32e editie Nationale Oldtimerdag Lelystad:  ‘De stijl van toen, de ambiance van nu’ Speciaal

 

De 32e editie van de Nationale Oldtimerdag Lelystad vindt dit jaar plaats op zondag 19 juni. Dit grootste gratis toegankelijk oldtimerevenement in Nederland toont dit jaar naast een collectie van 400 bijzondere historische automobielen voor het eerst historische vaartuigen (rond- en platbodemschepen) en een show van historische reddingboten en – sloepen. Als het weer mee werkt, vliegt de 75 jaar oude Consolidated PBY-5A Catalina vliegboot over het het terrein.  De Bataviaboulevard in de Flevolandse hoofdstad Lelystad verandert deze dag in een mobiel museum voor ‘erfgoed dat beweegt’ en waar voor iedere bezoeker iets te beleven is.

Dit jaar met een Eregalerij 100 jaar BMW, 50 jaar Ford Mustang Parade, het 12e lustrum van de Pionier Automobilen Club en een overzicht van ‘Busvervoer Toen & Nu’. Daarnaast zullen unieke historische auto’s deelnemen, waaronder een Panhard et Levassor Tonneau (1900), La Ponette Runabout (1909), Peugeot 92 (1907), Straker Squire Open Tourer (1910). Fiat Tipo III Roi des Belges (1909), Hupmobile 20 Runabout (1910) en een Wolseley Siddeley Open Tourer (1908). Auto’s uit wat wordt genoemd de ‘koperen periode’. Uit de vooroorlogse periode komen tevens ‘grommende’ sportwagens aan de start van o.a. Bentley, Alvis, Alfa Romeo, Bugatti en van na Wereldoorlog II de Chevrolet Corvette. Automobielen die hun sporen hebben verdiend in verschillende binnen- en buitenlandse rally’s en in meerdaagse toertochten. Opmerkelijk is de aanmelding van een Bentley R Continental Fastback Mulliner Coupé (1954). De auto is aangeschaft door de toenmalige Sjah van Perzië, Rehza Pahlavi, die er met zijn vrouw Keizerin Farah Diba privé diverse reizen mee maakte.

De presentatie van het openbaar vervoer brengt o.a. de eerste lijndienstbus (Borne – Enschede), een T Ford uit 1924, een NS Crossley De Schelde uit 1947 en – als verrassend toetje – een Mercedes Benz M Tourismo uit 2014 (de OAD spelersbus van de AFC Ajax). Een imponerende collectie van in totaal 16 stadsbussen en touringcars.

Bij de aanwezige brandweervoertuigen presenteren zich een tweetal stoombrandspuiten. Eén uit Wormerveer (1901) en één uit Gorinchem (1910), getrokken door twee Zeeuwse werkpaarden.

De Nationale Oldtimerdag Lelystad zorgt naast de historische automobielen voor de inwendige mens, met een aantal kitchens on wheels. Er is een kidsplein waar een groot springkussen en een kindercarrousel staan en er is voor de Max Verstappens in spee een Kids Kartbaan. Een tweetal DJ’s draaien vanuit een klassieke automobielen en de dag wordt verder muzikaal omlijst door diverse optredens en blaasorkesten.

Zondag 19 juni van 09.00 tot 17.00 kunnen bezoekers in Lelystad genieten van de nostalgische sfeer aan de oever van het Markermeer. In samenwerking met Arriva kan men vanaf het station tegen een gereduceerd bedrag naar het evenementterrein vervoerd worden. De toegang tot het parcours is gratis.

Meer informatie is te vinden op de website www.oldtimerdaglelystad.nl, facebook Nationale Oldtimerdag Lelystad en Twitter @nationaleoldtimerdagLelystad

Social media

Links en media

   

 

 

  

  

Nationale Oldtimerdag Lelystad (St. Mobiel Erfgoed Fleur de Lis)
Wijngaard 12 | 8212 CB  Lelystad | 0320-233014
KVK-nummer: 69870659 | BTW-nummer: NL858045722B01

Log in of Aanmelden

Log in met Facebook

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?