
Editie 33
Prijswinnaars
De succesvolle en druk bezochte (naar schatting ruim 20.000 bezoekers) 33e editie van de Nationale Oldtimerdag leverde fraaie winnaars op in de verschillende leeftijdsklassen welke door de FEHAC en de FIVA worden gehanteerd, in de klasse ‘Specials’ (bedrijfsvoertuigen) en in de Master Class. Een zonovergoten dag die vele topmobielen aan de start bracht. De complete uitslag is als volgt:
Klasse A/B:
- Francois de Beuckelaer Westmalle (B) – Cadillac Model B Tonneau 1904
- Ton van Heesch Schijndel – H. E. Hall Landaulette 1915
- J. Tilmans As (B) – Stanley Steamer Mountainwagon 1913
Klasse C:
- Kjeld Jessen Schoten (B) – Bugatti T13 ‘Brescia’ 1925
- P. C. Bezuijen Hazerswoude Dorp – Cadillac 341A Town Sedan 1928
- J. Bloemen Soest – McLaughlin Buick 54CC Convertible Master Six 1929
Klasse D:
- Johan Boltendal Noordbroek – Cadillac 355B Phaeton Fischer 1932
- Willem Timmermans Scherpenheuvel (B) Talbot 105 Abott Roadster 1933
- Peter Hotz Stroe – Triumph Gloria Straight Six Open Tourer 1935
Klasse E:
- Cees Teunen Cuijk – Chrysler Windsor Convertible 1955
- Rikkert ter Beek Wijdewormer – Pontiac Streamliner 1948
- Cor van den Ancker Hoofddorp – Alfa Romeo Giulietta Sprint Special 1960
Klasse F:
- M. Westenberg Bovenkarspel – Chevrolet Corvette Stingray 1965
- H. van Doorn Renswoude – Borgward Isabella Coupé 1961
- P. Waterdrinker Zaandam – Chevrolette Corvette C2 Split Window 1963
Klasse Specials:
- A. Geertsma Leeuwarden – Cadillac Fleetwood Ambulance 1961
- H. Horstman Twello – Scania Vabis LB 7635 1968
- A. Everts Amstelveen – Citroën 2CV AU 1952
Master Class:
- Jan Kieftenburg Pingjum – Cadillac 353 Convertible 1930
- Hans Houpst Zetten – Cadillac 60 Fleetwood Special Sedan 1952
- Arend Bolink Wilp – BMW 327 Cabriolet 1937
State of Art Prix d’Elegance:
Ton van Heesch Schijndel – H. E. Hall Landaulette 1915
Vredestein Trophy ‘Best of the Show 2017’:
Johan Boltendal – Noordbroek – Cadillac 355B Phaeton Fisher 1932
Eervolle vermelding:
- Jean-Jaques Radelet Brussel (B) – Ford GT40 LeMans 1966
- T. Hoitink Lichtenvoorde – Mercedes Benz 320A Cabriolet 1938
- M. Hagg Nieuwegein – Cadillac Fleetwood 75 Limousine 1954
33e editie Nationale Oldtimerdag Lelystad
Beste bezoeker en fan van de Nationale Oldtimerdag,
“Heerlijk, dat vooruitzicht op de 33e editie van de Nationale Oldtimerdag. De voorbereiding is in volle gang en we willen u opnieuw verrassen met speciale en unieke automobielen. In de rubriek ‘nieuws’ maken we u met plezier deelgenoot van onze voorpret. De achter ons liggende editie was voor ons een unieke gebeurtenis met het verkrijgen van de internationale status ‘high standard’, toegekend door de FIVA onder patronage van de Unesco. Een erkenning waar we trots op zijn. We hebben in de afgelopen maanden geïnvesteerd in de verdere professionalisering, uitbreiding van ons organisatieteam en van ons Comité van Aanbeveling. Zo kunnen we u de volgende editie nog meer doen genieten. U weet: de Nationale Oldtimerdag is gratis toegankelijk en dat blijft zo. We hopen u als bezoeker en fan te kunnen verwelkomen. Wij willen ieder jaar de beste versie van de Nationale Oldtimerdag presenteren met bijzondere klassiekers, boeiende rijdende verhalen uit de autohistorie. Een heerlijke uitdaging. Kom maar kijken of het ons is gelukt”.
William van der Meulen, voorzitter
Organisatiecommissie Nationale Oldtimerdag
Indrukwekkend beeld van ondernemingsgeest
Mobiel erfgoed schetst een indrukwekkend beeld van vaderlandse ondernemingsgeest. Het is onlosmakelijk verbonden met ons land, haar geschiedenis en de Nederlandse identiteit. Nederland ontwikkelde zich in ruim een eeuw tot belangrijke schakel op het gebied van vervoer en mobiliteit. Of het nu ging om de productie van rijwielen, koetsen, motoren, vliegtuigontwerpen, schepen en automobielen, Nederland sprak en spreekt haar woordje mee. Namen als Spyker, Eijsink, Fokker, Kromhout, Fongers, DAF en Donkervoort spelen als onderdeel van 'Dutch Design' een belangrijke en innovatieve rol. De autogeschiedenis heeft met de jaarlijkse Nationale Oldtimerdag in Lelystad een eendaagse rijdende museale invulling. Een dag waarbij automobielen uit vervlogen tijden zich laten zien, horen en ruiken. Een terugblik op de 'techniek van toen' en op de uiteenlopende ontwerpen van limousines, sedans, cabriolets, sportcars en open tourers. Een collectie van automobielen met een verhaal. De aantoonbare historie van een niet meer bestaand merk, de nostalgie rond de persoon die de auto als eerste aankocht, de geschiedenis van de auto tijdens markante gebeurtenissen en de kunst van de, soms beroemde, radiatorbeelden (mascottes). De Nationale Oldtimerdag in Lelystad biedt eigenaren, collectioneurs, verkopers en bezoekers een mogelijkheid om dat verleden en de ondernemingsgeest op dat terrein te tonen. Een dag om mee te beleven en om van te genieten.
Topmobielen in Master Class
De Nationale Oldtimerdag kent jaarlijks in iedere leeftijdsklasse - ingedeeld naar de categorieën die zowel de FEHAC als de FIVA hanteren - welverdiende winnaars. Die winnaars worden samengebracht in de Master Class. Als een winnende automobiel uit voorgaande jaren zich opnieuw inschrijft, wordt hij door de organisatie ingedeeld in de Master Class. Daardoor is in de loop van de jaren een deelnemersveld in die klasse ontstaan van louter topmobielen uit binnen- en buitenland. Het is de creme de la creme uit de automobielhistorie. Tot nu toe werden de winnaars per leeftijdsklasse van goud, zilver en brons gepromoveerd naar die topklasse. Vanaf 2016 geldt echter dat slechts voor de winnaars van de eerste prijs per leeftijdsklasse. De auto's die tot nu toe deel uitmaken van de Master Class houden hun status. In de afgelopen jaren werd de Master Class uitgebreid met winnaars als een Bentley Continental R Fastback Mulliner Coupé 1952, Triumph Gloria Straight Eight Tourer 1935, Alfa Romeo 8C 2300 Grand Prix Monza 1936, Mercedes Benz 500 Nürnberg Royal Pullman 1934, Lincoln Continental Victoria Convertible 1942, Bugatti T57 Galibier Coupé 1939, BMW 502F Autenrieth Marburg Cabriolet 1956, Renault W Towncar 1905, Cadillac 341B Fischer Longbody Convertible 1928, Auburn 100A Cabriolet 1931, Packard 906 Twin Six Dietrich Convertible 1932 (foto), Talbot Lago T23 Figoni & Falaschi Cabriolet 1937 en een Panhard et Levassor Rear Entrance Tonneau 1900.
Uitnodiging voor de winnaars
De winnaars van de komende 33e editie van de Nationale Oldtimerdag krijgen een officiële invitatie voor deelname aan het Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn. Dat internationale concours wordt eenmaal per gehouden en de organisatoren van de Nationale Oldtimerdag hebben al jaren een plezierige samenwerking met Classic Events dat de organisatie in Apeldoorn in handen heeft. Zo krijgen de winnaars in Lelystad in de leeftijdsklassen tot 1960 de kans zich te meten met prachtige historische automobielen uit binnen en buitenland. Het Concours d'Elegance wordt in 2017 gehouden in het weekeinde van 1 en 2 juli in de tuinen van het paleis, waar in vroegere tijden Prinses Wilhelmina woonde en waar nu Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven hun woonstee hebben. De winnaar van de titel 'Best of de Show' 2015 was een fraaie Hispano Suiza Coupe de Ville Cabriolet uit 1929 (foto). De invitaties voor de winnaars van de Nationale Oldtimerdag 2017 worden aan het einde van de officiële prijsuitreiking op zondag 18 juni uitgereikt door Jan-Peter Nijmeijers van Classic Events. De winnaars van de Nationale Oldtimerdag 2016 hebben eveneens een dergelijke invitatie ontvangen.
Erfgoedwet voor mobiel erfgoed aangenomen
Medio juni 2016 werd kort voor het zomerreces in de Tweede Kamer de Erfgoedwet aangenomen. Met deze wet is de bescherming van mobiel erfgoed in ons land geregeld en daar mogen we best blij mee zijn. De overheid heeft nu vastgelegd dat historische voertuigen deel uitmaken van het nationale erfgoed. Niet alleen voertuigen die in museumbezit zijn maar ook de voertuigen die door privé eigenaren en collectioneurs verzameld en gekoesterd worden. De wet zegt nu: dat een historische voertuig minstens 30 jaar oud moet zijn, in handen is van een liefhebber, een zo origineel mogelijke toestand moet behouden, op een historisch verantwoorde wijze wordt onderhouden en niet wordt benut als middel voor dagelijks transport of vervoer. Deze definitie-elementen voorkomen verwarring tussen erkend mobiel erfgoed en oude voertuigen. De minister zal het Nationaal Register Mobiel Erfgoed erkennen en dat is van groot belang voor het herstellen, restaureren en conserveren van de klassieke automobiel en haar indrukwekkende wereld-wijde geschiedenis.