De droom van Paul Decauville

Op 30 juni 1901 werd in Frankrijk een kenteken afgegeven voor een Voiturelle Decauville Sports - A 1642. Een automobiel geproduceerd door de door Paul Decauville in 1898 opgerichte Societé des Vehicules Automobiles Decauville. Het bedrijf bouwde reeds vanaf 1854 locomotieven, landbouwwagens en rijtuigen in Petit-Bourg.  De Decauville Sports uit 1901 is sinds dit vroege voorjaar in Nederlands bezit. Via een veiling van Bonhams London is Joop van der Dussen uit Nieuwerkerk aan de IJssel de bezitter van deze zeer zeldzame Franse tonneau, die tijdens de vermaarde London to Brighton Run een eervolle vermelding in de wacht sleepte. De vorige Britse eigenaar, Richard Nash Collection Brooklands, meldde de auto aan voor het register van de Veteran Car Club (VCC) en werd toegelaten. De auto heeft een twee cilinder motor met een inhoud van 1.417 cc en is goed voor een motorvermogen van 8.5 pk. Dit model won in 1903 de rally Parijs-Amsterdam-Parijs en was eveneens succesvol in rally's als Parijs-Rouen-Parijs en Bruxelles-Bordeaux.

Lees meer...

de enig nog rijdende hall landaulette in de wereld

Soms kom je een bijzondere verrassing tegen. Op de Technico Classica 2017 in Essen stond op de stand van Classic Park (Boxtel) een zeer unieke (!) Hall Landaulette uit 1915. Deze automobiel kreeg de eerste prijs in de klasse B-Veterans (1905-1918). De auto is ontworpen en gebouwd door H. E. Hall in het Engels Tunbridge Wells. Hall construeerde zelf de carrosserie en maakte voor een aantal technische onderdelen gebruik van al bestaande technologie. Zo benutte hij het chassis van een Arol-Aster, 'leende' de versnelling en de voor- en achterassen van een Studebaker Six (1912) en de cilinders van Clement Bayard London. De eerste licentie werd afgegeven in het vroege voorjaar van 1915 en daar hoorde de kentekenplaat KN1 bij. Deze Hall Landaulette heeft een 8 cilinder boxermotor. Eigenaar Ton van Heesch uit Schijndel haalt de auto voor deze bijzondere gelegenheid - presentatie van de 'Belle Epoque' - uit de museale collectie van Classic Park. Als de historische gegevens kloppen, zijn er twee modellen gebouwd en dit is de enige bekende en nog rijdende Hall in de wereld.

Lees meer...

De Dietrich 1902 overleeft Duits bombardement

Aan de automobielen voor de presentatie van de 'Belle Epoque' periode tijdens de Nationale Oldtimerdag is een uniek exemplaar toegevoegd. Collectioneur Frans van Haren (Metropole Druten) heeft een De Dietrich Type 8 Tonneau uit 1902 in zijn bezit. De auto is gebouwd door de Dietrich, een bedrijf dat zich in de 19e eeuw specialiseerde in het ontwerpen en bouwen van rollend materiaal en de bouw van locomotieven. Direct na het begin van de 20e eeuw begon deze onderneming met het bouwen van automobielen die in 1903 werden ingezet bij de eerste (primeur) van de trans-Europese autorally van Parijs naar Wenen. Jaren later kwam de auto in het bezit van Rupert Guinness, erfgenaam van de Graag van Iveagh en grondlegger van de Britse Guinness Bierbrouwerij. De auto werd onder meer gebruikt voor het huwelijk van Rupert Guinness met zijn vrouw Gwendolen. Tussen 1912 en 1940 stond de auto ongebruikt op blokken in een boerenstal. In het najaar van 1940 tijdens een bombardement van de Duitse Luftwaffe (Battle of Britain) werd de stal verwoest, maar bleef de auto nagenoeg ongedeerd. Via een veiling van Bonhams London kwam de auto in Nederlands bezit en Frans van Haren neemt er mee deel in de befaamde London to Brighton Run.

Lees meer...

Een Aston Martin DB2 uit de eerste serie

Lionel Martin en Robert Banford hadden in 1914 niet het flauwste vermoeden dat zij aan de wieg stonden van wat zich zou ontwikkelen tot een fantastische Britse automobiel. De naam Aston Martin werd mede ontleend aan het sportieve succes tijdens de Aston Clinton Hillclimb in 1914. In 1947 werd het bedrijf overgenomen door Sir David Brown, een tractorfabrikant. Hij zette de traditie van auto's bouwen voort onder de toevoeging DB. Houtkamp Classic Cars neemt deel aan de komende Nationale Oldtimerdag met een Aston Martin DB2 First Sanction uit 1951. Onder inspiratie van David Brown groeide het merk en haar imago kreeg een geweldige impuls doordat 'Geheimagent 007 James Bond' in zijn film vele malen verscheen in een Aston Martin DB. De auto die in Lelystad te zien is, werd in maart 1951 afgeleverd bij dealer Majestic Cars in Parijs en nam in 1952 deel aan de Lyon Charbonnieres Rally. Deze Aston Martin DB2 First Sanction is voor liefhebbers inzetbaar tijdens de rally's in binnen- en buitenland zoals de Mille Miglia in Italië.

Lees meer...

Een winnaar van de Mille Miglia

Al in 1906 richtte Wilbur Gunn het Britse automobielbedrijf Lagonda op. In de Eerste Wereldoorlog produceerde dat bedrijf artilleriehulzen voor het Britse leger dat tegen de Duitse bezetter vocht in de loopgravenoorlog in Frankrijk en België. LMB Racing uit het Belgische Wommelgem brengt een Lagonda LG 45 Teamcar uit 1935 aan de start van de Nationale Oldtimerdag. De automobiel is eigendom van de oldtimercollectioneur Macko Laqueur. Deze sportwagen is gebouwd door Fox & Nicholl en voorzien van 4.5 lt. Meadow motor met specifieke Rotax koplampen. Een Lagonda was een model voor welgestelde en sportieve autoliefhebbers. Van het model LG45 zijn er in totaal 278 gebouwd. Een vergelijkbaar model - MR45 - won in 1935 de 24 Uur van Le Mans (F). De Lagonda die in Lelystad verschijnt heeft in 1937 de Mille Miglia gewonnen (rally Brescia - Rome - Brescia) en is in een uitstekende conditie.

Lees meer...

herinnering aan coureur Tonio Hildebrand

Collectioneur van fraaie historische automobielen Olav Glasius brengt ditmaal een auto mee die herinneringen oproept aan de geschiedenis van vaderlandse sportwagen coureurs. Het is een Lotus Super Seven Racer I uit 1959 die destijds werd bestuurd door Tonio Hildebrand. Dat was een in Blaricum geboren (1930) zoon van de, voornamelijk kinderboeken, schrijver A.D. Hildebrand. Zoon Tonio was een man die te boek stond als autocoureur, levensgenieter en charmeur. Hildebrand reed zijn races (met diverse zeges) voornamelijk op het Circuit van Zandvoort, in België op de circuits van Zolder en Franchorchamps en in Duitsland op Hockenheim. De eerste burgemeester van Lelystad, Hans Gruijters, kende Hildebrand vanuit de society wereld van Amsterdam en vroeg hem in 1985 om juryvoorzitter te worden van de Nationale Oldtimerdag. Voor een kist Cubaanse Havana sigaren nam hij - de man met een welbekende grote snor -  die uitnodiging aan. Tonio Hildebrand was nauw bevriend met o.a. schrijver Simon Carmiggelt, tekenaar Peter van Straten, Prins Bernhard, acteur Rijk de Gooijer, architect Cees Dam sr., Telegraaf journalist Henk Hofland, kunstenaar Peter Schat en Paul Wilking ('Pistolen Paultje'). Als autoverkoper volgde hij zijn eigen motto 'Niet goed, geld weg'. Tonio Hildebrand had een autosportshop in de Amsterdamse P. C. Hooftstraat. Hij overleed in 2005. Zijn Lotus sportwagen (er zijn van dit model slechts zes gebouwd) is in uitstekende concoursconditie en won het 9e Zoute Concours d'Elegance in België. Tussen 1957 en 1972 werden er door Lotus Cars ruim 2.500 exemplaren gebouwd. De Lotus Super Seven Car Racer werd ontworpen door Colin Chapman en de Serie I was uitsluitend bedoeld voor circuitraces. De auto is uitgerust met een Special Climax racemotor en weegt nauwelijks 500 kg.

Lees meer...

Clement-Talbot 1904 uit Holsbeek (B)

René Verbiest uit het Belgische Holsbeek (RVO Classic Cars) komt met een Clement Talbot London uit 1904 en is een fraaie toevoeging aan de inmiddels uitgebreide deelnemerslijst van de 'Belle Epoque' periode (1890 -1918). Daar zijn nu ruim 40 voertuigen voor aangemeld. Deze auto nam enkele malen deel aan de London to Brighton Run en eveneens aan Le Tour du Lac Leman. Clement Talbot was een Britse automobielfabriek uit North Kensington (Londen), die in 1902 werd opgericht door Adolphe Clement. Hij kreeg, als financier, steun van de Earl of Shrewsbury & Talbot. Dat legde de basis van de naam. De auto is zwart met originele goudkleurige en rode striping, beige lederen bekleding,  houten spaakwielen en drie gaslantaarns aan de voorzijde. Deze 113 jaar oude 'veteraan' is in puike conditie.

Lees meer...

Via een veiling in Hershey nu naar Lelystad

In 1916 richtte Percy Owen samen met een aantal financierende vrienden in Detroit de Liberty Motor Car Company op. Een bedrijf dat tot 1923 - het begin van de grote economische recessie - bestond en toen werd overgenomen door Columbia Motors. Hans van der Wouden uit Zevenhuizen heeft een Liberty Six 10D Special Touring uit 1922. Van deze auto zijn er nog tien rijdend en in particulier eigendom. De auto heeft een volledig beschreven historie en is afkomstig uit de enorme autocollectie van wijlen John O'Quinn, een Ierse emigrant. De volgende eigenaar was John Podesta uit Ann Arbor (Michigan), die met de auto deelnam aan verschillende concoursen in het Midwesten van de VS en winnaar werd van het Oldtimer Festival in Greenfields Village. Daarna kwam de auto in het bezit van Harrah's Automobile Collection in Reno (Nevada) en eind 2013 ging de auto via een jaarlijkse veiling van RM Auctions in Hershey over in Nederlandse handen. Deze Liberty Touring is de enige in ons land en voor zover bekend in Europa.

Lees meer...

Het prototype van een Britse cyclecar

Mari van Uden uit Veghel (eigenaar van WOVU Classic Cars) brengt een zeer zeldzame cyclecar aan de start van de Nationale Oldtimerdag. Het gaat om een Whitgift Cyclecar uit 1909. Het is het eerste prototype dat in 1912 door Croydon Central Motorcar Company gedurende één jaar op de markt werd gebracht. Cyclecars zijn in feite de overgang van motorfiets naar automobiel. Een ontwikkeling van twee- naar vierwielers. Dit type automobielen werd gebouwd tussen 1908 en 1920. Het zijn kleine, lichtgebouwde en goedkope automobielen die zowel in Engeland als in Frankrijk werden aangeslagen in een laag belastingtarief voor registratie en voor de licenties om ze te bouwen. Het tarief was opgebouwd in gewichtsklassen en de cyclecars wogen alle minder dan 350 kg. In Groot Brittannië en Frankrijk waren ongeveer een dozijn van cyclecar bedrijven gevestigd.

Lees meer...

De best verkochte automobiel in de USA in 1903

Ransom E. Olds begon omstreeks 1880 in de Verenigde Staten met het bouwen van een prototype voor een automobiel en in 1900 kwam het definitieve ontwerp in productie. Al in 1903 was deze automobiel met ruim 3.900 exemplaren de best verkochte automobiel in Amerika en voorzien van een verbrandingsmotor. Het was een één cilinder aangedreven model met twee versnellingen en een motorvermogen van 4.5 pk. Theo Castricum komt naar  de Nationale Oldtimerdag met een volledig originele Oldsmobile R Curved Dash Runabout uit 1902. Deze wagen heeft goudkleurige striping, grote spaakwielen, messing kerosine veiligheidslantaarns en helmstok besturing. De curved dash (gebogen front) komt uit de koetsentijd en beschermde de passagiers tegen vuil, modder en mest dat de paardenhoeven achter zich opwierpen. Theo en zijn zoon Juri waren met deze Oldsmobile gewaardeerde deelnemers aan de London to Brighton Run in 2016.

Lees meer...

Topmobiel uit een nederlandse 'stal'

In ons land zijn verschillende hoog aangeschreven handelaren in historische automobielen gevestigd. Met enige regelmaat komt daar een nieuw bedrijf bij, geleid door de jongere generatie of een bestaand bedrijf krijgt een nieuwe jonge en enthousiaste eigenaar. Carrosso in Oldemarkt is er een mooi en aansprekend voorbeeld van. Directeur Robert Visser heeft regelmatig opvallende en exclusieve automobielen in zijn Overijsselse 'stal' die op een nieuwe eigenaar staan te wachten. Soms is het aan- en verkoopproces te mooi om waar te zijn. Zo heeft hij nu een werkelijk unieke Rolls Royce Phantom I Tourer uit 1926 tot zijn beschikking. Het type Phantom I is de opvolger van de vermaarde Rolls Royce Silver Ghost en kwam in 1926 op de markt, gefabriceerd in de fabriek in Derby (UK). De carrosserie is gebouwd door het in Engeland zeer gerespecteerde Windovers, een coachbuilder uit de lijst van bekende bedrijven (zoals James Young, Park Ward, Barker, Hooper, Thrupp & Maberley en Mulliner) die voor Rolls Royce (op bestelling) auto's opbouwden in een geheel eigen stijl. Een bedrijf waarvan de historie teruggaat tot 1600 als zadelmakers en harnasmakers. De Rolls Royce die door Carrosso tijdens de Nationale Oldtimerdag wordt gepresenteerd is er één uit de eerste productieserie. In 1929 werd de Phantom I (er werden er ruim 2.200 gebouwd) opgevolgd door de Phantom II.

Lees meer...

naaimachinemagnaat bouwt automobielen

Aan het einde van de 19e eeuw bestuurde Thomas White een bloeiende naaimachinehandel en die had onder de naam White Sewing Machine Company als vooraanstaande onderneming vorm gekregen. Maar de tijd stond niet stil. De vooruitgang was merkbaar en de zonen Walter, Windsor en Rollin besloten in 1900 gezamenlijk een nieuw bedrijf te starten onder de naam White Company of Cleveland en automobielen te gaan produceren. Een stap in het ongewisse met onder meer Locomobile als concurrent. Vader Thomas keek het met argusogen aan. De automobielen kregen een luxe vorm en werden aangedreven door stoomtractie. Arnoud Carp uit Hilversum brengt voor het programma-onderdeel 'Belle Epoque' (1890-1918) een unieke White D Tonneau Touring uit 1904 aan de start voorzien van een twee cilinder compound stoommachine. Deze automobiel heeft volop in de aandacht gestaan bij de deelname aan de London Brighton Run. 

Lees meer...

op het chassis van een 'firetruck'

In 1903 richtte Truckson LaFrance, nazaat van een geëmigreerde Franse Hugenoot, in Elmira (New York) het bedrijf American LaFrance op, gespecialiseerd in brandbestrijdingsapparatuur tot reddingmateriaal. Van pompen tot koperen duikhelmen. De eerste brandweerwagens (stoomspuiten) werden getrokken door paarden. In 1910 verschenen de ALF brandweerwagens voorzien van een Simplex benzinemotor. Een jaar later bouwde American LaFrance op het verkorte chassis van een brandweerwagen de eerste sportwagen (speedster). Een model dat in de jaren die er op volgden sportieve successen boekte op de grote ovale sintelcircuits in de USA. Piet Eigenraam uit Nieuwegein presenteert op de Nationale Oldtimerdag een witte American LaFrance Simplex 75 Speedster uit 1917. Voorzien van een 14.5 lt. 6-cilinder motor met een vermogen van 100 pk, houten spaakwielen en een brandstoftank van 180 lt.  American LaFrance - in de 20e eeuw uitgegroeid tot producent van imposante motorspuiten, manschappen- en slangenwagens - eindigde in 2014 haar activiteiten.

Lees meer...

Clement-Bayard werd benoemd tot commandeur

Gustave Adolphe Clement werd als zoon van een kruidenier in 1855 geboren. Hij werd een vooraanstaande Franse ondernemer die zich bezig hield (nadat hij als hoefsmid was begonnen) met het ontwerpen en bouwen van fietsen, luchtbanden, motorfietsen, cyclecars, automobielen, vliegtuigen en luchtschepen. In 1904 veranderde hij zijn familienaam in Clement-Bayard als een eerbetoon aan Chevalier Pierre Terrail, seigneur de Bayard (redder van de stad Mezieres). Voor al zijn inspanningen werd Clement Bayard in 1912 benoemd tot Commandeur in het 'Légion d'Honneur'. Hij verkocht zijn automerk in 1922 aan Citroën en overleed in 1928 aan een hartaanval. Hij was tevens eigenaar van het Velodrome de la Seine, dat in het begin van de 20e eeuw behoorde bij het Parijse uitgaansleven in de periode van de 'Belle Epoque'. De familie Van der Sanden uit Oss komen naar de Nationale Oldtimerdag met een Clement Bayard M5 uit 1910. Een fraaie open tourer die regelmatig aan de start verschijnt bij internationale oldtimermeetings.

Lees meer...

ruim 80 jaar 'young'

Op 19 april 1932 presenteerde Austin haar nieuwe model: de Austin 10. Een typisch Britse familycar die uitgroeide tot de best verkochte auto van dat jaar en van de Austin-collectie als geheel. Theo de Grave uit Bredenoort bezoekt de komende Nationale Oldtimerdag met een Austin Ten Lichfield Saloon uit 1934. De auto 'zoeft' over de landelijke wegen van de Engelse graafschappen met een maximum snelheid van 55 mijl per uur en heeft een openklappende voorruit. Het model bleef tot 1947 in productie, waarna het werd opgevolgd door de Austin A40. De Austin Motor Company werd opgericht in 1905 in Birmingham en bestond (na een fusie met Morris in 1952) tot 1987. Oprichter Herbert Austin was een boerenzoon die naar Australië emigreerde en daar de tondeuse voor het schapenscheren uitvond. Na zijn terugkeer in Engeland was zijn technische kennis zo groot geworden dat hij het aandurfde om automobielen te gaan bouwen.

Lees meer...

opvallend eerbetoon aan designer Virgil Exner

De Amerikaanse auto-ontwerper Virgil Exner krijgt een opvallend eerbetoon voor zijn extravagante modellen. Het aantal inschrijvingen van 'zijn' auto's is opmerkelijk, want veel van de tailfin-modellen zijn in de loop van de jaren helaas verloren gegaan. Eén van de meest besproken modellen is de Chrysler 300 die tussen 1955 en 1965 werd gebouwd. De Chrysler 300C Convertible uit 1957 is een model dat haar 60e verjaardag viert. Raphael Brunet uit Parijs komt naar de Nationale Oldtimerdag met een Chrysler 300C Convertible, voorzien van een 375 pk. V8 motor. Van dit type werden er in 1957 2.400 gefabriceerd. Voor de eerste maal in convertible uitvoering. Daarvan werden er slechts 484 gebouwd, waarvan 5 voor de export. Het ontwerp van Vergil Exner stond bekend om haar innovatieve techniek gekoppeld aan indrukwekkende prestatie. Deze legendarische automobiel combineerde luxe, snelheid en stijl. Virgil Exner introduceerde de 'Jet Age Tailfin Styling'. Het model 300C kreeg chrome spaakwielen met vleugelmoeren op de wielnaven, Tan lederen interieur, een bredere grille en grotere tailfins. Model 300C werd voorzien van stuurbekrachtiging, rembekrachtiging, elektrisch verstelbare chauffeursstoel, elektrische ramen. De auto is aangekocht bij Vintage Motors in Sarasota (USA).

Lees meer...

een zeldzame canadese amerikaan

Jeroen en Meta Bloemen uit Soest schreven in met een zeldzame Canadese Amerikaan. Het is een McLaughlin Buick 54CC Master Six Convertible Coupé met een Fleetwood body uit 1929. De automobiel is geproduceerd bij de Canadese tak van Buick, het bedrijf McLaughlin dat door Buick werd overgenomen (1918). Het bedrijf was gevestigd in Oshawa en vernoemd naar de stichter van de McLaughlin Carriage Company (1876), Robert McLaughlin. De productiecijfers lagen vanzelfsprekend onder de resultaten van de Amerikaanse tak, onderdeel van General Motors. Er zijn er dus minder van de diverse productietypen gebouwd. Van deze grote Buick - 6 cilinder 5.1 lt. motor - zijn er in Europa weinig rijvaardig en het is het enige exemplaar in ons land. De Buick 54CC heeft op enkele concoursen al prijzen in de wacht gesleept.

Lees meer...

Holwerda Logistics topkwaliteit met 100 jaar ervaring

Holwerda Logstics is een modern transport- en distributiebedrijf dat dit jaar haar 100e verjaardag viert. Het bedrijf met vestigingen in Almere, Lelystad en Amersfoort is gespecialiseerd in nationaal en internationaal transport (o.a. verhuizingen en bedrijfsverplaatsingen), retaildistributie (met nachtleveringen), voorraadbeheer en warehousing. "Ons bedrijf met haar van oorsprong Friese nuchterheid heeft ruime kennis en ervaring, werkt klantgericht en neemt de zorg over van onze cliënten als het gaat om producten van A naar B over te brengen", vertelt directeur Jaap Holwerda. "Ik heb het geleerd van mijn 'pake' die de onderneming in Dokkum begon (vee- en melktransport). Daar en in Flevoland zijn we groter gegroeid. Onze stelregel is: 'Kan niet bestaat niet' en dat is een uitdaging die al onze medewerkers met elkaar aangaan. Onze eeuwfeest willen we graag vieren tijdens de komende Nationale Oldtimerdag. Daar kunnen we onze relaties een heel bijzondere en feestelijke dag aanbieden in een niet-alledaagse ambiance", aldus Jaap Holwerda.

Lees meer...

Een fraaie Amerikaanse Essex

Henk Valkema is een man met 'gouden handjes' en een in ons land bekende specialist van motorenrevisie van oldtimers. In Kuinre heeft hij een bedrijf waar vele oldtimereigenaren de weg naar hebben gevonden. Zelf doet hij met regelmaat mee aan oldtimermeetings met automobielen uit eigen privé bezit. Op de komende Nationale Oldtimerdag is hij aanwezig met een Essex Super Six Phaeton Open Tourer uit 1927. De Essex Motor Company (Detroit) bouwde tussen 1918 en 1933 relatief kleine maar betaalbare automobielen. In 1929 was Essex na Ford en Chevrolet de 3e op de jaarlijkse verkooplijst in de USA. Essex ging na een aantal jaren op in de Hudson Motor Company maat bleef aanvankelijk produceren onder de merknaam Essex. De auto is voorzien van een 6 cilinder motor, heeft een open kap (huif) en hardhouten spaakwielen.

Lees meer...

'had hij maar geen auto moeten worden'

Hen Fortgens uit Blaricum toert met zijn Franse Amilcar CGSs uit 1927 door het land om deel te nemen aan oldtimerevenementen. Daarnaast neemt hij als actief lid van de Dutch Vintage Sports Car Club deel aan sportieve activiteiten in Engeland, België, Frankrijk en Duitsland. Amilcar is een Frans automerk dat cyclecars (voiturettes) produceerde tussen 1921 en 1940 in haar fabriek in St. Denis, een voorstad van Parijs. Het type CGSs betekent: Carrosserie Grand Sport Surbaissé en werd gebouwd tussen 1926 en 1929. De naam Amilcar is een anagram van de namen van de beide oprichters: Joseph Lamy en Emile Akar. Tijdens de Motor Show de Paris in oktober 1921 werd het eerste exemplaar (primeur) gepresenteerd. De auto woog minder dan 350 kg. en dat was nodig om er voor te zorgen dat bij de aankoop slechts 100 fr. francs aan belasting (productieheffing) hoefde te worden betaald. In 1927 won een Amilcar CGSs de Rally van Monte Carlo met het toen Poolse Koningsberg als startlocatie. Fortgens rijdt onder alle weersomstandigheden in deze open two-seather. Gekleed in leren jack met stofbril en motorcap is hij een graag geziene gast. Regen en wind deren hem niet en hij heeft dan als motto: 'Had hij maar geen auto moeten worden'.

Lees meer...

Een droom die uitkwam

De Nationale Oldtimerdag heeft diverse leeftijdsklassen. De klasse F (1960-1970) is inmiddels geheel volgeboekt en daarin zitten diverse opzienbare en sportieve automobielen. Zo komt Remco Schaeffer (Almere) aan de start met een Chevrolet Corvette Sting Ray Convertible uit 1965. "Deze super sportieve en elegante Corvette heeft hetzelfde geboortejaar als zijn trotse eigenaar", meldt Schaeffer. "Het is als een droom - die ik al koester vanaf mijn 16e jaar - die uitkwam. Van dit type en in deze metallic blue kleur zijn er slechts twee in ons land". Schaeffer is lid van de actieve 'Hartbeat Corvette Club' en neemt deel aan oldtimermeetings in binnen- en buitenland. Dit type met een V8 425 pk. motor is een ontwerp van Bill Mitchell en komt van de productielijn van GM in St.Louis.

Lees meer...

Een unieke MG Tourer

De MG 18/80 Mk I Tourer werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de London Motor Show in 1928. In 1930 kwam de MG 18/80 Mk II Tourer op de markt. Van dit model werden er tussen 1930 en 1933 slechts 235 (op bestelling) gebouwd. Cees Roeleveld uit Breukelen heeft een in uitstekende conditie verkerende MK II in zijn bezit en presenteert deze toch vrij zeldzame MG tijdens de komende Nationale Oldtimerdag. De auto is in 1997 aangekocht en totaal gerestaureerd aan de hand van originele fabrieksgegevens. Dit type MG is uitgerust met Morris Light Six (zes cilinder) motorblok. MG betekent Morris Garages en was destijds (1924) eigendom van oprichter William Morris, de latere Lord Nuffield. Het bedrijf startte in Longbridge nabij Birmingham.

Lees meer...

Een Engelse schuurvondst komt tot leven

"This is my first trip to Holland". Een eerste zin van een Engelse inschrijving. Uit Bury St. Edmunds komt Nigel Wright naar Lelystad om zijn Hillman 14 Sports Special uit 1927 te tonen op de Nationale Oldtimerdag. Hillman bouwde het type 14 tussen september 1925 en het einde van 1931. De auto werd als een wrak gevonden in een schuur op het Britse platteland nabij Oxford. Een puur voorbeeld van een schuurvondst (barnfind). Uit de beschikbare gegevens bleek dat de auto heeft gereden in de omgeving van Ullswater Lake (in het oude graafschap Cumberland) en daar zwaar beschadigd raakte na een verkeersongeluk. Daarna heeft de auto nog 'dienst' gedaan op een boerderij en verdween vervolgens in de schuur. De auto werd gevonden in 2012 en de complete restauratie duurde ruim drie jaar. De auto is nu voorzien van een 6 cilinder motor, 21 inch spaakwielen en een sportieve skiff body. Deze Hillman heeft al uitstapjes gemaakt naar Frankrijk en deelgenomen aan verschillende oldtimerevents in Groot Brittannië. In 2016 maakte de auto haar primeur op de Wild Lion Car Show.

Lees meer...

Een Vauxhall met sterallures

Hubert Kranz, eigenaar van het restauratiebedrijf Kranz Oldtimer Service uit het Duitse Straelen, komt met twee opzienbarende automobielen naar de komende Nationale Oldtimerdag. Eén daarvan is een Britse Vauxhall 26HP Wraith Special II uit 1932. Vauxhall produceerde vanaf 1857 scheepsmotoren en motorfietsen. In 1903 begon de productie van automobielen en in 1925 werd het bedrijf overgenomen door het Amerikaanse General Motors. De Vauxhall waarmee Kranz zijn opwachting maakt in Lelystad is een automobiel die in Engeland werd toegelaten onder het kenteken GY5338. De auto heeft een eerdere restauratie onder gaan bij Wokingham en is nu voorzien van een 6 cilinder 3,3 liter motor. De auto is uitermate geschikt voor races met klassieke automobielen en voor zware rally's als Flying Scotsman, Alpine Trial en Planai Classic. De tweede auto is een Mercedes Benz 300 Adenauer Roadster uit 1955 waarvan AGAM in Amsterdam destijds de verkoper was.

Lees meer...

Provincie Flevoland trots op Nationale Oldtimerdag

"De Nationale Oldtimerdag is uitgegroeid tot een geweldig evenement. Jaarlijks komen vele families naar de Bataviaboulevard in Lelystad om prachtige oldtimers te zien en te bewonderen. Dit evenement is in Lelystad, in Flevoland en ver daarbuiten een begrip voor liefhebbers van historische automobielen. Het deelnemersveld is van hoogwaardige kwaliteit en biedt als mobiel erfgoed een mooie inkijk in de fascinerende geschiedenis van de automobiel. De Nationale Oldtimerdag is een evenement dat zich door verschillende facetten onderscheidt van andersoortige evenementen en dat geliefd is bij jong en oud ! We mogen er als Provincie Flevoland trots op zijn dit evenement binnen onze provinciegrenzen te hebben. Daar willen we onze steun aan geven en wensen de organisatoren veel succes in de toekomst met de complete organisatie van dit mooie en aansprekende evenement", aldus Commissaris van de Koning in Flevoland Leen Verbeek.

Lees meer...

een 'ster' op vele internationale concoursen

In 1937 werd het Mercedes Benz type 320 geïntroduceerd. De klanten hadden een ruime keuze als het gaat om de carrosserie, waaronder twee limousine modellen en maar liefst 4 verschillende cabriolet modellen. Theo en Ida Hoitink uit het Achterhoekse Lichtenvoorde rijden met enorm veel genoegen in een luxe tweedeurs Mercedes Benz 320A Cabriolet uit 1939. De auto is in 2001 vanuit de Verenigde Staten geïmporteerd en deels gerestaureerd in Rastede nabij Oldenburg. Jaren later kwam de auto in bezit van het Mercedes Benz Classic Centrum in Fellbach en daar werd een complete restauratie uitgevoerd. Dit soort fantastische klassiekers is veelal alleen te zien op aansprekende internationale concoursen. Dat de Nationale Oldtimerdag de internationale status 'high standard' heeft verworven, zorgt er voor dat deze topmobielen te zien zijn op 18 juni a.s. in Lelystad. De luxueuze vormgeving en de elegante afwerking zorgen voor concoursstaat. De bekende driepuntige MB-ster op de knop van de versnellingspook is een bijzondere touch. De familie Hoitink maakt deel uit van de Mercedes Benz Reisvrienden Club die regelmatig bijzondere evenementen in binnen- en buitenland bezoekt.

Lees meer...

de bus van de pastoor

Een Bedford Village Coach van Classic Bus uit Heino heeft een opmerkelijk verhaal te vertellen. Deze bussen werden gebouwd bij kleine bedrijven op het eiland Cyprus op basis van oorspronkelijke vrachtwagens van het Britse leger. Tot haar onafhankelijkheid was Cyprus onderdeel van het Britse Rijk met als meest prominente ingezetene Aartsbisschop Makarios. Hij nam het initiatief om bussen te bouwen voor de eigen bevolking. De bussen waren bedoeld om de afgelegen bergdorpen en de steden als Nicosia, Famagusta en Limassol met elkaar te verbinden. De bussen zorgden voor personenvervoer, vrachtvervoer, vervoer van kleinvee aangekocht op de markt en het afleveren van de post. Een dienstregeling was er niet of nauwelijks en 'vol is vol'. De eigenaren van de bussen - de plaatselijke pastoor of het schoolhoofd of een kleine ondernemer (garagehouder) - zorgden voor de inzet. De bus met 22 zitplaatsen was niet echt comfortabel (hobbelend over onverharde slechte wegen) maar was wel avontuurlijk. Op het imposante kofferrek op het dak konden niet alleen koffers maar ook melkbussen en meubilair worden vervoerd.

Lees meer...

Leden Alvis Owners Club samen op stap

Een aantal leden van de actieve Alvis Owners Club Nederland bezoekt samen de komende Nationale Oldtimerdag. Onder hen Jan van Tongeren uit Eerbeek die een fraaie Alvis Speed 20 SC uit 1936 in zijn bezit heeft. Het automerk Alvis is in 1909 opgericht als Alvis Car & Engineering Company in Coventry. Hoe goed je in de Britse analen zoekt, nergens is te vinden waarvan de naam Alvis is afgeleid. De Alvis Speed 20 SC is een typisch Britse touring car, die in 1931 op de markt kwam als het meest succesvolle van alle Alvis modellen. Het type speed 20 is de opvolger van de Alvis Silver Eagles. Alvis sportwagens en limousines vormen samen met MG, Jaguar, Bentley, Rolls Royce, Lagonda en Triumph een aansprekend deel van de Britse autohistorie. Vijf leden van de AOCN brengen hun limousines - de overige vier zijn modellen van begin jaren '50 van de vorige eeuw - aan de start op zondag 18 juni a.s.

Lees meer...

'Bobby' Hupp investeerde teveel

Anton van Londen uit Didam verschijnt op de Nationale Oldtimerdag met een Hupmobile A7 Century Sedan uit 1929. Van dit model zijn er twee in ons land. Robert Craigh Hupp ('Bobby') begon met een aantal bevriende zakenrelaties in 1909 met de productie van automobielen. De auto van Van Londen kwam uit de fabriek op 28 februari 1929. De Hupp Motor Car Company heeft slechts 30 jaar bestaan en sloot in 1939 haar deuren. Bobby Hupp herinvesteerde de winst op zijn onderneming veelal in uitgebreide en kostbare reclamecampagnes (o.a. op basis van een jaarcontract in de Pittburgh Press), in de ontwikkeling van (teveel) nieuwe modellen, in de overname van Chandler Motor Cars en de bouw van een nieuwe fabriek. In 1928 bereikte Hupmobile haar top met de verkoop van 65.000 exemplaren. Door de hoeveelheid van modellen waren er diverse typen die de ontwikkelingskosten niet terug verdienden. Hoewel het een degelijke en betrouwbare automobiel was, liepen de kosten te hoog op en was het bedrijf gedoemd te verdwijnen in de geschiedenisboeken van de Amerikaanse automobielindustrie.

Lees meer...

de krachtigste cadillac ooit

Het 23e lustrum van Cadillac krijgt tijdens de Nationale Oldtimerdag 2017 een passend eerbetoon in de vorm van een 'Classic Cadillac Parade'. In de line-up heeft zich in samenwerking met de Cadillac Club Nederland een keur van historische Cadillac modellen aangemeld. Jos van Miert uit Tilburg is een vooraanstaand lid van de Veteran American Car Club (VACC) en hij meldde zich aan met een zeldzame Cadillac 90 V16 Fleetwood Sedan uit 1939. Van dit type zijn er slechts 13 exemplaren gebouwd. De Cadillac van Van Miert is nr. 12 uit die serie. De auto rolde in de zomer van 1939 uit de fabriek en ging naar een eigenaar in Ohio. Die verkocht de auto jaren later naar Indiana en daarna kreeg deze Cadillac in 1985 een plaats in het befaamde Duesenberg Museum in Auburn. Via een veiling werd de auto in 1996 verkocht en verhuisde het naar België. In 2001 kwam de auto naar Nederland en begon een negen jaar durende restauratie. De Cadillac V16 werd tussen 1930 en 1940 gebouwd en in totaal kwamen er in elf jaar tijd ruim 4.000 in de verkoop. Cadillac was in de VS de eerste automobielfabriek die een V16 introduceerde. De Cadillac V16 werd in de 'Standard Catalogus of American Cars 1805-1942', samengesteld door Beverley Kimes, omschreven als de mooiste en krachtigste Cadillac uit de vooroorlogse era. De auto die te zien is op de Nationale Oldtimerdag is het enige in privé bezit en rijdende exemplaar in Europa.

Lees meer...

vijf jaar restaureren brengt schoonheid tot leven

Hans van Eeuwijk uit de Brabantse historische vestingstad Heusden brengt een Britse schoonheid naar de Nationale Oldtimerdag 2017. Het gaat om een Bentley R-type Park Ward Drophead Coupé uit 1954.  Van dit model van de vooraanstaande carrosseriebouwer Park Ward werden slechts 9 exemplaren gebouwd, waarvan alleen deze links gestuurd is. Het model R-type is het 2e model van de na-oorlogse Bentley en is de vervanger van het model Mk VI, afkomstig uit de fabriek in Derby. Het is het eerste Bentley model met een automatische versnelling. Van Eeuwijk vond deze automobiel na enig speurwerk bij de Zwitserse classic car dealer Lukas Huni in Zürich, maar de wagen was eigendom van Vantage Motors in Miami (USA). In 2006 heeft hij de koop met de Amerikanen afgerond en de auto per trailer naar Nederland gehaald.  De complete restauratie heeft 5 jaar geduurd en nu staat er een in concoursstaat verkerende Bordeauxrode elegante limousine, bekleedt met beige leer, die veelvuldig wordt gebruikt als trouwauto, buitenlandse reizen maakt (o.a. Italië en Spanje) en succesvol deelnam aan onder meer Classic Days Schloss Dycke (1e prijs Classic FIVA) in Duitsland. Deze automobiel staat beschreven in diverse nationale en internationale automagazines.

Lees meer...

inschrijving nr. 300

Inschrijving nr. 300 is afkomstig van André Kout en Jannie Davids uit Wieringerwaard. Een unieke Fiat 2100 Viotti Lusso Cabriolet uit 1960. Van dit model en type zijn er 5 gebouwd op basis van de Fiat 2100 Sedan. De auto is in 1960 nieuw in Nederland geleverd aan Garage Van Ramshorst in Amsterdam (importeur van Bugatti en Tatra). Naast het model cabriolet heeft carrosseriebouwer Viotti  7 exemplaren van het model coupé gebouwd. Het ontwerp is van Pietro Frua. Deze auto is geheel met de hand gebouwd en heeft lederen fauteuils. Het woord Lusso is Italiaans voor luxe en dat biedt deze automobiel volop. Voor zo ver bekend (zoekwerk in het archief van Fiat en op Internet) is er naast deze in uitstekende conditie verkerende pure Italiaanse ontwerpkunst op wielen nog slechts één exemplaar, dat momenteel in Argentinië wordt gerestaureerd.

Lees meer...

Carrosserie van hout bespannen met vinyl

Het Britse automerk Rover begon haar roerige bestaan in 1883 als fabrikant van rijwielen. In 1892 begon de productie van motorfietsen en in 1904 bracht Rover haar eerste automobiel op de markt. Vanaf 1926 produceerde het bedrijf alleen nog automobielen. Na allerlei avances met andere Britse automerken zoals MG, Triumph en Alvis werd Rover een onderdeel van British Leyland en in 1995 werd het verkocht aan BMW. In 2005 ging Rover na mislukte overnamepogingen in het Verre Oosten failliet. Jacob Smink uit Hooglanderveen bezit een bijzonder exemplaar uit de Rover-lijn. Het is een Rover 10HP Saloon uit 1931. Een automobiel met een Weymann carrosserie van hout, bespannen met vinyl (leatherlook). Voorzien van een 4 cilinder motor heeft het een kracht van 30 pk. Smink heeft de Rover sinds 2004 in zijn bezit en van dit type zijn geen productie-aantallen bekend.

Lees meer...

aanmelding nr. 200

De inschrijving voor de komende 33e editie van de Nationale Oldtimerdag verloopt voortvarend. Nog maar enkele dagen nadat inschrijving nr. 100 was genoteerd, konden we nr. 200 registreren. Johan van Assem uit De Meern meldde zich aan met een Porsche 356 SC Cabriolet uit 1965. Deze auto is vanuit de Porsche fabriek in Stuttgart afgeleverd bij dealer Raffay in Hamburg. Daarna is hij geëxporteerd naar de Verenigde Staten onder kenteken 532 YYX. Op 3 juni 1998 werd de auto ingevoerd in ons land en door de huidige eigenaar gedeeltelijk gedemonteerd en opgeslagen. Van februari 2006 tot februari 2010 is de Porsche compleet en gedetailleerd gerestaureerd. Van Assem heeft er in totaal ruim 8.000 uur aan gewerkt. Succesvol, want deze sportieve cabriolet (Ferdinand Porsch zou er trots op zijn geweest) heeft prijzen gewonnen bij een oldtimermeeting in Alphen aan de Rijn, tijdens het Concours d'Elegance Paleis Het Loo, de Coppa Classic en Classic Days Schloss Dyke. Ook tijdens de Nationale Oldtimerdag vertrok Van Assem al eens als een stralende winnaar van de Master Class.

Lees meer...

amerikaanse autofabriek met drie directeuren

Op 4 augustus 1908 werd in Detroit onder de staatswetten van Michigan de EMF Company opgericht, een vroege Amerikaanse autofabrikant. Initiatiefnemers - zij benoemden zich zelf tot directeur - waren Barney Everitt, William Metzger en Walter Flanders. De eerste letters van hun achternaam vormde de bedrijfsnaam. In de eerste (begin) jaren was EMF een directe concurrent voor de T Ford en het werkte zich op tot de tweede plaats op de lijst van fabrieken met de hoogste jaarproductie. Al in 1910 nam Studebaker een flink aandelenpakker in de onderneming en zo konden de EMF automobielen te koop worden aangeboden via het Studebaker dealernet. De heer Van der Wouden uit Zevenhuizen brengt een EMF 30 Tourer uit 1912 naar de Nationale Oldtimerdag. Een auto met een 4 cilinder 30 pk. motor die nog moet worden aangezwengeld. Een fraai model uit de Brass-Era periode die in de advertenties werd aangekondigd als een 'Horsless Car'. In 1912 nam Studebaker het bedrijf volledig over en verdween de merknaam EMF.

Lees meer...

Sportief succes in de grand prix san sebastian

Hans van Kleef uit Langerak is een graag geziene gast op de jaarlijkse Nationale Oldtimerdag. Gekleed in een smetteloos witte race-overall rijdt hij in een Rally ABC Grand Prix uit 1928. Rally was destijds een kleine Franse fabrikant van lichtgewicht sportwagens met als directe concurrenten Salmson en Amilcar, gevestigd in Colombes (een voorstad van Parijs). Het type ABC werd ontworpen door Charles Rothchild en deze tweezitter bleef in productie tot 1930. In 1926 presenteerde Rally op de Salon d'Automobiles in Parijs het ABC model Grand Prix. Een auto die succesvol meedeed in de Mille Miglia en die een eervolle 3e prijs behaalde op de Grand Prix San Sebastian in 1928. Rally overleefde de grote wereldwijde depressie niet en sloot in 1933 haar deuren.

Lees meer...

van vogelkooi tot luxe automobiel

Georg Norman Pierce startte met twee partners een bedrijf in vogelkooien en huishoudelijke artikelen in Buffalo (New York). In 1872 kocht hij zijn mededirecteuren uit en voegde rijwielen en motorfietsen aan de bedrijfsproductie toe. In 1901 begon hij met het bouwen van automobielen. Het merk Pierce Arrow bouwde grote, dure en luxueuze automobielen. Auto's die status verschaften. In 1909 kocht de 27e president van de VS, William Howard Taft, een tweetal Pierse Arrow luxe tourers voor staatsaangelegenheden en dat waren de eerste officiële automobielen van het Witte Huis. Pierce Arrow behoorde met Peerless en Packard tot de 'Grote Drie P' uit de Amerikaanse automobielgeschiedenis. Van al deze grote merken verschijnt een exemplaar op de Nationale Oldtimerdag. Herman Kok uit Haarlem brengt een Pierce Arrow 125 Sedan uit 1929 aan de start.

Lees meer...

een pronksuk in de 'classic cadillac parade'

De startlijst van de  'Classic Cadillac Parade', een opvallend onderdeel van de komende Nationale Oldtimerdag, krijgt in samenwerking met de Cadillac Club Nederland en met verschillende particuliere eigenaren een kwalitatief hoge bezetting. De geschiedenis van 105 jaar van dit markante merk wordt zichtbaar in een jubileum line-up (23e lustrum) met diverse pronkstukken. Eén daarvan is een Cadillac Fleetwood Eldorado Coupé 1972 van Daan Markusse uit Woerden. Deze imposante automobiel werd vorig jaar winnaar van de categorie 'Cadillac' tijdens het Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn tijdens het zogenaamde nationaal concours. Deze Eldorado is uit de zevende generatie. Het type werd geproduceerd tussen 1953 en 2002. Van model 1972 werden 40.000 exemplaren verkocht.

Lees meer...

een automobiel uit een vliegtuigcollectie

De Stichting Vroege Vogels is gevestigd op Lelystad Airport. Zij bezitten een uitgebreide museale collectie historische vliegtuigen. Vele jaren geleden is in die collectie - tot verrassing van velen - een prachtige historisch automobiel ondergebracht. Het is een Buick Model 31 Touring uit 1913, gebouwd in Flint (Michigan - USA). "Wij hebben als doel deze auto en onze vliegtuigen niet alleen tentoon te stellen in onze hangar, maar ook om ze als 'erfgoed dat beweegt' op regelmatige wijze te laten vliegen en rijden. We hebben een vrijwilligersteam dat de collectie onderhoud en er voor zorgt dat er gevlogen en gereden kan worden", aldus Wouter van Herwijnen namens de stichting. Deze 104 jaar oude Buick is een automobiel die past in de presentatie van de 'Belle Epoque' (1890-1918), de vroege episode uit de automobielhistorie op de komende Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

aanmelding nr. 100

De officiële inschrijving voor de 33e editie van de Nationale Oldtimerdag is geopend. Amper vier dagen na de opening kwam via het inschrijfformulier op de website al de 100e inschrijving binnen. Het is een Rolls Royce Silver Cloud III Saloon by James Young. Deze statige Engelse limousine is eigendom van Kees Van Gorp uit Breda. De Nationale Oldtimerdag heeft 400 uit te geven startnummers en iedere leeftijdsklasse heeft haar eigen maximum deelnemers. Tijdig inschrijven is dus gewenst.

Lees meer...

een unieke austin 7 special

Stel: je vind een compleet verroest model van een kleine Austin Seven Ruby uit 1938. De carrosserie volledig verrot en onbruikbaar. Chassis, motorblok, cardan en assen, wielnaven na revisie bruikbaar. Je begint aan de wederopbouw naar een ontwerp van Nigel Hamlin Wright. Dan moet er nog heel veel water naar de zee alvorens er weer een 'knuffeldier op vier wielen' staat. Adrie van Kleef uit Beusichem heeft een Austin Seven 'Sunita' Special uit 1938. De auto is in Engeland compleet gerenoveerd en kwam in 2009 voor het eerst sinds 70 jaar op straat. De opbouw is een houten body van dubbel laminaat berkenhout, zoals dat vroeger door vliegtuigbouwers werd benut. Een Austin Seven Sport model dat destijds werd gebouwd en nu een tweede leven krijgt. Een uniek exemplaar.

 

 

 

Lees meer...

restauratie als hommage aan overleden vader

Monet & Goyon was vroeg in de vorige eeuw een vooraanstaande Franse fabrikant van motorfietsen. In de begin jaren '20 van de vorige eeuw maakten zij lichte automobielen die bekend stonden als cyclecars. Daniël de Jong uit Nieuwleusen heeft een uiterst zeldzame Monet & Goyon Cyclecar uit 1924. Zijn vader Tjitte de Jong vond de kleine Franse auto ergens in Nederland als een 'barnfind' (schuurvondst). Aan de hand van in oude boeken teruggevonden tekeningen en authentieke fabrieksgegevens via internet begon een ingrijpende restauratie. Helaas overleed Tjitte de Jong tijdens dat restauratiewerk en zoon Daniël zette het als een hommage aan zijn vader voort. De auto heeft een 4 pk. 350 cc tweetakt motor. Deze gerestaureerde Monet & Goyon Cyclecar maakte zijn debuut tijdens een Friese Elfsteden Rally en was gast tijdens een Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn. "Ik rij er alleen maar mee tijdens bijzondere evenementen en oldtimermeetings", vertelde Daniël de Jong die graag een bezoek brengt aan de komende Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

een gedistingeerde britse gentleman

Een uiterst gedistingeerde Britse limousine komt vanuit het Belgische Geel naar de Nationale Oldtimerdag. Michiel Hehenkamp, voormalig rallyrijder en al eens winnaar van de klassieke klasse van de Tulpen Rally, is in het bezit van een zeldzame Bentley S2 Continental Mulliner Coupé uit 1960. Daarvan zijn er 26 geproduceerd en deze auto is in topstaat gerestaureerd. Hehenkamp is de vierde eigenaar van deze glanzende limousine die past bij de uitstraling van een typische Engelse gentleman. Het is het eerste model van Bentley dat werd uitgerust met aircondition.

Lees meer...

glitter en glamour uit 1954

Een Cadillac 75 Fleetwood Limousine uit 1954 is een bijzonder model uit de Cadillac 'stal'. Marc Hagg uit Nieuwegein komt er mee naar de Nationale Oldtimerdag. Deze 8-persoons limousine is de vierde Cadillac die Elvis Presley voor zijn collectie aankocht. Deze automobiel combineert glitter en glamour met technische innovatie. De auto heeft een automatische versnelling, elektrisch bedienbare ramen, stuurbekrachtiging, rembekrachtiging,  radio en prachtige white wall banden (Firestone). Van deze limousine zijn er in totaal 889 exemplaren geproduceerd. Het is een welkome aanvulling voor de 'Classic Cadillac Parade' in het kader van 115 jaar Cadillac.

Lees meer...

prijswinnaar in 'The Jowett Centenary'

Jowett was een fabriek van lichte automobielen uit Bradford (West Yorkshire). Het bedrijf bestond van 1906 tot 1954. Jaap Langenberg uit Alkmaar heeft bijzonder fraaie Jowett Grey Knight De Luxe Saloon uit 1930 in zijn bezit en die gaat hij voorrijden tijdens de komende Nationale Oldtimerdag. De auto heeft een houten carrosserie, met kunstleer bekleed om het gewicht te beperken. De London Police reed in een dergelijke automobiel, maar dan met een metalen koetswerk vanwege de veiligheid. Jowett reed als enige automerk in 1926 van de Westkust in Afrika (Gabon) naar de Oostkust (Oeganda) in 60 dagen. De auto nam in 2010 deel aan de 'Jowett Centenary' (met als bijnaam 'The Yorkser Car Show') en behaalde een eervolle 2e prijs, mede vanwege de originaliteit en authenticiteit. In 1953 won Baron Hugo van Zuylen van Nijenvelt in een Jowett de Tulpen Rally.

Lees meer...

de oogappel van virgil exner

In ons land zijn er slechts enkele eigenaren van de imposante ontwerpen van de Amerikaanse autodesigner Virgil Exner. Het eerbetoon aan die 'kunstenaar' tijdens de komende Nationale Oldtimerdag brengt automobielen door hem ontworpen bijeen. Zijn uiterst luxueuze, extravagante en benzine slurpende ontwerpen zijn te zien en te bewonderen op de Bataviaboulevard. Zij komen bijeen onder auspiciën van Chrysler Classic Cars met als coördinator Hans Ensing. Een opvallende verschijning is de Stutz Victoria uit 1985. Een automobiel die in de categorie 'kijkobjecten' valt en buiten mededinging aanwezig is. Van dit type zijn er ruim 500 geproduceerd, waarvan een flink aantal - 20 - (alle wit gespoten) werden aangekocht door het koningshuis van Saoedi Arabië. Eigenaar Glenn Scheltens uit Rijswijk zegt van zijn limousine: "Mooi van voren, mooi van achteren, maar er tussenin een grafkist". Oerdegelijke Amerikaanse techniek met het koetswerk van Carrozzeria Saturn in het Italiaanse Cavallermaggiore. "Een echte pooiersbak met dik leren bekleding, walnotenhout en goud". De auto heeft alleen al 20 laklagen en is met de hand gemaakt. Zo'n 1500 manuren per geproduceerde auto. "Voorzien van hoogpolig tapijt waan je je in een rijdende nazaat van het Amsterdamse Yab Yum", grijnst Scheltens zonder enige overdrijving. Hij kocht de auto in Fort Lauderdale (Florida). De nieuwprijs in 1985 lag op omstreeks 130.000 US-dollar. Het automerk Stutz werd in 1968 nieuw leven ingeblazen en de modellen (Blackhawk en Victoria) werden voornamelijk gekocht door oliesjeiks, Hollywoodsterren, dictators van jonge Afrikaanse republieken en als speeltje voor autogekke miljardairs.

Lees meer...

een grommend brits rallymonster

De Dutch Vintage Sports Car Club (DVSCC) heeft in haar ledenbestand diverse eigenaren met roemruchte automerken. Quiten Buijs uit Bilthoven beschikt over een dergelijke opzienbarende sportwagen. Het is een Rover HP Wraith Speed Special uit 1935. Een sportwagen die is gerestaureerd door Hubert Kranz Oldtimers in het Duitse Straelen. Deze wagen wordt ingezet bij verschillende sportieve hoogtepunten van de DVSCC en bij voornamelijk buitenlandse meetings voor onder meer timetrials, hill climbs, meerdaagse rally's en circuitraces met historische sportwagens. De grommende motor laat duidelijk blijken dat hij als een springend paard van start wil gaan.

Lees meer...

een rollend kunstwerk van gloria coachbuilders

Peter Hotz uit Stroe is een gepassioneerd liefhebber van puur Britse sportwagens. Hij brengt een Triumph Gloria Straight Six Tourer uit 1935 aan de start. De sportwagen is tussen 1990 en 1994 volledig gerestaureerd door Gloria Coachbuilders in Engeland. De wagen is in absolute concoursstaat. De 6 cilinder motor maakt het specifieke Triumph motorgeluid dat door iedere liefhebber wordt herkent. Deze automobiel heeft zwarte lak (fabriekstint 'night black'), beige lederen bekleding, een houten dashboard en beige tapijt. Van dit type zijn er nog slechts vijf rijdend bekend.

Lees meer...

Ziekenvervoer voor het eerst in een echte ambulance

Hans Waldeck uit De Wijk bezit wellicht de oudste ziekenauto in ons land. Het is een Dodge Brothers Serie 30 uit 1920. De speciaal ontworpen carrosserie is door Carrosseriebedrijf Van Koppen uit Rijswijk in 1928 op deze Dodge Brothers gemonteerd. De ziekenauto deed dienst van 1928 tot 1941 bij VIOS, het autoverhuurbedrijf van Piet Lipman in Wateringen (nabij Delft). In 1914 verhuisde de ambulance naar een grote zolder van een busonderneming in Wieldrecht om zo te ontsnappen aan beslaglegging door de Duitse bezetters. Het wrak werd in 2008 teruggevonden en in 2013 kon de restauratie beginnen. Aan de hand van de archieven van de familie Lipman, de bewaard gebleven authentieke tekeningen van Carrosseriebedrijf Van Koppen werd de auto herbouwd, van technische adviezen voorzien gekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer en op kenteken gezet in 2016. De eigenaar heeft toestemming om te rijden met het oorspronkelijke kenteken met de letter H, destijds de aanduiding van Zuid Holland. De Dodge Brothers ziekenwagen maakte haar primeur op de Nationale Oldtimerdag in 2016.

Lees meer...

Een Ford truck met Zeeuwse Roots

Een ingeschreven AA Ford 157 'flatbed truck' uit 1931 heeft een Zeeuws verleden. De auto met een laadvermogen van 1 1/2 ton heeft altijd in Nederland als transportmiddel gewerkt en vrachten vervoerd. Vooral op Zuid Beveland vanaf 1931 tot 1968. In 1939 werd de AA Ford gevorderd voor het Nederlandse leger in de maanden voor de bezetting. Na de bezetting kwam de auto in handen van het Duitse leger. Na de teruggave aan de rechtmatige eigenaar raakte de auto onder water nadat de Royal Air Force in het najaar van 1944 de dijken in Zeeland bombardeerden in de strijd tegen de Duitse bezetter. In 1953 kwam de auto opnieuw onder water te staan bij de Watersnood in februari. Roland van Schelven uit Culemborg kocht de auto in 1970 en maakte er een restauratieproject van. In de jaren '90 van de vorige eeuw won deze automobiel tweemaal een eerste prijs in de 'Commercial London to Brighton Run: de prijs voor 'The Best Ford in the Run' en de prijs voor 'The Best in Class'.

Lees meer...

Ooit in het bezit van Prins Bernhard

De Studebaker Corporation in South Band (Indiana) zette in 1926 een automerk in de markt dat werd vernoemd naar de president van de Studebaker Corporation, Albert Russel Erskine. Dat automerk werd geproduceerd van 1926 tot 1930. Sander Alma uit Eemnes heeft een Studebaker Erskine Six President uit 1928. Deze auto heeft als bijnaam in de VS 'The Little Aristocrate'. De automobiel heeft een 6 cilinder motor. Studebaker kwam in grote financiële problemen en toen de Raad van Bestuur Albert Russel Erskine ontsloeg, pleegde hij zelfmoord. De auto van Sander Alma was ooit in bezit van Prins Bernhard en is een typische vertegenwoordiger van de Amerikaanse ontwerpstijl uit de periode van de jaren '30 van de vorige eeuw.

Lees meer...

Een amerikaan met een zwitserse carrosserie

Bruno Costers uit Vosselaar (B) brengt een opvallende Amerikaan mee. Het is een Chrysler Six De Luxe Convertible uit 1937. Het chassis met motorblok is gebouwd op 1 december 1936 en vervolgens per schip naar Europa vervoerd. De carrosserie is vervaardigd door Tüscher & Co. in Zürich en de auto is vervolgens verkocht door Chrysler dealer Epper Garage AG in Luzern. De auto is het enige bestaande model en nog steeds rijvaardig. De auto is voorzien van een Borg Warner overdrive, een American Bosch 536B tube radio. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de auto geconfisceerd en het originele confiscate number 203853 is nog steeds aanwezig.

Lees meer...

een museum van oude kant en automobielen

Museum Pakhuis Koophandel in Leeuwarden is zeker de moeite van een bezoek waard. De familie Geersing heeft er een sfeervolle maar vooral bijzondere combinatie samengesteld. Enerzijds het atelier 'Kantweelde' en anderzijds de oude glorie van de automobielgeschiedenis met een collectie fraaie oldtimers. Zij komen naar de Nationale Oldtimerdag met een Peugeot T161 Quadrilette uit 1921. De auto - het eerste nieuwe Peugeot ontwerp na afloop van de Eerste Wereldoorlog -  werd als primeur getoond op de Bruxelles Automobile Salon in 1920. Het is de opvolger van de Peugeot Bébé (een ontwerp van Ettore Bugatti). De auto is een lichtgewicht met zijn nog geen 350 kg. en daarmee viel hij in de toenmalige Franse belastingschijf van 100 francs per jaar. De auto is een tweezitter in tandemvorm, heeft draadspaakwielen, Dunlop banden en een 4 cilinder motor (660 cc), goed voor een snelheid van 60 km. per uur. Van dit model T161 zijn er in twee jaar tijd ruim 3.500 geproduceerd.

Lees meer...

De auto van Joachim Bonnier

Robert Vermolen uit het West-Friese Hoorn heeft om meerdere redenen een bijzondere klassieke automobiel in zijn bezit. Het gaat om een Alfa Romeo Bertone Giulietta Sprint uit 1954. Hij bracht deze Italiaanse coupé vanuit Zweden naar ons land. Een auto die oorspronkelijk eigendom was van de Zweedse Formule I coureur en endurance rijder Joachim Bonnier. Deze coureur won in 1959 de Grand Prix Formule I op het Circuit van Zandvoort in een BRM (British Racing Motors). Daar was hij teamgenoot van Graham Hill. Joachim Bonnier verongelukte tijdens de 24 Uur van Le Mans in 1972. De Alfa Romeo Giulietta Sprint werd ontworpen door Nuccio Bertone en ontleende haar naam aan de hoofdrolspeelster in de film 'La Strada', Giulietta Masina. Dit sportieve model van Alfa Romeo werd gepresenteerd tijdens de Autosalon di Torino in 1954. De auto die nu op de startlijst van de Nationale Oldtimerdag staat heeft slechts 78.000 km. gereden en is in topconditie.

Lees meer...

De keuze van Charles P. Day

De Day-Elder Motors Corporation begon in 1916 met de productie van lichte vrachtwagens. Een bewuste keuze om zich meer te richten op vrachttransport. Het bedrijf bouwde de carrosserie en de platte vrachtbakken, terwijl een motorbloc, transmissie en achterassen elders werden ingekocht. In de advertentiecampagne van het bedrijf werd het merk Day-Elder afgekort tot D.E. Het bedrijf onder leiding van Charles P. Day (president) en Fred C. Elder (financieel directeur) was gevestigd in Newark (New Yersey). De wagens werden op de markt gebracht als 'light farmer trucks' (boerderij-vrachtwagens). In ons land heeft de heer Wolst in Dordrecht een dergelijke unieke vrachtwagen, volledig gerestaureerd, in zijn bezit: een Day-Elder A Truck uit 1916. Voor zo ver bekend is het de enige vrachtwagen van dit merk in West-Europa. Op de Nationale Oldtimerdag maakt deze vrachtwagen zijn debuut. Day-Elder overleefde de grote economische crisis niet en sloot haar deuren in 1937.

Lees meer...

Virgil Exner maakt 'real art on wheels'

Designer Virgil Exner ontwierp koetswerken voor verschillende grote Amerikaanse automerken. Zijn extra-vagante ontwerpstijl werd niet door iedereen op waarde geschat en hij kreeg naast grote complimenten veel kritiek. Geboren in South Band (Indiana) kreeg hij een tumultueuze carriere, gebaseerd op artistieke dapperheid. De Nationale Oldtimerdag brengt een eerbetoon aan deze ontwerper die de toon zette voor een revolutionair tijdperk in Amerikaanse auto-ontwerpen. Door hem ontstond er een innovatieve, soms controversiële stijl en gaf hij kleur aan en een extra-dimensie bij de productie van automobielen van grote merken. Pas na zijn overlijden in 1973 kreeg hij de waardering die hij verdiende. Je zou zijn ontwerpstijl kunnen omschrijven als 'real art on wheels'. Chrysler Classic Cars werft deelnemers voor een line-up met automobielen van de hand van Virgil Exner voor de komende Nationale Oldtimerdag. Bij de eerste inschrijvingen voor dat programma-onderdeel zien we een Dodge Dart (1962), Chrysler Imperial Crown Coupé (1960), Dodge Sierra Stationwagon (1956).

Lees meer...

primeur op de autosalon van turijn in 1957

Alfa Romeo presenteerde op de Autosalon van Turijn in 1957 een 2-deurs coupé sportwagen. De Alfa Romeo Giulietta Sprint Special Tipo 750 SS, ontworpen door Franco Scaglione (werkzaam bij Bertone) werd vervolgens waar nodig aangepast en het eerste productiemodel kreeg haar vuurdoop op 24 juni 1959 op het Circuit van Monza. Cor van den Ancker uit Hoofddorp bezit een Alfa Romeo van dit type uit 1959 en brengt hem aan de start van de Nationale Oldtimerdag. Deze charmante sportwagen is uitgerust met een 1.6 liter motor. De eigenaar heeft de auto samen met een (deskundige) vriendengroep volledig gerestaureerd en nu is de wagen in concoursstaat. Hij rijdt er mee naar autoshows en rally-events in Italië en Frankrijk en krijgt er veel bekijks. Alfa Romeo produceerde 1.360 automobielen van dit type.

Lees meer...

autoproducent werd bierbrouwer

Michael Keiffer uit Aken brengt een zeldzame Peerless Six 90 Sedan uit 1927 naar de Nationale Oldtimerdag. Peerless, van huis uit fietsenmaker, startte als autoproducent in Cleveland (Ohio) in 1900. Het bedrijf werkte zich op tot de drie meest luxueuze autoproducenten van de VS. De auto wordt nu beschreven als 'One of Three Peerless in Existence'. De Amerikaanse autogeschiedenis beschrijft Peerless als 'One of the most expensive luxury cars of the era'. In Europa heeft Peerless niet echt vaste voet gekregen. In ons land stonden er begin van de jaren '30 slechts 58 op kenteken. De auto heeft een zes cilinder motor in lijn en is voorzien van een Peerless Eagle Hood (bekleed dak). Het ontwerp was van designer Graag Alexis Sakhnoffsky. De auto kwam eind 2015 via een veiling vanuit Florida naar Europa. Deze Peerless werd bekroond tot 'Best of the Show' tijdens de Gulfport Auto Show in 2014. De wereldwijde economische recessie werd Peerless fataal en tussen 1931 en 1933 werd de productie stil gelegd. Toen de Amerikaanse president Theodor Roosevelt de 'drooglegging' ophief, ging de autobouwer verder als bierbrouwer onder het merk Carling Black Label Ale.

Lees meer...

Een vorstelijke amerikaan

Carrosso Classic & Sports Cars uit het Overijsselse Oldemarkt presenteert tijdens de Nationale Oldtimerdag een Packard 640 Custom Eight Sedan uit 1928. Packard behoorde in de Verenigde Staten destijds tot de grote 'P'  die uiterst luxueuze automobielen presenteerden: Pierce Arrow, Peerless en Packard. Met name Packard maakte internationaal furore, want het ontwerp, het motorvermogen en de luxueuze afwerking maakte de auto gewild bij de 'groten der aarde'. Vorstenhuizen in Europa zoals Italië, Griekenland, Roemenië, Noorwegen en Spanje waren vaste klanten net als de vorsten van Oman, Brunei en daarnaast de Maharadja van India en de Keizer van Abessinië. In de Verenigde Staten was de auto geliefd bij filmsterren, gouverneurs en ambassadeurs. Het interieur ademt met een gepolijst dashboard een koninklijke sfeer, heeft leren bank en fauteuils, velours bekleding, wollen tapijt en een roll-up venster tussen chauffeur en passagiers. De bijkans geruisloze V8 motor zorgt voor een zeer aangenaam rijgedrag. De auto werd in ons land geïmporteerd door Englebert's Automobielhandel in Den Haag. In de begeleidende advertentiecampagne schreef de importeur: "U kunt zich niet voorstellen hoeveel gedistingeerder en mooier hij wel is, dan hetgeen u tot nu toe geboden werd !".

Lees meer...

Het zustermerk van Cadillac

Van 1927 tot 1940 bestond binnen het General Motors concern een zustermerk van Cadillac. De automobielen van dat merk - LaSalle - werden ontworpen, geproduceerd en op de markt gebracht door GM tegen een lagere prijs dan de Cadilllac modellen. Net als bij Cadillac is naam ontleend aan een Franse ontdekkingsreiziger: René Robert Cavelier, Sieur de La Salle. Winfred de Gooijer uit Ingen heeft zich als lid van de Cadillac Club Nederland aangemeld voor de Classic Cadillac Parade tijdens de 33e editie van de Nationale Oldtimerdag. Hij heeft een Cadillac LaSalle Series 50 Fleetwood Touring Sedan uit 1940. De auto, uitgerust met een V8 monobloc, is recent aangekocht in Wisconsin (USA) en naar ons land getransporteerd. De auto hoort bij de laatste productieserie van de Cadillac LaSalle. Een primeur voor de Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

De kunst van carrosseriebouw

Een Belgische eigenaar van een unieke Britse sportwagen meldde zich per email aan voor de komende Nationale Oldtimerdag. Hij schreef in met een Talbot London AV 105 Special Sports uit 1933 met een carrosserie (koetswerk) van E. D. Abbott uit Farnham. Het was in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog heel gewoon dat de body van een automobiel op bestelling werd gemaakt door een speciale coachbuilder. De auto is een zwarte two-seater open tourer die kan worden omgezet door een ingenieus systeem in een vier persoons cabriolet. Het is een charmante sportwagen, een uniek en dus eenmalig model. Deze auto laat zien wat de 'kunst' van de carrosseriebouw is, een grote toegevoegde waarde aan de uitstraling van een automobiel. Deze Talbot 105 werd allereerst gepresenteerd op de Olympia Auto Show London in 1933 en presenteerde zich vervolgens op het Eastborne Concours d'Elegance in 1934. In 2015 was de auto een publiekstrekker tijdens de Coppa Classico in het Belgische Westerloo. De eigenaar neemt met deze automobiel met enige regelmaat deel aan diverse topshows in Europa en in de VS.

Lees meer...

Sportieve deelnemer aan de mille miglia

Ons land kent een aantal personen die de geschiedenis van het automobiel koesteren. Een geschiedenis die de moeite meer dan waard is om niet alleen door te vertellen, maar als het even kan op een bijzondere manier te laten zien. Eén daarvan is Nico Aaldering, samen met zijn zoon Nick de eigenaren van Gallery Aaldering in Brummen. Bij de vele autoliefhebbers bekend als 'The Gallery'.  Een handelshuis dat prachtige en vaak exclusieve automobielen in- en verkoopt uit en naar binnen- en buitenland. Een bedrijf met een uitstekende reputatie. Nu Nico Aaldering een deel van de commerciële activiteiten in handen heeft gegeven van zijn zoon (al even gepassioneerd als zijn vader), heeft hij iets meer tijd om aan bijzondere  evenementen deel te nemen. Hij komt naar de Nationale Oldtimerdag 2017 met een Britse sportwagen uit zijn privé bezit: een Aston Martin 15/98 Sports uit 1939 met Abbey Coachwork. Deze grommende sportwagen (uitgerust met een 2 liter motor) heeft, met Nico persoonlijk aan het stuur, onder meer deelgenomen aan de Mille Miglia in Italië. Een rally van vier dagen en drie nachten van Brescia naar Rome en weer terug (1.600 km.). Het is de bekendste en belangrijkste lange-afstandsrace in Europa, die al vanaf 1927 wordt georganiseerd. De auto werd geportretteerd tijdens het tv-programma RTL Autowereld.

Lees meer...

Cadillac 353 al 33 jaar in privé bezit

Uit het Groningse Noordbroek komt Johan Boltendal met een tweetal fraaie historische Cadillacs - in het kader van de 'Classic Cadillac Parade' - naar de Nationale Oldtimerdag 2017. Het gaat om een 7-persoons  Cadillac 353 Custom Eight Fisher Sedan uit 1930 en een Cadillac 355B All Weather Phaeton uit 1932. De Cadillac uit 1930 (Serie 163) is een limousine met een carrosserie van Fisher. De auto is al sinds 1973 in bezit, in tien jaar vakkundig en volledig gerestaureerd en nu 33 jaar in gebruik. De Cadillac uit 1932 (Serie 273) is zestien jaar geleden aangekocht (2001), heeft eveneens een Fisher body en de restauratie is kort geleden voltooid. Dit beroemde Amerikaanse automerk ontstond in 1902, herdenkt dit jaar het 23e lustrum en krijgt daarom extra aandacht tijdens de Nationale Oldtimerdag. De foto toont het model uit 1932.

Lees meer...

Nationale Historische Reddingboot Dag

Na het succes van de eerste editie van de Nationale Reddingboot Dag in 2016, heeft het bestuur van de KNRM besloten om in nauwe samenwerking met het enthousiaste organisatieteam van KNRM Station Lelystad, de tweede editie van dit bijzondere event opnieuw te combineren met de Nationale Oldtimerdag op zondag 18 juni a.s. Historische reddingboten van de districten Noord en Zuid ontmoeten elkaar rond het KNRM Reddingstation Lelystad bij botenhuis 'Jan de Braal' aan de oever van het Markermeer. Het is uniek dat alle historische schepen van Noord en Zuid aanwezig zijn. Inmiddels hebben zich 20 boten voor dit spektakel aangemeld en met enkele lopen er onderhandelingen over de komst naar de Bataviahaven. Bij de ingeschreven boten zijn o.a. de 'Javazee', 'Prins Hendrik', 'Koningin Juliana', 'Zeemanspot', 'Bernhard van Leer', 'Johanna Louisa', 'Suzanne', 'Insulinde' en de roemruchte 'Brandaris'. Dit evenement legt terecht het accent op het werk door de jaren heen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, die in het verleden met haar reddingboten vele honderden opvarenden heeft gered van in nood geraakte schepen voor de Nederlandse kust en op het IJsselmeer. De historische reddingboten zijn veelal eigendom van en in beheer bij particuliere organisaties, musea en beheerstichtingen.

Lees meer...

Pionier uit het koperen tijdperk

Charles Herman Metz begon in 1886 een onderneming in rijwielen en rijwielonderdelen. In het stadje Waltham (Massachusetts) begon hij in 1908 met de productie van lichte automobielen. Het bedrijf had een korte tijd van bestaan, want in 1922 stopte de productie omdat Metz de concurrentiestrijd met vele nieuwe autoproducenten niet aankon.  In 1912 kwam de Metz Model 22 Runabout op de markt. Een tweezits lichte automobiel met stalen spaakwielen, speciaal geproduceerde Goodrich banden en met acetyleen gaslampen. Een zeldzaam exemplaar is in bezit van Henny Kennis uit Valkenswaard (Retrolegends). Hij brengt deze auto naar de Nationale Oldtimerdag in Lelystad in het kader van de presentatie van de 'Belle Epoque' periode die aandacht schenkt aan de autohistorie tussen 1890 en 1918. Metz is in de Amerikaanse automobielgeschiedenis een pionier uit het koperen tijdperk.

Lees meer...

jan bruijn plotseling overleden

Jan Bruijn, één van de meest bijzondere en spraakmakende mannen uit de wereld van het klassieke automobiel is plotseling overleden. Bruijn was eigenaar van het gerenommeerde handelshuis 'Galleria Style & Auto' dat was ondergebracht in een historisch voormalig bedrijfspand van Douwe Egberts in Joure. Hij was mede-oprichter van het Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn en maakte naam door het ontdekken van vele originele historische automobielen en carrosserieën. Zijn kennis op dat terrein was ongeëvenaard.

Het bestuur van de Nationale Oldtimerdag gedenkt in hem een man die zijn hart verloor aan de automobielhistorie en die op geheel eigen wijze een bijdrage leverde aan het in stand houden van het museale mobiele erfgoed in ons land. Wij zijn hem dank verschuldigd voor zijn regelmatige aanwezigheid met unieke automobielen zoals zijn Fiat Tipo 24/32 Tonneau (waarmee hij al inschreef voor de Nationale Oldtimerdag 2017), Stutz, Bentley en Packard. Hij stelde niet alleen automobielen beschikbaar ('Je haalt hem maar op'), maar gaf ons tevens bruikbare adviezen en tips die van invloed waren op de ontwikkeling van de Nationale Oldtimerdag in Lelystad. We zullen hem node missen.

Jan Bruijn werd slechts 65 jaar.

Lees meer...

De grootste autofabrikant ter wereld

In 1883 start De Dion Bouton haar autoproductie. Deze Franse onderneming maakt voor haar eigen automobielen zowel de carrosserie als de motor. Daarnaast levert het motoren aan collega-fabrikanten zoals Darracq. In 1904 is De Dion Bouton de grootste autofabrikant ter wereld. Het eerste model is een De Dion Bouton vis-a-vis D Voiturette uit 1900. De automobielen hebben geen koppeling, de gasklep is met de hand instelbaar en de maximum snelheid ligt op 45 km. per uur. In 1905 is de Dion Bouton de eerste autoproducent die de achteruit versnelling installeert. Denis Geurts uit het Belgische Lanaken, organisator van de tweejaarlijkse Oldtimerdagen Lanaken, verschijnt aan de start met een één-cilinder De Dion Bouton Populaire uit 1904. Een automobiel die haar kwaliteit al heeft bewezen tijdens de London - Brighton Run en tijdens de toertocht Rambouillet - Compiègne in Frankrijk. Deze automobiel is een aanwinst voor de startlijst van de 'Belle Epoque' automobielen die op zondag 18 juni a.s. tijdens de Nationale Oldtimerdag in het middelpunt van de belangstelling staan.

Lees meer...

Cadillac verstopt in een hooiberg

Jan en Joke Schuit uit Zwaag verschijnen op de komende Nationale Oldtimerdag niet alleen met een bijzonder fraai onderhouden automobiel, maar het is tevens een exemplaar met een indrukwekkend en emotievol verhaal. De Cadillac 355 CY V8 Sedan uit 1933 heeft een Fleetwood carroserie. De auto was destijds eigendom van de Amsterdamse joodse familie Davidson. Zij werden door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog bij een razzia opgepakt en via Kamp Westerbork op transport gesteld naar Sobibor. Van de familie Davidson is na de oorlog niemand teruggekeerd. De auto hadden zij in 1942 gestald in een hooiberg bij een boer in West Friesland. Verstopt onder het hooi en ontdaan van de vier wielen heeft de auto daar de oorlogsjaren doorstaan. Jan en Joke Schuit onderhouden deze automobiel mede vanwege de historische kontekst op uiterst zorgvuldige wijze en zorgen er voor dat dit verhaal wordt doorverteld. De Cadillac roept bij haar verschijning herinneringen op aan een dramatische periode uit de bezettingstijd.

Lees meer...

Een originele Amerikaanse bierwagen

De International Harvester Company startte in 1907 met haar fabriek in Akron (Ohio) en vanaf 1912 werden daar trucks gebouwd. Deze vrachtwagens werden gebouwd op het te beladen gewicht. Vanaf 1915 tot 1921 werden dat de types F - G - H. Die letters stonden voor 1, 1 1/2 en 2 ton. Henk en Nell de Haas uit Milsbeek (NB) hebben een unieke International Model G (1 1/2 ton) uit 1916 in hun bezit. Deze automobiel staat beschreven in het Vintage International Harvester Truck Register. In de volksmond kreeg deze kleine truck, voorzien van 3 versnellingen in plaats van de kettingaandrijving op de achteras, de bijnaam 'Sloop Hood' vanwege de schuin aflopende motorkap. De truck is beladen met originele houten biervaten. Het draagvermogen werd mede bepaald door de brede houten spaakwielen en de massief rubberen banden.

Lees meer...

Een 'Gouden' Cadillac

De Cadillac Club Nederland heeft haar leden geïnformeerd over en gevraagd in te schrijven voor de Nationale Oldtimerdag 2017. Een 'Classic Cadillac Parade' zal tijdens dat evenement een eerbetoon brengen aan dat fameuze Amerikaanse automerk dat nu 115 jaar bestaat (23e lustrum). De productie van de 3e generatie Cadillac Serie 62 liep van 1948 tot en met 1953. Het lange en gestroomlijnde ontwerp was van Harley Earl. Michael van der Zalm uit Beekbergen heeft een fraaie roomwitte Cadillac 62 Convertible uit 1952 in zijn bezit. Dat was het jaar dat Cadillac haar 50e verjaardag vierde en dat onder meer deed door op de V-vormige motorkap goudkleurige gietstukken aan te brengen en brede verchroomde sierstrips onder de koplampen. De grote V onder het gevleugelde embleem kreeg eveneens een goudkleurige styling. De V8 motor was goed voor een vermogen van 190 pk.

Lees meer...

Franse huursoldaat naamgever van Vauxhall

Ries en Geiske van Leeuwen uit Harmelen, lid van de Vauxhall Club Nederland, komen naar de Nationale Oldtimerdag met een Vauxhall Phaeton Fvr2 uit 1905. De enige Vauxhall uit die periode rijdend in ons land. Het beeldmerk - griffioen - is afkomstig uit het familiewapen van Sir Falkes de Breauté, een van oorsprong Franse huursoldaat uit de 13e eeuw. Hij kreeg als blijk van waardering voor zijn inzet het Landgoed Luton geschonken. Door huwelijk met een Britse adellijke dame kreeg hij een grote woning in bezit in Londen, genaamd 'Falkes Hall'. Die naam is - naar men aanneemt - verbasterd tot Vauxhall en zo ontstaat de naam en het logo van deze Britse automobiel die in 1903 de eerste auto presenteert. Vanuit Londen gaat het bedrijf terug naar Luton (Bedfordshire). Het model Phaeton heeft een 3 cilinder motor met een vermogen van 8 pk. In 1925 gaat het merk Vauxhall over in handen van General Motors.

Lees meer...

Cadillac model 1939 kwam in 1946 op de markt

Toen de Japanse luchtmacht onverhoeds en laf de aanval inzette op Pearl Harbour (7 december 1941) werd Amerika betrokken in de Tweede Wereldoorlog. De automobielproductie werd stop gezet en pas na afloop van de oorlog kwam die productie langzaam weer op gang. Cadillac presenteerde in 1946 het model 61 dat in feite al in 1939 op de tekentafel was ontstaan. Deze 3e generatie Cadillac speelde in op de fors stijgende vraag naar automobielen. Gert van Dompseler uit Putten heeft een Cadillac 61 Custom Sedan, een vierdeurs limousine die een plaats verdiend in de 'Classic Cadillac Parade' vanwege het 115-jarig bestaan van Cadillac tijdens de komende Nationale Oldtimerdag 2017. Het model 61, uitgerust met een V8 motor, bleef tot 1951 in productie.

Lees meer...

Wie kent de naam Ransom E. Olds nog

Ransom E. Olds was op oprichter van het automerk Oldsmobile. Vijf jaar na de start moest hij het bedrijf in 1904, na onenigheid over de ontwikkeling van een volgend model, verlaten en begon een nieuw bedrijf onder de naam REO. Die firma maakt tot 1936 automobielen en vrachtwagens. Op de startlijst van de Nationale Oldtimerdag 2017 staat een REO Runabout uit 1910. Een auto die eigendom is van een Belgische collectioneur. Toen REO in 1936 haar deuren moest sluiten, was het auto-ontwerper Harley Earl die daarover zei: "Het bezitten van een vroege automobiel zoals een REO, maakt je rentmeester van een deel van de autohistorie. Zorg er goed voor, het zal je overleven". Hij kreeg gelijk want van de automobiel was van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van de samenleving. De modellen uit de vroege periode werden opgenomen in kostbare museale collectie over de hele wereld. De Nationale Oldtimerdag laat die vroege periode herleven tijdens de 33e editie in 2017.

Lees meer...

Maxwell behoorde bij 'The Big Three'

De Maxwell Motor Company werd opgericht in 1904 door Jonathan Dixon Maxwell die - gevestigd in Newcastle, Indiana - als fietsenmaker begon met de productie van automobielen. Een gat in de markt. Tussen 1908 en 1912 produceerde Maxwell 16.000 automobielen en behoorde met Ford en Buick tot 'The Big Three' in de USA. Het bedrijf verkaste naar autostand Detroit en begon daar met de productie van de Maxwell AC Messenger Runabout. In het Belgische plaatsje Meeuwsen is 'Happy Old Iron' een opvallend bedrijf, gespecialiseerd in de in- en verkoop van historische landbouwmachines zoals tractoren en ploegen, maar ook van vrachtwagens en kleine automobielen uit de vroege autohistorie. Zij brengen een Maxwell AC Messenger Runabout uit 1912 aan de start. Een automobielen met houten artillerie-style spaakwielen en Rushmore gaslampen. Maxwell voerde in de USA als marketing slogan: "Perfectly simple, simply perfect". De Maxwell Motor Company werd later overgenomen door Walter P. Chrysler.

Lees meer...

Van 'London Brighton Run' naar Nationale Oldtimerdag

De Société Nouvelle des Etablissements Decauville uit Petit-Bourg nabij Corbeil maakte locomotieven en begon in 1898 met de productie van automobielen onder de naam Voitures Automobiles Decauville. De onderneming werd opgericht door Paul Decauville. De productie, beginnend met een voiturette, liep op naar 350 handgemaakte exemplaren in 1904. Joop van der Dussen uit Nieuwerkerk aan de IJssel, fervent liefhebber van automobielen uit de 'koperen periode', kocht recent tijdens de jaarlijkse London to Brighton Run een fraaie Decauville Tonneau uit 1902. Liefde op het eerste gezicht. De auto heeft een 10 pk. krachtige motor met versnelling. Die exclusieve automobiel is naar ons land overgebracht en zal zijn primeur maken tijdens de komende Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

Het laatste ontwerp van Henri Royce

Het model Phantom II wordt door liefhebbers wel het vooroorlogse meesterwerk van Rolls Royce genoemd. De Phantom II werd in 1929 als opvolger van de Phantom I geïntroduceerd op de Olympia Auto Show in Londen. Het was het laatste eigen ontwerp van Sir Henri Royce. Vele carrosseriebouwers in Engeland, Europa en de USA maakten voor de Phantom II het koetswerk op maat en op bestelling. Daar horen beroemde namen bij als Henri Chapron, Hibbard & Darin, Mulliner, Baker, Windovers, Thrupp & Maberly en Brewster. Tussen 1929 en 1936 werden er in totaal 1.280 exemplaren van de Phantom II in verschillende varianten en door diverse coachbuilders gebouwd. De auto was een statussymbool voor filantropen, koningshuizen, adel en presidenten. Carrosseriebouwer James Young bouwde 17 exemplaren van het model Phantom II. Arjen Geirnaert (autorestaurateur) uit het Belgische Waarschoot presenteert een Rolls Royce Phantom II Tourer by James Young uit 1935. Een automobiel die aan diverse internationale concoursen deelnam, onder meer in 2010 aan de bekende Classic Days Schloss Dyck in Duitsland.

Lees meer...

In 1997 deelnemer Peking - Parijs rally

Directeur-eigenaar Jan Altena van Altena Classic Service in het Overijsselse dorp Ane (Gramsbergen) heeft een bijzondere Rolls Royce in zijn 'stal' staan. Het is een Rolls Royce Phantom I Boattail uit 1928. Het model Phantom I is de opvolger van de legendarische Rolls Royce 'Silver Ghost'. De auto heeft een donkerrode body, een gepolijste aluminium motorkap, crême witte spatborden en treeplanken, metalen spaakwielen, een licht kleurige beige bekleding en tapijt. In de beginjaren '50 van de vorige eeuw is de boattail carrosserie gebouwd door Wilkinson Coachbuilders (UK) en in 1970 is de auto uitvoerig gerestaureerd door Jarvis in Engeland. Deze Rolls Royce heeft in 1997 deelgenomen aan de avontuurlijke Peking - Parijs Rally.

Lees meer...

eerbetoon aan ontwerper Virgil Exner

De Nationale Oldtimerdag 2017 schenkt aandacht aan de Amerikaanse auto-ontwerper Virgil Exner (geboren in 1909). Nadat hij aanvankelijk onder de leiding van Harley Earl had gewerkt bij General Motors, stapte hij over naar het industriële ontwerpbureau van Raymond Loewy. Een volgende stap bracht hem naar Studebaker waar hij naam maakte met het ontwerp van de Studebaker Starlight (1947). Daarna trad hij in dienst van Chrysler, waar hij zich opwerkte tot 'Vice-President of Design'. Vanaf 1952 tot 1962 was hij inspirerend voor en creatief brein achter diverse ontwerpen voor Plymouth, DeSoto, Dodge en Chrysler. Daarnaast werkte hij samen met Giacinto Ghia in Italië aan 'dreamcars' met o.a. de Chrysler 300 serie. Hij was de vader van de zogenoemde Forward Look modellen (The 100-Million Dollar Look), automobielen die werden voorzien van grote - imposante - vinnen, een styling die hij introduceerde om zowel esthetische als aerodynamische redenen. De foto toont een ontwerp dat Exner maakte voor het automerk Plymouth (Chrysler concern) in 1960 en dat werd gebouwd door Carrozzeria Ghia in Turijn. Het bleef bij een conceptcar die werd toegevoegd aan de autoverzameling van de Sjah van Perzië, daarna in handen kwam van een Libanese eigenaar in Beiroet, vervolgens terugkeerde naar Amerika en daar in 2012 werd geveild op het Concours van Pebble Beach. Virgil Exner, die op 64 jarige leeftijd overleed, is voor de Chrysler Classic Cars club (onder inspiratie van Hans Ensing) een iconisch persoon uit de Chrysler geschiedenis. In nauw overleg met Chrysler Classic Cars is een 'Tribute to Virgil Exner' opgenomen in het dagprogramma van de Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

Auto verkopen zonder auto te bouwen

Een opmerkelijke verschijning op de inmiddels internationale startlijst is een International Charette Double Phaeton uit 1901. In het Verenigd Koninkrijk kwam de automobielproductie traag op gang. Er waren nogal wat verontruste tegenstanders van de komt van automobielen. Gevaarlijke objecten, volgens sommigen. In Highstreet, Kilburn (Londen) vestigde zich in 1898 een onderneming die automobielen op bestelling ging verkopen, maar ze niet zelf bouwde: International Motor Car Company London. De eerbiedwaardige kopers (meest welgestelden) plaatsten hun bestelling en wachten vervolgens op de aflevering. Afleveringsmaanden waren toen al geen uitzondering. De International uit 1901 werd gebouwd door koetsenbouwer Allard & Co. in Coventry. De auto werd uitgerust met 0.8 lt. 1 cilinder motor met een kracht van 6 pk. Herkenbaar zijn de beide rijtuiglantaarns en de lange stang aan de rechterzijde die de handrem is, welke rubber blokken op de achterwielen drukt. Allard & Co. ontwikkelde zich tot een gespecialiseerd bedrijf voor de bouw van lichte open tourers.

Lees meer...

rambler gaat van stuurstang naar stuurwiel

Thomas B. Jeffery is sinds 1897 fietsenmaker uit Chicago. In 1901 waagt hij een grote gok, verhuist naar Kenosha in Wisconsin en start met de productie van automobielen onder de naam Rambler. In 1916 wordt zijn bedrijf overgenomen door motorleverancier Nash. In 1901 komt de eerste Rambler op de markt die wordt omschreven als 'een paardenkoets zonder paard'. Wim en Nel Peters uit Arendonk in België brengen een Rambler Model H Tonneau 1904 mee naar de Nationale Oldtimerdag, voorzien van een 2 cilinder motor onder de voorbank. De auto heeft een messing kerosine lantaarn met een rode lens aan de achterzijde, 2 kerosine lantaarns aan de beide zijkanten (front) en een acetyleen lantaarn in het midden. Rambler is in de VS de eerste automobielfabrikant die de stuurstang vervangt door een houten stuurwiel. De oorspronkelijke Amerikaanse eigenaar van deze Rambler was vele jaren lid van de Horsless Carriage Club of America.

Lees meer...

Franse klassieker van 'old liempt'

Jos van Genugten heeft een bijzondere privé collectie ondergebracht in het Automuseum 'Old Liempt'. Uit die collectie brengt hij een Peugeot 125 Double Phaeton uit 1905 aan de start. Peugeot is een icoon in de Franse industriële ontwikkeling. Of het nu gaat om rijwielen, motorfietsen, naaimachines, keukenmachines, koffiezetapparatuur, peper en zoutmolens, elektrisch gereedschap: het merk Peugeot vindt je overal terug. In 1896 begon Armand Peugeot met de productie van automobielen vanuit de fabriek in Audincourt. Inmiddels heeft Peugeot meer dan 50 miljoen auto's geproduceerd. Jos van Genugten rijdt met zijn Peugeot mee in diverse rally's en toertochten in binnen- en buitenland zoals de Friese Elfsteden Rally en de 100 Mijl van Amsterdam. Zijn Peugeot is een typisch voorbeeld uit wat wordt genoemd de 'koperen periode'.

Lees meer...

De laatste Amerikaanse Rolls Royce Silver Ghost

De automobielgeschiedenis kent vele markante data en opvallende hoogtepunten. Tijdens de Nationale Oldtimerdag 2017 is er een bijzondere Rolls Royce te zien. Het Britse Rolls Royce concern startte in 1920 een productielijn in de stad Springfield (Massachusetts - USA) en de productie daar liep minstens een jaar achter bij die in het moederbedrijf in Derby (UK). Het imposante en befaamde Rolls Royce model Silver Ghost werd in Engeland in 1925 opgevolgd door de Phantom I. In de Amerikaanse fabriek liep de productie van de Silver Ghost door tot diep in 1925. Een Nederlandse vooraanstaande collectioneur heeft een Rolls Royce Silver Ghost Springfield 1924, ontworpen door carrosseriebouwer Brewster, in zijn bezit die in Europa wordt omschreven als een vroege Phantom I. De auto is in topconditie en recent gerestaureerd waarbij het interieur in Engeland werd behandeld. De luxueuze automobiel is voorzien van een 6 cilinder 7.6 lt. motor (in lijn) met een kracht van 48 pk., goed voor een maximum snelheid van 85 km. per uur. In Amerika werden er ruim 1.200 exemplaren van de Silver Ghost vervaardigd. De motor is een waar meesterwerk, waarbij in de vrijloop de motor zo zacht loopt dat er een muntstuk op kan balanceren zonder om te vallen.

Lees meer...

Een Brit voor koloniale wegen

Hermann en Maria Ebbing uit het Duitse Reken presenteren in de steeds verder groeiende collectie automobielen uit de 'Belle Epoque' periode tijdens de komende Nationale Oldtimerdag een zeldzame Rover 12 Colonial uit 1913. Het is een Britse automobiel, ontworpen door Owen Clegg, uitgerust met een 2.3 lt. 4 cilinder motor met een vermogen van 12 pk.  Dit type is alleen in 1913 geproduceerd en uitgerust met grotere wielen en een grotere spoorbreedte, speciaal bedoeld voor rijden over ruwe wegen in koloniale gebieden. Zo zijn van dit model automobielen verkocht in Australië en Nieuw Zeeland. Voor bekend zijn er van deze 4-zits tourer nu nog slechts drie exemplaren over. Eén in Engeland, één in Nieuw Zeeland en het fraai gerestaureerde exemplaar van de familie Ebbing. De auto is door Edward Nixon volledig gerestaureerd en is afkomstig uit Hahndorf - Adelaide Hills in Zuid-Australië. Dit kleine stadje is in 1838 gesticht door Duitse Lutherse emigranten.

Lees meer...

Cadillac 62 sedan de ville eerste aanmelding CCN

Folkert en Corrie Alta uit Harlingen zijn de eerste die als lid van de Cadillac Club Nederland zich hebben aangemeld voor de 'Classic Cadillac Parade' op de Nationale Oldtimerdag 2017. Zij zijn tevens de eersten die een Cadillac van de periode 1946 - 1970 aanmelden met een Cadillac 62 Sedan De Ville 1953.  De parade is een eerbetoon aan het Amerikaanse automerk dat alle stormen van economisch zwaar weer tussen 1902 en nu heeft doorstaan. Cadillac begon de productie van de Serie 62 in 1940 en in totaal zou dit merk maar liefst zeven generaties van het model De Ville het levenslicht laten aanschouwen. De eerste vijf generaties werden alle ontworpen door designer Harley Earl. De Cadillac van de familie Alta is een mintgroene tweedeurs hardtop uit de 3e generatie (1948-1954). De 1e generatie kwam in 1940 op de markt, maar de productie moest in 1941 worden stop gezet omdat de automobielfabrieken in de VS oorlogsmaterieel moesten produceren als tanks, veldgeschut, vrachtwagens, water- en tankwagens en keukenwagens. De 2e generatie kende een periode van 1946 tot 1948. De 6e en 7e generatie Cadillac De Ville werd ontworpen door Billy Mitchell.

Lees meer...

Amsterdamse bankier koopt een cadillac

Cadillac is het eerste Amerikaanse autobedrijf dat een V8 motor introduceerde, in 1915. In 1923 vindt de presentatie plaats van de Cadillac V-63 Suburban de Luxe dat in de verkoop komt als model 1924. Het is een grote gesloten vierdeurs luxe zeven persoons limousine met opklapbare stoelen met een verkoopprijs van ruim $ 3.000,-. De V-63 is een initiatief en verkoopsucces van Cadillac president & general manager Herbert H. Rice die daarvoor de fabriek aan de Amsterdam Avenue in Detroit ombouwde. Van dit type zijn er tussen 1923 en 1925 35.500 verkocht. De auto heeft 12-spaaks wielen, vernikkelde koplampringen, parkeerlichten, radiatorgrille en wieldoppen en is daarnaast voorzien van een houten stuurwiel en pluche bekleding. De auto die deelneemt aan de Nationale Oldtimerdag is door importeur Landeweer uit Utrecht destijds verkocht aan de Amsterdamse bankier Adrianus Johannes van Hengel. Een rijdend statussymbool.

Lees meer...

Cadillac in topconditie

Jan Cats uit het Friese Witmarsum heeft een eigen werkplaats voor het restaureren van historische Cadillacs. Aan dat Amerikaanse merk heeft hij zijn hart verpand. Die werkplaats onder de welluidende naam 'Cats Oldtimer Factory' is ondergebracht in een al even historisch pand in het naast Witmarsum gelegen dorp Pingjum. Uit zijn fraaie collectie komt Cats naar de Nationale Oldtimerdag met een in topconditie gebrachte Cadillac 341B Imperial Sedan met een Fisher Body uit 1929. De auto is voorzien van een krachtige V8 (straight eight) motorblok. Opvallend aan de auto zijn de zware en grote zwarte reiskoffer op een houten kofferrek, de spaakwielen, Firestone whitewall banden en de originele fabriekskleuren nightblack (dak) en columet blue (koets). Van dit imposante type zijn er ruim 38.000 gebouwd en op 1 september 1929 werd het model 341B vervangen door het model 353.

Lees meer...

Dagbladuitgever financiert autoproductie

In 1893 zette Herbert H. Franklin de HH Franklin Manufacturing Company op. Hij is een industrieel en financier die zich bezig houdt met de productie van rijwielen, werkzaam is als makelaar en als dagbladuitgever. Samen met ingenieur John Wilkinson start hij onder eigen naam de Franklin Automobile Company op in 1901, waarbij hij de volledige financiering op zich neemt. Het automerk Franklin is het meest innovatieve automerk van zijn tijd met een luchtgekoelde motor, lichtgewicht carrosserie en een flexibele constructie. Deze luxe automobiel kende verschillende varianten die alle werden gebouwd in de fabriek in Syracuse (New York) met op het hoogtepunt van de productie ruim 3.000 medewerkers. Op de Nationale Oldtimerdag is een Franklin 9A Open Tourer uit 1917 aanwezig. Een automobiel met een 6 cilinder motor, die tijdens het Concours d'Elegance Paleis Het Loo Apeldoorn in 2012 de prijs voor de best gerestaureerde automobiel uit het tijdperk 1900-1920 in de wacht sleepte. De jury was daarbij onder de indruk van de originele fabriekskleur, het oude aanwezige gereedschap, de serviceboekjes uit 1917, de bekleding met zwarte gecapitonneerde leren zittingen, de spaakwielen en van de moeite die is gedaan om bijpassende authentieke kleding te dragen. De Franklin Automobile Company moest in 1934 haar deuren sluiten. De Franklin Automobiel Collection in Hickory Corners (Gilmore) in de Verenigde Staten is ondergebracht in een replica van het gebouw van de eerste Franklin dealer in San Francisco.

Lees meer...

Buick met bijnaam 'white flash'

Een stap terug in de Amerikaanse geschiedenis. In 1909 heeft de Amerikaanse vlag 46 sterren (staten) en staat de jonge auto-industrie aan de vooravond van grote veranderingen. De keuze moest worden gemaakt tussen stoomaandrijving, elektrische motoren of verbrandingsmotoren. De keuze valt op de verbrandingsmotoren vanwege het bereik en vanwege de betrouwbaarheid. In 1903 is David Dunbar Buick (een Britse emigrant, geboren in 1854) begonnen met de bouw van automobielen. In een paar jaar tijd steeg het aantal geregistreerde automobielen in de VS naar ruim 400.000 en naar schatting 350 bedrijven hielden zich bezig met het produceren van automobielen. In 1909 produceerde Buick (in 1908 opgenomen in General Motors) ruim 30.000 auto's en 8.100 daarvan waren van het type Buick Model 10 Touring. Op de Nationale Oldtimerdag verschijnt een Buick Model 10 Touring 1909, met als bijnaam 'White Flash',  aan de start waarmee eigenaar Tjeerd Nobel komt vanuit Hallum (Ameland).

Lees meer...

Bolide Paris "schat" uit de Belle Epoque

Laurens Klein uit Prinsenbeek, lid van de Pionier Automobielen Club en organisator van de jaarlijkse 'Pré 1904 Rit' brengt een Bolide Paris Voiturette 1902 naar de Nationale Oldtimerdag 2017. Een automobiel die uitstekend past in de presentatie van de Belle Epoque (periode van 1890 tot 1918) en die zich laat omschrijven als een bewaard gebleven 'schat'. Ets. Cycles & Moteurs Bolide was destijds een fabriek van rijwielen, motoren en motorfietsen. Léon Lefevbre begon bij dat bedrijf nabij Parijs aan de productie van automobielen tussen 1896 en 1912. Deze automobielen werden eveneens in België (in licentie) gebouwd door Snoeck Company. De Bolide Paris Voiturette 1902 heeft al internationale sporen verdiend onder meer door deelname aan de 'London to Brighton Run', Le Mans Classics en de 'Regent Street Motor Show'. Van dit Franse merk zijn er nog slechts enkele rijvaardig. De meeste resterende exemplaren staan in verschillende Franse automusea.

Lees meer...

renault taxi voor troepenvervoer

Een taxi met een historisch verhaal. Renault produceerde vanaf 1905 in haar fabriek in Boulogne-Billancourt automobielen die door Parijse taxibedrijven werden gebruikt. De meeste kwamen in gebruik bij Compagnie Générale des Voitures a Paris. In 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog, vorderde Generaal Gallieni 1.300 Renault taxi's voor het vervoer van 6.000 soldaten voor de Eerste Slag aan de Marne aan het Westelijke Front tegen de Duitse bezetter. Deze automobielen uit de zogenaamde Edwardian Periode hebben de carrosserievorm van een Landaulette en kregen na deze militaire exercitie de bijnaam 'Taxi de la Marne'. De Renault AG-1 Landaulette 'Taxi de la Marne' uit 1914 is in het bezit van een Friese oldtimer collectioneur. 

Lees meer...

cadillac in 'the roaring twenties'

Ton Rijnbeek uit Hazerswoude-Dorp bezit enkele bijzondere modellen van het befaamde merk Cadillac. Hij verschijnt tijdens de Nationale Oldtimerdag 2017 met een fraaie Cadillac 63 Phaeton Touring uit 1924. Deze automobiel staat model voor de beroemde 'Roaring Twenties' uit de vorige eeuw. Een periode vol economische vooruitgang, decadente rijkdom, muzikale uitingen en bijzondere mode. Schrijver Scott Fitzgerald schreef er een bestseller over onder de titel 'The Great Gatsby' en dat boek werd meerdere malen verfilmd o.a. in 1974 met Robert Redford in de hoofdrol en in 2012 met Leonardo DeCaprio in een glanzende rol. De periode van de jaren '20 laat zich omschrijven als romantisch met onsterflijke jazz muziek, mode met zijden dameskleding en kant, dameshoeden met veren, lange handschoenen, uitbundige sierraden en voor het eerst hoge hakken. De film toont vooral het leven van de high society op Long Island (New York). 'The Great Gatsby Era' in de automobielindustrie laat een concurrentiestrijd zien van Cadillac met onder meer Peerless, Duesenberg, Kissel, Nash, Auburn, Marmon, Stutz en Mercer. De meest gekochte automobiel was echter de Cacillac 63 Phaeton. Van dit model werden er in 1924 18.000 gefabriceerd, voor het eerst voorzien van four-wheel breaks.

Lees meer...

Peugeot Bébé ontworpen door Bugatti

In de categorie 'Belle Epoque' automobielen opnieuw een opmerkelijke en uit de autohistorie interessante aanmelding voor de Nationale Oldtimerdag 2017. In 1810 begon Peugeot in Frankrijk met de productie van molens en rijwielen. Ettore Bugatti ontwikkelde in 1904 een licht automobiel die Peugeot in licentie op de markt bracht onder de naam  Peugeot Bébé T69. Tussen 1904 en 1914 werd deze met een één-cilinder motor uitgeruste automobiel geproduceerd. Tijdens de Parijse Auto Salon in 1912 werd de opvolger gepresenteerd: de Peugeot Bébé BP1, die was uitgerust met een vier-cilinder motor, goed voor een vermogen van 10 pk. Van deze automobiel werden er tot 1916 ongeveer 3.000 vervaardigd en verkocht. De auto werd met name gebruikt door doctoren voor patiëntenbezoek en door predikanten voor hun autoverkeer tussen huis en kerk. Een auto voor de korte afstand. De Peugeot Bébé BP1 uit 1913 is in het bezit van een Belgische verzamelaar.

Lees meer...

Winnaar van de 'Gran Premio della Veturette'

Kjeld C. Jesse uit het Belgische Schoten is in het bezit van een bijzondere Bugatti. Het gaat om een Bugatti T13 Brescia uit 1925. Het type T13 is de eerste automobiel die Ettore Bugatti onder eigen (familie)naam produceerde. Deze kleine sportieve automobiel groeide uit tot de meest succesvolle circuitracer uit de jaren 1921 - 1925. Op 8 september 1921 begon deze reeks van overwinningen. Op het circuit van Brescia (Lombardije) kwamen vijf Bugatti T13 automobielen aan de start voor de 'Gran Premio della Veturette', de vroege voorloper van de Italiaanse Grand Prix. Zij veroverden de plaatsen 1 tot en met 4 en daarmee was de naam Bugatti in de racewereld gemaakt. Van dit type werden er in totaal 475 geproduceerd en er zijn er nog tien van overgebleven die nu in het bezit zijn van particuliere collectioneurs en musea. De Bugatti T13 Brescia die op de Nationale Oldtimerdag 2017 verschijnt, was te bewonderen tijdens Le Mans Classics (2014), het Britse Goodwood Festival (2015), reed de Mille Miglia (2012) en was vorig jaar aanwezig bij de jaarlijkse oldtimermeeting Schloss Dyck in Duitsland, een Bugatti Meeting in Angoulême en Limousin (F) en tijdens de 'Brescia Rally' door de Elzas in Frankrijk.

Lees meer...

van oogstmachines naar automobielen

De International Harvester Company ontstond in 1902 uit een fusie van twee Amerikaanse maatschappijen die gespecialiseerd waren in de bouw van landbouwtractoren, ploegen en oogstmachines. IHC vestigde zich in Chicago en begon in 1907 met de productie van automobielen in het model 'Highwheeler'. De auto heeft 16-spaaks wielen, een rijtuighuif, geen deuren en aan beide zijden een opstapplank. Dit type werd door IHC vervaardigd tot 1914. De Highwheelers vonden gretig aftrek bij de landelijk wonende klanten en waren met name bedoeld voor rijden over ruwe onverharde landwegen en door hoog gras. Deze automobielen hebben een solidstate constructie met een hooggelegen bodemvrijheid, zodat bij rijden door plassen met opspattend water de inzittenden droog bleven. De 20 pk. 2-cilinder motor (onder de bok) heeft een kettingaandrijving op de achterwielen. Mart Leek uit West Graftdijk heeft een IHC Motorwagon Highwheeler Model D uit 1908 en hij presenteert deze bijna 110 jaar oude Amerikaanse wagon op de Nationale Oldtimerdag 2017.

Lees meer...

Stanley Steamer Mountain Wagon te gast

Toen de tweelingbroers Francis E. Stanley en Freelan O. Stanley hun fotoplatenfabriek hadden verkocht aan Eastman Kodak begonnen zij met die geïncasseerde dollars met de productie van stoomautomobielen. Om te bewijzen hoe sterk een stoomautomobiel is, reden zij in 1899 met een dergelijke automobiel naar Mount Washington, de hoogste bergpiek in het Noord-Oosten van de Verenigde Staten. In 1902 werd de Stanley Motor Car Company opgericht en begon de productie van Stanley Steamers. De heer Tilmans uit het Belgische As presenteert op de Nationale Oldtimerdag 2017 een Stanley Steamer Mountain Wagon type 810 uit 1913. Een automobiel met een watertank van 200 lt. met een gebruik van ongeveer 4 lt. per km. Zonder water bij te tanken kan deze fraaie montainwagon (een klein soort bus met drie banken voor in totaal 10 passagiers) ongeveer 50 km. afleggen. Van dit type Stanley Steamer zijn er weinig overgebleven. Naar schatting 10 á 12 exemplaren zijn er nog rijdend in privé bezit. In diverse Amerikaanse automusea is dit een topmobiel dat de aandacht vestigt op het stoomtijdperk in de automobielgeschiedenis en dat omstreeks 1928 ten einde kwam door de concurrentie van de verbrandingsmotor. Voordat de Stanley Steamer kan gaan rijden duurt het ongeveer twee uur om de automobiel onder stoom te brengen.

Lees meer...

Runabout is een kleine open toerwagen

Jeroen Helms uit Hoofddorp, van beroep autotaxateur, is zijn hele leven al gefascineerd door de autohistorie. In dat kader was hij een aantal jaren voorzitter van de Pionier Automobielen Club en hij is eigenaar van enkele fraaie automobielen uit de Brass-Era. Met één daarvan heeft hij ingeschreven voor de Nationale Oldtimerdag 2017. Het is een Ford Model T Runabout Roadster uit 1914. Een type Runabout is een kleine open toerwagen met een lichtgewicht chassis en een lichte tweezits carrosserie. Ford bouwde de  Ford Model T in de modellen Touring, Runabout en Speedster en daarnaast als dragend chassis voor brandweervoertuigen, pick-up's en zelfs kraanwagens. De toevoeging Roadster betekent dat het een sportieve uitvoering is. Opmerkelijk feit is dat automobielen tot de jaren '20 van de vorige eeuw geen ramen hadden. De auto heeft een houten stuurwiel, opklapbare voorruit, luchthoorn en handgrepen op de halve portieren uit de koetsentijd.

Lees meer...

Ierse emigranten worden autobouwers

William en Jane McLaughlin emigreren in 1832 vanuit Ierland naar het 'beloofde land' en strijken neer in Upper Canada. Hun zoon Robert specialiseert zich in het bouwen van koetsen en wagens. Als kleinzoon Sam in het bedrijf komt, is de tijd rijp om naast koetsen en landbouwwagens automobielen te gaan ontwerpen en bouwen. Om dat te kunnen realiseren nemen Robert en Sam contact op met Billy Durant, autobouwer in de USA. De eerste automobielen komen in 1906 uit de fabriek in Oshawa (Ontario) en  in 1907 wordt de McLaughlin Motor Car Company opgericht met Sam als president-directeur. De samenwerking met Durant leidt er toe dat de productienaam McLaughlin Buick wordt tot dat General Motors in de USA Buick overneemt. Hemmo en Rommy Starke uit het Groningse Nieuw Beerta - lid van de Historische Automobiel Vereniging Nederland Sectie Noord - zijn in het bezit van een unieke McLaughlin Buick G Runabout uit 1906. Voor zo ver bekend is het de enige vroege McLaughlin Buick in ons land. De auto heeft op de rechter zijflank een goudkleurige Franse lelie om aan te geven dat hij uit het Franstalige gebied in Canada komt. Dit zeldzame model, passend in de presentatie van de 'Belle Epoque' periode, nam een prominente plaats in op de HAV-stand tijdens de recente Oldtimerbeurs in de Flowerdome in Eelde.

Lees meer...

Ford Model T auto van de eeuw

Natuurlijk mag in de presentatie van de 'Belle Epoque' de 'Auto van de Eeuw' niet ontbreken. Elwin Slegtenhorst (Yesterday Cars) presenteert een Ford Model T Touring uit 1914. Een in uitstekende staat verkerende automobiel die model staat voor een belangrijk deel van de automobielhistorie. Het ongekend populaire ontwerp van Henry Ford (geboren in 1860) met de bijnaam 'Tin Lizzie' is mede door de ongelooflijke verkoopcijfers in overdrachtelijke zin onsterfelijk geworden. Autojournalisten en autohistorici van over de hele wereld verkozen met overweldigende meerderheid de T Ford in 2001 tot 'Auto van de Eeuw'. Vanwege de hoge productie-aantallen (tussen 1908 en 1927 15 miljoen) zijn er diverse typen van deze automobiel nog steeds rijdend beschikbaar. De Ford T Touring kostte destijds ongeveer 850 US Dollar en was daarmee verreweg de goedkoopste automobiel in de Verenigde Staten. Uit verschillende historische bronnen blijkt dat in 1918 ongeveer de helft van alle rijdende automobielen in de wereld een T Ford was. De prijs zakte door de invoering van de lopende band tot ongeveer 300 US dollar.

Lees meer...

Een Limburgse schoonheid

Jeu Holtermans uit het Limburgse Horst-Meterik verschijnt aan de start van de Nationale Oldtimerdag 2017 met een Wolseley-Siddeley Open Tourer uit 1908. Een schoonheid op wielen uit de Britse Edwardian Era. Een periode onder King Edward die naadloos aansluit bij de 'Belle Epoque' periode. Siddeley ontstond als automobielfabriek in 1901 en fuseerde met Wolseley in 1905. Dat bedrijf had tot dantoe een uitstekende naam met de productie van schapenscheermachines. Wolseley-Siddeley groeide uit tot de grootste Britse autofabrikant met in 1921 de recordproductie van 12.000  exemplaren. De auto van Jeu Holtermans is een vierzitter met een apart venster voor de inzittenden op de achterbank, heeft dubbele reservebanden, een pragchtige rijtuighuif met landaulette scharnieren, een authentieke leren resikoffer en koperen lantaarns.

Lees meer...

Classic Cadillac Parade

De Classic Cadillac Club Nederland zal met haar leden een belangrijke bijdrage leveren aan de invulling van de Classic Cadillac Parade tijdens de Nationale Oldtimerdag 2017. "Wij vinden het bijzonder plezierig dat de organisatoren van dit goed bekend staande evenement aandacht willen schenken aan 115 jaar Cadillac. Een lustrum dat niet onopgemerkt voorbij mag gaan en vandaar dat wij er van harte aan mee willen werken. De naoorlogse productielijn heeft een markant jaar (1976) waarin de laatste van het type Eldorado werd geproduceerd. Dan kun je vanaf het oprichtingsjaar 1902 een prachtig historisch beeld presenteren. Wij gaan via onze leden een selectie maken die dit lustrum gezamenlijk tot een voor autoliefhebbers gedenkwaardige dag uitbouwen", aldus CCN-voorzitter Koen Onkiehong. De Cadillac importeur Henri & Herman uit Amersfoort heeft toegezegd de line-up te complementeren met twee nieuwe types die door Cadillac op de Nederlandse markt worden gepresenteerd.

Lees meer...

van zijde weven naar auto's bouwen

Marius Berliet is de kleinzoon van een Franse boerenfamilie. Zijn ouders gingen zijde weven in de zijdestad Lyon en Marius was voorbestemd om dat van zijn ouders over te nemen. Maar hij werd gegrepen door de technische vooruitgang en verdiepte zich in de ontwikkeling van de verbrandingsmotor. In 1894 bouwde hij zijn eerste automobiel, voorzien van een 6 cilinder 12 pk. motor. In 1912 werd de Rally van Monte Carlo gewonnen door een Berliet. De fabriek in Monplaisier bouwde ongeveer 3.500 exemplaren per jaar tot de fabriek in 1939 niet meer kon voldoen aan haar financiële verplichtingen. Rob Vermeylen uit het Belgische Westmalle heeft zich aangemeld met een Berliet AK Open Tourer uit 1913. Een vierzitter met een scharnierende huif.

Lees meer...

Graaf Albert de Dion maakte automobielen

De Franse automobielfabriek De Dion Bouton begon in 1883 met de productie van inbouwmotoren, tricycles en motorfietsen. Oprichters waren de zwagers George Bouton en Charles Trepardoux die de gefortuneerde Graaf (Marquis) Jules Albert de Dion als financier binnen haalden. Samen met de zwagers startte de edelman met de productie van automobielen. Eerst met een stoomautomobiel maar al ras daarna - 1899 - met een vierzitter (Double Phaeton). Charles Trepardoux verliet het bedrijf want hij geloofde heilig in stoomtractie. Clemens Heddier uit het Duitse Coesfeld heeft zich gemeld voor de presentatie van de 'Belle Epoque' automobielen tijdens de komende editie van de Nationale Oldtimerdag. Hij beschikt over een fraaie De Dion Bouton BO 175 Open Tourer. Een automobiel uit 1909. De wagen heeft prachtige spaakwielen, veel messing accessoires zoals de wielnaven en de koplampringen, gaslantaarns en leren huifriemen om bij tegenwind het dak vast te zetten op de voorspatborden. De Dion Bouton ontwikkelde zich in de beginperiode van de Franse auto-industrie tot een vooraanstaand en betrouwbaar merk.

Lees meer...

Eerste aanmelding voor de 'Cadillac Parade'

De aandacht voor het 23e lustrum van het roemruchte Amerikaanse automerk Cadillac heeft de eerste aanmelding opgeleverd voor de 'Cadillac Parade'. Op de Nationale Oldtimerdag 2017 zal het merk Cadillac in het middelpunt van de schijnwerpers staan en zullen modellen van voor de Tweede Wereldoorlog en van na de Tweede Wereldoorlog een beeld geven van design en techniek van het tot General Motors (GM) behorende merk René Huijnen uit Nuth meldde zich aan met een zeven persoons tweekleurige Cadillac 314A V8 Sedan uit 1925. Een prachtig voorbeeld van de luxe uitvoering en uitstraling van Cadillac. De auto is uitgerust met een V8 motorblok, houten gelakte spaakwielen, brede treeplanken, white wall Firestone banden, origineel radiator-ornament, gepolijst houten stuurwiel en een zonneklep. De acht cilinder (16 kleppen) 5.2 lt. motor levert een vermogen van 85 pk., goed voor een maximum snelheid van 130 km. per uur.

Lees meer...

Een krantenuitgever als autobouwer

Krantenuitgever en industrieel Herbert H. Franklin liet zich in 1902 verleiden om een auto te bouwen, uitgerust met de eerste luchtgekoelde motor in de automobielgeschiedenis. Een succesvolle ontwikkeling, waarbij een Franklin in slechts 33 dagen van San Francisco naar New York reed. De Franklin Motor Company vestigde zich in Syracuse (New York) en produceerde tot 1934 150.000 automobielen. Piet en Maaike Heres uit Toornwerd (Groningen) kochten in Amerika een Franklin uit 1926 in deplorabele toestand om hem in Nederland te laten restaureren. Delen van de carrosserie ontbraken, het plaatwerk was in slechte conditie, het interieur was compleet versleten, het leer van de stoelbekleding was uitgedroogd, instrumenten op het dashboard werkten niet meer en de motor was vastgelopen. Bij autorestaurateur Eastend kreeg de auto onder leiding van Koos Tichelaar een wedergeboorte aan de hand van de originele fabrieksgegevens uit het archief van de Franklin Museum. De Franklin 11A Coupé is een fraaie aanvulling van het mobiel erfgoed dat in ons land wordt beheerd door privé eigenaren, die zowel op beurzen als tijdens oldtimermeeting laten zien hoe de automobielontwikkeling vorm kreeg. De Franklin fabriek sloot in 1934 haar deuren. In het Franklin Museum in Tuscon (Arizona) zijn de diverse modellen te bekijken en het museum heeft een uitgebreide bibliotheek.

Lees meer...

Zeldzame Rolls Royce Phantom III by Barker

Tijdens de recent gehouden beurs ClassicsNL in Leeuwarden kwamen de organisatoren van de Nationale Oldtimerdag in contact met de heer Valkering van Valkering Classics & Trouwservice uit het Noord-Hollandse Waarland. Op de stand stond een in uitmuntende conditie verkerende Rolls Royce Phantom III Limousine uit 1937, gebouwd door coachbuilder Barker. Het is een automobiel met een historisch verhaal. De auto is gekocht door Mohammad Reza Pahlavi, geboren in 1878 in Johannesburg (Zuid Afrika). Hij is de stichter van de Perzische Pahlavi-dynastie en regeerde dat land als een absoluut vorst van 1925 tot 1941. In 1921 pleegde hij een militaire coup, werd minister van defensie en opperbevelhebber van de strijdkrachten met als rang veldmaarschalk. In 1925 werd hij staatshoofd en in december van dat jaar werd hij door het parlement verkozen tot 'sjah-an-sjah' (keizer). In 1941 werd hij door de Britse bezettingstroepen wegens zijn relatie met Nazi-Duitsland verbannen naar Mauritius. Met de Rolls Royce Phantom III reed hij na zijn verkiezing tot staatshoofd door de straten van Teheran. Deze zeer luxueuze afgewerkte automobiel werd in de jaren '30 van de vorige eeuw slechts verkocht aan de rijken der aarde. Prachtig dat deze auto nu in Nederland is en de heer Valkering schreef na het gesprek op de stand in Leeuwarden direct in voor de Nationale Oldtimerdag 2017.

Lees meer...

Ford Model T geschikt voor straatraces

Henry Ford was 40 jaar toen hij de Ford Motor Company oprichtte in 1903. Hij deed dat met een budget van 28.000 US dollar, bijeengebracht door twaalf investeerders. Ford Model T 1912 is een belangrijk model uit het laatste jaar voorafgaande aan de massaproductie (de introductie van de lopende band). Het was een overgangsjaar vanuit de brass-era naar de meer gestandaardiseerde modellen, waarvan de verkoop alle records zou slaan. De Ford Model T Speedster werd ontworpen als sportieve open two-seater, geschikt voor straatraces. De auto werd voorzien van veel messing onderdelen, artilleriewielen met luchtbanden, zwart lederen kuipstoelen, een extra grote brandstoftank, een hoog houten stuurwiel en gaslantaarns. Peter Geerts uit Rijckevorssel (België) brengt een dergelijk model naar de Nationale Oldtimerdag en voegt de auto toe aan de speciale collectie uit de 'belle epoque' periode, het begin van de Europese automobielgeschiedenis. Een aandachttrekker in het programma-onderdeel 'Als de Dag van Toen'.

Lees meer...

historische reddingboten te gast

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) uit IJmuiden heeft besloten om in nauwe samenwerking met het enthousiaste organisatieteam van het KNRM Station Lelystad de 2e editie van de Nationale Historische Reddingboot Dag opnieuw te koppelen aan de Nationale Oldtimerdag in 2017. Een koppeling die tijdens de primeur in 2016 succesvol is verlopen en waarvoor grote publieke belangstelling bestond. In de Bataviahaven en grenzend aan het botenhuis 'Jan de Braal' zullen reddingsboten met een roemvol verleden en afkomstig van verschillende reddingstations afmeren en de bezoekers een kijkje geven in het mensen reddende werk dat onder moeilijke omstandigheden in vliegende storm werd en wordt uitgevoerd. De schepen zijn afkomstig uit onder meer Stellendam, Amsterdam, Den Helder, Hollum, Scheveningen, Lemmer en Texel. Inmiddels is de reddingboot 'Bernhard van Leer' aangemeld. Een schip gebouwd in 1965 en dat dienst heeft gedaan op Reddingstation Scheveningen en op Riff (IJsland). De boot kreeg grote landelijke bekendheid door een redding op 29 december 1967 waarbij opvarenden werden gered van de Scheveningse trawler SCH255 'Pieter Junior' en vervolgens op 2 april 1974 toen bemanning en presentatoren van het zendschip Radio Veronica werden gered. Aanwezig is ook de Amelander reddingvlet (Station Hollum) die op 14 augustus 1979 op weg ging om bijstand te verlenen aan de Duitse coaster 'Windspiel IV'. Bij het te water trekken van de kar - waarop de vlet lag - door tien paarden ging het mis met de afkoppeling en werden de paarden door de woeste zee meegetrokken in een mui. Wereldnieuws. Acht paarden verdronken en kregen een speciaal paardengraf met gedenksteen.

Lees meer...

Eerste aanmelding uit de 'Belle Epoque'

Byron J. Carter (1863) startte in 1905 een kleine automobielfabriek in Jackson (Michigan). Hij was de zoon van een boerenfamilie die zich daarna bezig hielden met de verkoop van bakkersmeel, diervoeders en het bouwen van rijwielen. De autofabriek verhuisde uiteindelijk naar Pontiac (Michigan) en onder de naam Cartercar werden er naar schatting bijna 10.000 exemplaren verkocht. In 1909 werd  de firma - na het overlijden van haar oprichter aan longontsteking - overgenomen door General Motors. In 1915 werden de deuren van de fabriek gesloten en verdween het merk van de markt. Voor zo ver bekend zijn er nog ongeveer 30 Cartercar automobielen rijdend en in privé  bezit. Cartercar was de eerste die in haar automobielen een elektrische starter inbouwde en het kreeg een patent voor een 'friction transmission', te omschrijven als een vroege voorloper van de automatische transmissie. In haar zwart-wit advertentiecampagnes omschreef het bedrijf haar auto als 'gearless' onder de uitdagende slogan 'The Car Ahead'. Guy Pinxt uit het Belgische Maasmechelen was de eerste inschrijver 2017 die gehoor gaf aan de uitnodiging om deel te nemen met een automobiel uit de 'Belle Epoque', een periode van 1890 tot 1918 waarin de automobielgeschiedenis een opmerkelijke rol vervulde. Hij verschijnt aan de start met een Cartercar R Runabout uit 1912.

Lees meer...

Vredestein koestert autohistorie

De directie van Apollo Vredestein in Enschede reageerde uiterst positief op het verzoek de bestaande samenwerking met de Nationale Oldtimerdag te verlengen. "Vredestein ondersteunt jaarlijks een aantal activiteiten die de klassieke automobielsector organiseert in ons land. De Nationale Oldtimerdag behoort tot de drie topevenementen in ons land en zet op haar eigen unieke wijze oldtimers in het spotlight. De uitstraling van dat evenement is voor ons een belangrijke reden om de samenwerking te continueren. De Nationale Oldtimerdag heeft een uitstekende reputatie en presenteert de automobielhistorie als een belangrijk onderdeel van de maatschappelijk ontwikkeling. Als vooraanstaande bandenleverancier - met een speciaal assortiment voor klassiekers - nemen we met plezier onze verantwoordelijkheid als het gaat om de autohistorie te koesteren en de vele autoliefhebbers er van te laten genieten", aldus Ilona Sikkink (marketing manager Vredestein Nederland) namens haar directie.

Lees meer...

Turtle Wax Twinkle Show is een uitdaging

Turtle Wax is een vooraanstaand Amerikaans merk met een lijn van eerste klas onderhoudsproducten. "Klassieker rijders zijn autoliefhebbers pur sang", meent marketing manager Linda van de Moosdijk, "en dat is de reden dat wij een groot en vooral publieksvriendelijk evenement als de Nationale Oldtimerdag  willen steunen. Zo kunnen we op locatie laten zien wat onze producten niet alleen voor de moderne, nieuwe, automobiel maar juist ook voor het onderhoud van oldtimers kunnen betekenen. Het onderhoud met zorg maakt van een klassieke automobiel een rijdend kunstwerk". De Turtle Wax Twinkle Show beloont tijdens de Nationale Oldtimerdag de mooist gepoetste automobiel van de dag met een bijpassend onderhoudspakket. Een uitdagende contest die de deelnemers uitnodigt om met een glanzend gepoetste automobiel aan de start te verschijnen, zoals de AC Cobra Dax uit 1965 in een voorgaande editie (foto).

Lees meer...

Qizini Friendly Food eerste sponsor voor 2017

"De passie en liefde voor een historisch automobiel brengt deelnemers en vele nieuwsgierige kijkers naar de 33e editie van de Nationale Oldtimerdag. Een feest van herkenning onder het aansprekende motto 'Erfgoed dat beweegt'. Na afloop van zo'n indrukwekkende, sfeervolle en vast en zeker avontuurlijke dag, wacht de terugreis. Voor vele deelnemers betekent dat een reis huiswaarts vol herinneringen en met anekdotes van een bijzondere dag. Om er een smaakvolle thuisreis van te maken, laten wij u kennis maken met Qizini producten. Dat stilt de opkomende trek en stimuleert de gesprekken over wat u heeft meegemaakt. Wellicht dat u het waarderende gevoel voor de Nationale Oldtimerdag dan kunt delen met een gevoel voor de Qizini producten. Net als wij kiest het enthousiaste organisatieteam van de Nationale Oldtimerdag voor kwaliteit. Dan is het niet verwonderlijk dat wij de handen ineen hebben geslagen", aldus Peter van den Berg, directeur Qizini Friendly Food.

Lees meer...

De Nationale Oldtimerdag is een visitekaartje voor de stad

"Lelystad kent een aantal mooie en grootschalige evenementen die een bijdrage leveren aan de uitstraling van de stad, de trots van haar inwoners en aan het stimuleren van de dagrecreatie. De Nationale Oldtimerdag neemt met haar komende 33e editie een vooraanstaande plaats in op de nationale en internationale kalender voor meetings van historische automobielen. Het is een eendaagse ontmoeting van rijdend erfgoed die haar weerga niet kent. Op een unieke locatie aan de boorden van het Markermeer die recht doet aan de deelnemende automobielen en garant staat voor een passende ambiance. Een visitekaartje voor wat een moois de stad te bieden heeft. Als gemeente participeren wij met volle overtuiging omdat een dergelijk publiek aansprekend evenement een belangrijk onderdeel vormt van het kwaliteitsmerk 'Lelystad'. De samenwerking met het gemeentebestuur en met andere vooraanstaande organisaties weerspiegelt de kwaliteit en de professionaliteit van de Nationale Oldtimerdag", aldus wethouder Economische Zaken, toerisme & City Marketing Jop Fackeldey.

Lees meer...

city marketing lelystad trouwe partner

City Marketing Lelystad heeft zich opnieuw als founding partner verbonden aan de Nationale Oldtimerdag. "Het is het grootste oldtimerevenement in de Benelux met haar cultuurhistorische karakter, brengt duizenden bezoekers afkomstig uit alle delen van het land naar de hoofdstad van Flevoland, genereert een forse hoeveelheid begeleidende publiciteit, heeft hoge bezoekcijfers in de social media en heeft een internationale status verkregen onder patronage van de Unesco. Zowel de recreatieve bezoekers als de gepassioneerde oldtimerliefhebbers beleven het als een unieke dag. Het bewijst dat de automobielhistorie deel uitmaakt van de moderne geschiedenis.De Nationale Oldtimerdag is het 'Mekka' voor hen die klassieke automobielen bewonderen. Het versterkt de naambekendheid van de stad en past naadloos in de lange termijn strategie van City Marketing Lelystad. Wij willen de kwaliteiten van Lelystad profileren met als doel de versterking van wonen, werken en leven in deze nog steeds jonge stad en daarom willen wij de Nationale Oldtimerdag in 2017 opnieuw financieel ondersteunen", aldus directeur City Marketing Lelystad Tony Merkelbach. 

Lees meer...

Nationale Oldtimerdag krijgt gemeentelijke steun

Tijdens de begrotingsbehandeling 2017 van de gemeente Lelystad heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met een gemeentegarantie van € 50.000,- per jaar voor de duur van de meerjarenbegroting tot en met 2020. Met deze financiële achtervang is het evenement voor een langere periode verankerd in de Flevolandse hoofdstad. Dat de gemeenteraad de door de Inwoners Partij Lelystad ingediende motie unaniem ondersteunde is een blijk van waardering voor de inzet van het bestuur van de Nationale Oldtimerdag en de grote groep vrijwilligers. De motie kreeg een positief advies van het College van Lelystad. Na afloop van de gemeenteraadsbijeenkomst kreeg de aanwezige bestuursdelegatie van verschillende fractievoorzitters uit de raad felicitaties aangeboden. De 33e editie van het evenement vindt plaats op zondag 18 juni 2017.

Lees meer...

Social media

Links en media

   

 

 

  

  

Nationale Oldtimerdag Lelystad (st. ECL)
De Veste 16-69 | 8231 JG  Lelystad | 0320-232173
KVK-nummer: 41023111 | BTW-nummer: NL815554199B01

Log in of Aanmelden

Log in met Facebook

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?