Laatste nieuws - Topmobielen uit de race- en rallygeschiedenis

Tijdens de komende 32 editie van de Nationale Oldtimerdag op zondag 19 juni a.s. zijn er op de Bataviaboulevard in Lelystad unieke automobielen te zien met een race- of rallygeschiedenis. Automobielen die ieder in hun eigen tijd sportieve successen hebben geboekt en nu een bijdrage leveren aan de automobielhistorie.

Op het opstelparcours treft u onder meer een Ford A McDowell Sprint Racer (1928), Bugatti T35C Grand Prix (1929), GRAC MT14 Formule III (1970), BMW Z1 Rally (1988), Ford Lotus Cortina Mk I (1965), Lotus Super Seven S3 (1970), Bentley 3.5 Le Mans Sport (1935), Alfa Romeo 8C 2300 Monza Grand Prix (1932), Maserati 450S (1958), Hupmobile Super Six Racer (1928), Ford Mustang Toerwagenklasse (1965) en een Aston Martin DB2 Competitioncar (1952). Deze legendarische wagens zijn alle nog actief bij historische rally’s en races onder meer op de circuits van Zolder (B), Zandvoort, Oscherleben (D), Hockenheim (D), het stratencircuit van Aarhus (DK), Circuit Paul Recard (F) en Brands Hatch (UK).

Naast deze grommende en glimmende racemonsters zullen de deelnemers een toertocht maken in en om Lelystad. Voor en na de rit zijn de auto’s van weleer te bewonderen op de Bataviaboulevard waar een compleet evenement plaatsvindt met naast het rijdend erfgoed varend erfgoed, muziek, lekker eten, een heus kidsplein met een kartbaan en een automobiliamarkt. Natuurlijk behoort een bezoek aan het naastgelegen Batavia Stad Fashion Outlet, Bataviawerf of Nieuwland Erfgoed Museum tot de mogelijkheden.

De 32e editie van de Nationale Oldtimerdag is op zondag a.s. - Vaderdag - van 09.00 uur tot 17.00 uur. Dit door de FIVA en de Unesco bekroonde evenement is, zoals altijd, gratis toegankelijk. Vanaf het station heeft busonderneming Arriva een busdienst naar de Bataviaboulevard tegen een gereduceerd tarief.

Lees meer...

Internationale hoge erkenning voor Nationale Oldtimerdag

FIVA en Unesco Werelderfgoed Commissie besluiten:

Internationale hoge erkenning voor Nationale Oldtimerdag

Het bestuur van de Nationale Oldtimerdag is bijzonder verheugd dat de 32e editie van dit grootste en vrij toegankelijke oldtimerevenement van ons land door de Fédération Internationale des Vehicules Anciens (FIVA) op 10 mei jl. is aangewezen  voor de status van topevenement in Nederland om het World Motoring Heritage Year te markeren. Dit is gebeurd op voordracht van de FEHAC in nauwe samenwerking met de Unesco Werelderfgoed Commissie.

Het ‘World Motoring Heritage Year’ is tijdens het jaarcongres van de FIVA, met officiële departementen in West-Europa & United Kingdom, USA & Canada, Mexico, Argentinië, Zuid-Oost Azië, Australië & Nieuw Zeeland, uitgeroepen om het 50-jarig bestaan van de organisatie op bijzondere wijze te accentueren. Daarnaast wil de FIVA de cultuurhistorische waarde die besloten ligt in de ontwikkeling van historische voertuigen in het algemeen en in die van historische automobielen in het bijzonder, verhogen. De FIVA en haar aangesloten organisaties zetten zich in voor de erfgoedwaarde van historische voertuigen en markeren het ‘World Motoring Heritage Year’ via een speciale vorm van waardering voor evenementen die wereldwijd het accent leggen op ‘erfgoed dat beweegt’. Dit vormt een krachtige impuls voor de waardering voor mobiel erfgoed. Voor ons land is deze bijzondere erkenning toegekend aan de Nationale Oldtimerdag, die met haar missie en doelstelling volledig aansluit bij hetgeen wordt omschreven als een kwalitatieve hoogwaardige terugblik op de  automobielgeschiedenis. De Unesco Wereld Erfgoed Commissie heeft de erkenning goedgekeurd en overgenomen.

In een reactie op de verrassende erkenning reageert voorzitter William van der Meulen met: “Dit is een onverwachte maar zeker passende erkenning van de opgebouwde status van de Nationale Oldtimerdag. Het is een evenement dat in zich ruim dertig jaar tijd ontwikkelde tot een eendaagse museale rijdende topcollectie met jaarlijks ruim 400 eigenaren en collectioneurs van historische automobielen en waarbij meer dan 20.000 bezoekers onder de indruk zijn van techniek en design uit (lang) vervlogen jaren. Wij zijn verheugd en emotioneel geraakt door de erkenning van de FIVA en de instemming van de Unesco Werelderfgoed Commissie. Het inspireert ons om op die ingeslagen weg door te gaan en te tonen hoe de komst van de automobiel de samenleving blijvend heeft veranderd. Een fantastische waardering voor ons complete vrijwilligersteam dat jaarlijks maandenlang aan de voorbereiding werkt”.

“Of het nu gaat om personenauto’s, brandweervoertuigen, bedrijfsautomobielen of bussen; stoomvoertuigen, veteran, vintage of classic cars; de Nationale Oldtimerdag presenteert niet alleen automobielgeschiedenis, maar laat aan de hand van tijdmodellen de invloed zien van de auto op de samenleving in – vooral – de 20e eeuw. In die zin draagt het evenement bij aan de cultuurhistorie in ons land”, aldus Van der Meulen.

Dit jaar is de Nationale Oldtimerdag op zondag 19 juni van 09.00 tot 17.00 uur aan de Bataviaboulevard in de Flevolandse hoofdstad Lelystad en - zoals altijd - is de toegang tot het parcours gratis.

Lees meer...

32e editie Nationale Oldtimerdag Lelystad:  ‘De stijl van toen, de ambiance van nu’

 

De 32e editie van de Nationale Oldtimerdag Lelystad vindt dit jaar plaats op zondag 19 juni. Dit grootste gratis toegankelijk oldtimerevenement in Nederland toont dit jaar naast een collectie van 400 bijzondere historische automobielen voor het eerst historische vaartuigen (rond- en platbodemschepen) en een show van historische reddingboten en – sloepen. Als het weer mee werkt, vliegt de 75 jaar oude Consolidated PBY-5A Catalina vliegboot over het het terrein.  De Bataviaboulevard in de Flevolandse hoofdstad Lelystad verandert deze dag in een mobiel museum voor ‘erfgoed dat beweegt’ en waar voor iedere bezoeker iets te beleven is.

Dit jaar met een Eregalerij 100 jaar BMW, 50 jaar Ford Mustang Parade, het 12e lustrum van de Pionier Automobilen Club en een overzicht van ‘Busvervoer Toen & Nu’. Daarnaast zullen unieke historische auto’s deelnemen, waaronder een Panhard et Levassor Tonneau (1900), La Ponette Runabout (1909), Peugeot 92 (1907), Straker Squire Open Tourer (1910). Fiat Tipo III Roi des Belges (1909), Hupmobile 20 Runabout (1910) en een Wolseley Siddeley Open Tourer (1908). Auto’s uit wat wordt genoemd de ‘koperen periode’. Uit de vooroorlogse periode komen tevens ‘grommende’ sportwagens aan de start van o.a. Bentley, Alvis, Alfa Romeo, Bugatti en van na Wereldoorlog II de Chevrolet Corvette. Automobielen die hun sporen hebben verdiend in verschillende binnen- en buitenlandse rally’s en in meerdaagse toertochten. Opmerkelijk is de aanmelding van een Bentley R Continental Fastback Mulliner Coupé (1954). De auto is aangeschaft door de toenmalige Sjah van Perzië, Rehza Pahlavi, die er met zijn vrouw Keizerin Farah Diba privé diverse reizen mee maakte.

De presentatie van het openbaar vervoer brengt o.a. de eerste lijndienstbus (Borne – Enschede), een T Ford uit 1924, een NS Crossley De Schelde uit 1947 en – als verrassend toetje – een Mercedes Benz M Tourismo uit 2014 (de OAD spelersbus van de AFC Ajax). Een imponerende collectie van in totaal 16 stadsbussen en touringcars.

Bij de aanwezige brandweervoertuigen presenteren zich een tweetal stoombrandspuiten. Eén uit Wormerveer (1901) en één uit Gorinchem (1910), getrokken door twee Zeeuwse werkpaarden.

De Nationale Oldtimerdag Lelystad zorgt naast de historische automobielen voor de inwendige mens, met een aantal kitchens on wheels. Er is een kidsplein waar een groot springkussen en een kindercarrousel staan en er is voor de Max Verstappens in spee een Kids Kartbaan. Een tweetal DJ’s draaien vanuit een klassieke automobielen en de dag wordt verder muzikaal omlijst door diverse optredens en blaasorkesten.

Zondag 19 juni van 09.00 tot 17.00 kunnen bezoekers in Lelystad genieten van de nostalgische sfeer aan de oever van het Markermeer. In samenwerking met Arriva kan men vanaf het station tegen een gereduceerd bedrag naar het evenementterrein vervoerd worden. De toegang tot het parcours is gratis.

Meer informatie is te vinden op de website www.oldtimerdaglelystad.nl, facebook Nationale Oldtimerdag Lelystad en Twitter @nationaleoldtimerdagLelystad

Lees meer...

Primeur tijdens de komende Nationale Oldtimerdag Lelystad

Lelystad, 03-04-2016

Dit jaar biedt de 32e editie van de Nationale Oldtimerdag een primeur en zullen er voor het eerst historische vaartuigen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Vereniging Stamboek Rond- en Platbodemschepen (VSRP) te zien zijn in de Bataviahaven. Daarnaast is er op zondag 19 juni a.s. een collectie bijzondere historische automobielen te zien, aangevuld met stoombrandspuiten. Net als de afgelopen vijf jaar vindt dit grootste gratis toegankelijk evenement plaats aan de Bataviaboulevard in de Flevolandse hoofdstad Lelystad.

Zo zullen van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) reddingboten als ‘Dorus Rijkers’ uit 1923 en Prins Hendrik uit 1953 aanmeren in de havenkom waar het botenhuis van de KNRM Station Lelystad is gevestigd. De Vereniging Stamboek Rond- en Platbodemschepen organiseert een jaarlijkse ledenmeeting in de Bataviahaven. Te bewonderen zijn schepen als Schokkers, Botters, Lemster Aken en Staverse Jols, waarvan sommige meer dan zeventig jaar oud zijn

Bij de klassieke automobielen hebben zich een aantal bijzondere exemplaren gemeld. Zo zal een Fiat Tipo III Roi des Belges uit 1909 haar opwachting maken. Fiat bouwde in de periode tussen 1900 en 1915 ruim 1.400 exemplaren van dit model, waarvan het koetswerk is ontworpen door De Rothchild. Zij heeft een koetswerk met als achterbank twee half rond lopende gecapitonneerde fauteuils, zodat de dames niet op elkaars grote hoepelrokken konden gaan zitten. Opmerkelijk is tevens de komst van een DeDion Bouton (1909), Panhard et Levassor (1900), Straker Squire (1910) en een Holsman Highwheel Runabout (1907).

De Pionier Automobielen Club, die dit jaar haar zestig jarig bestaan viert, presenteert diverse historische topmobielen waaronder een MG TA Drophead Coupé Tickford (1938), Hupmobile (1910), Cadillac 353 Coupé (1930) en een Dodge Brothers (1917).

Het eeuwfeest van Bayerische Motorwerke (BMW) gaat niet onopgemerkt voorbij met een line-up van 100 jaar BMW. Daarin o.a. de BMW 502, een auto die als bijnaam 'Barockengel' kreeg vanwege het barokachtig vormgegeven koetswerk. Natuurlijk is de nieuwe futuristische BMW i8 Spider te zien als afsluiting van de line-up. De line-up wordt opgezet in samenwerking met de BMW Klassiek Club Nederland.

Zondag 19 juni zullen vierhonderd historische en klassieke automobielen hun opwachting maken aan de Bataviaboulevard tussen 09.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis en er is busvervoer tegen combitarief van het station naar de Bataviahaven.

Lees meer...

Voorspoedig verloop inschrijving editie 32 Nationale Oldtimerdag Lelystad 2016

De Nationale Oldtimerdag beleeft aan Bataviaboulevard in Lelystad haar 32e editie. Medio januari werd de inschrijving geopend en die verloopt zeer voorspoedig. Op dit moment zijn er ruim 280 inschrijvingen - met wederom een aantal bijzondere historische automobielen - aangemeld.

De Nationale Oldtimerdag wordt – traditioneel - gehouden op de derde zondag van juni. Vaderdag, 19 juni a.s. belooft voor de liefhebbers van veteran, vintage en classic cars ook dit jaar weer een feest van herkenning te worden. De actieve organisatiecommissie kiest opnieuw voor het motto ‘Erfgoed dat beweegt’. Ingedeeld in leeftijdsklassen komen er 400 automobielen aan de start.

In het dagprogramma zijn enkele voor de bezoekers aantrekkelijke elementen ingepast. Zo is er een Eregalerij BMW 100 die vorm krijgt in samenwerking met de BMW Klassiek Club Nederland. De presentatie van ‘Busvervoer Toen & Nu’ heeft als oudste model een Ford Model T uit 1924. Dit betreft een 9-persoons bus voor de eerste lijnbusdienst in ons land tussen Borne en Enschede. De Stichting Veteraan Autobussen presenteert een Crossley De Schelde uit 1947. Het is de enige bus (besteld door de Nederlandse Spoorwegen) die resteert uit een serie van 57 exemplaren.

Op de startlijst staan inmiddels bijzondere ‘oudjes’ zoals onder meer een Panhard et Levassor Tonneau (1900), een La Ponette Runabout (1909), een Peugeot 92 (1907), Straker Squire Open Tourer (1910) en een Wolseley-Siddeley Open Tourer (1908). Auto’s uit wat wordt genoemd de ‘koperen periode’ en passend bij het 12e lustrum van de Pionier Automobielen Club (PAC). In de vooroorlogse periode komen tevens ‘grommende’ sportwagens aan de start van o.a. Bentley, Alvis, Rover en Bugatti. Automobielen die hun sporen hebben verdiend in verschillende binnen- en buitenlandse rally’s en in meerdaagse toertochten.

Een passende ‘Terugblik op 50 Jaar Ford Mustang’ wordt vormgegeven in samenwerking met Team Mustang Center Nederland die zorgen voor een line-up die de halve eeuw van dat sportieve Ford type karakteriseert. De line-up wordt afgesloten met een gloednieuwe Ford Mustang V8 Fastback om zo het beeld van vijftig jaar te voltooien.

Op de website van de Nationale Oldtimerdag staan onder de rubriek ‘nieuws’ korte verhalen over een aantal bijzondere en exclusieve aanmeldingen. De Nationale Oldtimerdag is gratis toegankelijk en duurt van 09.00 uur tot 17.00 uur. De dag wordt afgesloten met de prijsuitreiking per leeftijdsklasse en het bekend maken van de ‘Best of the Show 2016’.

Lees meer...

Perbericht Inschrijving

Voor de 32e keer wordt op zondag 19 juni a.s. de Nationale Oldtimerdag gehouden. De winnaar van de Promotie Award 2015 zal die dag opnieuw de Bataviaboulevard veranderen in een openluchtmuseum met ruim 400 exclusieve, historische automobielen. Van 09.00 tot 17.00 uur kunnen liefhebbers de opgestelde voertuigen van dichtbij bekijken en voorbij zien rijden.

De Nationale Oldtimerdag is bekend in binnen en buitenland als het grootste gratis toegankelijke evenement van ons land; gratis inschrijving voor de deelnemers, gratis entree voor bezoekers. Dit wordt mede mogelijk dankzij diverse nationale en internationale sponsoren.

Dit jaar zal er naast de gebruikelijke klasses speciale aandacht besteed worden aan 100 jaar BMW, 50 jaar Ford Mustang en het 12e lustrum van de Pionier Automobielen Club.

Vanaf nu kunnen deelnemers zich inschrijven via www.oldtimerdaglelystad.nl of via het secretariaat T.0320-233014.

Sponsoren voor de editie 2016 kunnen zich melden door contact op te nemen met William van der Meulen, T.0320-233014 of via www.oldtimerdaglelystad.nl. De Nationale Oldtimerdag biedt een aantal zeer aantrekkelijke voorstellen, die naar wens op maat gemaakt kunnen worden.

Zondag 19 juni: Nationale Oldtimerdag voor de 32e keer georganiseerd in de Flevolandse hoofdstad Lelystad.

Lees meer...

Social media

Links en media

   

 

 

  

  

Nationale Oldtimerdag Lelystad (st. ECL)
De Veste 16-69 | 8231 JG  Lelystad | 0320-232173
KVK-nummer: 41023111 | BTW-nummer: NL815554199B01

Log in of Aanmelden

Log in met Facebook

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?