Tourtocht

De Nationale Oldtimerdag kent een voor de deelnemers verrassende toertocht met een lengte van ruim 60 km. Daarnaast is er ook een korte...

LEES MEER

Optredens

De 37ste editie van de Nationale Oldtimerdag heeft naast ruim 400 mooie oldtimers ook een erg aantrekkelijk aanvullend programma bomvol met mooie optredens. Onderstaand...

LEES MEER

100 jaar Rolls Royce Model 20

Dezelfde luxe maar een maatje kleiner ROLLS ROYCE 20 VERZEKERDE HET VOORTBESTAAN VAN HET BEDRIJF De Britse luxe autobouwer Rolls Royce maakte naam met de...

LEES MEER

Editie 37

Uitslag

Prijs Auto Winnaar
All over Vredestein Trophé Aston Martin DB4 1960 Hehenkamp 
     
Prix D'Elegance Buick Master Six 1926 Boer
     
1e prijs Classic Super Cars Chevrolet Corvette C8 coupé 2023 Yuan
     
1e prijs klasse A+B Cartercar Model T7 1914 Heddier
2e prijs Wolseley Siddeley 1908 Holtermans
3e prijs IHC Motorwagon Highwheeler 1908 Leek
     
1e prijs klasse C Rolls-Royce 20 1923 Goede
2e prijs Buick Master Six 1926 Boer
3e prijs Minerva AF Driessen-Alblin 1927 Molenaar
     
1e prijs klasse D Rolls-Royce Phantom 3 1936 Bienemann
2e prijs Bentley Derby 3,5 DHC 1935 Besling
3e prijs Rolls-Royce 40/50 Phantom 2 1935 Bienemann
     
1e prijs klasse E DKW-Monza 1956 Commijs
2e prijs Lancia Aurelia 1957 Ancker
3e prijs Daimler Hooper 1954 Beld
     
1e prijs klasse F Ferrari 265 GTC 1969 Kranenburg
2e prijs Chevrolet Corvair 1969 Visser
3e prijs Ford Mustang Fastback 2+2 1967 Goeij
     
1e prijs klasse S DAF YA328 Bruggen
2e prijs  Henschel H. 140 1966 Dasselaar
     
1e prijs Masterclass  Aston Martin DB4 1960 Hehenkamp 
2e prijs  Cadillac 353 Convertable car 1930 Holmersma
3e prijs Jaguar E-type OTS 1961 Borgonjen
     
Hoogste punten alle klasses:    
Eervolle vermelding line up Chevrolet Corvette Chevrolet Corvette C8 coupé 2023 Yuan
Eervolle vermelding Bell Epoque Cartercar Model T7 1914 Heddier
Eervolle vermelding Roaring Twentys  Rolls Royce 20 1923 Goede

De Nationale Oldtimerdag in Lelystad is het jaarlijks terugkerende evenement voor historische en klassieke automobielen dat traditioneel plaats vindt op de 3e zondag in juni. Ditmaal dus op zondag 18 juni a.s. met als fraaie opstellocatie de Bataviaboulevard aan de oever van het Markermeer..

Op de boulevard tussen de Bataviahaven en Batavia Stad Outlet Fashion staan opnieuw 400 automobielen klaar om te worden gejureerd op staat van originaliteit en om van start te gaan voor een toertocht van omstreeks 60 km. over de bodem van de voormalige en destijds soms onstuimige Zuiderzee. De oldtimermeeting is uitgegroeid tot een begrip en tot de grootste eendaagse oldtimermeeting in de Benelux. De deelnemers zijn te gast en er zijn geen inschrijfkosten. Voor het publiek is het evenement gratis toegankelijk met voldoende parkeerruimte in de omgeving. Ieder jaar zijn er, naast de toch al aanwezige bijzondere automobielen uit vervlogen tijden, terugkerende presentaties zoals de ‘Belle Epoque’, ‘The Roaring Twenties’, Fire Fighters (brandweervoertuigen) en Classic Super Cars. High light’s zijn een terugblik op 75 jaar Ferrari, 100 jaar Rolls Royce 20 en het 14e lustrum van Chevrolet Corvette.

Naast de volgens de internationale FIFA classificatie in leeftijdsklassen ingedeelde automobielen is er een aanvullend programma met kijkobjecten, optredens, automobilia markt en bijpassende smaakvolle catering. U kunt deze dag combineren met een bezoek aan Batavialand Museum, Batavialand Werf en aan Batavia Stad Fashion Outlet. Nabij de haven vindt rondom het KNRM Botenhuis ‘Jan de Braal’ de 6e editie plaats van de Nationale Historische Reddingboot Dag.

Een uitstekende uitgaansdag voor alle liefhebbers van mobiel erfgoed met als aansprekend motto ‘Erfgoed dat beweegt’

LUSTRUMVIERINGEN VAN GROTE MERKEN ZIJN AANDACHTTREKKERS

De organisatiecommissie van de Nationale Oldtimerdag heeft voor de 37e editie op zondag 18 juni a.s. het programma bekend gemaakt. De in voorgaande edities succesvolle presentaties van automobielen uit de ‘Belle Epoque’ (1880-1920) en ‘The Roaring Twenties’ (1920-1930) worden gehandhaafd. De Nationale Oldtimerdag is het enige evenement in ons land dat zo extra aandacht geeft aan de beginperiode van de indrukwekkende automobielgeschiedenis. Daarnaast staan bij de komende editie een drietal opmerkelijke lustrumvieringen in het middelpunt van de schijnwerpers. Het gaat daarbij om een terugblik op 75 jaar Ferrari (15e lustrum), het 70 jarig bestaan van Chevrolet Corvette (14e lustrum) en een jubileumpresentatie van 100 jaar Rolls Royce Model 20 (20e lustrum). Drie herinneringen aan opmerkelijke stappen in het verhaal van rijdend erfgoed, die naar verwachting zorgen voor een brede belangstelling.

 

In Memoriam - Dam Backer


Het nieuwe jaar had nog maar nauwelijks haar intrede gedaan of wij kregen het droeve
bericht dat in de ochtend van dinsdag 3 januari voormalig jurylid van de Nationale
Oldtimerdag Dam Backer na een afnemende gezondheid in een hospice in Lelystad is
overleden. Hij kwam na zijn studie aan de Universiteit van Utrecht al in 1967 naar Lelystad,
vestigde zich als de eerste tandarts en richtte de tandartsenpraktijk ‘De Ivoren Klif’ op. Hij
zette zich destijds meteen in om de snel groeiende bevolking van de jonge stad met elkaar te
verbinden en was onder meer organisator van Koninginnedag festiviteiten en de opzet van
de eerste Lelystadse kermissen. Zijn passie was het rijden in sportieve automobielen zoals
hij in recente jaren in de stad rondreed in een blauwe BMW Z4 Cabriolet uit 1990. “Een
Youngtimer die ik koester”, gaf hij aan. Backer was al vanaf 1995 jurylid van de Nationale
Oldtimerdag. Hij was het die de organisatie adviseerde om duidelijk te kiezen voor een
autobeoordeling op staat van originaliteit en authenticiteit. “Die keuze maakt duidelijk waar
het evenement voor staat. Het gaat om kwaliteit en om rijdend erfgoed”. Zijn voorkeur bij het
zien en beoordelen van oldtimers ging uit naar Britse modellen van Jaguar en Bentley. Het
bestuur van de Stichting Mobiel Erfgoed ‘Fleur de Lis’ denkt met waardering en respect terug
aan zijn inbreng in de ontwikkeling van het evenement en wenst zijn familie, vrienden en
bekenden de kracht toe om dit verlies te kunnen dragen.

 

 

Mr. OLDTIMERDAG WILLIAM VAN DER MEULEN VERTREKT

Afgelopen juni vond de 36 e editie van de Nationale Oldtimerdag Lelystad plaats. Deze editie was de laatste met oprichter en voorzitter William van der Meulen. Ook zijn vrouw Tineke, stuwende kracht in de organisatie zal een stap terugdoen. Na twee stille jaren vanwege corona heeft het echtpaar besloten dat het organisatieteam toe is aan verjonging en de Nationale Oldtimerdag Lelystad aan vernieuwing.

 

Begin jaren tachtig werd elk jaar een Oldtimerdag gehouden om Lelystad te promoten. Als communicatieadviseur van de gemeente stelde William voor eens auto’s uit het buitenland te laten verschijnen. In 1983 kwamen er tijdens de “Britse week” een aantal vermaarde Britse Oldtimers naar Lelystad en dit bleek zo’n publiek succes dat er dat volgende jaar wederom een Oldtimerdag werd gehouden.

Het enthousiasme van William en zijn vrouw Tineke sloeg over en de samenwerking met diverse automobiel organisaties werd gestart. Nu 36 edities later is de Nationale Oldtimerdag Lelystad een begrip in de hele Benelux bij alle organisaties, autoliefhebbers, oldtimerbezitters en bezoekers.

 

Tot en met 2019 bezochten elk jaar ongeveer 22.000 bezoekers het gratis toegankelijk evenement. De deelnemers betaalden geen bijdrage om bij het evenement te zijn, sterker nog, door de inzet van aanjager William werd er door heel het land sponsorgeld binnen gehaald. Bedrijven werden gevraagd kleine goederen te leveren voor een zogenaamde goodiebag, gevuld door Tineke en een deel van de organisatiemedewerkers en ontvingen alle deelnemers voor overdag een lunchpakket, deels gesponsord door de cateraar, deels betaald uit het sponsorgeld dat William binnenbracht.

 

Ieder jaar werden één of meerdere thema’s gevonden om de bezoekers van de Nationale Oldtimerdag te verrassen met een prachtige line-up of een bijzonder kijkobject.

 

Schijnbaar onvermoeibaar startten het echtpaar Van der Meulen samen met het organisatieteam in september met de voorbereidingen voor de navolgende editie. Ieder jaar weer van donderdag vóór het evenement tot en met maandag na het evenement was het echtpaar in de weer met een honderdtal vrijwilligers.

 

Op de derde zondag in juni, Vaderdag, ontmoetten jong en oud elkaar, werd er belangstellend onder de motorkap gekeken van diverse sportwagens en de gerenommeerde merken, spraken mensen hun bewondering uit voor de toepasselijk geklede eigenaren en genoten bezoekers en deelnemers allemaal.

 

En toen viel alles stil. In september 2019 overleed Mike, de zoon van William en Tineke, een vreselijke gebeurtenis.

 

Met de confrontatie van de eindigheid van het leven vond er op de dag van Mike’s verjaardag, begin 2020 een heidag plaats met het gehele organisatieteam over de toekomst van de Nationale Oldtimerdag. Dit heel belangrijke evenement voor de promotie van allereerst “Rijdend Erfgoed dat beweegt” en daarnaast van Lelystad was toe aan vernieuwing.

 

Vlak na deze dag ging Nederland in lockdown en in maart 2020 kondigde William, na rijp beraad met alle betrokkenen, aan dat de 36e editie niet doorging. Wat een verdriet voor iedereen, maar William en Tineke zouden zichzelf niet zijn als ze in september, met alle onzekerheden van dien, begonnen editie 36 opnieuw te plannen.

 

Helaas, wederom in maart moest de organisatie tot de conclusie komen dat het grootst eendaags evenement van Lelystad en ver daar buiten, niet kon doorgaan.

 

Dit jaar, zondag 19 juni, kon de Nationale Oldtimerdag Lelystad editie 36, doorgang vinden. Met wederom veel bijzondere auto’s, vrachtwagens en line-ups van jubilerende automerken. Lovende woorden vielen het organisatieteam ten deel, met natuurlijk Tineke en William van der Meulen als stralend middelpunt.

 

William en Tineke, beiden 76, willen graag nog een paar jaar genieten van andere dingen in het leven, naast de Nationale Oldtimerdag. Zij hebben dus besloten een stap terug te doen. Een bezoek aan hun zoon in  Australië staat nog op hun wensenlijst, samen wandelen en fietsen, leuke andere evenementen bezoeken willen zij ook gaan doen.

 

Kortom, een nieuw tijdperk breekt aan. En zijn zij dan ineens weg? Nee! Een nieuwe voorzitter die met nieuw elan en met zeer veel respect zijn taak gaat beginnen is gevonden. Er heeft de afgelopen maanden overdracht van alle werkzaamheden plaats gevonden naar de voorzitter en zeker ook naar het organisatieteam. Nieuwe teamleden zijn nodig alle taken die William en Tineke onvermoeibaar alle jaren hebben gedaan uit te kunnen voeren. Inmiddels is de eerste versterking gevonden.

 

Het organisatieteam zal donderdag 22 september op passende wijze William en Tineke uitgeleide doen tijdens een bijeenkomst in restaurant Next, Bataviaplein 150 te Lelystad van 15:00 tot 19:00 uur. U als pers bent van harte uitgenodigd. Tevens zal dan de nieuwe voorzitter bekend worden gemaakt.

 

De nieuwe voorzitter en het team zal zich daarna, wederom volledig inzetten om editie 37 vorm te geven.

 

 

Links en media

  • Historie
  • Persberichten
  • Foto rapportages

Social media

   

 

 

  

  

Nationale Oldtimerdag Lelystad (St. Mobiel Erfgoed Fleur de Lis)
Spuiweg 42 | 8243 PW  Lelystad | 0320-
KVK-nummer: 69870659 | BTW-nummer: NL858045722B01

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.