Editie 2020

La Belle Epoque

De 4e editie van de ‘Belle Epoque’ belooft opnieuw een succes te worden.

De periode van 1890 tot 1918 wordt in de geschiedenis beschreven als de ‘Belle Epoque’ (de mooie tijd). Het feitelijke begin was de ‘L’Exposition Universelle de Paris’ in 1889 (de eerste Wereldtentoonstelling). Het was een periode van ongekende economische groei mede door de industriële revolutie. Een periode van vooruitgang, van aandacht voor kunst en wetenschap. Een periode waarin architectuur, literatuur, schilderkunst, muziek, mode en dans centraal stonden. Nu legendarische persoonlijkheden als schrijver Guy de Maupassant, schilders als Henri de Toulouse-Lautrec en Pierre-Auguste Renoir presenteerden zich. In Parijs kreeg dit tijdsbeeld vorm door de bouw van de Eiffeltoren, de Basilique de Sacré-Coeur en de opening van de Moulin Rouge. Andere opmerkelijke gegevens zijn de 1e moderne Olympische Spelen in 1896 (Athene) en de primeur van de Tour de France (‘Le Grande Boucle’) in 1903. Die periode wordt de ‘kraamkamer’ van de automobielgeschiedenis’ genoemd. Honderd jaar later brengt de 36e editie van de Nationale Oldtimerdag dat voor de vierde maal achtereen in beeld met een unieke collectie automobielen. Deze collectie is de grootste uit die tijd sinds de ‘Tentoonstelling van Automobielen’ in 1906 in het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam.

Terugblik 100 jaar Bentley

De creativiteit van Walter Owen Bentley

Walter Owen Bentley, geboren in Hampstead nabij Londen in 1888, was de jongste van negen kinderen uit het gezin dat afkomstig was uit Adelaïde. Hij richtte in 1919 zijn automobielbedrijf Bentley Motors op, gevestigd in Cricklewood nabij Londen. De 3 liter motor kwam voor het eerst tot leven in New Street Mews – Baker Street - Londen. De geboorte van wat een iconisch Brits automerk zou worden. Bentley was een afgestudeerd technisch ingenieur. De term ‘typical British’ was herkenbaar op hem van toepassing, immer onberispelijk gekleed met zijn Harris tweed kostuums, vest, stropdas en pijp.

Een eeuw later is zijn naam wereldwijd bekend en befaamd vanwege de ontwikkeling van automobielen met een ongeëvenaarde mix van indrukwekkende prestaties en het beste vakmanschap, gekoppeld aan het gebruik van de beste materialen. In Groot Brittannië werd Walter Owen Bentley de man die voor altijd het autorijden veranderde.

Het bescheiden begin, eind 1919 kwam het eerste model dat zijn naam droeg uit de fabriek, werd gevolgd door een voortdurende verbetering in zowel prestaties als in (luxe) uitvoering. De wegtesten van de met een 3 liter motor uitgeruste automobiel begonnen in januari 1920 en de eerste productieversie was in september 1921 gereed. “Wat ik wil, is een goede auto bouwen, een snelle en de beste in zijn klasse”. Met een fabrieksteam won Bentley vervolgens de toen al vermaarde 24 Uur van Le Mans in 1924, 1927, 1928, 1929 en 1930.

Vrijdag 13 augustus 1971 overleed Walter Owen Bentley in Woking. Hij was beschermheer van de Bentley Drivers Club en in 1995 werd zijn naam ingewijd en toegevoegd aan de in 1939 opgerichte Amerikaanse ‘Automotive Hall of Fame’. Doel was (en is) de herinnering aan vroege autopioniers in stand te houden en om mensen uit alle delen van de autowereld wereldwijd te eren. Het bevat personen die een grote en onuitwisbare bijdrage hebben geleverd aan de automobielindustrie.

Precies 100 jaar na de oprichting blijft de visie van ‘Mr. WO’ richting geven aan de overtuigende aanpak, acties en ambitie. Bentley Motors is nu gevestigd in Crewe. Het bedrijf werd in 1931 overgenomen door Rolls Royce en is sinds 1988 eigendom van Volkswagen AG (D). Het blijft het Britse luxe automobielbedrijf en maakt nog steeds de meeste geliefde en gewenste high-performance grand tourers met carrosserieontwerpen van onder meer H.J. Mulliner, Hooper & Company, Vandenplas, Park Ward en (de nieuwste) Zagato Milano.

In samenwerking met de actieve British Drivers Club Dutch Region krijgt een ‘Terugblik op 100 jaar Bentley’ een voorname plaats in het dagprogramma van de komende Nationale Oldtimerdag.

 

75 jaar vrijheid

Immense vreugde als de oorlog eindelijk voorbij is

De bevrijding van ons land – 75 jaar na dato - is in september en oktober 2019 in het Zuiden van ons land op passende wijze herdacht en gevierd. In de maanden april en mei van 2020 zullen vele steden en dorpen boven de grote rivieren aandacht besteden aan dat feit. In 1945, toen Nazi-Duitsland capituleerde en in Hotel De Wereld in Wageningen de overgave werd getekend, bestonden Flevoland en Lelystad nog niet.

Toch willen we als organisatiecommissie van de Nationale Oldtimerdag 75 jaar bevrijding een prominente plaats in ons programma geven. Inwoners van Flevoland ouder dan 75 jaar hebben die oorlogsjaren en de bevrijding meegemaakt op andere plaatsen in ons land. Hebben ervaren wat het is om in een bezet land te leven en hebben er hun kinderen en kleinkinderen vast over verteld. Hen willen we het herdenken en vieren op het nieuwe land laten beleven. Een moment waarop herinneringen aan toen herleven.

Het veroveren van de vrijheid is niet gratis geweest. Er werd een hoge prijs voor betaald. Ontelbare jonge geallieerde militairen lieten op het slagveld hun prille leven. De offers die zijn gebracht voor onze vrijheid moeten we blijvend gedenken. Nederland was destijds een knooppunt voor militaire konvooien richting Zeeland (Slag om de Schelde), Brabant en Limburg, oprukkend vanaf de landing in Normandië, gevolgd door de Operatie Market Garden (met het voornemen om door te stoten naar Berlijn) en vervolgens, na de beruchte hongerwinter, richting Oosten, Noorden en Westen van ons land. Met Amerikaanse, Britse, Canadese, Franse en Poolse brigades. Met de Britse Veldmaarschalk Montgomery aan het hoofd van de troepen die Amsterdam bevrijden. De voertuigen uit die tijd zijn de resterende levende geschiedenis, vertellen verhalen, roepen emotie op en vervullen ons met dankbaarheid. In Amerika moesten na de Japanse aanval op Pearl Harbour in 1942 de autofabrikanten verplicht overschakelen van de productie van automobielen op militair materieel zoals jeeps, vrachtwagens voor vervoer van manschappen, waterwagens, veldgeschut, artillerietrekkers, tanks, munitiewagens, radiowagens, amfibische landingsvaartuigen en mobiele zoeklichtinstallaties om de lucht af te speuren naar vijandelijke vliegtuigen. Ook voor de vrede en de daarop volgende vrijheid heeft de ontwikkeling van de automobiel een belangrijke rol vertolkt.

Editie 36

Corona

36e editie Nationale Oldtimerdag verplaatst

Door de uitbraak van het coronavirus en de gepaste maar strenge maatregelen van de overheid om het virus in te dammen, leven we in een onzekere en roerige tijd. We volgen de ontwikkelingen rond het virus en de richtlijnen van de overheid dagelijks op de voet. Door de aangescherpte maatregelen vanaf 23 maart jl. is het niet meer mogelijk om evenementen, gebeurtenissen, festiviteiten te organiseren tot minimaal 1 juni a.s.

Onze organisatiecommissie heeft zich gebogen over de gevolgen van die maatregel en we moeten tot onze grote spijt concluderen dat het organiseren van de 36e editie van de Nationale Oldtimerdag op zondag 21 juni a.s. niet verantwoord is. De gezondheid van deelnemers, bezoekers en onze vrijwilligers, inclusief de juryleden, staat voorop.

Nu doorzetten van de organisatie, met alle verplichtingen die daarbij horen, levert operationele risico’s op die de continuïteit van het grote evenement in gevaar kunnen brengen. Het is daarbij vanwege het verloop van de crisis nu niet in te schatten of de genomen maatregel per 1 juni wordt opgeheven of verruimd. Daarnaast bestaat de Nationale Oldtimerdag financieel op basis van vele sponsors (bedrijven en instellingen). Zij worden door de economische gevolgen van de crisis zwaar op de proef gesteld.

Dat alles heeft er toe geleid dat wij hebben besloten om de 36e editie van de Nationale Oldtimerdag uit te stellen en te verplaatsen naar zondag 20 juni 2021. We hopen van harte dat wij in 2021 opnieuw een beroep kunnen doen op oldtimereigenaren, collectioneurs, oldtimerverenigingen en automusea. Zonder hun medewerking en deskundigheid is een dergelijk evenement niet te organiseren.

De organisatie van de Nationale Oldtimerdag wenst een ieder die door het virus is getroffen van harte beterschap, leeft met droefheid mee met hen die een geliefde door de ziekte hebben verloren en hoopt dat zij die getroffen zijn door de beperkende maatregelen de wijsheid en kracht vinden om hun bedrijf of organisatie door deze moeilijke periode te loodsen.

Voor nu: zorg goed voor u zelf, uw naasten en iedereen om u heen, zodat we samen volgend jaar hopelijk kunnen genieten van de volgende editie van de Nationale Oldtimerdag. Wij gaan ervoor. Op naar 20 juni 2021!

Namens de organisatiecommissie Nationale Oldtimerdag
Met vriendelijke groet,
William van der Meulen, voorzitter

Editie 36

De Nationale Oldtimerdag in Lelystad is het jaarlijkse terugkerende topevent voor historische automobielen dat traditioneel plaats vindt op de derde zondag in juni (Vaderdag). Deze meeting van glorieuze automobielen met de eretitel ‘rijdend erfgoed’ kent op zondag 21 juni a.s. de 36e editie. De Bataviaboulevard in de Flevolandse hoofdstad wordt gevuld met de mooiste klassiekers; automerken en typen die een rijdende legende zijn geworden. Een prachtige mix van historische, meest vooroorlogse automobielen, met koperen lantaarns en houten spaakwielen en jongere gestroomlijnde bolides met chroom en grommende motoren uit de jaren tot 1970.

Aan de boorden van de voormalige Zuiderzee staan ruim 400 oldtimers te glimmen voor een prachtige familiedag. Het evenement is uitgegroeid tot de grootste meeting in haar soort in de Benelux en is zowel voor deelnemers als bezoekers gratis toegankelijk. In het programma is een toertocht opgenomen zodat u de automobielen ook rijdend kunt bewonderen. Naast de deelnemende automobielen, ingedeeld in de FIVA leeftijdsklassen A (tot 1904) tot en met F (1961-1970), is er ruimte voor een aantrekkelijk aanvullend programma met mobiele kijkobjecten, amusement (diverse muzikale optredens), straattheater, een automobiliamarkt en sfeervolle horeca. U kunt de dag combineren met een bezoek aan Batavia Stad Outlet Fashion, Batavialand Museum en Batavialand Werf. Het rijdend erfgoed wordt op een bijzondere manier gecombineerd met varend erfgoed door de 5e editie (1e lustrum) van de Nationale Historische Reddingboot Dag, georganiseerd door de KNRM. Een perfect dagje uit voor het hele gezin. Er is volop parkeergelegenheid op het terrein van Batavia Stad tegen het dagkaarttarief van € 3,00.

William van der Meulen, voorzitter
Organisatiecommissie Nationale Oldtimerdag

 

Dwerg autos

Dwergauto: een troetelnaam voor een compacte auto

Een dwergautomobiel is een kleine auto met drie of vier wielen. Er worden verschillende maatstaven gebruikt voor dit voertuig. Wij sluiten ons aan bij de betiteling die de sympathieke Dwerg Auto Club Nederland (DWAC) hanteert: een historisch gemotoriseerd drie- of vierwielig voertuig met een cilinderinhoud van maximaal 600 cc.

Van 1910 tot het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw er cyclecars geproduceerd, kleine licht in gewicht en goedkope automobielen die het ‘gat’ vulden tussen motorfietsen en automobielen. In Frankrijk was de cyclecar populair omdat vanwege het gewicht er geen wegenbelasting behoefde te worden betaald. De vroegste modellen hadden maximaal twee zitplaatsen en drie wielen. Het soort werd mede geproduceerd in tijden van brandstof- of materiaalschaarste. Het voordeel – tot vandaag de dag – is dat er weinig parkeerruimte voor nodig is. Na WO II brak er in Europa een korte bloeiperiode voor deze charmante wagens aan. Vliegtuigproducenten in Duitsland als Heinkel en Messerschmitt mochten vanwege hun rol in de Tweede Wereldoorlog geen vliegtuigen meer bouwen en zij benutten hun kennis om dwergauto’s te produceren (een cockpit op drie wielen). De concurrentie met de eenvoudige automobielen als Volkswagen (Kever), Opel (Olympia) en Citroën (2CV) konden ze in de daarop volgende jaren echter niet aan en verdwenen net zo snel van de markt als dat ze waren gekomen.

Bekende merken uit de tijd van de jaren ’50 uit de vorige eeuw waren: Glas Goggomobil, Heinkel, BMW Isetta, Lloyd, Messerschmitt Kabinenroller, Piaggio Vespa, Trojan, Kleinschnittger, Peel, Velorex en Zündapp Janus. Na de val van de Berlijnse Muur (1989) werd ook de Trabant als mini-auto gekenmerkt. In de huidige tijd is het de Fiat 500 die als originele (historische) mini-car, opvolger van de Fiat Topolino, wordt gezien.

Een klein percentage van de totale productie heeft de tand des tijds overleefd en wordt door eigenaren vertroeteld. Vorig jaar werd er in het Louwman Museum in Den Haag een fraaie statische opstelling gewijd aan dwergauto’s. In het verlengde daarvan zijn ze op de komende Nationale Oldtimerdag rijdend te aanschouwen en te bewonderen, in samenwerking met de Dwerg Auto Club Nederland (DWAC).

La Belle Epoque

De 4e editie van de ‘Belle Epoque’ belooft opnieuw een succes te worden. De periode van 1890 tot 19...

Editie 2020

LEES MEER

Terugblik 100 jaar Bentley

De creativiteit van Walter Owen Bentley Walter Owen Bentley, geboren in Hampstead nabij Londen in 1...

Editie 2020

LEES MEER

Dwerg autos

Dwergauto: een troetelnaam voor een compacte auto Een dwergautomobiel is een kleine auto met drie o...

Editie 2020

LEES MEER

75 jaar vrijheid

Immense vreugde als de oorlog eindelijk voorbij is De bevrijding van ons land – 75 jaar na dato - i...

Editie 2020

LEES MEER

Editie 36

Corona 36e editie Nationale Oldtimerdag verplaatst Door de uitbraak van het coronavirus en de gepa...

Editie 2020

LEES MEER

Programma

20 juni 2021 Het programma van de Nationale Oldtimerdag kent een vaste opzet. Na binnenkomst staan ...

Editie 2020

LEES MEER

Tourtocht

De Nationale Oldtimerdag kent een voor de deelnemers verrassende toertocht met een lengte van ruim 6...

Editie 2020

LEES MEER

Deelnemers

De Nationale Oldtimerdag kent al jaren een top deelnemersveld die naast een Masterclass (winnaars va...

Editie 2020

LEES MEER

Locatie

De Bataviaboulevard in combinatie met de Bataviahaven vertegenwoordigt de kernwaarden van Lelystad: ...

Editie 2020

LEES MEER

Links en media

  • Historie
  • Persberichten
  • Foto rapportages

Social media

   

 

 

  

  

Nationale Oldtimerdag Lelystad (St. Mobiel Erfgoed Fleur de Lis)
Wijngaard 12 | 8212 CB  Lelystad | 0320-233014
KVK-nummer: 69870659 | BTW-nummer: NL858045722B01

Log In or Sign Up

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.