Terugblik 100 jaar Bentley

De creativiteit van Walter Owen Bentley

Walter Owen Bentley, geboren in Hampstead nabij Londen in 1888, was de jongste van negen kinderen uit het gezin dat afkomstig was uit Adelaïde. Hij richtte in 1919 zijn automobielbedrijf Bentley Motors op, gevestigd in Cricklewood nabij Londen. De 3 liter motor kwam voor het eerst tot leven in New Street Mews – Baker Street - Londen. De geboorte van wat een iconisch Brits automerk zou worden. Bentley was een afgestudeerd technisch ingenieur. De term ‘typical British’ was herkenbaar op hem van toepassing, immer onberispelijk gekleed met zijn Harris tweed kostuums, vest, stropdas en pijp.

Een eeuw later is zijn naam wereldwijd bekend en befaamd vanwege de ontwikkeling van automobielen met een ongeëvenaarde mix van indrukwekkende prestaties en het beste vakmanschap, gekoppeld aan het gebruik van de beste materialen. In Groot Brittannië werd Walter Owen Bentley de man die voor altijd het autorijden veranderde.

Het bescheiden begin, eind 1919 kwam het eerste model dat zijn naam droeg uit de fabriek, werd gevolgd door een voortdurende verbetering in zowel prestaties als in (luxe) uitvoering. De wegtesten van de met een 3 liter motor uitgeruste automobiel begonnen in januari 1920 en de eerste productieversie was in september 1921 gereed. “Wat ik wil, is een goede auto bouwen, een snelle en de beste in zijn klasse”. Met een fabrieksteam won Bentley vervolgens de toen al vermaarde 24 Uur van Le Mans in 1924, 1927, 1928, 1929 en 1930.

Vrijdag 13 augustus 1971 overleed Walter Owen Bentley in Woking. Hij was beschermheer van de Bentley Drivers Club en in 1995 werd zijn naam ingewijd en toegevoegd aan de in 1939 opgerichte Amerikaanse ‘Automotive Hall of Fame’. Doel was (en is) de herinnering aan vroege autopioniers in stand te houden en om mensen uit alle delen van de autowereld wereldwijd te eren. Het bevat personen die een grote en onuitwisbare bijdrage hebben geleverd aan de automobielindustrie.

Precies 100 jaar na de oprichting blijft de visie van ‘Mr. WO’ richting geven aan de overtuigende aanpak, acties en ambitie. Bentley Motors is nu gevestigd in Crewe. Het bedrijf werd in 1931 overgenomen door Rolls Royce en is sinds 1988 eigendom van Volkswagen AG (D). Het blijft het Britse luxe automobielbedrijf en maakt nog steeds de meeste geliefde en gewenste high-performance grand tourers met carrosserieontwerpen van onder meer H.J. Mulliner, Hooper & Company, Vandenplas, Park Ward en (de nieuwste) Zagato Milano.

In samenwerking met de actieve British Drivers Club Dutch Region krijgt een ‘Terugblik op 100 jaar Bentley’ een voorname plaats in het dagprogramma van de komende Nationale Oldtimerdag.

 

La Belle Epoque

De 4e editie van de ‘Belle Epoque’ belooft opnieuw een succes te worden. De periode van 1890 tot 19...

Editie 2020

LEES MEER

Dwerg autos

Dwergauto: een troetelnaam voor een compacte auto Een dwergautomobiel is een kleine auto met drie o...

Editie 2020

LEES MEER

75 jaar vrijheid

Immense vreugde als de oorlog eindelijk voorbij is De bevrijding van ons land – 75 jaar na dato - i...

Editie 2020

LEES MEER

Editie 36

Corona De Nationale Oldtimerdag ging dit jaar helaas niet door. De coronamaatregelen maakten de org...

Editie 2020

LEES MEER

Programma

20 juni 2021 Het programma van de Nationale Oldtimerdag kent een vaste opzet. Na binnenkomst staan ...

Editie 2020

LEES MEER

Tourtocht

De Nationale Oldtimerdag kent een voor de deelnemers verrassende toertocht met een lengte van ruim 6...

Editie 2020

LEES MEER

Deelnemers

De Nationale Oldtimerdag kent al jaren een top deelnemersveld die naast een Masterclass (winnaars va...

Editie 2020

LEES MEER

Locatie

De Bataviaboulevard in combinatie met de Bataviahaven vertegenwoordigt de kernwaarden van Lelystad: ...

Editie 2020

LEES MEER

Links en media

  • Historie
  • Persberichten
  • Foto rapportages

Social media

   

 

 

  

  

Nationale Oldtimerdag Lelystad (St. Mobiel Erfgoed Fleur de Lis)
Wijngaard 12 | 8212 CB  Lelystad | 0320-233014
KVK-nummer: 69870659 | BTW-nummer: NL858045722B01

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.