 begon wijlen Ben Pon sr., met de import van Porsche en daarmee legde hij de grondslag voor een groot Nederlands automobielconcern: Pon Import in Leusden bij Amersfoort. Ben Pon werd in ons land bekend als race- en rallycoureur. Samen  met de Porsche 356 Club Nederland onder voorzitterschap van Hendrik Stark en met Pon Import verschijnt er tijdens dit grote evenement een exclusieve selectie van Porsche 356 modellen van leden van deze sportieve en actieve vereniging. Naast de 356 en de types A, B, C en D verschijnen er de Speedster en de rallyuitvoering op de Bataviaboulevard. Deze Porsche is geproduceerd tot 1965, eerst in Gmünd - Oostenrijk (van aluminium) en later in Stuttgart (van staal). Er werden ruim 76.000 exemplaren gebouwd, waarna de Porsche 911 de opvolger werd. Op 10 juni 1951 maakte de Porsche 356 haar debuut als racer op het Circuit van Zandvoort.

Lees meer...

Peja Group belangrijke nieuwe sponsor

De Peja Group bestaat in 2018 tachtig jaar. Een kroonjaar. Reden genoeg voor deze internationaal opererende organisatie om (een deel) van de jubileumactiviteiten te combineren met de komende Nationale Oldtimerdag. Geen wonder, want directeur Toni Bienemann heeft zijn hart verpand aan exclusieve historische automobielen. In de Peja Group zitten bedrijven als Omec (elektromotoren), Silver Hill (autorestauraties) en Hooper International Collection. Dat onderdeel bestaat uit meerdere Bentley's en Rolls Royces, ontworpen door Hooper & Co., beroemde coachbuilders uit Londen. De collectie is ondergebracht in een hal op het Peja bedrijvencomplex in Arnhem. De Peja Group is toegetreden tot de groep van participanten die de Nationale Oldtimerdag steunt en zal met enkele van zijn automobielen tevens deelnemen, waaronder een Rolls Royce Silver Wraith Hooper Limousine 1952.

Lees meer...

22e lustrum van de 'Auto van de 20e Eeuw'

Ieder jaar opnieuw slaagt de organisatiecommissie van de Nationale Oldtimerdag er in om een speciaal lustrum of jubileum toe te voegen aan het programma. In 2018 is het precies 110 jaar geleden dat de eerste Ford Model T op 27 september 1908 uit de fabriek kwam. In totaal zijn er van dit inmiddels iconische model tot 1927 ruim 15 miljoen exemplaren verkocht. In 1920, zo lezen we in de archieven van Ford, was de helft van het aantal automobielen ter wereld een Ford Model T. De T Ford was een betaalbare automobiel - bijgenaamd 'Tin Lizzie'. De eerste exemplaren hadden een prijs van US Dollar 850 en in 1920 was die prijs - mede door de invoering van de lopende band - gedaald naar US Dollar 300. Geen wonder dat deze auto unaniem door een internationaal team van autojournalisten werd verkozen tot 'Auto van de 20e Eeuw'. Het lustrum krijgt vorm door de samenwerking met het actieve T Ford Register Nederland, waarvan eigenaren van diverse T Ford Modellen (zoals Runabout, Touring, Tudor en Fordor) lid zijn en met veel genoegen deelnemen aan oldtimermeetings. Voorzitter Balt Oskam zorgt met zijn bestuur voor een passende jubileumcollectie die een prachtig beeld geeft van misschien wel de beroemdste oldtimer ter wereld. Een automobiel die vaak figureerde in (zwart wit) films, onder meer van Oliver Hardy en Stan Laurel.

Lees meer...

trotse winnaar komt wisselbeker verdedigen

De primeur van 2017 - de presentatie van de 'Belle Epoque' - kreeg een welverdiende winnaar met de Cadillac Model B Tonneau uit 1904, voorzien van een Surrey Roof. Francois de Beuckelaer uit het Vlaamse Westmalle ging met de welverdiende eerste prijs in deze bijzondere categorie naar huis. Een voorwaarde bij deze prijs is het een jaar later terugkeren om de veroverde bokaal te verdedigen en dat is wat deze Belgische oldtimervriend komende zomer komt doen. De volledig authentieke Amerikaanse automobiel is al enkele malen gast geweest tijdens de jaarlijkse London to Brighton Run en kreeg daar de handen van het Britse kennerspubliek op elkaar. Het automerk Cadillac is vernoemd naar de oprichter van de stad Detroit, Antoine Laumet de la Mothe Sieur de Cadillac, afstammeling van Franse emigranten, voormalig pelsjager en gouverneur van de staat Louisiana.

Lees meer...

Nationale Oldtimerdag ondergebracht in een nieuwe stichting

De organisatiecommissie van de Nationale Oldtimerdag maakt sinds 1 oktober jl. deel uit van een nieuw opgerichte stichting, waarin de nadruk ligt op mobiel erfgoed. Dat is in de doelstelling van de stichting omschreven. De stichting Mobiel Erfgoed 'Fleur de Lis' (met een knipoog naar de Franse lelie, die deel uit maakt van het stadswapen en de vlag van Lelystad) is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 69870659 en heeft van de Belastingdienst als BTW-nummer NL8580.45.721 gekregen. De stichting is gevestigd in Lelystad en is daarmee de juridische entiteit van de Nationale Oldtimerdag. Door deze nieuwe bestuursstructuur krijgt het evenement een nog betere verbondenheid met organisaties als de KNAC, FEHAC, FIVA, ANWB, Pionier Automobielen Club, Mobiele Collectie Nederland en de Historische Automobiel Vereniging Nederland. De stichting Evenementen Coördinatie Lelystad (ECL), de voorgaande bestuursvorm, blijft wel als belangrijke 'founding partner' aan het evenement verbonden.

Lees meer...

Eerste aanmelding 'Belle Epoque'

De 'Belle Epoque' - de vroege periode uit de automobielgeschiedenis (1890-1918) wordt wel de kraamkamer van de autohistorie genoemd. Tijdens de Nationale Oldtimerdag 2017 waren er ruim 40 van deze unieke automobielen aanwezig en de organisatie kreeg - naast complimenten - de nadrukkelijke vraag om deze presentatie een passend vervolg te geven. Uitdagend want deze voertuigen zijn veelal in museumbezit en zijn niet meer voor rijdende presentaties inzetbaar. Toch zijn er nog automobielen uit die periode beschikbaar in ons eigen land en in België, Duitsland en Engeland. Om aandacht te schenken aan de autodesigners uit die tijd en aan de technici die jaar na jaar de motoren verbeterden en krachtiger maakten, gaan de organisatoren van de Nationale Oldtimerdag een volgende presentatie vorm geven. Wellicht het begin van een traditie met een show van dergelijke automobielen die er ins ons land tot nu toe niet was. Passend bij aandacht voor mobiel erfgoed. De eerste aanmelding voor dat bijzondere programmaonderdeel is een Stanley Steamer Model EX Tonneau uit 1907 in het bezit van Roel Rasker uit het Noord-Limburgse Gennep.

Lees meer...

aandacht voor uniek 'varend erfgoed'

De komende Nationale Oldtimerdag biedt een kijkje op 'varend erfgoed'. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) organiseert voor de 3e maal in successie rond haar botenhuis 'Jan de Graal' in de Bataviahaven in Lelystad de Nationale Historische Reddingboot Dag. Historische reddingsschepen uit verschillende windstreken van ons land - van Den Helder tot Stellendam en van Lauwersoog tot Scheveningen - komen naar Lelystad om aandacht te schenken aan de vele tot de verbeelding sprekende reddingen die met schippers als Mees Toxopeus en Dorus Rijkers zijn volbracht.  Schepen'- zoals de 'Brandaris' en de 'Neeltje Jacoba' - met een ingrijpende en gedocumenteerde geschiedenis die nu in museale stichtingen zijn ondergebracht of in privé bezit zijn. Met de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers worden deze schepen onderhouden, gerestaureerd en gerepareerd. Gast op de komende editie van deze dag zijn de historische blusboot van de Amsterdamse Brandweer 'Jan van der Heijden II' uit 1932 en het stoomschip 'Hydrograaf' (1910), een voormalig opnamevaartuig van de Koninklijke Marine en bij velen bekend als de pakjesboot van Sint Nicolaas.

Lees meer...

Combinatie met de manifestatie '100 jaar Zuiderzeewet'

Het is op 14 juni 2018 precies honderd jaar geleden dat de door Minister van Waterstaat & Transport Ir. Cornelis Lely de door hem opgestelde Zuiderzeewet door de Staten Generaal loodste. Na de goedkeuring van de wet in de Tweede en in de Eerste Kamer werd het gepubliceerd in het Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden en was daarmee van kracht. Een wet die voor de ontwikkeling van ons land, voor de voortdurende strijd tegen het water, voor de waterbouwkundige bedrijvigheid, voor de visserij en voor de landaanwinning van ongekende grote invloed was en is. Zonder de tot stand koming van deze wet waren de Afsluitdijk, de IJsselmeerpolders en de bouw van steden als Lelystad en Almere niet gerealiseerd. Dat memorabele feit zal niet onopgemerkt voorbij gaan en in het 3e weekeinde van juni 2018 is er een publieksmanifestatie waarbij de 34e editie van de Nationale Oldtimerdag de slotdag vormt. Honderd jaar Zuiderzeewet onder het motto 'Van Zuiderzee naar meer' krijgt vorm met de presentatie van historische baggervaartuigen, stoomsleepboten en andere bij de drooglegging van de Wieringermeerpolder, Noordoostpolder en Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland gebruikte vaartuigen en machines. Uitgestorven beroepen als dijksteenleggers en rijshoutvlechters krijgen aandacht. Info:www.100jaarzuiderzeewet.com

Lees meer...

city marketing lelystad trouwe partner

City Marketing Lelystad is een trouwe partner van de Nationale Oldtimerdag. Deze organisatie steunt initiatieven die de bekendheid van de Flevolandse hoofdstad in positieve zin uitdragen en die een herkenbare bijdrage leveren aan het 'vermarkten' van de Lelystadse kwaliteiten. "De Nationale Oldtimerdag heeft bewezen enerzijds door de hoge kwaliteit van het evenement en anderzijds door de indrukwekkende hoeveelheid omlijstende publiciteit dat deze oldtimermeeting, die is uitgegroeid tot de grootste in de Benelux, een bijdrage levert aan de naambekendheid van de stad. Daar zijn we trots op en het is de reden dat wij als City Marketing Lelystad 'founding partner' zijn van deze jaarlijks terugkerende show", legt Tony Merkelbach (directeur City Marleting Lelystad) uit. De Nationale Oldtimerdag genereert jaarlijks een publiciteitswaarde van ruim € 350.000,00.

Lees meer...

Gemeente Lelystad steunt van harte

De gemeente Lelystad steunt de Nationale Oldtimerdag van harte. De organiserende stichting heeft voor de komende jaren een garantstelling gekregen van € 50.000,00 per jaar, die in de meerjarenbegroting van de stad is opgenomen. "Een blijk van waardering voor de opzet van dit grote en landelijk publiciteit trekkende evenement. Het is een bijdrage aan de continuïteit en wij gaan er van uit dat het evenement, dat in haar 34-jarig bestaan nog nooit rode cijfers heeft geschreven, hierdoor een steun in de rug heeft die zowel voor de verankering in onze stad als voor de continuïteit van het evenement van waarde is. Wij zijn het bestuur en alle vrijwilligers zeer erkentelijk voor hun inzet om onze stad op deze aansprekende wijze voor het voetlicht te brengen. Wie Nationale Oldtimerdag zegt, zegt Lelystad", aldus wethouder economische zaken en city marketing Jop Fackeldey.

Lees meer...

britse style-icoon uit 1934

Rolls Royce is een style-icoon uit de Britse automobielgeschiedenis, die vanaf het allereerste moment een vooraanstaande plaats bekleedde in luxe klasse. De Nationale Oldtimerdag krijgt bezoek van een Rolls Royce 20/25 Drophead Coupé uit 1934. De auto is gebouwd door carrosseriebouwer Windovers en heeft een zogenaamd 'Kellner Head'. Van dit type 20/25 zijn er tussen 1929 en 1935 3.790 gebouwd en van een body voorzien door diverse carrosseriebouwers zoals  James Young, Thrupp & Maberley en Baker. De auto is de opvolger van het model RR 20, waarbij de motorinhoud werd vergroot van 3.1 naar 3.7 ltr. De auto is op dit moment in het bezit van Hennie Kennis uit Valkenswaard.

Lees meer...

kom de erfenis van wubbo ockels bekijken

De Superbus (bijgenaamd 'Batmobiel'), het initiatief van de (te) vroeg overleden prof. Wubbo Ockels, is te bewonderen tijdens de komende 33e editie van de Nationale Oldtimerdag. De bus, geschikt voor 23 passagiers, wordt elektrisch aangedreven, haalt door zijn aerodynamische ontwerp een kruissnelheid van 250 km. per uur. De bus is 15 meter lang en weegt 10 ton. De Superbus wordt vanuit de TU Delft per dieplader naar de Nationale Oldtimerdag gebracht. De bus krijgt uiteindelijk een plek in het geplande transportmuseum in Lelystad. In de naaste toekomst zal de bus tijdelijk worden ondergebracht in het (nieuwe) verkeerspark in Appelscha. Dit futuristisch prototype diende als inspiratiebron voor toekomstige vervoersoplossingen zoals voor de Zuiderzeelijn (mogelijke spoorverbinding tussen Lelystad en Groningen).  Na de eerste (geslaagde) testritten tussen 2010 en 2015 werd het echter stil. In samenwerking met de TU Delft, Dura Vermeer Infra, Stichting Transportmuseum Lelystad en Nobutec is deze presentatie mogelijk geworden. 

 

 

 

Lees meer...

een zeer betrouwbare reiswagen

De collectie automobielen uit de periode 'La Belle Epoque' (1890-1918) krijgt een indrukwekkende samenstelling. Veertig exclusieve modellen uit die periode presenteren zich op de Bataviaboulevard. Bekende en onbekende merken en modellen van Amerikaanse, Britse en Franse makelij. Yesterday Cars uit Zevenhuizen brengen een tweetal prachtige automobielen mee. Sinds kort hebben zij de beschikking over een Buick Model 35 Tourer uit 1912. Een auto die volledig authentiek is met een carrosserie van messing, staal en hout. Een auto die is voorzien van een 4 cilinder 2.7 ltr. motor met een vermogen van 22.5 pk. De auto is afkomstig van een eigenaar uit Phoenix (Arizona) en via een veiling in Nederlandse handen gekomen. Een auto uit de brass-era periode en die in de reclamecampagne destijds werd omschreven als 'een betrouwbare reiswagen'. Een auto met diverse opvallende accenten zoals de lantaarns, de houten spaakwielen, de lederen bekleding en het neerklapbare voorraam.

Lees meer...

van stoomwagens naar open tourers

Vele Amerikaanse en Britse ondernemingen begonnen hun autoproductie in het stoomtijdperk. De Ierse ingenieur J. P. Brazil en de Londense motorenverkoper Sidney Straker waren daarop geen uitzondering. Zij starten samen, eerst in Bristol, in 1893 met de bouw van stoomwagens en in 1898, na de verplaatsing naar Lodge Causeway in Edmonton (North London), begon de autobouw voorzien van echte verbrandingsmotoren. Het type Straker Squire 15 Mk I is een 4 cilinder aangedreven Open Tourer waarmee Duco Ham uit Haarlem zich presenteert op de Nationale Oldtimerdag en dat in 1906 op de markt kwam. Het type 15 bleef zes jaar in productie. Straker Squire produceerde tevens de eerste serie London Busses en landbouwtractoren. In 1926 werd het bedrijf gesloten.

Lees meer...

Een riley racer met historie

Een vooraanstaande Duitse autorestaurateur brengt een Riley Nine Brooklands 1928 aan de start. In 1905 werd de eerste Riley gebouwd door deze Britse onderneming uit Coventry, die zich tot dan toe bezig hield met de productie van motorfietsen en rijwielen. Kort daarna stopte die productie en werd Riley een gerespecteerd sportwagen merk. Het type Riley Brooklands werd voornamelijk gebouwd voor races op o.a. de circuits van Le Mans, Brand Hatch en het straten-circuit op het eiland Man, heuvelbeklimmingen en rally's. In 1938 nam Lord Nuffield het bedrijf over en bracht het onder bij de British Motor Corporation (BMC). Deze sportieve twee-zitter heeft een 1.087 cc krachtige motor en was in de jaren '30 tot '32 van de vorige eeuw succesvol bij Brooklands 500 Miles en de 1.000 Miles Junior Car Club Race. Daarnaast veroverde ze in 1932 de RAC Tourist Trophy en de Ulster Tourist Trophy. In 1934 won de wagen de Rudge Whitworth Cup tijdens de 24 Uur van Le Mans. De sportwagen is zowel motorisch als het bodywork in perfecte staat.

Lees meer...

Voel je zelf een topcoureur

Race met de imponerende F1-racesimulator van Bleekemolen Race Planet op topsnelheid over beroemde racecircuits. Of het nu gaat om de Nürburgring (Duitsland), Circuit van Moza (Italië), de beroemde stratenrace in Monaco of het nieuwe circuit van Sotchi (Rusland), het is een belevenis. Je haalt 300 km. per uur op de lange rechte stukken en je voelt de G-krachten in de bochten. De geavanceerde simulator gaat alle kanten op. Je moet als spookcoureur wel tegen een stootje kunnen. Veel echter dan dit kan bijna niet. Tegen een kleine vergoeding krijg je het Max Verstappen-gevoel. Inhalen en ingehaald worden, spinnen en crashen, de simulator verrast bij elke rit. 

Lees meer...

spetterende muzikale hoogtepunten

Met een breed repertoire is het blaasorkest 'De Hoetetoeters' uit IJsselstein van alle markten thuis.  Welbekende carnavalskrakers en prachtige klassiekers worden met verve ten gehore gebracht. Meezingers en top-40 nummers wisselen elkaar in hoog tempo af. Door het aanstekelijke enthousiasme van deze musici, maken ze er een feest van voor het publiek en voor de deelnemers.

 

Wat krijg je als de dynamische DJ John aan saxofonist Mr. Smith koppelt? Vette beats en een toffe improvisatie-act! Saxy muziek en deze ras muzikanten stralen energie en optimisme uit. Of er nu 60 of 6.000 mensen in de zaal staan of, zoals tijdens de Nationale Oldtimerdag, op straat lopen, ze spelen met hetzelfde enthousiasme Funk, Dance en Disco. Dit veelzijdige muzikale duo verrast iedereen keer op keer in een ritme dat de heupen doet wiegen. Zij vormen de muzikale hoogtepunten op zondag 18 juni a.s.

Lees meer...

Een rally-tycoon met veel ervaring

Otto en Hiltje van Blaricum uit Landsmeer zijn geoefende en dus ervaren rallyrijders. Samen doen ze mee aan diverse indrukwekkende internationale rally's als de Mille Miglia, Tulpenrally, 100 Mijl van Amsterdam, The Flying Scotchman Rally en de Via Flaminia. Voor 2018 staan zij al ingeschreven voor de rally Parijs-Amsterdam. Ze verschijnen aan de start in de Nationale Oldtimerdag met een Lagonda 2 ltr. supercharged low chassis Tourer uit 1931 met een Wymann carrosserie. Een grommende rally-tycoon die haar sporen al lang en breed heeft verdiend. Lagonda is een Brits luxueus automerk dat in 1906 werd opgericht door de vroegere operazanger Wilbur Gunn (overleden in 1920) en in 1947 door Aston Martin werd overgenomen. Voor zowel Otto van Blaricum en zijn vrouw als voor deze fraaie rallywagen is de Nationale Oldtimerdag een primeur.

Lees meer...

de trots van breukelen-nyenrode

Toen het Brandweermuseum in Hellevoetsluis moest inkrimpen, bood de directie een in Amerika gebouwde GMC T17B brandweerwagen uit 1931 aan bij het vrijwillige brandweerkorps van Breukelen, waar de wagen destijds in gebruik genomen werd. In 2011 begon de restauratie met een team van 9 enthousiaste en vooral volhoudende liefhebbers die daarvoor een stichting in het leven riepen. Op 11 september 2014 was de restauratie met hulp van vele sponsoren voltooid en kon burgemeester Liesbeth Spies van de gemeente Stichtse Vecht de auto het voorplein van Kasteel Nyenrode (Business University) op rijden. De wagen is geheel teruggebracht in originele staat, werd voorzien van een slangenwagen met grote houten wielen, een koperen bel en een koperen opzetstuk. De portieren werden voorzien van het vroegere gemeentewapen en in goudkleurige letters Breukelen-Nyenrode. De GMC doet regelmatig mee in defilé's, optochten van jubilerende collega-brandweerkorpsen en uitdagende tochten zoals recent de 240 km. lange Friese Elfsteden Rally. GMC bouwde vrachtwagens, bouwkranen, brandweerwagens, tankwagens en werd vooral bekend door het bouwen van bijkans onverwoestbare vrachttrucks voor het Amerikaanse invasieleger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel van die wagens bleven na de oorlog - mede door de Marshall Hulp - in Europa en ook in Nederland. Vele daarvan rijden nog steeds, onder meer bij de vereniging 'Keep them Rolling'

Lees meer...

Bugatti Grand Prix Racer uit 1928

Ettora Bugatti bouwde in 1927 een aantal Bugatti modellen voor de op stapel staande Grand Prix Races. Het model T35 kreeg daarvoor een 90 pk. motor en het model T35C een 128 pk. motor. Met dat model nam het raceteam in 1928 deel aan een aantal races en was meteen succesvol. De auto heeft een 8 cilinder 2 liter motor. Tazio Nuvolari was één van de meest succesvolle coureurs uit die tijd en hij zette het team Scuderia Nuvolari op. Met dat team werd de Tripoli Grand Prix gewonnen en werd de zege behaald op het Pozzo Circuit. Op 24 juni 1928 (nu bijna 90 jaar geleden) behaalde het team een tweede plaats tijdens de race op het Circuito de Cremona. Een Nederlandse Bugatti fan beschikt over een Bugatti T35C Grand Prix uit 1928 die volledig origineel (carrosserie en motor) is gerestaureerd en die daarmee herinnerd aan die Bugatti-periode bij het begin van de Grand Prix races (op diverse circuits in Italië, Frankrijk, Spanje en België). Deze Bugatti vertegenwoordigt daarmee tijdens de Nationale Oldtimerdag één van de meest fascinerende periodes in de autorensport. Een periode die Bugatti beroemd en onoverwinnelijk maakte. Deze T35C is een graag geziene gast op diverse binnen- en buitenlandse meetings en tijdens races met historische sportautomobielen.

Lees meer...

originele Locomobile stoomauto de oudste deelnemer

Roel Rasker uit Gennep is een stoomfanaat die meerdere stoomvoertuigen in zijn bezit heeft. Daarbij de een Locomobile USA II Stanhope uit 1900. De Locomobile Company of America werd in 1899 als producent van stoomautomobielen opgericht in Watertown (Massachusetts). Rasker komt met zijn stoomauto naar de Nationale Oldtimerdag, een auto uit de museale collectie van Ray Miller uit Elkhart (USA) die via een veiling in zijn bezit kwam. De auto heeft luchtbanden, een stuurstang in plaats van een stuurwiel, heeft een watertank voor in totaal 20 gallons water en wordt aangedreven door een Mason stoommotor. Deze Locomobile - model Runabout - is daarmee de oudste deelnemer aan de Nationale Oldtimerdag en past uitstekend in de collectie van 'La Belle Epoque'. Locomobile is in 1922 overgenomen door Durant Motors en heeft in 1922 haar deuren (voor stoomautomobielen) gesloten (het einde van het stoomtijdperk). 

Lees meer...

aandacht voor uniek 'varend erfgoed'

De komende Nationale Oldtimerdag schenkt in samenwerking met o.a. de KNRM, VSRP en 'Oude Glorie', naast een ongekend aantal historische automobielen, aandacht aan 'varend erfgoed'. De Bataviahaven biedt ruimte aan een vloot van historische reddingboten in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en aan klassieke zeilschepen van de Vereniging Stamboek Rond- en Platbodemschepen. Daarnaast zijn er een aantal opzienbarende klassieke schepen aanwezig met een aansprekende geschiedenis. Het Rijksvaartuig 29 is een voormalig vaar- en duik opleidingsschip van de Koninklijke Langmacht - Regiment Genietroepen - dat in 1954 werd gebouwd op de werf Van Eyk in Sliedrecht. Het voormalige stoomschip 'Hydrograaf' werd in 1891 gebouwd op de Rotterdamse scheepswerf 'Feijenoord' en was een opnemingsvaartuig in dienst van de Koninklijke Marine. In het begin van de Tweede Wereldoorlog week het schip uit naar Engeland waar het als logementschip dienst deed voor de mijnenveegdienst. Ieder jaar in december speelt het op tv een hoofdrol in vele kinderharten. De 'Jan van der Heyde II' is een voormalige authentieke blusboot van de Amsterdamse brandweer die in 1930 werd gebouwd op de Duitse Schiffswerf und Machinenbau August Pahl in Hamburg. Het schip bleef tot 1982 in actieve dienst. In 1971 speelde het een rol in de James Bond-film 'Diamonds are for ever'. De VSRP brengt haar vlaggenschip de boeier 'Ludana' (1892) naar de Bataviahaven. Het schip werd gebouwd op de scheepswerf 'Bernard' aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam in opdracht van Notaris Lette van Oostvoorne uit Leeuwarden.

Lees meer...

hubert en anja tribus erelid

Tijdens de vrijwilligersavond ter voorbereiding op de komende 33e editie van de Nationale Oldtimerdag zijn Hubert en Anja Tribus uit Lelystad tot hun verrassing benoemd tot erelid van de Nationale Oldtimerdag. Zij hebben gedurende meer dan twintig jaar zich ingezet voor de opzet, uitvoering en ontwikkeling van dit grootste oldtimerevenement van ons land. Zij leggen contacten met andere oldtimereigenaren en collectioneurs, nemen met eigen historische Franse automobielen deel, zetten op deskundige wijze de toertocht uit met aandacht voor de stad en de omgeving, assisteren op het dagsecretariaat, zijn een bijkans onmisbare schakel in de voorbereidende werkzaamheden en zijn ambassadeurs van de Nationale Oldtimerdag in de oldtimerverenigingen waar ze lid van zijn, tijdens beurzen en meetings en tijdens de verschillende evenementen waar zij met hun automobielen aan deelnemen. Voorzitter William van de Meulen overhandigde hen de bijbehorende oorkonde, een zilveren speld, manchetknopen met het logo van de Nationale Oldtimerdag, een bloemboeket voor beiden en een set onderhoudsmiddelen voor hun automobielen. Op de foto ziet u een Citroën C4G Commercial uit 1931 bij deelname aan de Friese Elfsteden Rally. Een klaterend applaus was hun welverdiende deel bij het toekennen van dit erelidmaatschap.

Lees meer...

Een ontwerp van Louis Renault

De 'Belle Epoque' collectie is uitgebreid met een Renault type D Tonneau uit 1901. De wagen is in het bezit van Gilbert Warning uit Zuidland (Voorne-Putten). Deze Renault is uitgerust met een De Dion-Bouton motor met een vermogen van 4.5 pk, goed voor een maximumsnelheid van omstreeks 40 km. per uur, is voorzien van 4 versnellingen (waarvan één achteruit) en heeft voor het eerst een stuurwiel in plaats van een vertikale stuurhefboom. Deze auto is volledig in originele staat zoals hij in Frankrijk is gevonden. De 4-persoons tonneau is ontworpen door Louis Renault en heeft van de Administration Nationale op 2 februari 1901 de goedkeuring voor productie gekregen. Een puur Franse historische automobiel met een gewicht van 500 kg. en met destijds een aankoopprijs van 4.500 FF (Franse francs).

Lees meer...

Cadillac 1903 opent de 'Classic Cadillac Parade'

De Nationale Oldtimerdag legt in haar programma een accent op het 23e lustrum van het vermaarde Amerikaanse automerk Cadillac. Het is nu 115 jaar geleden dat Cadillac werd opgericht en in 1903 verschenen de eerste automobielen (Model A). Uit die beginperiode zijn niet veel automobielen rijdend in privé bezit. Toch komt er een bijzonder fraaie vroege Cadillac haar opwachting maken om de 'Classic Cadillac Parade' te openen. Het is een Cadillac Model B Tonneau Touring, uitgerust met een Surrey Roof, uit 1904. De auto is in het bezit van Mr. Francois de Beuckelaer uit Westmalle (B). Dit model werd in januari 1904 geïntroduceerd, ontworpen door Henri Martyn Leland. De auto - rode lak met zwarte stryping -  heeft een doosachtige afneembare voorzijde met een verticale radiator, heeft Solar koperen lantaarns en kettingaandrijving. De auto heeft deelgenomen aan de jaarlijkse London to Brighton Run.

Lees meer...

briljant ontwerp van Virgil Exner

Superlatieven schieten te kort. Aan de vloot van zeldzame Virgil Exner ontwerpen is een Imperial Le Baron Hardtop Southampton toegevoegd, in het bezit van Ivan Heyvart uit Mol (B). Deze automobiel is speciaal gebouwd voor een geselecteerde klantenkring. De auto straalt een hoge elegantie uit met klassieke eenvoud, waardigheid en styling. Een briljant ontwerp en onderscheidend van alle concurrenten. Er is slechts een beperkt aantal van gebouwd om de exclusiviteit en de suprematie te waarborgen. Le Baron was een in de USA vooraanstaande carrosseriebouwer (periode 1920-1953). De Imperial Le Baron Southampton kreeg de toevoeging 'Le Baron'(1958-1972) als aanduiding voor limited editions en als kenmerk voor een gracieus tijdperk van auto-ontwerpen met de signatuur van Virgil Exner.

Lees meer...

Belastingdienst laat 'geschorste' automobielen toe

De 33e editie van de Nationale Oldtimerdag op zondag 18 juni a.s. is een evenement dat voldoet aan de voorwaarden behorende bij de Evenementenregeling van de Belastingdienst. Dat betekent dat deze erkenning het mogelijk maakt dat voor de wegenbelasting geschorste historische voertuigen deel kunnen nemen aan het evenement. De rit van en naar het evenement telt mee in de berekening van het aantal dagen dat er gebruik wordt gemaakt van de regeling. Wij kunnen tot 1 werkdag voor het evenement de namen van de deelnemers (en het kenteken van hun voertuig) die van de regeling gebruik willen maken, doorgeven aan de belastingdienst. Mocht u in het bezit zijn van een historische automobiel, waarvoor op dit moment geen wegenbelasting wordt betaald, dan kunt u zich alsnog aanmelden voor deelname. Het gaat daarbij om automobielen gebouwd tussen 1900 en 1935.

Lees meer...

De droom van Paul Decauville

Op 30 juni 1901 werd in Frankrijk een kenteken afgegeven voor een Voiturelle Decauville Sports - A 1642. Een automobiel geproduceerd door de door Paul Decauville in 1898 opgerichte Societé des Vehicules Automobiles Decauville. Het bedrijf bouwde reeds vanaf 1854 locomotieven, landbouwwagens en rijtuigen in Petit-Bourg.  De Decauville Sports uit 1901 is sinds dit vroege voorjaar in Nederlands bezit. Via een veiling van Bonhams London is Joop van der Dussen uit Nieuwerkerk aan de IJssel de bezitter van deze zeer zeldzame Franse tonneau, die tijdens de vermaarde London to Brighton Run een eervolle vermelding in de wacht sleepte. De vorige Britse eigenaar, Richard Nash Collection Brooklands, meldde de auto aan voor het register van de Veteran Car Club (VCC) en werd toegelaten. De auto heeft een twee cilinder motor met een inhoud van 1.417 cc en is goed voor een motorvermogen van 8.5 pk. Dit model won in 1903 de rally Parijs-Amsterdam-Parijs en was eveneens succesvol in rally's als Parijs-Rouen-Parijs en Bruxelles-Bordeaux.

Lees meer...

de enig nog rijdende hall landaulette in de wereld

Soms kom je een bijzondere verrassing tegen. Op de Technico Classica 2017 in Essen stond op de stand van Classic Park (Boxtel) een zeer unieke (!) Hall Landaulette uit 1915. Deze automobiel kreeg de eerste prijs in de klasse B-Veterans (1905-1918). De auto is ontworpen en gebouwd door H. E. Hall in het Engels Tunbridge Wells. Hall construeerde zelf de carrosserie en maakte voor een aantal technische onderdelen gebruik van al bestaande technologie. Zo benutte hij het chassis van een Arol-Aster, 'leende' de versnelling en de voor- en achterassen van een Studebaker Six (1912) en de cilinders van Clement Bayard London. De eerste licentie werd afgegeven in het vroege voorjaar van 1915 en daar hoorde de kentekenplaat KN1 bij. Deze Hall Landaulette heeft een 8 cilinder boxermotor. Eigenaar Ton van Heesch uit Schijndel haalt de auto voor deze bijzondere gelegenheid - presentatie van de 'Belle Epoque' - uit de museale collectie van Classic Park. Als de historische gegevens kloppen, zijn er twee modellen gebouwd en dit is de enige bekende en nog rijdende Hall in de wereld.

Lees meer...

De Dietrich 1902 overleeft Duits bombardement

Aan de automobielen voor de presentatie van de 'Belle Epoque' periode tijdens de Nationale Oldtimerdag is een uniek exemplaar toegevoegd. Collectioneur Frans van Haren (Metropole Druten) heeft een De Dietrich Type 8 Tonneau uit 1902 in zijn bezit. De auto is gebouwd door de Dietrich, een bedrijf dat zich in de 19e eeuw specialiseerde in het ontwerpen en bouwen van rollend materiaal en de bouw van locomotieven. Direct na het begin van de 20e eeuw begon deze onderneming met het bouwen van automobielen die in 1903 werden ingezet bij de eerste (primeur) van de trans-Europese autorally van Parijs naar Wenen. Jaren later kwam de auto in het bezit van Rupert Guinness, erfgenaam van de Graag van Iveagh en grondlegger van de Britse Guinness Bierbrouwerij. De auto werd onder meer gebruikt voor het huwelijk van Rupert Guinness met zijn vrouw Gwendolen. Tussen 1912 en 1940 stond de auto ongebruikt op blokken in een boerenstal. In het najaar van 1940 tijdens een bombardement van de Duitse Luftwaffe (Battle of Britain) werd de stal verwoest, maar bleef de auto nagenoeg ongedeerd. Via een veiling van Bonhams London kwam de auto in Nederlands bezit en Frans van Haren neemt er mee deel in de befaamde London to Brighton Run.

Lees meer...

Een Aston Martin DB2 uit de eerste serie

Lionel Martin en Robert Banford hadden in 1914 niet het flauwste vermoeden dat zij aan de wieg stonden van wat zich zou ontwikkelen tot een fantastische Britse automobiel. De naam Aston Martin werd mede ontleend aan het sportieve succes tijdens de Aston Clinton Hillclimb in 1914. In 1947 werd het bedrijf overgenomen door Sir David Brown, een tractorfabrikant. Hij zette de traditie van auto's bouwen voort onder de toevoeging DB. Houtkamp Classic Cars neemt deel aan de komende Nationale Oldtimerdag met een Aston Martin DB2 First Sanction uit 1951. Onder inspiratie van David Brown groeide het merk en haar imago kreeg een geweldige impuls doordat 'Geheimagent 007 James Bond' in zijn film vele malen verscheen in een Aston Martin DB. De auto die in Lelystad te zien is, werd in maart 1951 afgeleverd bij dealer Majestic Cars in Parijs en nam in 1952 deel aan de Lyon Charbonnieres Rally. Deze Aston Martin DB2 First Sanction is voor liefhebbers inzetbaar tijdens de rally's in binnen- en buitenland zoals de Mille Miglia in Italië.

Lees meer...

Een winnaar van de Mille Miglia

Al in 1906 richtte Wilbur Gunn het Britse automobielbedrijf Lagonda op. In de Eerste Wereldoorlog produceerde dat bedrijf artilleriehulzen voor het Britse leger dat tegen de Duitse bezetter vocht in de loopgravenoorlog in Frankrijk en België. LMB Racing uit het Belgische Wommelgem brengt een Lagonda LG 45 Teamcar uit 1935 aan de start van de Nationale Oldtimerdag. De automobiel is eigendom van de oldtimercollectioneur Macko Laqueur. Deze sportwagen is gebouwd door Fox & Nicholl en voorzien van 4.5 lt. Meadow motor met specifieke Rotax koplampen. Een Lagonda was een model voor welgestelde en sportieve autoliefhebbers. Van het model LG45 zijn er in totaal 278 gebouwd. Een vergelijkbaar model - MR45 - won in 1935 de 24 Uur van Le Mans (F). De Lagonda die in Lelystad verschijnt heeft in 1937 de Mille Miglia gewonnen (rally Brescia - Rome - Brescia) en is in een uitstekende conditie.

Lees meer...

herinnering aan coureur Tonio Hildebrand

Collectioneur van fraaie historische automobielen Olav Glasius brengt ditmaal een auto mee die herinneringen oproept aan de geschiedenis van vaderlandse sportwagen coureurs. Het is een Lotus Super Seven Racer I uit 1959 die destijds werd bestuurd door Tonio Hildebrand. Dat was een in Blaricum geboren (1930) zoon van de, voornamelijk kinderboeken, schrijver A.D. Hildebrand. Zoon Tonio was een man die te boek stond als autocoureur, levensgenieter en charmeur. Hildebrand reed zijn races (met diverse zeges) voornamelijk op het Circuit van Zandvoort, in België op de circuits van Zolder en Franchorchamps en in Duitsland op Hockenheim. De eerste burgemeester van Lelystad, Hans Gruijters, kende Hildebrand vanuit de society wereld van Amsterdam en vroeg hem in 1985 om juryvoorzitter te worden van de Nationale Oldtimerdag. Voor een kist Cubaanse Havana sigaren nam hij - de man met een welbekende grote snor -  die uitnodiging aan. Tonio Hildebrand was nauw bevriend met o.a. schrijver Simon Carmiggelt, tekenaar Peter van Straten, Prins Bernhard, acteur Rijk de Gooijer, architect Cees Dam sr., Telegraaf journalist Henk Hofland, kunstenaar Peter Schat en Paul Wilking ('Pistolen Paultje'). Als autoverkoper volgde hij zijn eigen motto 'Niet goed, geld weg'. Tonio Hildebrand had een autosportshop in de Amsterdamse P. C. Hooftstraat. Hij overleed in 2005. Zijn Lotus sportwagen (er zijn van dit model slechts zes gebouwd) is in uitstekende concoursconditie en won het 9e Zoute Concours d'Elegance in België. Tussen 1957 en 1972 werden er door Lotus Cars ruim 2.500 exemplaren gebouwd. De Lotus Super Seven Car Racer werd ontworpen door Colin Chapman en de Serie I was uitsluitend bedoeld voor circuitraces. De auto is uitgerust met een Special Climax racemotor en weegt nauwelijks 500 kg.

Lees meer...

Clement-Talbot 1904 uit Holsbeek (B)

René Verbiest uit het Belgische Holsbeek (RVO Classic Cars) komt met een Clement Talbot London uit 1904 en is een fraaie toevoeging aan de inmiddels uitgebreide deelnemerslijst van de 'Belle Epoque' periode (1890 -1918). Daar zijn nu ruim 40 voertuigen voor aangemeld. Deze auto nam enkele malen deel aan de London to Brighton Run en eveneens aan Le Tour du Lac Leman. Clement Talbot was een Britse automobielfabriek uit North Kensington (Londen), die in 1902 werd opgericht door Adolphe Clement. Hij kreeg, als financier, steun van de Earl of Shrewsbury & Talbot. Dat legde de basis van de naam. De auto is zwart met originele goudkleurige en rode striping, beige lederen bekleding,  houten spaakwielen en drie gaslantaarns aan de voorzijde. Deze 113 jaar oude 'veteraan' is in puike conditie.

Lees meer...

Via een veiling in Hershey nu naar Lelystad

In 1916 richtte Percy Owen samen met een aantal financierende vrienden in Detroit de Liberty Motor Car Company op. Een bedrijf dat tot 1923 - het begin van de grote economische recessie - bestond en toen werd overgenomen door Columbia Motors. Hans van der Wouden uit Zevenhuizen heeft een Liberty Six 10D Special Touring uit 1922. Van deze auto zijn er nog tien rijdend en in particulier eigendom. De auto heeft een volledig beschreven historie en is afkomstig uit de enorme autocollectie van wijlen John O'Quinn, een Ierse emigrant. De volgende eigenaar was John Podesta uit Ann Arbor (Michigan), die met de auto deelnam aan verschillende concoursen in het Midwesten van de VS en winnaar werd van het Oldtimer Festival in Greenfields Village. Daarna kwam de auto in het bezit van Harrah's Automobile Collection in Reno (Nevada) en eind 2013 ging de auto via een jaarlijkse veiling van RM Auctions in Hershey over in Nederlandse handen. Deze Liberty Touring is de enige in ons land en voor zover bekend in Europa.

Lees meer...

Het prototype van een Britse cyclecar

Mari van Uden uit Veghel (eigenaar van WOVU Classic Cars) brengt een zeer zeldzame cyclecar aan de start van de Nationale Oldtimerdag. Het gaat om een Whitgift Cyclecar uit 1909. Het is het eerste prototype dat in 1912 door Croydon Central Motorcar Company gedurende één jaar op de markt werd gebracht. Cyclecars zijn in feite de overgang van motorfiets naar automobiel. Een ontwikkeling van twee- naar vierwielers. Dit type automobielen werd gebouwd tussen 1908 en 1920. Het zijn kleine, lichtgebouwde en goedkope automobielen die zowel in Engeland als in Frankrijk werden aangeslagen in een laag belastingtarief voor registratie en voor de licenties om ze te bouwen. Het tarief was opgebouwd in gewichtsklassen en de cyclecars wogen alle minder dan 350 kg. In Groot Brittannië en Frankrijk waren ongeveer een dozijn van cyclecar bedrijven gevestigd.

Lees meer...

De best verkochte automobiel in de USA in 1903

Ransom E. Olds begon omstreeks 1880 in de Verenigde Staten met het bouwen van een prototype voor een automobiel en in 1900 kwam het definitieve ontwerp in productie. Al in 1903 was deze automobiel met ruim 3.900 exemplaren de best verkochte automobiel in Amerika en voorzien van een verbrandingsmotor. Het was een één cilinder aangedreven model met twee versnellingen en een motorvermogen van 4.5 pk. Theo Castricum komt naar  de Nationale Oldtimerdag met een volledig originele Oldsmobile R Curved Dash Runabout uit 1902. Deze wagen heeft goudkleurige striping, grote spaakwielen, messing kerosine veiligheidslantaarns en helmstok besturing. De curved dash (gebogen front) komt uit de koetsentijd en beschermde de passagiers tegen vuil, modder en mest dat de paardenhoeven achter zich opwierpen. Theo en zijn zoon Juri waren met deze Oldsmobile gewaardeerde deelnemers aan de London to Brighton Run in 2016.

Lees meer...

Topmobiel uit een nederlandse 'stal'

In ons land zijn verschillende hoog aangeschreven handelaren in historische automobielen gevestigd. Met enige regelmaat komt daar een nieuw bedrijf bij, geleid door de jongere generatie of een bestaand bedrijf krijgt een nieuwe jonge en enthousiaste eigenaar. Carrosso in Oldemarkt is er een mooi en aansprekend voorbeeld van. Directeur Robert Visser heeft regelmatig opvallende en exclusieve automobielen in zijn Overijsselse 'stal' die op een nieuwe eigenaar staan te wachten. Soms is het aan- en verkoopproces te mooi om waar te zijn. Zo heeft hij nu een werkelijk unieke Rolls Royce Phantom I Tourer uit 1926 tot zijn beschikking. Het type Phantom I is de opvolger van de vermaarde Rolls Royce Silver Ghost en kwam in 1926 op de markt, gefabriceerd in de fabriek in Derby (UK). De carrosserie is gebouwd door het in Engeland zeer gerespecteerde Windovers, een coachbuilder uit de lijst van bekende bedrijven (zoals James Young, Park Ward, Barker, Hooper, Thrupp & Maberley en Mulliner) die voor Rolls Royce (op bestelling) auto's opbouwden in een geheel eigen stijl. Een bedrijf waarvan de historie teruggaat tot 1600 als zadelmakers en harnasmakers. De Rolls Royce die door Carrosso tijdens de Nationale Oldtimerdag wordt gepresenteerd is er één uit de eerste productieserie. In 1929 werd de Phantom I (er werden er ruim 2.200 gebouwd) opgevolgd door de Phantom II.

Lees meer...

naaimachinemagnaat bouwt automobielen

Aan het einde van de 19e eeuw bestuurde Thomas White een bloeiende naaimachinehandel en die had onder de naam White Sewing Machine Company als vooraanstaande onderneming vorm gekregen. Maar de tijd stond niet stil. De vooruitgang was merkbaar en de zonen Walter, Windsor en Rollin besloten in 1900 gezamenlijk een nieuw bedrijf te starten onder de naam White Company of Cleveland en automobielen te gaan produceren. Een stap in het ongewisse met onder meer Locomobile als concurrent. Vader Thomas keek het met argusogen aan. De automobielen kregen een luxe vorm en werden aangedreven door stoomtractie. Arnoud Carp uit Hilversum brengt voor het programma-onderdeel 'Belle Epoque' (1890-1918) een unieke White D Tonneau Touring uit 1904 aan de start voorzien van een twee cilinder compound stoommachine. Deze automobiel heeft volop in de aandacht gestaan bij de deelname aan de London Brighton Run. 

Lees meer...

op het chassis van een 'firetruck'

In 1903 richtte Truckson LaFrance, nazaat van een geëmigreerde Franse Hugenoot, in Elmira (New York) het bedrijf American LaFrance op, gespecialiseerd in brandbestrijdingsapparatuur tot reddingmateriaal. Van pompen tot koperen duikhelmen. De eerste brandweerwagens (stoomspuiten) werden getrokken door paarden. In 1910 verschenen de ALF brandweerwagens voorzien van een Simplex benzinemotor. Een jaar later bouwde American LaFrance op het verkorte chassis van een brandweerwagen de eerste sportwagen (speedster). Een model dat in de jaren die er op volgden sportieve successen boekte op de grote ovale sintelcircuits in de USA. Piet Eigenraam uit Nieuwegein presenteert op de Nationale Oldtimerdag een witte American LaFrance Simplex 75 Speedster uit 1917. Voorzien van een 14.5 lt. 6-cilinder motor met een vermogen van 100 pk, houten spaakwielen en een brandstoftank van 180 lt.  American LaFrance - in de 20e eeuw uitgegroeid tot producent van imposante motorspuiten, manschappen- en slangenwagens - eindigde in 2014 haar activiteiten.

Lees meer...

Clement-Bayard werd benoemd tot commandeur

Gustave Adolphe Clement werd als zoon van een kruidenier in 1855 geboren. Hij werd een vooraanstaande Franse ondernemer die zich bezig hield (nadat hij als hoefsmid was begonnen) met het ontwerpen en bouwen van fietsen, luchtbanden, motorfietsen, cyclecars, automobielen, vliegtuigen en luchtschepen. In 1904 veranderde hij zijn familienaam in Clement-Bayard als een eerbetoon aan Chevalier Pierre Terrail, seigneur de Bayard (redder van de stad Mezieres). Voor al zijn inspanningen werd Clement Bayard in 1912 benoemd tot Commandeur in het 'Légion d'Honneur'. Hij verkocht zijn automerk in 1922 aan Citroën en overleed in 1928 aan een hartaanval. Hij was tevens eigenaar van het Velodrome de la Seine, dat in het begin van de 20e eeuw behoorde bij het Parijse uitgaansleven in de periode van de 'Belle Epoque'. De familie Van der Sanden uit Oss komen naar de Nationale Oldtimerdag met een Clement Bayard M5 uit 1910. Een fraaie open tourer die regelmatig aan de start verschijnt bij internationale oldtimermeetings.

Lees meer...

ruim 80 jaar 'young'

Op 19 april 1932 presenteerde Austin haar nieuwe model: de Austin 10. Een typisch Britse familycar die uitgroeide tot de best verkochte auto van dat jaar en van de Austin-collectie als geheel. Theo de Grave uit Bredenoort bezoekt de komende Nationale Oldtimerdag met een Austin Ten Lichfield Saloon uit 1934. De auto 'zoeft' over de landelijke wegen van de Engelse graafschappen met een maximum snelheid van 55 mijl per uur en heeft een openklappende voorruit. Het model bleef tot 1947 in productie, waarna het werd opgevolgd door de Austin A40. De Austin Motor Company werd opgericht in 1905 in Birmingham en bestond (na een fusie met Morris in 1952) tot 1987. Oprichter Herbert Austin was een boerenzoon die naar Australië emigreerde en daar de tondeuse voor het schapenscheren uitvond. Na zijn terugkeer in Engeland was zijn technische kennis zo groot geworden dat hij het aandurfde om automobielen te gaan bouwen.

Lees meer...

opvallend eerbetoon aan designer Virgil Exner

De Amerikaanse auto-ontwerper Virgil Exner krijgt een opvallend eerbetoon voor zijn extravagante modellen. Het aantal inschrijvingen van 'zijn' auto's is opmerkelijk, want veel van de tailfin-modellen zijn in de loop van de jaren helaas verloren gegaan. Eén van de meest besproken modellen is de Chrysler 300 die tussen 1955 en 1965 werd gebouwd. De Chrysler 300C Convertible uit 1957 is een model dat haar 60e verjaardag viert. Raphael Brunet uit Parijs komt naar de Nationale Oldtimerdag met een Chrysler 300C Convertible, voorzien van een 375 pk. V8 motor. Van dit type werden er in 1957 2.400 gefabriceerd. Voor de eerste maal in convertible uitvoering. Daarvan werden er slechts 484 gebouwd, waarvan 5 voor de export. Het ontwerp van Vergil Exner stond bekend om haar innovatieve techniek gekoppeld aan indrukwekkende prestatie. Deze legendarische automobiel combineerde luxe, snelheid en stijl. Virgil Exner introduceerde de 'Jet Age Tailfin Styling'. Het model 300C kreeg chrome spaakwielen met vleugelmoeren op de wielnaven, Tan lederen interieur, een bredere grille en grotere tailfins. Model 300C werd voorzien van stuurbekrachtiging, rembekrachtiging, elektrisch verstelbare chauffeursstoel, elektrische ramen. De auto is aangekocht bij Vintage Motors in Sarasota (USA).

Lees meer...

een zeldzame canadese amerikaan

Jeroen en Meta Bloemen uit Soest schreven in met een zeldzame Canadese Amerikaan. Het is een McLaughlin Buick 54CC Master Six Convertible Coupé met een Fleetwood body uit 1929. De automobiel is geproduceerd bij de Canadese tak van Buick, het bedrijf McLaughlin dat door Buick werd overgenomen (1918). Het bedrijf was gevestigd in Oshawa en vernoemd naar de stichter van de McLaughlin Carriage Company (1876), Robert McLaughlin. De productiecijfers lagen vanzelfsprekend onder de resultaten van de Amerikaanse tak, onderdeel van General Motors. Er zijn er dus minder van de diverse productietypen gebouwd. Van deze grote Buick - 6 cilinder 5.1 lt. motor - zijn er in Europa weinig rijvaardig en het is het enige exemplaar in ons land. De Buick 54CC heeft op enkele concoursen al prijzen in de wacht gesleept.

Lees meer...

Holwerda Logistics topkwaliteit met 100 jaar ervaring

Holwerda Logstics is een modern transport- en distributiebedrijf dat dit jaar haar 100e verjaardag viert. Het bedrijf met vestigingen in Almere, Lelystad en Amersfoort is gespecialiseerd in nationaal en internationaal transport (o.a. verhuizingen en bedrijfsverplaatsingen), retaildistributie (met nachtleveringen), voorraadbeheer en warehousing. "Ons bedrijf met haar van oorsprong Friese nuchterheid heeft ruime kennis en ervaring, werkt klantgericht en neemt de zorg over van onze cliënten als het gaat om producten van A naar B over te brengen", vertelt directeur Jaap Holwerda. "Ik heb het geleerd van mijn 'pake' die de onderneming in Dokkum begon (vee- en melktransport). Daar en in Flevoland zijn we groter gegroeid. Onze stelregel is: 'Kan niet bestaat niet' en dat is een uitdaging die al onze medewerkers met elkaar aangaan. Onze eeuwfeest willen we graag vieren tijdens de komende Nationale Oldtimerdag. Daar kunnen we onze relaties een heel bijzondere en feestelijke dag aanbieden in een niet-alledaagse ambiance", aldus Jaap Holwerda.

Lees meer...

Een fraaie Amerikaanse Essex

Henk Valkema is een man met 'gouden handjes' en een in ons land bekende specialist van motorenrevisie van oldtimers. In Kuinre heeft hij een bedrijf waar vele oldtimereigenaren de weg naar hebben gevonden. Zelf doet hij met regelmaat mee aan oldtimermeetings met automobielen uit eigen privé bezit. Op de komende Nationale Oldtimerdag is hij aanwezig met een Essex Super Six Phaeton Open Tourer uit 1927. De Essex Motor Company (Detroit) bouwde tussen 1918 en 1933 relatief kleine maar betaalbare automobielen. In 1929 was Essex na Ford en Chevrolet de 3e op de jaarlijkse verkooplijst in de USA. Essex ging na een aantal jaren op in de Hudson Motor Company maat bleef aanvankelijk produceren onder de merknaam Essex. De auto is voorzien van een 6 cilinder motor, heeft een open kap (huif) en hardhouten spaakwielen.

Lees meer...

'had hij maar geen auto moeten worden'

Hen Fortgens uit Blaricum toert met zijn Franse Amilcar CGSs uit 1927 door het land om deel te nemen aan oldtimerevenementen. Daarnaast neemt hij als actief lid van de Dutch Vintage Sports Car Club deel aan sportieve activiteiten in Engeland, België, Frankrijk en Duitsland. Amilcar is een Frans automerk dat cyclecars (voiturettes) produceerde tussen 1921 en 1940 in haar fabriek in St. Denis, een voorstad van Parijs. Het type CGSs betekent: Carrosserie Grand Sport Surbaissé en werd gebouwd tussen 1926 en 1929. De naam Amilcar is een anagram van de namen van de beide oprichters: Joseph Lamy en Emile Akar. Tijdens de Motor Show de Paris in oktober 1921 werd het eerste exemplaar (primeur) gepresenteerd. De auto woog minder dan 350 kg. en dat was nodig om er voor te zorgen dat bij de aankoop slechts 100 fr. francs aan belasting (productieheffing) hoefde te worden betaald. In 1927 won een Amilcar CGSs de Rally van Monte Carlo met het toen Poolse Koningsberg als startlocatie. Fortgens rijdt onder alle weersomstandigheden in deze open two-seather. Gekleed in leren jack met stofbril en motorcap is hij een graag geziene gast. Regen en wind deren hem niet en hij heeft dan als motto: 'Had hij maar geen auto moeten worden'.

Lees meer...

Een droom die uitkwam

De Nationale Oldtimerdag heeft diverse leeftijdsklassen. De klasse F (1960-1970) is inmiddels geheel volgeboekt en daarin zitten diverse opzienbare en sportieve automobielen. Zo komt Remco Schaeffer (Almere) aan de start met een Chevrolet Corvette Sting Ray Convertible uit 1965. "Deze super sportieve en elegante Corvette heeft hetzelfde geboortejaar als zijn trotse eigenaar", meldt Schaeffer. "Het is als een droom - die ik al koester vanaf mijn 16e jaar - die uitkwam. Van dit type en in deze metallic blue kleur zijn er slechts twee in ons land". Schaeffer is lid van de actieve 'Hartbeat Corvette Club' en neemt deel aan oldtimermeetings in binnen- en buitenland. Dit type met een V8 425 pk. motor is een ontwerp van Bill Mitchell en komt van de productielijn van GM in St.Louis.

Lees meer...

Een unieke MG Tourer

De MG 18/80 Mk I Tourer werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de London Motor Show in 1928. In 1930 kwam de MG 18/80 Mk II Tourer op de markt. Van dit model werden er tussen 1930 en 1933 slechts 235 (op bestelling) gebouwd. Cees Roeleveld uit Breukelen heeft een in uitstekende conditie verkerende MK II in zijn bezit en presenteert deze toch vrij zeldzame MG tijdens de komende Nationale Oldtimerdag. De auto is in 1997 aangekocht en totaal gerestaureerd aan de hand van originele fabrieksgegevens. Dit type MG is uitgerust met Morris Light Six (zes cilinder) motorblok. MG betekent Morris Garages en was destijds (1924) eigendom van oprichter William Morris, de latere Lord Nuffield. Het bedrijf startte in Longbridge nabij Birmingham.

Lees meer...

Een Engelse schuurvondst komt tot leven

"This is my first trip to Holland". Een eerste zin van een Engelse inschrijving. Uit Bury St. Edmunds komt Nigel Wright naar Lelystad om zijn Hillman 14 Sports Special uit 1927 te tonen op de Nationale Oldtimerdag. Hillman bouwde het type 14 tussen september 1925 en het einde van 1931. De auto werd als een wrak gevonden in een schuur op het Britse platteland nabij Oxford. Een puur voorbeeld van een schuurvondst (barnfind). Uit de beschikbare gegevens bleek dat de auto heeft gereden in de omgeving van Ullswater Lake (in het oude graafschap Cumberland) en daar zwaar beschadigd raakte na een verkeersongeluk. Daarna heeft de auto nog 'dienst' gedaan op een boerderij en verdween vervolgens in de schuur. De auto werd gevonden in 2012 en de complete restauratie duurde ruim drie jaar. De auto is nu voorzien van een 6 cilinder motor, 21 inch spaakwielen en een sportieve skiff body. Deze Hillman heeft al uitstapjes gemaakt naar Frankrijk en deelgenomen aan verschillende oldtimerevents in Groot Brittannië. In 2016 maakte de auto haar primeur op de Wild Lion Car Show.

Lees meer...

Een Vauxhall met sterallures

Hubert Kranz, eigenaar van het restauratiebedrijf Kranz Oldtimer Service uit het Duitse Straelen, komt met twee opzienbarende automobielen naar de komende Nationale Oldtimerdag. Eén daarvan is een Britse Vauxhall 26HP Wraith Special II uit 1932. Vauxhall produceerde vanaf 1857 scheepsmotoren en motorfietsen. In 1903 begon de productie van automobielen en in 1925 werd het bedrijf overgenomen door het Amerikaanse General Motors. De Vauxhall waarmee Kranz zijn opwachting maakt in Lelystad is een automobiel die in Engeland werd toegelaten onder het kenteken GY5338. De auto heeft een eerdere restauratie onder gaan bij Wokingham en is nu voorzien van een 6 cilinder 3,3 liter motor. De auto is uitermate geschikt voor races met klassieke automobielen en voor zware rally's als Flying Scotsman, Alpine Trial en Planai Classic. De tweede auto is een Mercedes Benz 300 Adenauer Roadster uit 1955 waarvan AGAM in Amsterdam destijds de verkoper was.

Lees meer...

Provincie Flevoland trots op Nationale Oldtimerdag

"De Nationale Oldtimerdag is uitgegroeid tot een geweldig evenement. Jaarlijks komen vele families naar de Bataviaboulevard in Lelystad om prachtige oldtimers te zien en te bewonderen. Dit evenement is in Lelystad, in Flevoland en ver daarbuiten een begrip voor liefhebbers van historische automobielen. Het deelnemersveld is van hoogwaardige kwaliteit en biedt als mobiel erfgoed een mooie inkijk in de fascinerende geschiedenis van de automobiel. De Nationale Oldtimerdag is een evenement dat zich door verschillende facetten onderscheidt van andersoortige evenementen en dat geliefd is bij jong en oud ! We mogen er als Provincie Flevoland trots op zijn dit evenement binnen onze provinciegrenzen te hebben. Daar willen we onze steun aan geven en wensen de organisatoren veel succes in de toekomst met de complete organisatie van dit mooie en aansprekende evenement", aldus Commissaris van de Koning in Flevoland Leen Verbeek.

Lees meer...

een 'ster' op vele internationale concoursen

In 1937 werd het Mercedes Benz type 320 geïntroduceerd. De klanten hadden een ruime keuze als het gaat om de carrosserie, waaronder twee limousine modellen en maar liefst 4 verschillende cabriolet modellen. Theo en Ida Hoitink uit het Achterhoekse Lichtenvoorde rijden met enorm veel genoegen in een luxe tweedeurs Mercedes Benz 320A Cabriolet uit 1939. De auto is in 2001 vanuit de Verenigde Staten geïmporteerd en deels gerestaureerd in Rastede nabij Oldenburg. Jaren later kwam de auto in bezit van het Mercedes Benz Classic Centrum in Fellbach en daar werd een complete restauratie uitgevoerd. Dit soort fantastische klassiekers is veelal alleen te zien op aansprekende internationale concoursen. Dat de Nationale Oldtimerdag de internationale status 'high standard' heeft verworven, zorgt er voor dat deze topmobielen te zien zijn op 18 juni a.s. in Lelystad. De luxueuze vormgeving en de elegante afwerking zorgen voor concoursstaat. De bekende driepuntige MB-ster op de knop van de versnellingspook is een bijzondere touch. De familie Hoitink maakt deel uit van de Mercedes Benz Reisvrienden Club die regelmatig bijzondere evenementen in binnen- en buitenland bezoekt.

Lees meer...

de bus van de pastoor

Een Bedford Village Coach van Classic Bus uit Heino heeft een opmerkelijk verhaal te vertellen. Deze bussen werden gebouwd bij kleine bedrijven op het eiland Cyprus op basis van oorspronkelijke vrachtwagens van het Britse leger. Tot haar onafhankelijkheid was Cyprus onderdeel van het Britse Rijk met als meest prominente ingezetene Aartsbisschop Makarios. Hij nam het initiatief om bussen te bouwen voor de eigen bevolking. De bussen waren bedoeld om de afgelegen bergdorpen en de steden als Nicosia, Famagusta en Limassol met elkaar te verbinden. De bussen zorgden voor personenvervoer, vrachtvervoer, vervoer van kleinvee aangekocht op de markt en het afleveren van de post. Een dienstregeling was er niet of nauwelijks en 'vol is vol'. De eigenaren van de bussen - de plaatselijke pastoor of het schoolhoofd of een kleine ondernemer (garagehouder) - zorgden voor de inzet. De bus met 22 zitplaatsen was niet echt comfortabel (hobbelend over onverharde slechte wegen) maar was wel avontuurlijk. Op het imposante kofferrek op het dak konden niet alleen koffers maar ook melkbussen en meubilair worden vervoerd.

Lees meer...

Leden Alvis Owners Club samen op stap

Een aantal leden van de actieve Alvis Owners Club Nederland bezoekt samen de komende Nationale Oldtimerdag. Onder hen Jan van Tongeren uit Eerbeek die een fraaie Alvis Speed 20 SC uit 1936 in zijn bezit heeft. Het automerk Alvis is in 1909 opgericht als Alvis Car & Engineering Company in Coventry. Hoe goed je in de Britse analen zoekt, nergens is te vinden waarvan de naam Alvis is afgeleid. De Alvis Speed 20 SC is een typisch Britse touring car, die in 1931 op de markt kwam als het meest succesvolle van alle Alvis modellen. Het type speed 20 is de opvolger van de Alvis Silver Eagles. Alvis sportwagens en limousines vormen samen met MG, Jaguar, Bentley, Rolls Royce, Lagonda en Triumph een aansprekend deel van de Britse autohistorie. Vijf leden van de AOCN brengen hun limousines - de overige vier zijn modellen van begin jaren '50 van de vorige eeuw - aan de start op zondag 18 juni a.s.

Lees meer...

'Bobby' Hupp investeerde teveel

Anton van Londen uit Didam verschijnt op de Nationale Oldtimerdag met een Hupmobile A7 Century Sedan uit 1929. Van dit model zijn er twee in ons land. Robert Craigh Hupp ('Bobby') begon met een aantal bevriende zakenrelaties in 1909 met de productie van automobielen. De auto van Van Londen kwam uit de fabriek op 28 februari 1929. De Hupp Motor Car Company heeft slechts 30 jaar bestaan en sloot in 1939 haar deuren. Bobby Hupp herinvesteerde de winst op zijn onderneming veelal in uitgebreide en kostbare reclamecampagnes (o.a. op basis van een jaarcontract in de Pittburgh Press), in de ontwikkeling van (teveel) nieuwe modellen, in de overname van Chandler Motor Cars en de bouw van een nieuwe fabriek. In 1928 bereikte Hupmobile haar top met de verkoop van 65.000 exemplaren. Door de hoeveelheid van modellen waren er diverse typen die de ontwikkelingskosten niet terug verdienden. Hoewel het een degelijke en betrouwbare automobiel was, liepen de kosten te hoog op en was het bedrijf gedoemd te verdwijnen in de geschiedenisboeken van de Amerikaanse automobielindustrie.

Lees meer...

de krachtigste cadillac ooit

Het 23e lustrum van Cadillac krijgt tijdens de Nationale Oldtimerdag 2017 een passend eerbetoon in de vorm van een 'Classic Cadillac Parade'. In de line-up heeft zich in samenwerking met de Cadillac Club Nederland een keur van historische Cadillac modellen aangemeld. Jos van Miert uit Tilburg is een vooraanstaand lid van de Veteran American Car Club (VACC) en hij meldde zich aan met een zeldzame Cadillac 90 V16 Fleetwood Sedan uit 1939. Van dit type zijn er slechts 13 exemplaren gebouwd. De Cadillac van Van Miert is nr. 12 uit die serie. De auto rolde in de zomer van 1939 uit de fabriek en ging naar een eigenaar in Ohio. Die verkocht de auto jaren later naar Indiana en daarna kreeg deze Cadillac in 1985 een plaats in het befaamde Duesenberg Museum in Auburn. Via een veiling werd de auto in 1996 verkocht en verhuisde het naar België. In 2001 kwam de auto naar Nederland en begon een negen jaar durende restauratie. De Cadillac V16 werd tussen 1930 en 1940 gebouwd en in totaal kwamen er in elf jaar tijd ruim 4.000 in de verkoop. Cadillac was in de VS de eerste automobielfabriek die een V16 introduceerde. De Cadillac V16 werd in de 'Standard Catalogus of American Cars 1805-1942', samengesteld door Beverley Kimes, omschreven als de mooiste en krachtigste Cadillac uit de vooroorlogse era. De auto die te zien is op de Nationale Oldtimerdag is het enige in privé bezit en rijdende exemplaar in Europa.

Lees meer...

vijf jaar restaureren brengt schoonheid tot leven

Hans van Eeuwijk uit de Brabantse historische vestingstad Heusden brengt een Britse schoonheid naar de Nationale Oldtimerdag 2017. Het gaat om een Bentley R-type Park Ward Drophead Coupé uit 1954.  Van dit model van de vooraanstaande carrosseriebouwer Park Ward werden slechts 9 exemplaren gebouwd, waarvan alleen deze links gestuurd is. Het model R-type is het 2e model van de na-oorlogse Bentley en is de vervanger van het model Mk VI, afkomstig uit de fabriek in Derby. Het is het eerste Bentley model met een automatische versnelling. Van Eeuwijk vond deze automobiel na enig speurwerk bij de Zwitserse classic car dealer Lukas Huni in Zürich, maar de wagen was eigendom van Vantage Motors in Miami (USA). In 2006 heeft hij de koop met de Amerikanen afgerond en de auto per trailer naar Nederland gehaald.  De complete restauratie heeft 5 jaar geduurd en nu staat er een in concoursstaat verkerende Bordeauxrode elegante limousine, bekleedt met beige leer, die veelvuldig wordt gebruikt als trouwauto, buitenlandse reizen maakt (o.a. Italië en Spanje) en succesvol deelnam aan onder meer Classic Days Schloss Dycke (1e prijs Classic FIVA) in Duitsland. Deze automobiel staat beschreven in diverse nationale en internationale automagazines.

Lees meer...

inschrijving nr. 300

Inschrijving nr. 300 is afkomstig van André Kout en Jannie Davids uit Wieringerwaard. Een unieke Fiat 2100 Viotti Lusso Cabriolet uit 1960. Van dit model en type zijn er 5 gebouwd op basis van de Fiat 2100 Sedan. De auto is in 1960 nieuw in Nederland geleverd aan Garage Van Ramshorst in Amsterdam (importeur van Bugatti en Tatra). Naast het model cabriolet heeft carrosseriebouwer Viotti  7 exemplaren van het model coupé gebouwd. Het ontwerp is van Pietro Frua. Deze auto is geheel met de hand gebouwd en heeft lederen fauteuils. Het woord Lusso is Italiaans voor luxe en dat biedt deze automobiel volop. Voor zo ver bekend (zoekwerk in het archief van Fiat en op Internet) is er naast deze in uitstekende conditie verkerende pure Italiaanse ontwerpkunst op wielen nog slechts één exemplaar, dat momenteel in Argentinië wordt gerestaureerd.

Lees meer...

Carrosserie van hout bespannen met vinyl

Het Britse automerk Rover begon haar roerige bestaan in 1883 als fabrikant van rijwielen. In 1892 begon de productie van motorfietsen en in 1904 bracht Rover haar eerste automobiel op de markt. Vanaf 1926 produceerde het bedrijf alleen nog automobielen. Na allerlei avances met andere Britse automerken zoals MG, Triumph en Alvis werd Rover een onderdeel van British Leyland en in 1995 werd het verkocht aan BMW. In 2005 ging Rover na mislukte overnamepogingen in het Verre Oosten failliet. Jacob Smink uit Hooglanderveen bezit een bijzonder exemplaar uit de Rover-lijn. Het is een Rover 10HP Saloon uit 1931. Een automobiel met een Weymann carrosserie van hout, bespannen met vinyl (leatherlook). Voorzien van een 4 cilinder motor heeft het een kracht van 30 pk. Smink heeft de Rover sinds 2004 in zijn bezit en van dit type zijn geen productie-aantallen bekend.

Lees meer...

aanmelding nr. 200

De inschrijving voor de komende 33e editie van de Nationale Oldtimerdag verloopt voortvarend. Nog maar enkele dagen nadat inschrijving nr. 100 was genoteerd, konden we nr. 200 registreren. Johan van Assem uit De Meern meldde zich aan met een Porsche 356 SC Cabriolet uit 1965. Deze auto is vanuit de Porsche fabriek in Stuttgart afgeleverd bij dealer Raffay in Hamburg. Daarna is hij geëxporteerd naar de Verenigde Staten onder kenteken 532 YYX. Op 3 juni 1998 werd de auto ingevoerd in ons land en door de huidige eigenaar gedeeltelijk gedemonteerd en opgeslagen. Van februari 2006 tot februari 2010 is de Porsche compleet en gedetailleerd gerestaureerd. Van Assem heeft er in totaal ruim 8.000 uur aan gewerkt. Succesvol, want deze sportieve cabriolet (Ferdinand Porsch zou er trots op zijn geweest) heeft prijzen gewonnen bij een oldtimermeeting in Alphen aan de Rijn, tijdens het Concours d'Elegance Paleis Het Loo, de Coppa Classic en Classic Days Schloss Dyke. Ook tijdens de Nationale Oldtimerdag vertrok Van Assem al eens als een stralende winnaar van de Master Class.

Lees meer...

amerikaanse autofabriek met drie directeuren

Op 4 augustus 1908 werd in Detroit onder de staatswetten van Michigan de EMF Company opgericht, een vroege Amerikaanse autofabrikant. Initiatiefnemers - zij benoemden zich zelf tot directeur - waren Barney Everitt, William Metzger en Walter Flanders. De eerste letters van hun achternaam vormde de bedrijfsnaam. In de eerste (begin) jaren was EMF een directe concurrent voor de T Ford en het werkte zich op tot de tweede plaats op de lijst van fabrieken met de hoogste jaarproductie. Al in 1910 nam Studebaker een flink aandelenpakker in de onderneming en zo konden de EMF automobielen te koop worden aangeboden via het Studebaker dealernet. De heer Van der Wouden uit Zevenhuizen brengt een EMF 30 Tourer uit 1912 naar de Nationale Oldtimerdag. Een auto met een 4 cilinder 30 pk. motor die nog moet worden aangezwengeld. Een fraai model uit de Brass-Era periode die in de advertenties werd aangekondigd als een 'Horsless Car'. In 1912 nam Studebaker het bedrijf volledig over en verdween de merknaam EMF.

Lees meer...

Sportief succes in de grand prix san sebastian

Hans van Kleef uit Langerak is een graag geziene gast op de jaarlijkse Nationale Oldtimerdag. Gekleed in een smetteloos witte race-overall rijdt hij in een Rally ABC Grand Prix uit 1928. Rally was destijds een kleine Franse fabrikant van lichtgewicht sportwagens met als directe concurrenten Salmson en Amilcar, gevestigd in Colombes (een voorstad van Parijs). Het type ABC werd ontworpen door Charles Rothchild en deze tweezitter bleef in productie tot 1930. In 1926 presenteerde Rally op de Salon d'Automobiles in Parijs het ABC model Grand Prix. Een auto die succesvol meedeed in de Mille Miglia en die een eervolle 3e prijs behaalde op de Grand Prix San Sebastian in 1928. Rally overleefde de grote wereldwijde depressie niet en sloot in 1933 haar deuren.

Lees meer...

van vogelkooi tot luxe automobiel

Georg Norman Pierce startte met twee partners een bedrijf in vogelkooien en huishoudelijke artikelen in Buffalo (New York). In 1872 kocht hij zijn mededirecteuren uit en voegde rijwielen en motorfietsen aan de bedrijfsproductie toe. In 1901 begon hij met het bouwen van automobielen. Het merk Pierce Arrow bouwde grote, dure en luxueuze automobielen. Auto's die status verschaften. In 1909 kocht de 27e president van de VS, William Howard Taft, een tweetal Pierse Arrow luxe tourers voor staatsaangelegenheden en dat waren de eerste officiële automobielen van het Witte Huis. Pierce Arrow behoorde met Peerless en Packard tot de 'Grote Drie P' uit de Amerikaanse automobielgeschiedenis. Van al deze grote merken verschijnt een exemplaar op de Nationale Oldtimerdag. Herman Kok uit Haarlem brengt een Pierce Arrow 125 Sedan uit 1929 aan de start.

Lees meer...

een pronksuk in de 'classic cadillac parade'

De startlijst van de  'Classic Cadillac Parade', een opvallend onderdeel van de komende Nationale Oldtimerdag, krijgt in samenwerking met de Cadillac Club Nederland en met verschillende particuliere eigenaren een kwalitatief hoge bezetting. De geschiedenis van 105 jaar van dit markante merk wordt zichtbaar in een jubileum line-up (23e lustrum) met diverse pronkstukken. Eén daarvan is een Cadillac Fleetwood Eldorado Coupé 1972 van Daan Markusse uit Woerden. Deze imposante automobiel werd vorig jaar winnaar van de categorie 'Cadillac' tijdens het Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn tijdens het zogenaamde nationaal concours. Deze Eldorado is uit de zevende generatie. Het type werd geproduceerd tussen 1953 en 2002. Van model 1972 werden 40.000 exemplaren verkocht.

Lees meer...

een automobiel uit een vliegtuigcollectie

De Stichting Vroege Vogels is gevestigd op Lelystad Airport. Zij bezitten een uitgebreide museale collectie historische vliegtuigen. Vele jaren geleden is in die collectie - tot verrassing van velen - een prachtige historisch automobiel ondergebracht. Het is een Buick Model 31 Touring uit 1913, gebouwd in Flint (Michigan - USA). "Wij hebben als doel deze auto en onze vliegtuigen niet alleen tentoon te stellen in onze hangar, maar ook om ze als 'erfgoed dat beweegt' op regelmatige wijze te laten vliegen en rijden. We hebben een vrijwilligersteam dat de collectie onderhoud en er voor zorgt dat er gevlogen en gereden kan worden", aldus Wouter van Herwijnen namens de stichting. Deze 104 jaar oude Buick is een automobiel die past in de presentatie van de 'Belle Epoque' (1890-1918), de vroege episode uit de automobielhistorie op de komende Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

aanmelding nr. 100

De officiële inschrijving voor de 33e editie van de Nationale Oldtimerdag is geopend. Amper vier dagen na de opening kwam via het inschrijfformulier op de website al de 100e inschrijving binnen. Het is een Rolls Royce Silver Cloud III Saloon by James Young. Deze statige Engelse limousine is eigendom van Kees Van Gorp uit Breda. De Nationale Oldtimerdag heeft 400 uit te geven startnummers en iedere leeftijdsklasse heeft haar eigen maximum deelnemers. Tijdig inschrijven is dus gewenst.

Lees meer...

een unieke austin 7 special

Stel: je vind een compleet verroest model van een kleine Austin Seven Ruby uit 1938. De carrosserie volledig verrot en onbruikbaar. Chassis, motorblok, cardan en assen, wielnaven na revisie bruikbaar. Je begint aan de wederopbouw naar een ontwerp van Nigel Hamlin Wright. Dan moet er nog heel veel water naar de zee alvorens er weer een 'knuffeldier op vier wielen' staat. Adrie van Kleef uit Beusichem heeft een Austin Seven 'Sunita' Special uit 1938. De auto is in Engeland compleet gerenoveerd en kwam in 2009 voor het eerst sinds 70 jaar op straat. De opbouw is een houten body van dubbel laminaat berkenhout, zoals dat vroeger door vliegtuigbouwers werd benut. Een Austin Seven Sport model dat destijds werd gebouwd en nu een tweede leven krijgt. Een uniek exemplaar.

 

 

 

Lees meer...

restauratie als hommage aan overleden vader

Monet & Goyon was vroeg in de vorige eeuw een vooraanstaande Franse fabrikant van motorfietsen. In de begin jaren '20 van de vorige eeuw maakten zij lichte automobielen die bekend stonden als cyclecars. Daniël de Jong uit Nieuwleusen heeft een uiterst zeldzame Monet & Goyon Cyclecar uit 1924. Zijn vader Tjitte de Jong vond de kleine Franse auto ergens in Nederland als een 'barnfind' (schuurvondst). Aan de hand van in oude boeken teruggevonden tekeningen en authentieke fabrieksgegevens via internet begon een ingrijpende restauratie. Helaas overleed Tjitte de Jong tijdens dat restauratiewerk en zoon Daniël zette het als een hommage aan zijn vader voort. De auto heeft een 4 pk. 350 cc tweetakt motor. Deze gerestaureerde Monet & Goyon Cyclecar maakte zijn debuut tijdens een Friese Elfsteden Rally en was gast tijdens een Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn. "Ik rij er alleen maar mee tijdens bijzondere evenementen en oldtimermeetings", vertelde Daniël de Jong die graag een bezoek brengt aan de komende Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

een gedistingeerde britse gentleman

Een uiterst gedistingeerde Britse limousine komt vanuit het Belgische Geel naar de Nationale Oldtimerdag. Michiel Hehenkamp, voormalig rallyrijder en al eens winnaar van de klassieke klasse van de Tulpen Rally, is in het bezit van een zeldzame Bentley S2 Continental Mulliner Coupé uit 1960. Daarvan zijn er 26 geproduceerd en deze auto is in topstaat gerestaureerd. Hehenkamp is de vierde eigenaar van deze glanzende limousine die past bij de uitstraling van een typische Engelse gentleman. Het is het eerste model van Bentley dat werd uitgerust met aircondition.

Lees meer...

glitter en glamour uit 1954

Een Cadillac 75 Fleetwood Limousine uit 1954 is een bijzonder model uit de Cadillac 'stal'. Marc Hagg uit Nieuwegein komt er mee naar de Nationale Oldtimerdag. Deze 8-persoons limousine is de vierde Cadillac die Elvis Presley voor zijn collectie aankocht. Deze automobiel combineert glitter en glamour met technische innovatie. De auto heeft een automatische versnelling, elektrisch bedienbare ramen, stuurbekrachtiging, rembekrachtiging,  radio en prachtige white wall banden (Firestone). Van deze limousine zijn er in totaal 889 exemplaren geproduceerd. Het is een welkome aanvulling voor de 'Classic Cadillac Parade' in het kader van 115 jaar Cadillac.

Lees meer...

prijswinnaar in 'The Jowett Centenary'

Jowett was een fabriek van lichte automobielen uit Bradford (West Yorkshire). Het bedrijf bestond van 1906 tot 1954. Jaap Langenberg uit Alkmaar heeft bijzonder fraaie Jowett Grey Knight De Luxe Saloon uit 1930 in zijn bezit en die gaat hij voorrijden tijdens de komende Nationale Oldtimerdag. De auto heeft een houten carrosserie, met kunstleer bekleed om het gewicht te beperken. De London Police reed in een dergelijke automobiel, maar dan met een metalen koetswerk vanwege de veiligheid. Jowett reed als enige automerk in 1926 van de Westkust in Afrika (Gabon) naar de Oostkust (Oeganda) in 60 dagen. De auto nam in 2010 deel aan de 'Jowett Centenary' (met als bijnaam 'The Yorkser Car Show') en behaalde een eervolle 2e prijs, mede vanwege de originaliteit en authenticiteit. In 1953 won Baron Hugo van Zuylen van Nijenvelt in een Jowett de Tulpen Rally.

Lees meer...

de oogappel van virgil exner

In ons land zijn er slechts enkele eigenaren van de imposante ontwerpen van de Amerikaanse autodesigner Virgil Exner. Het eerbetoon aan die 'kunstenaar' tijdens de komende Nationale Oldtimerdag brengt automobielen door hem ontworpen bijeen. Zijn uiterst luxueuze, extravagante en benzine slurpende ontwerpen zijn te zien en te bewonderen op de Bataviaboulevard. Zij komen bijeen onder auspiciën van Chrysler Classic Cars met als coördinator Hans Ensing. Een opvallende verschijning is de Stutz Victoria uit 1985. Een automobiel die in de categorie 'kijkobjecten' valt en buiten mededinging aanwezig is. Van dit type zijn er ruim 500 geproduceerd, waarvan een flink aantal - 20 - (alle wit gespoten) werden aangekocht door het koningshuis van Saoedi Arabië. Eigenaar Glenn Scheltens uit Rijswijk zegt van zijn limousine: "Mooi van voren, mooi van achteren, maar er tussenin een grafkist". Oerdegelijke Amerikaanse techniek met het koetswerk van Carrozzeria Saturn in het Italiaanse Cavallermaggiore. "Een echte pooiersbak met dik leren bekleding, walnotenhout en goud". De auto heeft alleen al 20 laklagen en is met de hand gemaakt. Zo'n 1500 manuren per geproduceerde auto. "Voorzien van hoogpolig tapijt waan je je in een rijdende nazaat van het Amsterdamse Yab Yum", grijnst Scheltens zonder enige overdrijving. Hij kocht de auto in Fort Lauderdale (Florida). De nieuwprijs in 1985 lag op omstreeks 130.000 US-dollar. Het automerk Stutz werd in 1968 nieuw leven ingeblazen en de modellen (Blackhawk en Victoria) werden voornamelijk gekocht door oliesjeiks, Hollywoodsterren, dictators van jonge Afrikaanse republieken en als speeltje voor autogekke miljardairs.

Lees meer...

een grommend brits rallymonster

De Dutch Vintage Sports Car Club (DVSCC) heeft in haar ledenbestand diverse eigenaren met roemruchte automerken. Quiten Buijs uit Bilthoven beschikt over een dergelijke opzienbarende sportwagen. Het is een Rover HP Wraith Speed Special uit 1935. Een sportwagen die is gerestaureerd door Hubert Kranz Oldtimers in het Duitse Straelen. Deze wagen wordt ingezet bij verschillende sportieve hoogtepunten van de DVSCC en bij voornamelijk buitenlandse meetings voor onder meer timetrials, hill climbs, meerdaagse rally's en circuitraces met historische sportwagens. De grommende motor laat duidelijk blijken dat hij als een springend paard van start wil gaan.

Lees meer...

een rollend kunstwerk van gloria coachbuilders

Peter Hotz uit Stroe is een gepassioneerd liefhebber van puur Britse sportwagens. Hij brengt een Triumph Gloria Straight Six Tourer uit 1935 aan de start. De sportwagen is tussen 1990 en 1994 volledig gerestaureerd door Gloria Coachbuilders in Engeland. De wagen is in absolute concoursstaat. De 6 cilinder motor maakt het specifieke Triumph motorgeluid dat door iedere liefhebber wordt herkent. Deze automobiel heeft zwarte lak (fabriekstint 'night black'), beige lederen bekleding, een houten dashboard en beige tapijt. Van dit type zijn er nog slechts vijf rijdend bekend.

Lees meer...

Ziekenvervoer voor het eerst in een echte ambulance

Hans Waldeck uit De Wijk bezit wellicht de oudste ziekenauto in ons land. Het is een Dodge Brothers Serie 30 uit 1920. De speciaal ontworpen carrosserie is door Carrosseriebedrijf Van Koppen uit Rijswijk in 1928 op deze Dodge Brothers gemonteerd. De ziekenauto deed dienst van 1928 tot 1941 bij VIOS, het autoverhuurbedrijf van Piet Lipman in Wateringen (nabij Delft). In 1914 verhuisde de ambulance naar een grote zolder van een busonderneming in Wieldrecht om zo te ontsnappen aan beslaglegging door de Duitse bezetters. Het wrak werd in 2008 teruggevonden en in 2013 kon de restauratie beginnen. Aan de hand van de archieven van de familie Lipman, de bewaard gebleven authentieke tekeningen van Carrosseriebedrijf Van Koppen werd de auto herbouwd, van technische adviezen voorzien gekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer en op kenteken gezet in 2016. De eigenaar heeft toestemming om te rijden met het oorspronkelijke kenteken met de letter H, destijds de aanduiding van Zuid Holland. De Dodge Brothers ziekenwagen maakte haar primeur op de Nationale Oldtimerdag in 2016.

Lees meer...

Een Ford truck met Zeeuwse Roots

Een ingeschreven AA Ford 157 'flatbed truck' uit 1931 heeft een Zeeuws verleden. De auto met een laadvermogen van 1 1/2 ton heeft altijd in Nederland als transportmiddel gewerkt en vrachten vervoerd. Vooral op Zuid Beveland vanaf 1931 tot 1968. In 1939 werd de AA Ford gevorderd voor het Nederlandse leger in de maanden voor de bezetting. Na de bezetting kwam de auto in handen van het Duitse leger. Na de teruggave aan de rechtmatige eigenaar raakte de auto onder water nadat de Royal Air Force in het najaar van 1944 de dijken in Zeeland bombardeerden in de strijd tegen de Duitse bezetter. In 1953 kwam de auto opnieuw onder water te staan bij de Watersnood in februari. Roland van Schelven uit Culemborg kocht de auto in 1970 en maakte er een restauratieproject van. In de jaren '90 van de vorige eeuw won deze automobiel tweemaal een eerste prijs in de 'Commercial London to Brighton Run: de prijs voor 'The Best Ford in the Run' en de prijs voor 'The Best in Class'.

Lees meer...

Ooit in het bezit van Prins Bernhard

De Studebaker Corporation in South Band (Indiana) zette in 1926 een automerk in de markt dat werd vernoemd naar de president van de Studebaker Corporation, Albert Russel Erskine. Dat automerk werd geproduceerd van 1926 tot 1930. Sander Alma uit Eemnes heeft een Studebaker Erskine Six President uit 1928. Deze auto heeft als bijnaam in de VS 'The Little Aristocrate'. De automobiel heeft een 6 cilinder motor. Studebaker kwam in grote financiële problemen en toen de Raad van Bestuur Albert Russel Erskine ontsloeg, pleegde hij zelfmoord. De auto van Sander Alma was ooit in bezit van Prins Bernhard en is een typische vertegenwoordiger van de Amerikaanse ontwerpstijl uit de periode van de jaren '30 van de vorige eeuw.

Lees meer...

Een amerikaan met een zwitserse carrosserie

Bruno Costers uit Vosselaar (B) brengt een opvallende Amerikaan mee. Het is een Chrysler Six De Luxe Convertible uit 1937. Het chassis met motorblok is gebouwd op 1 december 1936 en vervolgens per schip naar Europa vervoerd. De carrosserie is vervaardigd door Tüscher & Co. in Zürich en de auto is vervolgens verkocht door Chrysler dealer Epper Garage AG in Luzern. De auto is het enige bestaande model en nog steeds rijvaardig. De auto is voorzien van een Borg Warner overdrive, een American Bosch 536B tube radio. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de auto geconfisceerd en het originele confiscate number 203853 is nog steeds aanwezig.

Lees meer...

een museum van oude kant en automobielen

Museum Pakhuis Koophandel in Leeuwarden is zeker de moeite van een bezoek waard. De familie Geersing heeft er een sfeervolle maar vooral bijzondere combinatie samengesteld. Enerzijds het atelier 'Kantweelde' en anderzijds de oude glorie van de automobielgeschiedenis met een collectie fraaie oldtimers. Zij komen naar de Nationale Oldtimerdag met een Peugeot T161 Quadrilette uit 1921. De auto - het eerste nieuwe Peugeot ontwerp na afloop van de Eerste Wereldoorlog -  werd als primeur getoond op de Bruxelles Automobile Salon in 1920. Het is de opvolger van de Peugeot Bébé (een ontwerp van Ettore Bugatti). De auto is een lichtgewicht met zijn nog geen 350 kg. en daarmee viel hij in de toenmalige Franse belastingschijf van 100 francs per jaar. De auto is een tweezitter in tandemvorm, heeft draadspaakwielen, Dunlop banden en een 4 cilinder motor (660 cc), goed voor een snelheid van 60 km. per uur. Van dit model T161 zijn er in twee jaar tijd ruim 3.500 geproduceerd.

Lees meer...

De auto van Joachim Bonnier

Robert Vermolen uit het West-Friese Hoorn heeft om meerdere redenen een bijzondere klassieke automobiel in zijn bezit. Het gaat om een Alfa Romeo Bertone Giulietta Sprint uit 1954. Hij bracht deze Italiaanse coupé vanuit Zweden naar ons land. Een auto die oorspronkelijk eigendom was van de Zweedse Formule I coureur en endurance rijder Joachim Bonnier. Deze coureur won in 1959 de Grand Prix Formule I op het Circuit van Zandvoort in een BRM (British Racing Motors). Daar was hij teamgenoot van Graham Hill. Joachim Bonnier verongelukte tijdens de 24 Uur van Le Mans in 1972. De Alfa Romeo Giulietta Sprint werd ontworpen door Nuccio Bertone en ontleende haar naam aan de hoofdrolspeelster in de film 'La Strada', Giulietta Masina. Dit sportieve model van Alfa Romeo werd gepresenteerd tijdens de Autosalon di Torino in 1954. De auto die nu op de startlijst van de Nationale Oldtimerdag staat heeft slechts 78.000 km. gereden en is in topconditie.

Lees meer...

De keuze van Charles P. Day

De Day-Elder Motors Corporation begon in 1916 met de productie van lichte vrachtwagens. Een bewuste keuze om zich meer te richten op vrachttransport. Het bedrijf bouwde de carrosserie en de platte vrachtbakken, terwijl een motorbloc, transmissie en achterassen elders werden ingekocht. In de advertentiecampagne van het bedrijf werd het merk Day-Elder afgekort tot D.E. Het bedrijf onder leiding van Charles P. Day (president) en Fred C. Elder (financieel directeur) was gevestigd in Newark (New Yersey). De wagens werden op de markt gebracht als 'light farmer trucks' (boerderij-vrachtwagens). In ons land heeft de heer Wolst in Dordrecht een dergelijke unieke vrachtwagen, volledig gerestaureerd, in zijn bezit: een Day-Elder A Truck uit 1916. Voor zo ver bekend is het de enige vrachtwagen van dit merk in West-Europa. Op de Nationale Oldtimerdag maakt deze vrachtwagen zijn debuut. Day-Elder overleefde de grote economische crisis niet en sloot haar deuren in 1937.

Lees meer...

Virgil Exner maakt 'real art on wheels'

Designer Virgil Exner ontwierp koetswerken voor verschillende grote Amerikaanse automerken. Zijn extra-vagante ontwerpstijl werd niet door iedereen op waarde geschat en hij kreeg naast grote complimenten veel kritiek. Geboren in South Band (Indiana) kreeg hij een tumultueuze carriere, gebaseerd op artistieke dapperheid. De Nationale Oldtimerdag brengt een eerbetoon aan deze ontwerper die de toon zette voor een revolutionair tijdperk in Amerikaanse auto-ontwerpen. Door hem ontstond er een innovatieve, soms controversiële stijl en gaf hij kleur aan en een extra-dimensie bij de productie van automobielen van grote merken. Pas na zijn overlijden in 1973 kreeg hij de waardering die hij verdiende. Je zou zijn ontwerpstijl kunnen omschrijven als 'real art on wheels'. Chrysler Classic Cars werft deelnemers voor een line-up met automobielen van de hand van Virgil Exner voor de komende Nationale Oldtimerdag. Bij de eerste inschrijvingen voor dat programma-onderdeel zien we een Dodge Dart (1962), Chrysler Imperial Crown Coupé (1960), Dodge Sierra Stationwagon (1956).

Lees meer...

primeur op de autosalon van turijn in 1957

Alfa Romeo presenteerde op de Autosalon van Turijn in 1957 een 2-deurs coupé sportwagen. De Alfa Romeo Giulietta Sprint Special Tipo 750 SS, ontworpen door Franco Scaglione (werkzaam bij Bertone) werd vervolgens waar nodig aangepast en het eerste productiemodel kreeg haar vuurdoop op 24 juni 1959 op het Circuit van Monza. Cor van den Ancker uit Hoofddorp bezit een Alfa Romeo van dit type uit 1959 en brengt hem aan de start van de Nationale Oldtimerdag. Deze charmante sportwagen is uitgerust met een 1.6 liter motor. De eigenaar heeft de auto samen met een (deskundige) vriendengroep volledig gerestaureerd en nu is de wagen in concoursstaat. Hij rijdt er mee naar autoshows en rally-events in Italië en Frankrijk en krijgt er veel bekijks. Alfa Romeo produceerde 1.360 automobielen van dit type.

Lees meer...

autoproducent werd bierbrouwer

Michael Keiffer uit Aken brengt een zeldzame Peerless Six 90 Sedan uit 1927 naar de Nationale Oldtimerdag. Peerless, van huis uit fietsenmaker, startte als autoproducent in Cleveland (Ohio) in 1900. Het bedrijf werkte zich op tot de drie meest luxueuze autoproducenten van de VS. De auto wordt nu beschreven als 'One of Three Peerless in Existence'. De Amerikaanse autogeschiedenis beschrijft Peerless als 'One of the most expensive luxury cars of the era'. In Europa heeft Peerless niet echt vaste voet gekregen. In ons land stonden er begin van de jaren '30 slechts 58 op kenteken. De auto heeft een zes cilinder motor in lijn en is voorzien van een Peerless Eagle Hood (bekleed dak). Het ontwerp was van designer Graag Alexis Sakhnoffsky. De auto kwam eind 2015 via een veiling vanuit Florida naar Europa. Deze Peerless werd bekroond tot 'Best of the Show' tijdens de Gulfport Auto Show in 2014. De wereldwijde economische recessie werd Peerless fataal en tussen 1931 en 1933 werd de productie stil gelegd. Toen de Amerikaanse president Theodor Roosevelt de 'drooglegging' ophief, ging de autobouwer verder als bierbrouwer onder het merk Carling Black Label Ale.

Lees meer...

Een vorstelijke amerikaan

Carrosso Classic & Sports Cars uit het Overijsselse Oldemarkt presenteert tijdens de Nationale Oldtimerdag een Packard 640 Custom Eight Sedan uit 1928. Packard behoorde in de Verenigde Staten destijds tot de grote 'P'  die uiterst luxueuze automobielen presenteerden: Pierce Arrow, Peerless en Packard. Met name Packard maakte internationaal furore, want het ontwerp, het motorvermogen en de luxueuze afwerking maakte de auto gewild bij de 'groten der aarde'. Vorstenhuizen in Europa zoals Italië, Griekenland, Roemenië, Noorwegen en Spanje waren vaste klanten net als de vorsten van Oman, Brunei en daarnaast de Maharadja van India en de Keizer van Abessinië. In de Verenigde Staten was de auto geliefd bij filmsterren, gouverneurs en ambassadeurs. Het interieur ademt met een gepolijst dashboard een koninklijke sfeer, heeft leren bank en fauteuils, velours bekleding, wollen tapijt en een roll-up venster tussen chauffeur en passagiers. De bijkans geruisloze V8 motor zorgt voor een zeer aangenaam rijgedrag. De auto werd in ons land geïmporteerd door Englebert's Automobielhandel in Den Haag. In de begeleidende advertentiecampagne schreef de importeur: "U kunt zich niet voorstellen hoeveel gedistingeerder en mooier hij wel is, dan hetgeen u tot nu toe geboden werd !".

Lees meer...

Het zustermerk van Cadillac

Van 1927 tot 1940 bestond binnen het General Motors concern een zustermerk van Cadillac. De automobielen van dat merk - LaSalle - werden ontworpen, geproduceerd en op de markt gebracht door GM tegen een lagere prijs dan de Cadilllac modellen. Net als bij Cadillac is naam ontleend aan een Franse ontdekkingsreiziger: René Robert Cavelier, Sieur de La Salle. Winfred de Gooijer uit Ingen heeft zich als lid van de Cadillac Club Nederland aangemeld voor de Classic Cadillac Parade tijdens de 33e editie van de Nationale Oldtimerdag. Hij heeft een Cadillac LaSalle Series 50 Fleetwood Touring Sedan uit 1940. De auto, uitgerust met een V8 monobloc, is recent aangekocht in Wisconsin (USA) en naar ons land getransporteerd. De auto hoort bij de laatste productieserie van de Cadillac LaSalle. Een primeur voor de Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

De kunst van carrosseriebouw

Een Belgische eigenaar van een unieke Britse sportwagen meldde zich per email aan voor de komende Nationale Oldtimerdag. Hij schreef in met een Talbot London AV 105 Special Sports uit 1933 met een carrosserie (koetswerk) van E. D. Abbott uit Farnham. Het was in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog heel gewoon dat de body van een automobiel op bestelling werd gemaakt door een speciale coachbuilder. De auto is een zwarte two-seater open tourer die kan worden omgezet door een ingenieus systeem in een vier persoons cabriolet. Het is een charmante sportwagen, een uniek en dus eenmalig model. Deze auto laat zien wat de 'kunst' van de carrosseriebouw is, een grote toegevoegde waarde aan de uitstraling van een automobiel. Deze Talbot 105 werd allereerst gepresenteerd op de Olympia Auto Show London in 1933 en presenteerde zich vervolgens op het Eastborne Concours d'Elegance in 1934. In 2015 was de auto een publiekstrekker tijdens de Coppa Classico in het Belgische Westerloo. De eigenaar neemt met deze automobiel met enige regelmaat deel aan diverse topshows in Europa en in de VS.

Lees meer...

Sportieve deelnemer aan de mille miglia

Ons land kent een aantal personen die de geschiedenis van het automobiel koesteren. Een geschiedenis die de moeite meer dan waard is om niet alleen door te vertellen, maar als het even kan op een bijzondere manier te laten zien. Eén daarvan is Nico Aaldering, samen met zijn zoon Nick de eigenaren van Gallery Aaldering in Brummen. Bij de vele autoliefhebbers bekend als 'The Gallery'.  Een handelshuis dat prachtige en vaak exclusieve automobielen in- en verkoopt uit en naar binnen- en buitenland. Een bedrijf met een uitstekende reputatie. Nu Nico Aaldering een deel van de commerciële activiteiten in handen heeft gegeven van zijn zoon (al even gepassioneerd als zijn vader), heeft hij iets meer tijd om aan bijzondere  evenementen deel te nemen. Hij komt naar de Nationale Oldtimerdag 2017 met een Britse sportwagen uit zijn privé bezit: een Aston Martin 15/98 Sports uit 1939 met Abbey Coachwork. Deze grommende sportwagen (uitgerust met een 2 liter motor) heeft, met Nico persoonlijk aan het stuur, onder meer deelgenomen aan de Mille Miglia in Italië. Een rally van vier dagen en drie nachten van Brescia naar Rome en weer terug (1.600 km.). Het is de bekendste en belangrijkste lange-afstandsrace in Europa, die al vanaf 1927 wordt georganiseerd. De auto werd geportretteerd tijdens het tv-programma RTL Autowereld.

Lees meer...

Cadillac 353 al 33 jaar in privé bezit

Uit het Groningse Noordbroek komt Johan Boltendal met een tweetal fraaie historische Cadillacs - in het kader van de 'Classic Cadillac Parade' - naar de Nationale Oldtimerdag 2017. Het gaat om een 7-persoons  Cadillac 353 Custom Eight Fisher Sedan uit 1930 en een Cadillac 355B All Weather Phaeton uit 1932. De Cadillac uit 1930 (Serie 163) is een limousine met een carrosserie van Fisher. De auto is al sinds 1973 in bezit, in tien jaar vakkundig en volledig gerestaureerd en nu 33 jaar in gebruik. De Cadillac uit 1932 (Serie 273) is zestien jaar geleden aangekocht (2001), heeft eveneens een Fisher body en de restauratie is kort geleden voltooid. Dit beroemde Amerikaanse automerk ontstond in 1902, herdenkt dit jaar het 23e lustrum en krijgt daarom extra aandacht tijdens de Nationale Oldtimerdag. De foto toont het model uit 1932.

Lees meer...

Nationale Historische Reddingboot Dag

Na het succes van de eerste editie van de Nationale Reddingboot Dag in 2016, heeft het bestuur van de KNRM besloten om in nauwe samenwerking met het enthousiaste organisatieteam van KNRM Station Lelystad, de tweede editie van dit bijzondere event opnieuw te combineren met de Nationale Oldtimerdag op zondag 18 juni a.s. Historische reddingboten van de districten Noord en Zuid ontmoeten elkaar rond het KNRM Reddingstation Lelystad bij botenhuis 'Jan de Braal' aan de oever van het Markermeer. Het is uniek dat alle historische schepen van Noord en Zuid aanwezig zijn. Inmiddels hebben zich 20 boten voor dit spektakel aangemeld en met enkele lopen er onderhandelingen over de komst naar de Bataviahaven. Bij de ingeschreven boten zijn o.a. de 'Javazee', 'Prins Hendrik', 'Koningin Juliana', 'Zeemanspot', 'Bernhard van Leer', 'Johanna Louisa', 'Suzanne', 'Insulinde' en de roemruchte 'Brandaris'. Dit evenement legt terecht het accent op het werk door de jaren heen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, die in het verleden met haar reddingboten vele honderden opvarenden heeft gered van in nood geraakte schepen voor de Nederlandse kust en op het IJsselmeer. De historische reddingboten zijn veelal eigendom van en in beheer bij particuliere organisaties, musea en beheerstichtingen.

Lees meer...

Pionier uit het koperen tijdperk

Charles Herman Metz begon in 1886 een onderneming in rijwielen en rijwielonderdelen. In het stadje Waltham (Massachusetts) begon hij in 1908 met de productie van lichte automobielen. Het bedrijf had een korte tijd van bestaan, want in 1922 stopte de productie omdat Metz de concurrentiestrijd met vele nieuwe autoproducenten niet aankon.  In 1912 kwam de Metz Model 22 Runabout op de markt. Een tweezits lichte automobiel met stalen spaakwielen, speciaal geproduceerde Goodrich banden en met acetyleen gaslampen. Een zeldzaam exemplaar is in bezit van Henny Kennis uit Valkenswaard (Retrolegends). Hij brengt deze auto naar de Nationale Oldtimerdag in Lelystad in het kader van de presentatie van de 'Belle Epoque' periode die aandacht schenkt aan de autohistorie tussen 1890 en 1918. Metz is in de Amerikaanse automobielgeschiedenis een pionier uit het koperen tijdperk.

Lees meer...

jan bruijn plotseling overleden

Jan Bruijn, één van de meest bijzondere en spraakmakende mannen uit de wereld van het klassieke automobiel is plotseling overleden. Bruijn was eigenaar van het gerenommeerde handelshuis 'Galleria Style & Auto' dat was ondergebracht in een historisch voormalig bedrijfspand van Douwe Egberts in Joure. Hij was mede-oprichter van het Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn en maakte naam door het ontdekken van vele originele historische automobielen en carrosserieën. Zijn kennis op dat terrein was ongeëvenaard.

Het bestuur van de Nationale Oldtimerdag gedenkt in hem een man die zijn hart verloor aan de automobielhistorie en die op geheel eigen wijze een bijdrage leverde aan het in stand houden van het museale mobiele erfgoed in ons land. Wij zijn hem dank verschuldigd voor zijn regelmatige aanwezigheid met unieke automobielen zoals zijn Fiat Tipo 24/32 Tonneau (waarmee hij al inschreef voor de Nationale Oldtimerdag 2017), Stutz, Bentley en Packard. Hij stelde niet alleen automobielen beschikbaar ('Je haalt hem maar op'), maar gaf ons tevens bruikbare adviezen en tips die van invloed waren op de ontwikkeling van de Nationale Oldtimerdag in Lelystad. We zullen hem node missen.

Jan Bruijn werd slechts 65 jaar.

Lees meer...

De grootste autofabrikant ter wereld

In 1883 start De Dion Bouton haar autoproductie. Deze Franse onderneming maakt voor haar eigen automobielen zowel de carrosserie als de motor. Daarnaast levert het motoren aan collega-fabrikanten zoals Darracq. In 1904 is De Dion Bouton de grootste autofabrikant ter wereld. Het eerste model is een De Dion Bouton vis-a-vis D Voiturette uit 1900. De automobielen hebben geen koppeling, de gasklep is met de hand instelbaar en de maximum snelheid ligt op 45 km. per uur. In 1905 is de Dion Bouton de eerste autoproducent die de achteruit versnelling installeert. Denis Geurts uit het Belgische Lanaken, organisator van de tweejaarlijkse Oldtimerdagen Lanaken, verschijnt aan de start met een één-cilinder De Dion Bouton Populaire uit 1904. Een automobiel die haar kwaliteit al heeft bewezen tijdens de London - Brighton Run en tijdens de toertocht Rambouillet - Compiègne in Frankrijk. Deze automobiel is een aanwinst voor de startlijst van de 'Belle Epoque' automobielen die op zondag 18 juni a.s. tijdens de Nationale Oldtimerdag in het middelpunt van de belangstelling staan.

Lees meer...

Cadillac verstopt in een hooiberg

Jan en Joke Schuit uit Zwaag verschijnen op de komende Nationale Oldtimerdag niet alleen met een bijzonder fraai onderhouden automobiel, maar het is tevens een exemplaar met een indrukwekkend en emotievol verhaal. De Cadillac 355 CY V8 Sedan uit 1933 heeft een Fleetwood carroserie. De auto was destijds eigendom van de Amsterdamse joodse familie Davidson. Zij werden door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog bij een razzia opgepakt en via Kamp Westerbork op transport gesteld naar Sobibor. Van de familie Davidson is na de oorlog niemand teruggekeerd. De auto hadden zij in 1942 gestald in een hooiberg bij een boer in West Friesland. Verstopt onder het hooi en ontdaan van de vier wielen heeft de auto daar de oorlogsjaren doorstaan. Jan en Joke Schuit onderhouden deze automobiel mede vanwege de historische kontekst op uiterst zorgvuldige wijze en zorgen er voor dat dit verhaal wordt doorverteld. De Cadillac roept bij haar verschijning herinneringen op aan een dramatische periode uit de bezettingstijd.

Lees meer...

Een originele Amerikaanse bierwagen

De International Harvester Company startte in 1907 met haar fabriek in Akron (Ohio) en vanaf 1912 werden daar trucks gebouwd. Deze vrachtwagens werden gebouwd op het te beladen gewicht. Vanaf 1915 tot 1921 werden dat de types F - G - H. Die letters stonden voor 1, 1 1/2 en 2 ton. Henk en Nell de Haas uit Milsbeek (NB) hebben een unieke International Model G (1 1/2 ton) uit 1916 in hun bezit. Deze automobiel staat beschreven in het Vintage International Harvester Truck Register. In de volksmond kreeg deze kleine truck, voorzien van 3 versnellingen in plaats van de kettingaandrijving op de achteras, de bijnaam 'Sloop Hood' vanwege de schuin aflopende motorkap. De truck is beladen met originele houten biervaten. Het draagvermogen werd mede bepaald door de brede houten spaakwielen en de massief rubberen banden.

Lees meer...

Een 'Gouden' Cadillac

De Cadillac Club Nederland heeft haar leden geïnformeerd over en gevraagd in te schrijven voor de Nationale Oldtimerdag 2017. Een 'Classic Cadillac Parade' zal tijdens dat evenement een eerbetoon brengen aan dat fameuze Amerikaanse automerk dat nu 115 jaar bestaat (23e lustrum). De productie van de 3e generatie Cadillac Serie 62 liep van 1948 tot en met 1953. Het lange en gestroomlijnde ontwerp was van Harley Earl. Michael van der Zalm uit Beekbergen heeft een fraaie roomwitte Cadillac 62 Convertible uit 1952 in zijn bezit. Dat was het jaar dat Cadillac haar 50e verjaardag vierde en dat onder meer deed door op de V-vormige motorkap goudkleurige gietstukken aan te brengen en brede verchroomde sierstrips onder de koplampen. De grote V onder het gevleugelde embleem kreeg eveneens een goudkleurige styling. De V8 motor was goed voor een vermogen van 190 pk.

Lees meer...

Franse huursoldaat naamgever van Vauxhall

Ries en Geiske van Leeuwen uit Harmelen, lid van de Vauxhall Club Nederland, komen naar de Nationale Oldtimerdag met een Vauxhall Phaeton Fvr2 uit 1905. De enige Vauxhall uit die periode rijdend in ons land. Het beeldmerk - griffioen - is afkomstig uit het familiewapen van Sir Falkes de Breauté, een van oorsprong Franse huursoldaat uit de 13e eeuw. Hij kreeg als blijk van waardering voor zijn inzet het Landgoed Luton geschonken. Door huwelijk met een Britse adellijke dame kreeg hij een grote woning in bezit in Londen, genaamd 'Falkes Hall'. Die naam is - naar men aanneemt - verbasterd tot Vauxhall en zo ontstaat de naam en het logo van deze Britse automobiel die in 1903 de eerste auto presenteert. Vanuit Londen gaat het bedrijf terug naar Luton (Bedfordshire). Het model Phaeton heeft een 3 cilinder motor met een vermogen van 8 pk. In 1925 gaat het merk Vauxhall over in handen van General Motors.

Lees meer...

Cadillac model 1939 kwam in 1946 op de markt

Toen de Japanse luchtmacht onverhoeds en laf de aanval inzette op Pearl Harbour (7 december 1941) werd Amerika betrokken in de Tweede Wereldoorlog. De automobielproductie werd stop gezet en pas na afloop van de oorlog kwam die productie langzaam weer op gang. Cadillac presenteerde in 1946 het model 61 dat in feite al in 1939 op de tekentafel was ontstaan. Deze 3e generatie Cadillac speelde in op de fors stijgende vraag naar automobielen. Gert van Dompseler uit Putten heeft een Cadillac 61 Custom Sedan, een vierdeurs limousine die een plaats verdiend in de 'Classic Cadillac Parade' vanwege het 115-jarig bestaan van Cadillac tijdens de komende Nationale Oldtimerdag 2017. Het model 61, uitgerust met een V8 motor, bleef tot 1951 in productie.

Lees meer...

Wie kent de naam Ransom E. Olds nog

Ransom E. Olds was op oprichter van het automerk Oldsmobile. Vijf jaar na de start moest hij het bedrijf in 1904, na onenigheid over de ontwikkeling van een volgend model, verlaten en begon een nieuw bedrijf onder de naam REO. Die firma maakt tot 1936 automobielen en vrachtwagens. Op de startlijst van de Nationale Oldtimerdag 2017 staat een REO Runabout uit 1910. Een auto die eigendom is van een Belgische collectioneur. Toen REO in 1936 haar deuren moest sluiten, was het auto-ontwerper Harley Earl die daarover zei: "Het bezitten van een vroege automobiel zoals een REO, maakt je rentmeester van een deel van de autohistorie. Zorg er goed voor, het zal je overleven". Hij kreeg gelijk want van de automobiel was van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van de samenleving. De modellen uit de vroege periode werden opgenomen in kostbare museale collectie over de hele wereld. De Nationale Oldtimerdag laat die vroege periode herleven tijdens de 33e editie in 2017.

Lees meer...

Maxwell behoorde bij 'The Big Three'

De Maxwell Motor Company werd opgericht in 1904 door Jonathan Dixon Maxwell die - gevestigd in Newcastle, Indiana - als fietsenmaker begon met de productie van automobielen. Een gat in de markt. Tussen 1908 en 1912 produceerde Maxwell 16.000 automobielen en behoorde met Ford en Buick tot 'The Big Three' in de USA. Het bedrijf verkaste naar autostand Detroit en begon daar met de productie van de Maxwell AC Messenger Runabout. In het Belgische plaatsje Meeuwsen is 'Happy Old Iron' een opvallend bedrijf, gespecialiseerd in de in- en verkoop van historische landbouwmachines zoals tractoren en ploegen, maar ook van vrachtwagens en kleine automobielen uit de vroege autohistorie. Zij brengen een Maxwell AC Messenger Runabout uit 1912 aan de start. Een automobielen met houten artillerie-style spaakwielen en Rushmore gaslampen. Maxwell voerde in de USA als marketing slogan: "Perfectly simple, simply perfect". De Maxwell Motor Company werd later overgenomen door Walter P. Chrysler.

Lees meer...

Van 'London Brighton Run' naar Nationale Oldtimerdag

De Société Nouvelle des Etablissements Decauville uit Petit-Bourg nabij Corbeil maakte locomotieven en begon in 1898 met de productie van automobielen onder de naam Voitures Automobiles Decauville. De onderneming werd opgericht door Paul Decauville. De productie, beginnend met een voiturette, liep op naar 350 handgemaakte exemplaren in 1904. Joop van der Dussen uit Nieuwerkerk aan de IJssel, fervent liefhebber van automobielen uit de 'koperen periode', kocht recent tijdens de jaarlijkse London to Brighton Run een fraaie Decauville Tonneau uit 1902. Liefde op het eerste gezicht. De auto heeft een 10 pk. krachtige motor met versnelling. Die exclusieve automobiel is naar ons land overgebracht en zal zijn primeur maken tijdens de komende Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

Het laatste ontwerp van Henri Royce

Het model Phantom II wordt door liefhebbers wel het vooroorlogse meesterwerk van Rolls Royce genoemd. De Phantom II werd in 1929 als opvolger van de Phantom I geïntroduceerd op de Olympia Auto Show in Londen. Het was het laatste eigen ontwerp van Sir Henri Royce. Vele carrosseriebouwers in Engeland, Europa en de USA maakten voor de Phantom II het koetswerk op maat en op bestelling. Daar horen beroemde namen bij als Henri Chapron, Hibbard & Darin, Mulliner, Baker, Windovers, Thrupp & Maberly en Brewster. Tussen 1929 en 1936 werden er in totaal 1.280 exemplaren van de Phantom II in verschillende varianten en door diverse coachbuilders gebouwd. De auto was een statussymbool voor filantropen, koningshuizen, adel en presidenten. Carrosseriebouwer James Young bouwde 17 exemplaren van het model Phantom II. Arjen Geirnaert (autorestaurateur) uit het Belgische Waarschoot presenteert een Rolls Royce Phantom II Tourer by James Young uit 1935. Een automobiel die aan diverse internationale concoursen deelnam, onder meer in 2010 aan de bekende Classic Days Schloss Dyck in Duitsland.

Lees meer...

In 1997 deelnemer Peking - Parijs rally

Directeur-eigenaar Jan Altena van Altena Classic Service in het Overijsselse dorp Ane (Gramsbergen) heeft een bijzondere Rolls Royce in zijn 'stal' staan. Het is een Rolls Royce Phantom I Boattail uit 1928. Het model Phantom I is de opvolger van de legendarische Rolls Royce 'Silver Ghost'. De auto heeft een donkerrode body, een gepolijste aluminium motorkap, crême witte spatborden en treeplanken, metalen spaakwielen, een licht kleurige beige bekleding en tapijt. In de beginjaren '50 van de vorige eeuw is de boattail carrosserie gebouwd door Wilkinson Coachbuilders (UK) en in 1970 is de auto uitvoerig gerestaureerd door Jarvis in Engeland. Deze Rolls Royce heeft in 1997 deelgenomen aan de avontuurlijke Peking - Parijs Rally.

Lees meer...

eerbetoon aan ontwerper Virgil Exner

De Nationale Oldtimerdag 2017 schenkt aandacht aan de Amerikaanse auto-ontwerper Virgil Exner (geboren in 1909). Nadat hij aanvankelijk onder de leiding van Harley Earl had gewerkt bij General Motors, stapte hij over naar het industriële ontwerpbureau van Raymond Loewy. Een volgende stap bracht hem naar Studebaker waar hij naam maakte met het ontwerp van de Studebaker Starlight (1947). Daarna trad hij in dienst van Chrysler, waar hij zich opwerkte tot 'Vice-President of Design'. Vanaf 1952 tot 1962 was hij inspirerend voor en creatief brein achter diverse ontwerpen voor Plymouth, DeSoto, Dodge en Chrysler. Daarnaast werkte hij samen met Giacinto Ghia in Italië aan 'dreamcars' met o.a. de Chrysler 300 serie. Hij was de vader van de zogenoemde Forward Look modellen (The 100-Million Dollar Look), automobielen die werden voorzien van grote - imposante - vinnen, een styling die hij introduceerde om zowel esthetische als aerodynamische redenen. De foto toont een ontwerp dat Exner maakte voor het automerk Plymouth (Chrysler concern) in 1960 en dat werd gebouwd door Carrozzeria Ghia in Turijn. Het bleef bij een conceptcar die werd toegevoegd aan de autoverzameling van de Sjah van Perzië, daarna in handen kwam van een Libanese eigenaar in Beiroet, vervolgens terugkeerde naar Amerika en daar in 2012 werd geveild op het Concours van Pebble Beach. Virgil Exner, die op 64 jarige leeftijd overleed, is voor de Chrysler Classic Cars club (onder inspiratie van Hans Ensing) een iconisch persoon uit de Chrysler geschiedenis. In nauw overleg met Chrysler Classic Cars is een 'Tribute to Virgil Exner' opgenomen in het dagprogramma van de Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

Auto verkopen zonder auto te bouwen

Een opmerkelijke verschijning op de inmiddels internationale startlijst is een International Charette Double Phaeton uit 1901. In het Verenigd Koninkrijk kwam de automobielproductie traag op gang. Er waren nogal wat verontruste tegenstanders van de komt van automobielen. Gevaarlijke objecten, volgens sommigen. In Highstreet, Kilburn (Londen) vestigde zich in 1898 een onderneming die automobielen op bestelling ging verkopen, maar ze niet zelf bouwde: International Motor Car Company London. De eerbiedwaardige kopers (meest welgestelden) plaatsten hun bestelling en wachten vervolgens op de aflevering. Afleveringsmaanden waren toen al geen uitzondering. De International uit 1901 werd gebouwd door koetsenbouwer Allard & Co. in Coventry. De auto werd uitgerust met 0.8 lt. 1 cilinder motor met een kracht van 6 pk. Herkenbaar zijn de beide rijtuiglantaarns en de lange stang aan de rechterzijde die de handrem is, welke rubber blokken op de achterwielen drukt. Allard & Co. ontwikkelde zich tot een gespecialiseerd bedrijf voor de bouw van lichte open tourers.

Lees meer...

rambler gaat van stuurstang naar stuurwiel

Thomas B. Jeffery is sinds 1897 fietsenmaker uit Chicago. In 1901 waagt hij een grote gok, verhuist naar Kenosha in Wisconsin en start met de productie van automobielen onder de naam Rambler. In 1916 wordt zijn bedrijf overgenomen door motorleverancier Nash. In 1901 komt de eerste Rambler op de markt die wordt omschreven als 'een paardenkoets zonder paard'. Wim en Nel Peters uit Arendonk in België brengen een Rambler Model H Tonneau 1904 mee naar de Nationale Oldtimerdag, voorzien van een 2 cilinder motor onder de voorbank. De auto heeft een messing kerosine lantaarn met een rode lens aan de achterzijde, 2 kerosine lantaarns aan de beide zijkanten (front) en een acetyleen lantaarn in het midden. Rambler is in de VS de eerste automobielfabrikant die de stuurstang vervangt door een houten stuurwiel. De oorspronkelijke Amerikaanse eigenaar van deze Rambler was vele jaren lid van de Horsless Carriage Club of America.

Lees meer...

Franse klassieker van 'old liempt'

Jos van Genugten heeft een bijzondere privé collectie ondergebracht in het Automuseum 'Old Liempt'. Uit die collectie brengt hij een Peugeot 125 Double Phaeton uit 1905 aan de start. Peugeot is een icoon in de Franse industriële ontwikkeling. Of het nu gaat om rijwielen, motorfietsen, naaimachines, keukenmachines, koffiezetapparatuur, peper en zoutmolens, elektrisch gereedschap: het merk Peugeot vindt je overal terug. In 1896 begon Armand Peugeot met de productie van automobielen vanuit de fabriek in Audincourt. Inmiddels heeft Peugeot meer dan 50 miljoen auto's geproduceerd. Jos van Genugten rijdt met zijn Peugeot mee in diverse rally's en toertochten in binnen- en buitenland zoals de Friese Elfsteden Rally en de 100 Mijl van Amsterdam. Zijn Peugeot is een typisch voorbeeld uit wat wordt genoemd de 'koperen periode'.

Lees meer...

De laatste Amerikaanse Rolls Royce Silver Ghost

De automobielgeschiedenis kent vele markante data en opvallende hoogtepunten. Tijdens de Nationale Oldtimerdag 2017 is er een bijzondere Rolls Royce te zien. Het Britse Rolls Royce concern startte in 1920 een productielijn in de stad Springfield (Massachusetts - USA) en de productie daar liep minstens een jaar achter bij die in het moederbedrijf in Derby (UK). Het imposante en befaamde Rolls Royce model Silver Ghost werd in Engeland in 1925 opgevolgd door de Phantom I. In de Amerikaanse fabriek liep de productie van de Silver Ghost door tot diep in 1925. Een Nederlandse vooraanstaande collectioneur heeft een Rolls Royce Silver Ghost Springfield 1924, ontworpen door carrosseriebouwer Brewster, in zijn bezit die in Europa wordt omschreven als een vroege Phantom I. De auto is in topconditie en recent gerestaureerd waarbij het interieur in Engeland werd behandeld. De luxueuze automobiel is voorzien van een 6 cilinder 7.6 lt. motor (in lijn) met een kracht van 48 pk., goed voor een maximum snelheid van 85 km. per uur. In Amerika werden er ruim 1.200 exemplaren van de Silver Ghost vervaardigd. De motor is een waar meesterwerk, waarbij in de vrijloop de motor zo zacht loopt dat er een muntstuk op kan balanceren zonder om te vallen.

Lees meer...

Een Brit voor koloniale wegen

Hermann en Maria Ebbing uit het Duitse Reken presenteren in de steeds verder groeiende collectie automobielen uit de 'Belle Epoque' periode tijdens de komende Nationale Oldtimerdag een zeldzame Rover 12 Colonial uit 1913. Het is een Britse automobiel, ontworpen door Owen Clegg, uitgerust met een 2.3 lt. 4 cilinder motor met een vermogen van 12 pk.  Dit type is alleen in 1913 geproduceerd en uitgerust met grotere wielen en een grotere spoorbreedte, speciaal bedoeld voor rijden over ruwe wegen in koloniale gebieden. Zo zijn van dit model automobielen verkocht in Australië en Nieuw Zeeland. Voor bekend zijn er van deze 4-zits tourer nu nog slechts drie exemplaren over. Eén in Engeland, één in Nieuw Zeeland en het fraai gerestaureerde exemplaar van de familie Ebbing. De auto is door Edward Nixon volledig gerestaureerd en is afkomstig uit Hahndorf - Adelaide Hills in Zuid-Australië. Dit kleine stadje is in 1838 gesticht door Duitse Lutherse emigranten.

Lees meer...

Cadillac 62 sedan de ville eerste aanmelding CCN

Folkert en Corrie Alta uit Harlingen zijn de eerste die als lid van de Cadillac Club Nederland zich hebben aangemeld voor de 'Classic Cadillac Parade' op de Nationale Oldtimerdag 2017. Zij zijn tevens de eersten die een Cadillac van de periode 1946 - 1970 aanmelden met een Cadillac 62 Sedan De Ville 1953.  De parade is een eerbetoon aan het Amerikaanse automerk dat alle stormen van economisch zwaar weer tussen 1902 en nu heeft doorstaan. Cadillac begon de productie van de Serie 62 in 1940 en in totaal zou dit merk maar liefst zeven generaties van het model De Ville het levenslicht laten aanschouwen. De eerste vijf generaties werden alle ontworpen door designer Harley Earl. De Cadillac van de familie Alta is een mintgroene tweedeurs hardtop uit de 3e generatie (1948-1954). De 1e generatie kwam in 1940 op de markt, maar de productie moest in 1941 worden stop gezet omdat de automobielfabrieken in de VS oorlogsmaterieel moesten produceren als tanks, veldgeschut, vrachtwagens, water- en tankwagens en keukenwagens. De 2e generatie kende een periode van 1946 tot 1948. De 6e en 7e generatie Cadillac De Ville werd ontworpen door Billy Mitchell.

Lees meer...

Amsterdamse bankier koopt een cadillac

Cadillac is het eerste Amerikaanse autobedrijf dat een V8 motor introduceerde, in 1915. In 1923 vindt de presentatie plaats van de Cadillac V-63 Suburban de Luxe dat in de verkoop komt als model 1924. Het is een grote gesloten vierdeurs luxe zeven persoons limousine met opklapbare stoelen met een verkoopprijs van ruim $ 3.000,-. De V-63 is een initiatief en verkoopsucces van Cadillac president & general manager Herbert H. Rice die daarvoor de fabriek aan de Amsterdam Avenue in Detroit ombouwde. Van dit type zijn er tussen 1923 en 1925 35.500 verkocht. De auto heeft 12-spaaks wielen, vernikkelde koplampringen, parkeerlichten, radiatorgrille en wieldoppen en is daarnaast voorzien van een houten stuurwiel en pluche bekleding. De auto die deelneemt aan de Nationale Oldtimerdag is door importeur Landeweer uit Utrecht destijds verkocht aan de Amsterdamse bankier Adrianus Johannes van Hengel. Een rijdend statussymbool.

Lees meer...

Cadillac in topconditie

Jan Cats uit het Friese Witmarsum heeft een eigen werkplaats voor het restaureren van historische Cadillacs. Aan dat Amerikaanse merk heeft hij zijn hart verpand. Die werkplaats onder de welluidende naam 'Cats Oldtimer Factory' is ondergebracht in een al even historisch pand in het naast Witmarsum gelegen dorp Pingjum. Uit zijn fraaie collectie komt Cats naar de Nationale Oldtimerdag met een in topconditie gebrachte Cadillac 341B Imperial Sedan met een Fisher Body uit 1929. De auto is voorzien van een krachtige V8 (straight eight) motorblok. Opvallend aan de auto zijn de zware en grote zwarte reiskoffer op een houten kofferrek, de spaakwielen, Firestone whitewall banden en de originele fabriekskleuren nightblack (dak) en columet blue (koets). Van dit imposante type zijn er ruim 38.000 gebouwd en op 1 september 1929 werd het model 341B vervangen door het model 353.

Lees meer...

Dagbladuitgever financiert autoproductie

In 1893 zette Herbert H. Franklin de HH Franklin Manufacturing Company op. Hij is een industrieel en financier die zich bezig houdt met de productie van rijwielen, werkzaam is als makelaar en als dagbladuitgever. Samen met ingenieur John Wilkinson start hij onder eigen naam de Franklin Automobile Company op in 1901, waarbij hij de volledige financiering op zich neemt. Het automerk Franklin is het meest innovatieve automerk van zijn tijd met een luchtgekoelde motor, lichtgewicht carrosserie en een flexibele constructie. Deze luxe automobiel kende verschillende varianten die alle werden gebouwd in de fabriek in Syracuse (New York) met op het hoogtepunt van de productie ruim 3.000 medewerkers. Op de Nationale Oldtimerdag is een Franklin 9A Open Tourer uit 1917 aanwezig. Een automobiel met een 6 cilinder motor, die tijdens het Concours d'Elegance Paleis Het Loo Apeldoorn in 2012 de prijs voor de best gerestaureerde automobiel uit het tijdperk 1900-1920 in de wacht sleepte. De jury was daarbij onder de indruk van de originele fabriekskleur, het oude aanwezige gereedschap, de serviceboekjes uit 1917, de bekleding met zwarte gecapitonneerde leren zittingen, de spaakwielen en van de moeite die is gedaan om bijpassende authentieke kleding te dragen. De Franklin Automobile Company moest in 1934 haar deuren sluiten. De Franklin Automobiel Collection in Hickory Corners (Gilmore) in de Verenigde Staten is ondergebracht in een replica van het gebouw van de eerste Franklin dealer in San Francisco.

Lees meer...

Buick met bijnaam 'white flash'

Een stap terug in de Amerikaanse geschiedenis. In 1909 heeft de Amerikaanse vlag 46 sterren (staten) en staat de jonge auto-industrie aan de vooravond van grote veranderingen. De keuze moest worden gemaakt tussen stoomaandrijving, elektrische motoren of verbrandingsmotoren. De keuze valt op de verbrandingsmotoren vanwege het bereik en vanwege de betrouwbaarheid. In 1903 is David Dunbar Buick (een Britse emigrant, geboren in 1854) begonnen met de bouw van automobielen. In een paar jaar tijd steeg het aantal geregistreerde automobielen in de VS naar ruim 400.000 en naar schatting 350 bedrijven hielden zich bezig met het produceren van automobielen. In 1909 produceerde Buick (in 1908 opgenomen in General Motors) ruim 30.000 auto's en 8.100 daarvan waren van het type Buick Model 10 Touring. Op de Nationale Oldtimerdag verschijnt een Buick Model 10 Touring 1909, met als bijnaam 'White Flash',  aan de start waarmee eigenaar Tjeerd Nobel komt vanuit Hallum (Ameland).

Lees meer...

Bolide Paris "schat" uit de Belle Epoque

Laurens Klein uit Prinsenbeek, lid van de Pionier Automobielen Club en organisator van de jaarlijkse 'Pré 1904 Rit' brengt een Bolide Paris Voiturette 1902 naar de Nationale Oldtimerdag 2017. Een automobiel die uitstekend past in de presentatie van de Belle Epoque (periode van 1890 tot 1918) en die zich laat omschrijven als een bewaard gebleven 'schat'. Ets. Cycles & Moteurs Bolide was destijds een fabriek van rijwielen, motoren en motorfietsen. Léon Lefevbre begon bij dat bedrijf nabij Parijs aan de productie van automobielen tussen 1896 en 1912. Deze automobielen werden eveneens in België (in licentie) gebouwd door Snoeck Company. De Bolide Paris Voiturette 1902 heeft al internationale sporen verdiend onder meer door deelname aan de 'London to Brighton Run', Le Mans Classics en de 'Regent Street Motor Show'. Van dit Franse merk zijn er nog slechts enkele rijvaardig. De meeste resterende exemplaren staan in verschillende Franse automusea.

Lees meer...

renault taxi voor troepenvervoer

Een taxi met een historisch verhaal. Renault produceerde vanaf 1905 in haar fabriek in Boulogne-Billancourt automobielen die door Parijse taxibedrijven werden gebruikt. De meeste kwamen in gebruik bij Compagnie Générale des Voitures a Paris. In 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog, vorderde Generaal Gallieni 1.300 Renault taxi's voor het vervoer van 6.000 soldaten voor de Eerste Slag aan de Marne aan het Westelijke Front tegen de Duitse bezetter. Deze automobielen uit de zogenaamde Edwardian Periode hebben de carrosserievorm van een Landaulette en kregen na deze militaire exercitie de bijnaam 'Taxi de la Marne'. De Renault AG-1 Landaulette 'Taxi de la Marne' uit 1914 is in het bezit van een Friese oldtimer collectioneur. 

Lees meer...

cadillac in 'the roaring twenties'

Ton Rijnbeek uit Hazerswoude-Dorp bezit enkele bijzondere modellen van het befaamde merk Cadillac. Hij verschijnt tijdens de Nationale Oldtimerdag 2017 met een fraaie Cadillac 63 Phaeton Touring uit 1924. Deze automobiel staat model voor de beroemde 'Roaring Twenties' uit de vorige eeuw. Een periode vol economische vooruitgang, decadente rijkdom, muzikale uitingen en bijzondere mode. Schrijver Scott Fitzgerald schreef er een bestseller over onder de titel 'The Great Gatsby' en dat boek werd meerdere malen verfilmd o.a. in 1974 met Robert Redford in de hoofdrol en in 2012 met Leonardo DeCaprio in een glanzende rol. De periode van de jaren '20 laat zich omschrijven als romantisch met onsterflijke jazz muziek, mode met zijden dameskleding en kant, dameshoeden met veren, lange handschoenen, uitbundige sierraden en voor het eerst hoge hakken. De film toont vooral het leven van de high society op Long Island (New York). 'The Great Gatsby Era' in de automobielindustrie laat een concurrentiestrijd zien van Cadillac met onder meer Peerless, Duesenberg, Kissel, Nash, Auburn, Marmon, Stutz en Mercer. De meest gekochte automobiel was echter de Cacillac 63 Phaeton. Van dit model werden er in 1924 18.000 gefabriceerd, voor het eerst voorzien van four-wheel breaks.

Lees meer...

Peugeot Bébé ontworpen door Bugatti

In de categorie 'Belle Epoque' automobielen opnieuw een opmerkelijke en uit de autohistorie interessante aanmelding voor de Nationale Oldtimerdag 2017. In 1810 begon Peugeot in Frankrijk met de productie van molens en rijwielen. Ettore Bugatti ontwikkelde in 1904 een licht automobiel die Peugeot in licentie op de markt bracht onder de naam  Peugeot Bébé T69. Tussen 1904 en 1914 werd deze met een één-cilinder motor uitgeruste automobiel geproduceerd. Tijdens de Parijse Auto Salon in 1912 werd de opvolger gepresenteerd: de Peugeot Bébé BP1, die was uitgerust met een vier-cilinder motor, goed voor een vermogen van 10 pk. Van deze automobiel werden er tot 1916 ongeveer 3.000 vervaardigd en verkocht. De auto werd met name gebruikt door doctoren voor patiëntenbezoek en door predikanten voor hun autoverkeer tussen huis en kerk. Een auto voor de korte afstand. De Peugeot Bébé BP1 uit 1913 is in het bezit van een Belgische verzamelaar.

Lees meer...

Winnaar van de 'Gran Premio della Veturette'

Kjeld C. Jesse uit het Belgische Schoten is in het bezit van een bijzondere Bugatti. Het gaat om een Bugatti T13 Brescia uit 1925. Het type T13 is de eerste automobiel die Ettore Bugatti onder eigen (familie)naam produceerde. Deze kleine sportieve automobiel groeide uit tot de meest succesvolle circuitracer uit de jaren 1921 - 1925. Op 8 september 1921 begon deze reeks van overwinningen. Op het circuit van Brescia (Lombardije) kwamen vijf Bugatti T13 automobielen aan de start voor de 'Gran Premio della Veturette', de vroege voorloper van de Italiaanse Grand Prix. Zij veroverden de plaatsen 1 tot en met 4 en daarmee was de naam Bugatti in de racewereld gemaakt. Van dit type werden er in totaal 475 geproduceerd en er zijn er nog tien van overgebleven die nu in het bezit zijn van particuliere collectioneurs en musea. De Bugatti T13 Brescia die op de Nationale Oldtimerdag 2017 verschijnt, was te bewonderen tijdens Le Mans Classics (2014), het Britse Goodwood Festival (2015), reed de Mille Miglia (2012) en was vorig jaar aanwezig bij de jaarlijkse oldtimermeeting Schloss Dyck in Duitsland, een Bugatti Meeting in Angoulême en Limousin (F) en tijdens de 'Brescia Rally' door de Elzas in Frankrijk.

Lees meer...

van oogstmachines naar automobielen

De International Harvester Company ontstond in 1902 uit een fusie van twee Amerikaanse maatschappijen die gespecialiseerd waren in de bouw van landbouwtractoren, ploegen en oogstmachines. IHC vestigde zich in Chicago en begon in 1907 met de productie van automobielen in het model 'Highwheeler'. De auto heeft 16-spaaks wielen, een rijtuighuif, geen deuren en aan beide zijden een opstapplank. Dit type werd door IHC vervaardigd tot 1914. De Highwheelers vonden gretig aftrek bij de landelijk wonende klanten en waren met name bedoeld voor rijden over ruwe onverharde landwegen en door hoog gras. Deze automobielen hebben een solidstate constructie met een hooggelegen bodemvrijheid, zodat bij rijden door plassen met opspattend water de inzittenden droog bleven. De 20 pk. 2-cilinder motor (onder de bok) heeft een kettingaandrijving op de achterwielen. Mart Leek uit West Graftdijk heeft een IHC Motorwagon Highwheeler Model D uit 1908 en hij presenteert deze bijna 110 jaar oude Amerikaanse wagon op de Nationale Oldtimerdag 2017.

Lees meer...

Stanley Steamer Mountain Wagon te gast

Toen de tweelingbroers Francis E. Stanley en Freelan O. Stanley hun fotoplatenfabriek hadden verkocht aan Eastman Kodak begonnen zij met die geïncasseerde dollars met de productie van stoomautomobielen. Om te bewijzen hoe sterk een stoomautomobiel is, reden zij in 1899 met een dergelijke automobiel naar Mount Washington, de hoogste bergpiek in het Noord-Oosten van de Verenigde Staten. In 1902 werd de Stanley Motor Car Company opgericht en begon de productie van Stanley Steamers. De heer Tilmans uit het Belgische As presenteert op de Nationale Oldtimerdag 2017 een Stanley Steamer Mountain Wagon type 810 uit 1913. Een automobiel met een watertank van 200 lt. met een gebruik van ongeveer 4 lt. per km. Zonder water bij te tanken kan deze fraaie montainwagon (een klein soort bus met drie banken voor in totaal 10 passagiers) ongeveer 50 km. afleggen. Van dit type Stanley Steamer zijn er weinig overgebleven. Naar schatting 10 á 12 exemplaren zijn er nog rijdend in privé bezit. In diverse Amerikaanse automusea is dit een topmobiel dat de aandacht vestigt op het stoomtijdperk in de automobielgeschiedenis en dat omstreeks 1928 ten einde kwam door de concurrentie van de verbrandingsmotor. Voordat de Stanley Steamer kan gaan rijden duurt het ongeveer twee uur om de automobiel onder stoom te brengen.

Lees meer...

Runabout is een kleine open toerwagen

Jeroen Helms uit Hoofddorp, van beroep autotaxateur, is zijn hele leven al gefascineerd door de autohistorie. In dat kader was hij een aantal jaren voorzitter van de Pionier Automobielen Club en hij is eigenaar van enkele fraaie automobielen uit de Brass-Era. Met één daarvan heeft hij ingeschreven voor de Nationale Oldtimerdag 2017. Het is een Ford Model T Runabout Roadster uit 1914. Een type Runabout is een kleine open toerwagen met een lichtgewicht chassis en een lichte tweezits carrosserie. Ford bouwde de  Ford Model T in de modellen Touring, Runabout en Speedster en daarnaast als dragend chassis voor brandweervoertuigen, pick-up's en zelfs kraanwagens. De toevoeging Roadster betekent dat het een sportieve uitvoering is. Opmerkelijk feit is dat automobielen tot de jaren '20 van de vorige eeuw geen ramen hadden. De auto heeft een houten stuurwiel, opklapbare voorruit, luchthoorn en handgrepen op de halve portieren uit de koetsentijd.

Lees meer...

Ierse emigranten worden autobouwers

William en Jane McLaughlin emigreren in 1832 vanuit Ierland naar het 'beloofde land' en strijken neer in Upper Canada. Hun zoon Robert specialiseert zich in het bouwen van koetsen en wagens. Als kleinzoon Sam in het bedrijf komt, is de tijd rijp om naast koetsen en landbouwwagens automobielen te gaan ontwerpen en bouwen. Om dat te kunnen realiseren nemen Robert en Sam contact op met Billy Durant, autobouwer in de USA. De eerste automobielen komen in 1906 uit de fabriek in Oshawa (Ontario) en  in 1907 wordt de McLaughlin Motor Car Company opgericht met Sam als president-directeur. De samenwerking met Durant leidt er toe dat de productienaam McLaughlin Buick wordt tot dat General Motors in de USA Buick overneemt. Hemmo en Rommy Starke uit het Groningse Nieuw Beerta - lid van de Historische Automobiel Vereniging Nederland Sectie Noord - zijn in het bezit van een unieke McLaughlin Buick G Runabout uit 1906. Voor zo ver bekend is het de enige vroege McLaughlin Buick in ons land. De auto heeft op de rechter zijflank een goudkleurige Franse lelie om aan te geven dat hij uit het Franstalige gebied in Canada komt. Dit zeldzame model, passend in de presentatie van de 'Belle Epoque' periode, nam een prominente plaats in op de HAV-stand tijdens de recente Oldtimerbeurs in de Flowerdome in Eelde.

Lees meer...

Ford Model T auto van de eeuw

Natuurlijk mag in de presentatie van de 'Belle Epoque' de 'Auto van de Eeuw' niet ontbreken. Elwin Slegtenhorst (Yesterday Cars) presenteert een Ford Model T Touring uit 1914. Een in uitstekende staat verkerende automobiel die model staat voor een belangrijk deel van de automobielhistorie. Het ongekend populaire ontwerp van Henry Ford (geboren in 1860) met de bijnaam 'Tin Lizzie' is mede door de ongelooflijke verkoopcijfers in overdrachtelijke zin onsterfelijk geworden. Autojournalisten en autohistorici van over de hele wereld verkozen met overweldigende meerderheid de T Ford in 2001 tot 'Auto van de Eeuw'. Vanwege de hoge productie-aantallen (tussen 1908 en 1927 15 miljoen) zijn er diverse typen van deze automobiel nog steeds rijdend beschikbaar. De Ford T Touring kostte destijds ongeveer 850 US Dollar en was daarmee verreweg de goedkoopste automobiel in de Verenigde Staten. Uit verschillende historische bronnen blijkt dat in 1918 ongeveer de helft van alle rijdende automobielen in de wereld een T Ford was. De prijs zakte door de invoering van de lopende band tot ongeveer 300 US dollar.

Lees meer...

Een Limburgse schoonheid

Jeu Holtermans uit het Limburgse Horst-Meterik verschijnt aan de start van de Nationale Oldtimerdag 2017 met een Wolseley-Siddeley Open Tourer uit 1908. Een schoonheid op wielen uit de Britse Edwardian Era. Een periode onder King Edward die naadloos aansluit bij de 'Belle Epoque' periode. Siddeley ontstond als automobielfabriek in 1901 en fuseerde met Wolseley in 1905. Dat bedrijf had tot dantoe een uitstekende naam met de productie van schapenscheermachines. Wolseley-Siddeley groeide uit tot de grootste Britse autofabrikant met in 1921 de recordproductie van 12.000  exemplaren. De auto van Jeu Holtermans is een vierzitter met een apart venster voor de inzittenden op de achterbank, heeft dubbele reservebanden, een pragchtige rijtuighuif met landaulette scharnieren, een authentieke leren resikoffer en koperen lantaarns.

Lees meer...

Classic Cadillac Parade

De Classic Cadillac Club Nederland zal met haar leden een belangrijke bijdrage leveren aan de invulling van de Classic Cadillac Parade tijdens de Nationale Oldtimerdag 2017. "Wij vinden het bijzonder plezierig dat de organisatoren van dit goed bekend staande evenement aandacht willen schenken aan 115 jaar Cadillac. Een lustrum dat niet onopgemerkt voorbij mag gaan en vandaar dat wij er van harte aan mee willen werken. De naoorlogse productielijn heeft een markant jaar (1976) waarin de laatste van het type Eldorado werd geproduceerd. Dan kun je vanaf het oprichtingsjaar 1902 een prachtig historisch beeld presenteren. Wij gaan via onze leden een selectie maken die dit lustrum gezamenlijk tot een voor autoliefhebbers gedenkwaardige dag uitbouwen", aldus CCN-voorzitter Koen Onkiehong. De Cadillac importeur Henri & Herman uit Amersfoort heeft toegezegd de line-up te complementeren met twee nieuwe types die door Cadillac op de Nederlandse markt worden gepresenteerd.

Lees meer...

van zijde weven naar auto's bouwen

Marius Berliet is de kleinzoon van een Franse boerenfamilie. Zijn ouders gingen zijde weven in de zijdestad Lyon en Marius was voorbestemd om dat van zijn ouders over te nemen. Maar hij werd gegrepen door de technische vooruitgang en verdiepte zich in de ontwikkeling van de verbrandingsmotor. In 1894 bouwde hij zijn eerste automobiel, voorzien van een 6 cilinder 12 pk. motor. In 1912 werd de Rally van Monte Carlo gewonnen door een Berliet. De fabriek in Monplaisier bouwde ongeveer 3.500 exemplaren per jaar tot de fabriek in 1939 niet meer kon voldoen aan haar financiële verplichtingen. Rob Vermeylen uit het Belgische Westmalle heeft zich aangemeld met een Berliet AK Open Tourer uit 1913. Een vierzitter met een scharnierende huif.

Lees meer...

Graaf Albert de Dion maakte automobielen

De Franse automobielfabriek De Dion Bouton begon in 1883 met de productie van inbouwmotoren, tricycles en motorfietsen. Oprichters waren de zwagers George Bouton en Charles Trepardoux die de gefortuneerde Graaf (Marquis) Jules Albert de Dion als financier binnen haalden. Samen met de zwagers startte de edelman met de productie van automobielen. Eerst met een stoomautomobiel maar al ras daarna - 1899 - met een vierzitter (Double Phaeton). Charles Trepardoux verliet het bedrijf want hij geloofde heilig in stoomtractie. Clemens Heddier uit het Duitse Coesfeld heeft zich gemeld voor de presentatie van de 'Belle Epoque' automobielen tijdens de komende editie van de Nationale Oldtimerdag. Hij beschikt over een fraaie De Dion Bouton BO 175 Open Tourer. Een automobiel uit 1909. De wagen heeft prachtige spaakwielen, veel messing accessoires zoals de wielnaven en de koplampringen, gaslantaarns en leren huifriemen om bij tegenwind het dak vast te zetten op de voorspatborden. De Dion Bouton ontwikkelde zich in de beginperiode van de Franse auto-industrie tot een vooraanstaand en betrouwbaar merk.

Lees meer...

Eerste aanmelding voor de 'Cadillac Parade'

De aandacht voor het 23e lustrum van het roemruchte Amerikaanse automerk Cadillac heeft de eerste aanmelding opgeleverd voor de 'Cadillac Parade'. Op de Nationale Oldtimerdag 2017 zal het merk Cadillac in het middelpunt van de schijnwerpers staan en zullen modellen van voor de Tweede Wereldoorlog en van na de Tweede Wereldoorlog een beeld geven van design en techniek van het tot General Motors (GM) behorende merk René Huijnen uit Nuth meldde zich aan met een zeven persoons tweekleurige Cadillac 314A V8 Sedan uit 1925. Een prachtig voorbeeld van de luxe uitvoering en uitstraling van Cadillac. De auto is uitgerust met een V8 motorblok, houten gelakte spaakwielen, brede treeplanken, white wall Firestone banden, origineel radiator-ornament, gepolijst houten stuurwiel en een zonneklep. De acht cilinder (16 kleppen) 5.2 lt. motor levert een vermogen van 85 pk., goed voor een maximum snelheid van 130 km. per uur.

Lees meer...

Een krantenuitgever als autobouwer

Krantenuitgever en industrieel Herbert H. Franklin liet zich in 1902 verleiden om een auto te bouwen, uitgerust met de eerste luchtgekoelde motor in de automobielgeschiedenis. Een succesvolle ontwikkeling, waarbij een Franklin in slechts 33 dagen van San Francisco naar New York reed. De Franklin Motor Company vestigde zich in Syracuse (New York) en produceerde tot 1934 150.000 automobielen. Piet en Maaike Heres uit Toornwerd (Groningen) kochten in Amerika een Franklin uit 1926 in deplorabele toestand om hem in Nederland te laten restaureren. Delen van de carrosserie ontbraken, het plaatwerk was in slechte conditie, het interieur was compleet versleten, het leer van de stoelbekleding was uitgedroogd, instrumenten op het dashboard werkten niet meer en de motor was vastgelopen. Bij autorestaurateur Eastend kreeg de auto onder leiding van Koos Tichelaar een wedergeboorte aan de hand van de originele fabrieksgegevens uit het archief van de Franklin Museum. De Franklin 11A Coupé is een fraaie aanvulling van het mobiel erfgoed dat in ons land wordt beheerd door privé eigenaren, die zowel op beurzen als tijdens oldtimermeeting laten zien hoe de automobielontwikkeling vorm kreeg. De Franklin fabriek sloot in 1934 haar deuren. In het Franklin Museum in Tuscon (Arizona) zijn de diverse modellen te bekijken en het museum heeft een uitgebreide bibliotheek.

Lees meer...

Zeldzame Rolls Royce Phantom III by Barker

Tijdens de recent gehouden beurs ClassicsNL in Leeuwarden kwamen de organisatoren van de Nationale Oldtimerdag in contact met de heer Valkering van Valkering Classics & Trouwservice uit het Noord-Hollandse Waarland. Op de stand stond een in uitmuntende conditie verkerende Rolls Royce Phantom III Limousine uit 1937, gebouwd door coachbuilder Barker. Het is een automobiel met een historisch verhaal. De auto is gekocht door Mohammad Reza Pahlavi, geboren in 1878 in Johannesburg (Zuid Afrika). Hij is de stichter van de Perzische Pahlavi-dynastie en regeerde dat land als een absoluut vorst van 1925 tot 1941. In 1921 pleegde hij een militaire coup, werd minister van defensie en opperbevelhebber van de strijdkrachten met als rang veldmaarschalk. In 1925 werd hij staatshoofd en in december van dat jaar werd hij door het parlement verkozen tot 'sjah-an-sjah' (keizer). In 1941 werd hij door de Britse bezettingstroepen wegens zijn relatie met Nazi-Duitsland verbannen naar Mauritius. Met de Rolls Royce Phantom III reed hij na zijn verkiezing tot staatshoofd door de straten van Teheran. Deze zeer luxueuze afgewerkte automobiel werd in de jaren '30 van de vorige eeuw slechts verkocht aan de rijken der aarde. Prachtig dat deze auto nu in Nederland is en de heer Valkering schreef na het gesprek op de stand in Leeuwarden direct in voor de Nationale Oldtimerdag 2017.

Lees meer...

Ford Model T geschikt voor straatraces

Henry Ford was 40 jaar toen hij de Ford Motor Company oprichtte in 1903. Hij deed dat met een budget van 28.000 US dollar, bijeengebracht door twaalf investeerders. Ford Model T 1912 is een belangrijk model uit het laatste jaar voorafgaande aan de massaproductie (de introductie van de lopende band). Het was een overgangsjaar vanuit de brass-era naar de meer gestandaardiseerde modellen, waarvan de verkoop alle records zou slaan. De Ford Model T Speedster werd ontworpen als sportieve open two-seater, geschikt voor straatraces. De auto werd voorzien van veel messing onderdelen, artilleriewielen met luchtbanden, zwart lederen kuipstoelen, een extra grote brandstoftank, een hoog houten stuurwiel en gaslantaarns. Peter Geerts uit Rijckevorssel (België) brengt een dergelijk model naar de Nationale Oldtimerdag en voegt de auto toe aan de speciale collectie uit de 'belle epoque' periode, het begin van de Europese automobielgeschiedenis. Een aandachttrekker in het programma-onderdeel 'Als de Dag van Toen'.

Lees meer...

historische reddingboten te gast

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) uit IJmuiden heeft besloten om in nauwe samenwerking met het enthousiaste organisatieteam van het KNRM Station Lelystad de 2e editie van de Nationale Historische Reddingboot Dag opnieuw te koppelen aan de Nationale Oldtimerdag in 2017. Een koppeling die tijdens de primeur in 2016 succesvol is verlopen en waarvoor grote publieke belangstelling bestond. In de Bataviahaven en grenzend aan het botenhuis 'Jan de Braal' zullen reddingsboten met een roemvol verleden en afkomstig van verschillende reddingstations afmeren en de bezoekers een kijkje geven in het mensen reddende werk dat onder moeilijke omstandigheden in vliegende storm werd en wordt uitgevoerd. De schepen zijn afkomstig uit onder meer Stellendam, Amsterdam, Den Helder, Hollum, Scheveningen, Lemmer en Texel. Inmiddels is de reddingboot 'Bernhard van Leer' aangemeld. Een schip gebouwd in 1965 en dat dienst heeft gedaan op Reddingstation Scheveningen en op Riff (IJsland). De boot kreeg grote landelijke bekendheid door een redding op 29 december 1967 waarbij opvarenden werden gered van de Scheveningse trawler SCH255 'Pieter Junior' en vervolgens op 2 april 1974 toen bemanning en presentatoren van het zendschip Radio Veronica werden gered. Aanwezig is ook de Amelander reddingvlet (Station Hollum) die op 14 augustus 1979 op weg ging om bijstand te verlenen aan de Duitse coaster 'Windspiel IV'. Bij het te water trekken van de kar - waarop de vlet lag - door tien paarden ging het mis met de afkoppeling en werden de paarden door de woeste zee meegetrokken in een mui. Wereldnieuws. Acht paarden verdronken en kregen een speciaal paardengraf met gedenksteen.

Lees meer...

Eerste aanmelding uit de 'Belle Epoque'

Byron J. Carter (1863) startte in 1905 een kleine automobielfabriek in Jackson (Michigan). Hij was de zoon van een boerenfamilie die zich daarna bezig hielden met de verkoop van bakkersmeel, diervoeders en het bouwen van rijwielen. De autofabriek verhuisde uiteindelijk naar Pontiac (Michigan) en onder de naam Cartercar werden er naar schatting bijna 10.000 exemplaren verkocht. In 1909 werd  de firma - na het overlijden van haar oprichter aan longontsteking - overgenomen door General Motors. In 1915 werden de deuren van de fabriek gesloten en verdween het merk van de markt. Voor zo ver bekend zijn er nog ongeveer 30 Cartercar automobielen rijdend en in privé  bezit. Cartercar was de eerste die in haar automobielen een elektrische starter inbouwde en het kreeg een patent voor een 'friction transmission', te omschrijven als een vroege voorloper van de automatische transmissie. In haar zwart-wit advertentiecampagnes omschreef het bedrijf haar auto als 'gearless' onder de uitdagende slogan 'The Car Ahead'. Guy Pinxt uit het Belgische Maasmechelen was de eerste inschrijver 2017 die gehoor gaf aan de uitnodiging om deel te nemen met een automobiel uit de 'Belle Epoque', een periode van 1890 tot 1918 waarin de automobielgeschiedenis een opmerkelijke rol vervulde. Hij verschijnt aan de start met een Cartercar R Runabout uit 1912.

Lees meer...

Vredestein koestert autohistorie

De directie van Apollo Vredestein in Enschede reageerde uiterst positief op het verzoek de bestaande samenwerking met de Nationale Oldtimerdag te verlengen. "Vredestein ondersteunt jaarlijks een aantal activiteiten die de klassieke automobielsector organiseert in ons land. De Nationale Oldtimerdag behoort tot de drie topevenementen in ons land en zet op haar eigen unieke wijze oldtimers in het spotlight. De uitstraling van dat evenement is voor ons een belangrijke reden om de samenwerking te continueren. De Nationale Oldtimerdag heeft een uitstekende reputatie en presenteert de automobielhistorie als een belangrijk onderdeel van de maatschappelijk ontwikkeling. Als vooraanstaande bandenleverancier - met een speciaal assortiment voor klassiekers - nemen we met plezier onze verantwoordelijkheid als het gaat om de autohistorie te koesteren en de vele autoliefhebbers er van te laten genieten", aldus Ilona Sikkink (marketing manager Vredestein Nederland) namens haar directie.

Lees meer...

Turtle Wax Twinkle Show is een uitdaging

Turtle Wax is een vooraanstaand Amerikaans merk met een lijn van eerste klas onderhoudsproducten. "Klassieker rijders zijn autoliefhebbers pur sang", meent marketing manager Linda van de Moosdijk, "en dat is de reden dat wij een groot en vooral publieksvriendelijk evenement als de Nationale Oldtimerdag  willen steunen. Zo kunnen we op locatie laten zien wat onze producten niet alleen voor de moderne, nieuwe, automobiel maar juist ook voor het onderhoud van oldtimers kunnen betekenen. Het onderhoud met zorg maakt van een klassieke automobiel een rijdend kunstwerk". De Turtle Wax Twinkle Show beloont tijdens de Nationale Oldtimerdag de mooist gepoetste automobiel van de dag met een bijpassend onderhoudspakket. Een uitdagende contest die de deelnemers uitnodigt om met een glanzend gepoetste automobiel aan de start te verschijnen, zoals de AC Cobra Dax uit 1965 in een voorgaande editie (foto).

Lees meer...

Qizini Friendly Food eerste sponsor voor 2017

"De passie en liefde voor een historisch automobiel brengt deelnemers en vele nieuwsgierige kijkers naar de 33e editie van de Nationale Oldtimerdag. Een feest van herkenning onder het aansprekende motto 'Erfgoed dat beweegt'. Na afloop van zo'n indrukwekkende, sfeervolle en vast en zeker avontuurlijke dag, wacht de terugreis. Voor vele deelnemers betekent dat een reis huiswaarts vol herinneringen en met anekdotes van een bijzondere dag. Om er een smaakvolle thuisreis van te maken, laten wij u kennis maken met Qizini producten. Dat stilt de opkomende trek en stimuleert de gesprekken over wat u heeft meegemaakt. Wellicht dat u het waarderende gevoel voor de Nationale Oldtimerdag dan kunt delen met een gevoel voor de Qizini producten. Net als wij kiest het enthousiaste organisatieteam van de Nationale Oldtimerdag voor kwaliteit. Dan is het niet verwonderlijk dat wij de handen ineen hebben geslagen", aldus Peter van den Berg, directeur Qizini Friendly Food.

Lees meer...

De Nationale Oldtimerdag is een visitekaartje voor de stad

"Lelystad kent een aantal mooie en grootschalige evenementen die een bijdrage leveren aan de uitstraling van de stad, de trots van haar inwoners en aan het stimuleren van de dagrecreatie. De Nationale Oldtimerdag neemt met haar komende 33e editie een vooraanstaande plaats in op de nationale en internationale kalender voor meetings van historische automobielen. Het is een eendaagse ontmoeting van rijdend erfgoed die haar weerga niet kent. Op een unieke locatie aan de boorden van het Markermeer die recht doet aan de deelnemende automobielen en garant staat voor een passende ambiance. Een visitekaartje voor wat een moois de stad te bieden heeft. Als gemeente participeren wij met volle overtuiging omdat een dergelijk publiek aansprekend evenement een belangrijk onderdeel vormt van het kwaliteitsmerk 'Lelystad'. De samenwerking met het gemeentebestuur en met andere vooraanstaande organisaties weerspiegelt de kwaliteit en de professionaliteit van de Nationale Oldtimerdag", aldus wethouder Economische Zaken, toerisme & City Marketing Jop Fackeldey.

Lees meer...

city marketing lelystad trouwe partner

City Marketing Lelystad heeft zich opnieuw als founding partner verbonden aan de Nationale Oldtimerdag. "Het is het grootste oldtimerevenement in de Benelux met haar cultuurhistorische karakter, brengt duizenden bezoekers afkomstig uit alle delen van het land naar de hoofdstad van Flevoland, genereert een forse hoeveelheid begeleidende publiciteit, heeft hoge bezoekcijfers in de social media en heeft een internationale status verkregen onder patronage van de Unesco. Zowel de recreatieve bezoekers als de gepassioneerde oldtimerliefhebbers beleven het als een unieke dag. Het bewijst dat de automobielhistorie deel uitmaakt van de moderne geschiedenis.De Nationale Oldtimerdag is het 'Mekka' voor hen die klassieke automobielen bewonderen. Het versterkt de naambekendheid van de stad en past naadloos in de lange termijn strategie van City Marketing Lelystad. Wij willen de kwaliteiten van Lelystad profileren met als doel de versterking van wonen, werken en leven in deze nog steeds jonge stad en daarom willen wij de Nationale Oldtimerdag in 2017 opnieuw financieel ondersteunen", aldus directeur City Marketing Lelystad Tony Merkelbach. 

Lees meer...

Nationale Oldtimerdag krijgt gemeentelijke steun

Tijdens de begrotingsbehandeling 2017 van de gemeente Lelystad heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met een gemeentegarantie van € 50.000,- per jaar voor de duur van de meerjarenbegroting tot en met 2020. Met deze financiële achtervang is het evenement voor een langere periode verankerd in de Flevolandse hoofdstad. Dat de gemeenteraad de door de Inwoners Partij Lelystad ingediende motie unaniem ondersteunde is een blijk van waardering voor de inzet van het bestuur van de Nationale Oldtimerdag en de grote groep vrijwilligers. De motie kreeg een positief advies van het College van Lelystad. Na afloop van de gemeenteraadsbijeenkomst kreeg de aanwezige bestuursdelegatie van verschillende fractievoorzitters uit de raad felicitaties aangeboden. De 33e editie van het evenement vindt plaats op zondag 18 juni 2017.

Lees meer...

Social media

Links en media

   

 

 

  

  

Nationale Oldtimerdag Lelystad (St. Mobiel Erfgoed Fleur de Lis)
Wijngaard 12 | 8212 CB  Lelystad | 0320-233014
KVK-nummer: 69870659 | BTW-nummer: NL858045722B01

Log in of Aanmelden

Log in met Facebook

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok