Editie 2015

50 jaar Cobra

Het is precies vijftig jaar geleden dat Shelby American de AC Cobra Mk III 427 op de markt bracht. Een voor dat Amerikaanse automerk een memorabele datum. In samenspraak met de actieve Cobra Club Nederland schenkt de Nationale Oldtimerdag aandacht aan dit jubileum. AC is echter een Britse sportwagenmerk met een geschiedenis die terug gaat tot 1902 en die in 1984 haar deuren sloot. Het ontwerp van Texaan Carrol Shelby, voorzien van een Ford V8-motor met een vermogen van 480 pk.,  draagt tot de dag van vandaag de vraag met zich mee of het een Amerikaanse of een Britse automobiel is. Van de in 1965 verschenen AC Cobra Mk III met type-aanduiding 427 zijn er slechts een beperkt aantal geproduceerd (tot 1967) en dat zijn nu kostbare automobielen. In de daarop volgende jaren zijn er door AC een flink aantal remakes geproduceerd met de signatuur van verschillende Britse carrosseriebouwers en waarbij de aluminium body is  vervangen door een polyester model. De Cobra Club probeert in de presentatie tijdens de Nationale Oldtimerdag een originele AC Cobra Mk III te presenteren naast een clubshow met prachtige en inmiddels eveneens fors in prijs gestegen remakes. In dit jubileumjaar zullen er in de USA 50 nieuwe exemplaren te koop zijn. Deze jubileumeditie verschijnt in twee kleur varianten en heeft een klantkeuze voor aluminium of glasvezel. De auto wordt voorzien van een ‘50th Anniversary’ badge aan beide zijden. Opmerkelijk is dat de prijzen voor deze aanbieding exclusief motor en versnellingsbak zijn. Die moet je er – wellicht in Engeland – bij aanschaffen. De Cobra Club Nederland brengt naar verwachting 20 modellen met hun grommende motoren naar de komende Nationale Oldtimerdag. Alleen al het gezamenlijk starten van de motoren is al een spektakel.

Britse legendes

 

Dit jaar zal de Nationale Oldtimerdag stilstaan bij een aantal Britse legendes zoals Jaguar en Bentley. We richten ons dan met name op de vroege periodes van beide merken.

- Walter Owen Bentley richt in 1919 – 95 jaar geleden – het nu befaamde automerk Bentley op en al in datzelfde jaar komt het eerste exemplaar op de markt van het bedrijf in Baker Street – London. Voor de 2e Wereldoorlog is Bentley vooral bekend door de bouw van succesvolle sport- en rallywagens met onder meer de victorie op het Brooklands Circuit (1921) en tijdens de 24 Uur van Le Mans. Bentley maakt naam met diverse aansprekende ontwerpen zoals de 4.5 lt. Blower Bentley (1926-1931) en de 3.5 lt. Speed Special (1936 – 1939). Rolls Royce neemt in 1933 Bentley over. Nu 75 jaar geleden verhuist de Bentley fabriek van Londen naar Crewe. Walter Owen Bentley overlijdt op 82-jarige leeftijd in 1970. De Nationale Oldtimerdag brengt een saluut met een ‘Bentley 95 Parade’.

- Sir William Lyons start in 1922 de Swallow Sidecar Company in Blackpool, gespecialiseerd in zijspanmotoren. In 1928 verhuist het bedrijf naar Coventry. In 1935 begint SS een nieuwe productielijn voor automobielen en met types als Saloon, Drop Head Coupé, cabriolet en specifieke sportwagens. Precies 80 jaar geleden wordt de naam van de onderneming omgezet in SS Cars en komt de eerste SS Jaguar op de markt voor 395,00 pond. Direct na de 2e Wereldoorlog (1945) wordt de naam om begrijpelijke redenen aangepast en wordt de type-aanduiding Jaguar de merknaam. In 1948 komt het eerste exemplaar van de Jaguar Mk V uit de fabriek rollen. In 1949 (65 jaar geleden) verschijnt de XK 120 aan het firmament, een auto die zich ontwikkelt tot een icoon in de Britse autohistorie. Tijdens de Nationale Oldtimerdag is er een ‘Eregalerij 80 Jaar Jaguar’ te zien. Jaguar en Bentley zijn tot de dag van vandaag voorname en toonaangevende automobielfabrieken in het Verenigd Koninkrijk (UK).

Deelnemers aan beide jubileumpresentaties krijgen een speciaal ontworpen ‘Certificaat van deelname’ , dat zal worden uitgereikt door de Britse Consul-Generaal in ons land, Sir John Haseltine Cameron-Webb.

 

Programma

Het programma van de Nationale Oldtimerdag kent een vaste opzet. Na binnenkomst staan de auto's op startnummer op hun locatie. Het publiek en de jury hebben zo alle tijd om de auto's eens goed te bekijken en te bewonderen. Na deze staande presentatie volgt een rijdend concours d'elegance. Dit concours is de start van een rit van circa 60km. in en om de Flevolandse hoofdstad Lelystad. Tot slot is er aan het einde van de dag de prijsuitreiking. Ook deze editie is de toegang gratis.

08.00 - 10.00 uur
Binnenkomst deelnemers onder muzikale begeleiding
09.00 - 11.00 uur
Juryronde I: staande presentatie op opstelparcours
10.00 - 17.00 uur
‘Eregalerij 80 Jaar Jaguar’
‘Bentley 95 Parade’
Halve Eeuw AC Cobra 427 met Cobra Club Nederland
70 Jaar Bevrijding
11.30 - 14.00 uur
Officiële opening door de Burgemeester van Lelystad Margreet Horselenberg.
Uitreiking jubileumcertificaten aan Jaguar en Bentley deelnemers door de Britse Consul-Generaal in Nederland mr. John Haseltine Cameron Webb.
Concours d’Elegance met start toertocht.
Juryronde II met voorrijden.
16.00 - 17.00 uur
Bekendmaking winnaars alle leeftijdsklassen
Uitreiking State of Art Prix d’Elegance
Bekendmaking winnaar Turtle Wax Twinkle Show Verkiezing
‘Best of the Show 2015 Autovisie Trophy’
17.00 - 18.00 uur
Trekking Classic Car Tombola Vertrek en uitzwaaien deelnemers

 

Kidszone

Ook aan de kinderen is dit jaar weer gedacht. Naast een spannende motion simulator (aan het einde van de havenkom) is er van alles te beleven op de kidszone. Zo zijn er verschillende springkussens en een springberg. Maar ook vind je hier een draaimolen voor de allerkleinsten en een aantal prachtige oude ambachten. Tot slot kun je trampoline springen tot grote hoogte!

 

Editie 31

De Nationale Oldtimerdag in Lelystad is het jaarlijks terugkerende festijn voor historische automobielen, dat plaatsvindt op de derde zondag in juni. Het evenement heeft een uniek podium aan de boorden van de vroeger zo onstuimige Zuiderzee (Bataviaboulevard Lelystad). Ieder jaar weten ruim 400 vintage, veteran en classic cars de weg naar dit unieke podium te vinden. Deze oldtimermeeting is uitgegroeid tot de grootste in haar soort in ons land en is gratis toegankelijk. Wij hopen u tijdens de 31e editie te kunnen verrassen met bijzondere automobielen of de lustrums van illustere automerken als Bentley en Jaguar.

La Belle Epoque

De 4e editie van de ‘Belle Epoque’ belooft opnieuw een succes te worden. De periode van 1890 tot 19...

Editie 2020

LEES MEER

Terugblik 100 jaar Bentley

De creativiteit van Walter Owen Bentley Walter Owen Bentley, geboren in Hampstead nabij Londen in 1...

Editie 2020

LEES MEER

Dwerg autos

Dwergauto: een troetelnaam voor een compacte auto Een dwergautomobiel is een kleine auto met drie o...

Editie 2020

LEES MEER

75 jaar vrijheid

Immense vreugde als de oorlog eindelijk voorbij is De bevrijding van ons land – 75 jaar na dato - i...

Editie 2020

LEES MEER

Editie 36

Corona 36e editie Nationale Oldtimerdag verplaatst Door de uitbraak van het coronavirus en de gepa...

Editie 2020

LEES MEER

Programma

20 juni 2021 Het programma van de Nationale Oldtimerdag kent een vaste opzet. Na binnenkomst staan ...

Editie 2020

LEES MEER

Tourtocht

De Nationale Oldtimerdag kent een voor de deelnemers verrassende toertocht met een lengte van ruim 6...

Editie 2020

LEES MEER

Deelnemers

De Nationale Oldtimerdag kent al jaren een top deelnemersveld die naast een Masterclass (winnaars va...

Editie 2020

LEES MEER

Locatie

De Bataviaboulevard in combinatie met de Bataviahaven vertegenwoordigt de kernwaarden van Lelystad: ...

Editie 2020

LEES MEER

Links en media

  • Historie
  • Persberichten
  • Foto rapportages

Social media

   

 

 

  

  

Nationale Oldtimerdag Lelystad (St. Mobiel Erfgoed Fleur de Lis)
Wijngaard 12 | 8212 CB  Lelystad | 0320-233014
KVK-nummer: 69870659 | BTW-nummer: NL858045722B01

Log In or Sign Up

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.