Tourtocht

De Nationale Oldtimerdag kent een voor de deelnemers verrassende toertocht met een lengte van ruim 60 km. Daarnaast is er ook een korte...

LEES MEER

100 jaar Rolls Royce Model 20

Dezelfde luxe maar een maatje kleiner ROLLS ROYCE 20 VERZEKERDE HET VOORTBESTAAN VAN HET BEDRIJF De Britse luxe autobouwer Rolls Royce maakte naam met de...

LEES MEER

Optredens

De 37ste editie van de Nationale Oldtimerdag heeft naast ruim 400 mooie oldtimers ook een erg aantrekkelijk aanvullend programma bomvol met mooie optredens. Onderstaand...

LEES MEER
William van der meulen

William van der meulen

Voorzitter Nationale Oldtimerdag Lelystad

Een unieke Midland L Raceabout

Namens LMB Racing verschijnen Werner De Laet en Carla Watjou uit het Belgische Wommelgem met een zeldzame Amerikaanse automobiel aan de start. Het is een Midland Model L Raceabout, gefabriceerd door de Midland Motor Company in 1911. De onderneming produceerde automobielen tussen 1908 en 1913 in het stadje Moline (Illinois). Het stond bekend om de bouw van krachtige en kwalitatief sterke automobielen. Van het model L zijn er wereldwijd nog slechts twee in rijdende staat, voorzien van een 40 pk. sterke motor. Deze Midland is in België in de prijzen gevallen tijdens het Concours d'Elegance Anvers in 2017. Dit model is gebouwd als raceabout om ingezet te worden bij straatraces en rally's. LMB Racing is bij onze zuiderburen goed bekend staand restauratie- en handelshuis voor veteran en vintage automobielen met hoogopgeleide monteurs op de loonlijst. Directeur en eigenaar Ronald Albers is al vaker met automobielen te gast geweest. "Wie eenmaal de Nationale Oldtimerdag heeft meegemaakt, kijkt meteen of het een jaar later weer in de agenda past. De gastvrijheid en de vriendelijke bejegening maken dit evenement ongeëvenaard en je vindt er prachtige automobielen. Een genot om te zien".

 

Read more...

Een Alvis met een roemrucht verleden

Carel Jan de Bruin uit Soest schetst een verhaal van zijn Alvis, een gedistingeerd Brits automerk met een sportief verleden. Hij verschijnt met een Alvis Speed 25 Brooklands Special uit 1936. De eerste bezitter was een eigenaar van een Schotse wiskey stokerij die met de Alvis met een Charlesworth saloon body zijn dranken naar Londen vervoerde, altijd in het gezelschap van twee Ierse wolfshonden. In de jaren '60 van de vorige eeuw werd de auto verkocht aan een Canadese liefhebber die er tot midden jaren '90 plezier aan beleefde. Begin 2000 ging de auto wederom in andere handen over, die er bij RX Autoworks in Vancouver een Brooklands body op hebben laten bouwen. Deze carrosseriebouwer heeft een uitstekende naam in het topsigment van autorestauraties met onder meer winnende modellen op shows als Pebble Beach (USA) en Villa d'Este (Italië). De Bruin heeft deze automobiel in augustus 2020 aangekocht en nam er o.a. mee deel aan de befaamde Flying Scotsman Rally in 2022.

Read more...

T Ford verkozen tot auto van de 20e eeuw

De meest aansprekende historische automobiel was en is de T Ford uit het in de USA zo genoemde 'Brass Era' tijdperk. In ons land is dat vertaald tot de 'Koperen Periode'. Een dergelijke automobiel mag niet ontbreken op de komende Nationale Oldtimerdag. Het troetelkind van Henri Ford heeft de automobielindustrie een enorme impuls gegeven. Van dit model werden er ruim 15 miljoen verkocht. Er waren momenten dat de helft van de op de wereld rijdende automobielen een T Ford was. In 1912 waren er twee T Ford modellen op de markt: Touring en Runabout. In dat jaar kwam er de Delivery model bij (bestelwagen met een open bestuurderscabine). De deelnemende ruim 110 jaar oude T Ford is in concoursstaat en afkomstig uit privé bezit uit Barneveld. De auto met houten spaakwielen, vier fraaie gaslantaarns, witte luchtbanden en een huif die met leren riemen aan de voorspatborden kan worden vastgezet, heeft een startslinger. De T Ford behoort bij het evenement bij deelnemers uit de 'Belle Epoque' periode (1890-1918) en is ingedeeld in de klasse A/B. Nederlandse bezitters van een T Ford zijn veelal lid van de A Ford Club, waarin het T Ford Register is ondergebracht. In ons land hoorde een handwijzer tot de uitrusting, waarmee de bijrijder kon aangeven dat men links- of rechtsaf wilde slaan. 

Read more...

De wachtlijst is er niet voor niets

Als de aanmelding voor de 36e editie van de Nationale Oldtimerdag is opengesteld komen er binnen tweemaal 24 uur ruim 200 aanmeldingen en is binnen vijf weken het evenement volgeboekt. Voor mensen die zich dan nog aanmelden, vragen wij of ze op de wachtlijst willen staan. Er vallen altijd automobielen weg vanwege een restauratievertraging, motorpech in een ander evenement, een plotselinge uitnodiging voor een huwelijksfeest of de verjaardag van de lieve schoonmoeder. Dan nemen wij contact op met een eigenaar van een in die klasse behorende oldtimer en krijgen dan veelal een blije en opgeluchte reactie. Zo ging het ook met Jan Bosma uit Wijnjewoude. Hij meldde zich aan met een zeldzame Chevrolet AC International Landaulette uit 1929. Toen er dus recent uit de leeftijdsklasse van de 'Roaring Twenties' een deelnemer moest afzeggen, konden wij die plek invullen met de Chevrolet uit het Friese land. Van dit model zijn er zo'n 300 gefabriceerd in 1929. De auto met een Fisher koetswerk veroverde in 1972 de AACA Nationale First Prize. De ruime omschrijving leert dat deze typische Amerikaan beschikt over een zes cilinder inline motorblok, een vinyl landaulette dak, reserve velg met band, White Wall banden, motorkapverlichting, chroom bumpers en rubber vloermatten. Kortom: een plaatje.

Read more...

In Memoriam - Dam Backer


Het nieuwe jaar had nog maar nauwelijks haar intrede gedaan of wij kregen het droeve
bericht dat in de ochtend van dinsdag 3 januari voormalig jurylid van de Nationale
Oldtimerdag Dam Backer na een afnemende gezondheid in een hospice in Lelystad is
overleden. Hij kwam na zijn studie aan de Universiteit van Utrecht al in 1967 naar Lelystad,
vestigde zich als de eerste tandarts en richtte de tandartsenpraktijk ‘De Ivoren Klif’ op. Hij
zette zich destijds meteen in om de snel groeiende bevolking van de jonge stad met elkaar te
verbinden en was onder meer organisator van Koninginnedag festiviteiten en de opzet van
de eerste Lelystadse kermissen. Zijn passie was het rijden in sportieve automobielen zoals
hij in recente jaren in de stad rondreed in een blauwe BMW Z4 Cabriolet uit 1990. “Een
Youngtimer die ik koester”, gaf hij aan. Backer was al vanaf 1995 jurylid van de Nationale
Oldtimerdag. Hij was het die de organisatie adviseerde om duidelijk te kiezen voor een
autobeoordeling op staat van originaliteit en authenticiteit. “Die keuze maakt duidelijk waar
het evenement voor staat. Het gaat om kwaliteit en om rijdend erfgoed”. Zijn voorkeur bij het
zien en beoordelen van oldtimers ging uit naar Britse modellen van Jaguar en Bentley. Het
bestuur van de Stichting Mobiel Erfgoed ‘Fleur de Lis’ denkt met waardering en respect terug
aan zijn inbreng in de ontwikkeling van het evenement en wenst zijn familie, vrienden en
bekenden de kracht toe om dit verlies te kunnen dragen.

 

 

Mr. OLDTIMERDAG WILLIAM VAN DER MEULEN VERTREKT

Afgelopen juni vond de 36 e editie van de Nationale Oldtimerdag Lelystad plaats. Deze editie was de laatste met oprichter en voorzitter William van der Meulen. Ook zijn vrouw Tineke, stuwende kracht in de organisatie zal een stap terugdoen. Na twee stille jaren vanwege corona heeft het echtpaar besloten dat het organisatieteam toe is aan verjonging en de Nationale Oldtimerdag Lelystad aan vernieuwing.

 

Begin jaren tachtig werd elk jaar een Oldtimerdag gehouden om Lelystad te promoten. Als communicatieadviseur van de gemeente stelde William voor eens auto’s uit het buitenland te laten verschijnen. In 1983 kwamen er tijdens de “Britse week” een aantal vermaarde Britse Oldtimers naar Lelystad en dit bleek zo’n publiek succes dat er dat volgende jaar wederom een Oldtimerdag werd gehouden.

Het enthousiasme van William en zijn vrouw Tineke sloeg over en de samenwerking met diverse automobiel organisaties werd gestart. Nu 36 edities later is de Nationale Oldtimerdag Lelystad een begrip in de hele Benelux bij alle organisaties, autoliefhebbers, oldtimerbezitters en bezoekers.

 

Tot en met 2019 bezochten elk jaar ongeveer 22.000 bezoekers het gratis toegankelijk evenement. De deelnemers betaalden geen bijdrage om bij het evenement te zijn, sterker nog, door de inzet van aanjager William werd er door heel het land sponsorgeld binnen gehaald. Bedrijven werden gevraagd kleine goederen te leveren voor een zogenaamde goodiebag, gevuld door Tineke en een deel van de organisatiemedewerkers en ontvingen alle deelnemers voor overdag een lunchpakket, deels gesponsord door de cateraar, deels betaald uit het sponsorgeld dat William binnenbracht.

 

Ieder jaar werden één of meerdere thema’s gevonden om de bezoekers van de Nationale Oldtimerdag te verrassen met een prachtige line-up of een bijzonder kijkobject.

 

Schijnbaar onvermoeibaar startten het echtpaar Van der Meulen samen met het organisatieteam in september met de voorbereidingen voor de navolgende editie. Ieder jaar weer van donderdag vóór het evenement tot en met maandag na het evenement was het echtpaar in de weer met een honderdtal vrijwilligers.

 

Op de derde zondag in juni, Vaderdag, ontmoetten jong en oud elkaar, werd er belangstellend onder de motorkap gekeken van diverse sportwagens en de gerenommeerde merken, spraken mensen hun bewondering uit voor de toepasselijk geklede eigenaren en genoten bezoekers en deelnemers allemaal.

 

En toen viel alles stil. In september 2019 overleed Mike, de zoon van William en Tineke, een vreselijke gebeurtenis.

 

Met de confrontatie van de eindigheid van het leven vond er op de dag van Mike’s verjaardag, begin 2020 een heidag plaats met het gehele organisatieteam over de toekomst van de Nationale Oldtimerdag. Dit heel belangrijke evenement voor de promotie van allereerst “Rijdend Erfgoed dat beweegt” en daarnaast van Lelystad was toe aan vernieuwing.

 

Vlak na deze dag ging Nederland in lockdown en in maart 2020 kondigde William, na rijp beraad met alle betrokkenen, aan dat de 36e editie niet doorging. Wat een verdriet voor iedereen, maar William en Tineke zouden zichzelf niet zijn als ze in september, met alle onzekerheden van dien, begonnen editie 36 opnieuw te plannen.

 

Helaas, wederom in maart moest de organisatie tot de conclusie komen dat het grootst eendaags evenement van Lelystad en ver daar buiten, niet kon doorgaan.

 

Dit jaar, zondag 19 juni, kon de Nationale Oldtimerdag Lelystad editie 36, doorgang vinden. Met wederom veel bijzondere auto’s, vrachtwagens en line-ups van jubilerende automerken. Lovende woorden vielen het organisatieteam ten deel, met natuurlijk Tineke en William van der Meulen als stralend middelpunt.

 

William en Tineke, beiden 76, willen graag nog een paar jaar genieten van andere dingen in het leven, naast de Nationale Oldtimerdag. Zij hebben dus besloten een stap terug te doen. Een bezoek aan hun zoon in  Australië staat nog op hun wensenlijst, samen wandelen en fietsen, leuke andere evenementen bezoeken willen zij ook gaan doen.

 

Kortom, een nieuw tijdperk breekt aan. En zijn zij dan ineens weg? Nee! Een nieuwe voorzitter die met nieuw elan en met zeer veel respect zijn taak gaat beginnen is gevonden. Er heeft de afgelopen maanden overdracht van alle werkzaamheden plaats gevonden naar de voorzitter en zeker ook naar het organisatieteam. Nieuwe teamleden zijn nodig alle taken die William en Tineke onvermoeibaar alle jaren hebben gedaan uit te kunnen voeren. Inmiddels is de eerste versterking gevonden.

 

Het organisatieteam zal donderdag 22 september op passende wijze William en Tineke uitgeleide doen tijdens een bijeenkomst in restaurant Next, Bataviaplein 150 te Lelystad van 15:00 tot 19:00 uur. U als pers bent van harte uitgenodigd. Tevens zal dan de nieuwe voorzitter bekend worden gemaakt.

 

De nieuwe voorzitter en het team zal zich daarna, wederom volledig inzetten om editie 37 vorm te geven.

 

 

Links en media

  • Historie
  • Persberichten
  • Foto rapportages

Social media

   

 

 

  

  

Nationale Oldtimerdag Lelystad (St. Mobiel Erfgoed Fleur de Lis)
Spuiweg 42 | 8243 PW  Lelystad | 0320-
KVK-nummer: 69870659 | BTW-nummer: NL858045722B01

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.