Diatto werd al in 1835 opgericht

Hennie Kennis, eigenaar van het internationaal bekende handelshuis Retrolegends in Valkenswaard, is een liefhebber van vooroorlogse bijzondere automobielen. Zowel bij in- als bij verkoop heeft hij vele wereldwijde contacten.  Hij presenteert een unieke Italiaanse automobiel uit de beginperiode van de automobielgeschiedenis. Een Diatto DV4 16/20 Coupé Chauffeur uit 1909. Het bedrijf werd door Guglielmo Diatto opgericht in 1835 in Turijn en was een producent van wagenwielen voor karren, wagens en koetsen. Tussen 1905 en 1928 bouwde Diatto automobielen met een jaarproductie van ruim 250 exemplaren. Het bedrijf ging in 1923 failliet en werd een jaar later met de steun van nieuwe investeerders opnieuw opgericht. Uiteindelijk sloot het in 1929 definitief de deuren. De Diatto DV4 16/20 (voorzien van vier versnellingen en een 4 cilinder 2.3 lt. 20 pk. motor) was het eerste echte eigen Diatto-ontwerp. Een statige automobiel die met name werd aangeschaft door de Italiaanse aristocratie. De auto heeft een gesloten koets met een separaat gedeelte voor de chauffeur, coupédeuren met koperen handgrepen, een bagagerek op het dak. "In Italië is er vanuit verzamelingswereld en musea belangstelling voor deze unieke automobiel. Toch doe ik mijn uiterste best om de auto in Lelystad te presenteren in de 'Belle Epoque' show", aldus Hennie Kennis.

Lees meer...

aanmelding nr. 300

De aanmeldingen voor de komende 34e editie van de Nationale Oldtimerdag komen met grote regelmaat binnen. Iedere dag meldt de mailbox weer nieuwe en altijd weer bijzondere automobielen. Op maandag 19 februari staat de teller om 19.00 uur op 300. De inschrijving die dat getal rond maakte kwam van Ton Kool (Trouwauto's) uit Nieuwegein. Hij schreef in met een Ford Model T Open Tourer uit 1925. Een deelnemer aan de 'Classic T Ford Parade' in het kader van de 110e geboortedag van de beroemde T Ford. Het model Open Tourer uit 1925 is er één die van alle overbodige franje is ontdaan. Henry Ford wilde de prijs van de T Ford in de harde concurrentiestrijd laag houden en dus werden alle mooie koperen maar niet echt zinvolle versieringen vervangen door plaatstaal. De auto van Ton Kool is een zwarte vierzitter met zwart lederen bekleding, een rijtuighuif, zwart gelakte koplampen, fraaie blank gelakte houten spaakwielen, brede treeplanken, een gashandel aan het stuur, drie pedalen, een reserveband, kleine rode remlichten in plaats van lantaarns en is voorzien van speciaal voor Ford gefabriceerde Firestone banden. In de jaren '20 lag de dagproductie van de T Ford op ongeveer 9.500. 

Lees meer...

Een Alfa Romeo vernoemd naar een Italiaanse filmster

De Alfa Romeo Giulietta Sprint 1300 werd voor het eerst getoond op de Autosalon van Turijn in 1954. Een auto naar het ontwerp van de beroemde carrosseriebouwer Gruppo Bertone uit Turijn. Het verhaal gaat dat de auto is vernoemd naar de Italiaanse filmactrice Giulietta Masina die de hoofdrol vertolkte in de in 1954 uitgekomen film en Oscar winnaar 'La Strada'. Fetze en Lucie IJkema uit Sint Johannesga rijden in een Alfa Romeo Giulietta Sprint 1300 uit 1960. De auto werd op 13 april van dat jaar verkocht aan een liefhebber in Padua. In de zomer van 1998 verhuisde deze fraaie Italiaanse automobiel van The Gallery in Brummen naar Friesland. In 2004 was hij op uitnodiging van Alfa Romeo gast in Milaan tijdens het 10e lustrum van dit type. In 2012 waren de eigenaren gast tijdens de Mille Miglia en reden zij naar steden als Lucca, Pisa en Sienna. De auto heeft een 1300 cc motor met een vermogen van 65 pk. en een maximum snelheid van 165 km. per uur. "Maar met 130 km. per uur rijdt hij het meest comfortabel", vertelt Fetze IJkema.

Lees meer...

Sportcar van de broers Percy en Stanley Riley

Oldtimer Service Kranz uit het Duitse Straelen is al enkele jaren een graag geziene gast op de Nationale Oldtimerdag. Eigenaar Hubert Kranz brengt steeds opnieuw opmerkelijke en zeldzame oldtimer sportcars aan de start. Dat is ditmaal niet anders. Zo brengt hij een Riley 15/6 Tourer Light Kestrel uit 1937 mee naar Lelystad. De Riley Factory begon haar bestaan als rijwielfabrikant in 1890. In 1913 startte de autoproductie in de fabriek in Coventry. In 1938 naam de Nuffield Organization onder leiding van Lord Nuffield het eigendom over. De broers Percy en Stanley Riley maakten vanaf 1937 enkele jaren - tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog - bijzondere sportcars. De auto die zijn opwachting maakt op de Nationale Oldtimerdag is destijds verkocht aan Mr. Reginald Thompson, de oprichter van het Riley Register in Groot Brittannië. De auto kwam in 2008 in bezit van een Nederlandse eigenaar en die liet de auto volledig restaureren. Dit model 15/6 Tourer (speciaal voor rally's en hill climbs ontworpen) won al in het najaar van 1935 de Ulster Tourist Trophy (Noord Ierland). Uitgerust met een 4 cilinder motor en unieke Marchal koplampen is het één van 's-werelds eerste meest compacte sportcars. Na afloop van de oorlog begon Riley met de productie van saloons en convertibles in de RME en RMD serie.

Lees meer...

Social media

Links en media

   

 

 

  

  

Nationale Oldtimerdag Lelystad (St. Mobiel Erfgoed Fleur de Lis)
Wijngaard 12 | 8212 CB  Lelystad | 0320-233014
KVK-nummer: 69870659 | BTW-nummer: NL858045722B01

Log in of Aanmelden

Log in met Facebook

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?